Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

Het Brein, Filosofie en Islam, Kunst van nu


NRC Academie Studiedagen deze zomer

Weinig tijd maar wel behoefte aan verdieping? Speciaal voor u organiseert de NRC Academie deze zomer studiedagen. In een dag wordt uw kennis over Het Brein, Filosofie en Islam óf Kunst van Nu flink bijgespijkerd.

Prijs per studiedag: € 75,- p,p. Incl. digitale hand-out.
Incl. koffie/thee, excl. lunch

Studiedag Het Brein
Het brein is een onderwerp dat iedereen raakt en fascineert. Hoe functioneert een van onze grootste organen nu eigenlijk? Wat weten we van de hippocampus? En wat hebben we vervolgens aan die kennis?

Tijdens deze studiedag leert u allereerst de meest bekende hersengebieden en hun functies kennen. Daarna worden meer filosofisch getinte kwesties aangaande het brein verkend. Want stel nou dat neurowetenschappers bewijzen dat ‘de vrije wil’ niet bestaat. Ook wordt op deze studiedag stilgestaan bij actuele breinzaken, zoals het vinden van een medicijn tegen dementie en de druk die dat op betrokken wetenschappers legt. Wilt u meer weten over wat zich afspeelt in uw bovenkamer?

Locaties: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Velp en Zwolle.
Docent: Fréderique Petit (filosoof)

De studiedag Het Brein in Amsterdam, Utrecht en Leiden gaan gegarandeerd van start.


Studiedag Filosofie en Islam
De Islam komt er in het hedendaagse debat over het vrije denken slecht van af. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de middeleeuwen waren de rollen in het debat over tolerantie en vrijheid precies omgedraaid. Het Arabische rijk bracht filosofie en wetenschap (in die tijd waren die twee inwisselbaar) naar het intolerante en onverlichte Europa en zorgde voor de eerste aanzet van wetenschappelijk denken. Hoe ging dat in z’n werk? En hoe verhoudt zich de bloeitijd van de “Islamitische verlichting” tot het Islamitische geloof dat vandaag de dag zo vaak als onverlicht en intolerant wordt gezien? Tijdens deze studiedag zoomen we vooral in op de vraag: 'wat is wetenschap' en hoe valt de opkomst ervan in de Islam (pakweg 1000 jaar geleden) te vergelijken met onze wetenschappelijke revolutie?

Locaties: Amsterdam, Arnhem, Groningen, Haarlem, Nijmegen.
Docent: Gerko Tempelman (theoloog en filosoof)

De studiedag Filosofie & Islam  in Amsterdam, Arnhem en Haarlem gaat gegarandeerd van start.


Studiedag Kunst van Nu
Elke tijd zijn eigen kunst. Middeleeuwse kunst was diepreligieus, die van de achttiende eeuw gehuld in pasteltinten en kunst uit de eenentwintigste eeuw is complex en verwarrend? Of lijkt dat maar zo en kunnen we over vijftig jaar heel eenvoudig de hoofd- van de bijfiguren onderscheiden? Weten we dan dat Anish Kapoor en Ai Weiwei door Kim Kardashian zijn ingehaald? In deze tijd is immers alles mogelijk. Kunst is zowel een wereld van het grote geld als de gewetensvolle aanjager van het publieke debat. Identiteit, migratie, gender en datamanipulatie zijn dé grote thema's van dit moment. Maar begrijpt u het nog? Hoe te kijken? Wat te voelen? Wat is de invloed van internet? Deze studiedag is voor iedereen die simpelweg meer wil weten over eigentijdse kunst. De opgedane kennis komt uiteraard van pas bij uw toekomstige bezoek aan tentoonstellingen en biënnales.

Locaties: Amsterdam, Den Bosch, Haarlem, Leiden, Rotterdam, Utrecht.
Docent: Isolde Scholberg (MA)

De studiedag Kunst van Nu in Leiden en Utrecht  gaat gegarandeerd van start.