Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu
Foto 1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Op zoek naar Goede Hoop

Uniek aan deze reis

 • Gehele trein exclusief voor NRC
 • Bijdragen van NRC-correspondent Bram Vermeulen en Elles van Gelder
 • Bijdragen in Zuid-Afrika van schrijvers Antjie Krog en Tom Lanoye
 • Inclusief alle excursies
 • Post-tour Safari mogelijk
 
 • 28 november 2019
 • 11 dagen
 • Rondreis per trein door Zuid-Afrika
 • v.a. 6495,-
  per persoon

De reis in het kort

Buitengewone academiereis met de trein door het veranderende Zuid-Afrika. Tijdens deze NRC academiereis reist u in het gezelschap van de correspondenten Elles van Gelder en Bram Vermeulen en de in Zuid-Afrika residerende schrijvers Tom Lanoye en Antjie Krog. Zij zullen op diverse locaties en op de trein lezingen en duiding geven over dit kleurrijke, intrigerende en complexe land.
Een deel van de reis verplaatst u zich met de RovosRail luxe trein die geheel gereserveerd voor NRC-lezers. Een traject van 1300 km Kaapstad naar Pretoria.

Zuid-Afrika is een historische uitdaging. Het land kent een overweldigende verscheidenheid: zowel landschappelijk, van droge woestijnen tot subtropische lagunes, als cultureel, met een veelkleurigheid aan volkeren die 25 jaar na het einde van de Apartheid met recht de Regenboognatie mag heten. Maar ook met een verleden dat het land tot het bot verdeelt.

Na de jaren van Apartheid wil men graag speken van de 'Zuid-Afrikaanse Renaissance' – de lange weg naar nationale verzoening en een gemeenschappelijke toekomst. De wedergeboorte van een verkrampte natie. De vraag is of men door de grote maatschappelijke en politieke problemen wel tot deze wedergeboorte zal komen.

Met dezelfde route als de ‘Grote Trek’ gaat de luxe NRC-trein van het oud-Hollandse Kaapstad, het hart van de Afrikaner cultuur, naar de Voortrekkersstad Pretoria. In de goudstad Johannesburg wordt het nieuwe, multiculturele Zuid-Afrika ontdekt. Correspondenten Elles van Gelder en Bram Vermeulen nemen actualiteit, cultuur en politiek van het huidige Zuid-Afrika onder de loep. Aan boord van de trein vertelt de Zuid-Afrikaanse historicus Nicholas Schofield over de geschiedenis van Afrika.

Dagprogramma

Donderdag 28 November

Vertrek per KLM vanuit Amsterdam naar Kaapstad alwaar aankomst in de avond. Transfer naar hotel.
Overnachting in Kaapstad.

Vrijdag 29 November

Sinds 1652 is Kaapstad, met bijnamen als ‘de Moederstad’ en ‘Klein-Amsterdam’, uitgegroeid tot een van de mooiste steden ter wereld, gelegen aan de voet van de kilometerhoge Tafelberg, die een prachtig uitzicht biedt over de Tafelbaai, het Schiereiland, de Stadskom en wijken als Oranjezicht en Vredeshoek. Vandaag een stadsoriëntatie langs de belangrijkste monumenten, verweven met verhalen van Bram Vermeulen over 'zijn' Kaapstad. Bezoek aan het Zuid-Afrika Museum en een wandeling door de moestuin van Van Riebeeck, thans Compagniestuin, aangelegd om scheepsvolk van verse groenten te voorzien. De vroegere slavenloods toont de geschiedenis van de Kaap met unieke 'poststenen': hieronder legden langsvarende kapiteins post voor volgende schepen. Ernaast staan het Parlementsgebouw en het Tuynhuis, de ambtswoning van de president uit 1790. Vervolgens bezoek aan Kasteel de Goede Hoop, de eerste Hollandse vesting en het oudste gebouw van Zuid-Afrika, met 17e- en 18e-eeuws meubilair van Aziatische houtsoorten en kostbaar keramiek, aangevoerd door VOC-schepen, en schilderijen van het leven op de Kaap. In de late namiddag vertrek naar het Victoria en Alfred Waterfront, een gerenoveerd havengebied met vele terrasjes, winkels en restaurants om op eigen houtje te verkennen.
Diner op eigen gelegenheid en avond ter vrije besteding, met suggesties van de reisleiding voor de invulling en de mogelijkheid gezamenlijk met anderen te dineren.

Zaterdag 30 November

‘s Morgens excursie naar Robbeneiland, sinds 1652 gebruikt als verbanningsoord voor 'bandieten' en tijdens het Apartheidsregime voor ANC’ers als Mandela. Een wandeling over dit indrukwekkende eiland met de kalksteengroeve en de isoleercel geeft een levendige indruk van het leven van de gevangenen. Middag ter vrije besteding en diner op eigen gelegenheid. De musea zijn in het centrum geconcentreerd: het natuurhistorische South African Museum, het Joods Museum, in de oudste synagoge van het land (1862), met het Holocaust-gedenkteken, het Suid-Afrikaanse Nasionale Kunsmuseum met zijn nadruk op de native art en het Distrik Ses Museum, waar de apartheid schrijnend zichtbaar wordt.
’s Avonds een lezing door Bram Vermeulen.

Zondag 1 December

Na het ontbijt transfer naar het treinstation in Kaapstad en aan boord van de Rovos Rail van Kaapstad via de Matroosberg en de Langeberg naar de Tulbagh Vallei in de Kaapse wijnlanden.

Maandag 2 December

De reis wordt voortgezet per bus van George naar Knysna. Knysna ligt aan de kust, maar is door indrukwekkende kliffen, de zogenaamde Knysna Koppe, afgesloten van de ruige kustlijn en ligt daardoor aan een prachtige lagune, het Knysna Strandmeer, met vele winkeltjes, terrasjes en galerieën. Tijd ter eigen besteding na een boottocht door de lagune, bijvoorbeeld voor winkelen, oesters eten of een begeleide wandeling op Leisure Island. Na de lunch in een lokaal restaurant naar George voor een bezoek aan het spoorwegmuseum. Na diner ter plaatse overnachting aan boord van de trein.

Dinsdag 3 December

In de loop van de ochtend van boord voor een excursie naar Oudtshoorn met een bezoek aan een van de vele struisvogelboerderijen. Rond het middaguur terug aan boord voor lunch, diner en overnachting.

Woensdag 4 December

Na het ontbijt stadstour door de kustplaats Port Elizabeth en vervolgens safari in het Addo Olifantenpark, waar ongeveer driehonderd olifanten rondlopen. Het is een natuurparadijs, afgeschermd door de Zuurberg. In 1919 kreeg majoor Philip Pretorius de opdracht de laatste olifanten af te schieten. Met elf bijtijds verstopte dieren werd in 1931 een klein gebied uitgeroepen tot nationaal park. Behalve 300 olifanten kunnen ook andere dieren gespot worden. In de namiddag terug naar de trein voor diner en overnachting.

Donderdag 5 december

Kimberley is het kloppend hart van de diamantwinning. De Big Hole is het grootste door mensenhanden gegraven gat in de aarde. Bezoek aan het nabijgelegen museum voor achtergrondinformatie. Na het bezoek aan Kimberley rijdt de trein verder, onder meer langs een ondiep meer waar regelmatig grote groepen flamingo’s staan.

Vrijdag 6 december

Rond het middaguur arriveert de trein op het station van Pretoria. Per bus naar de stad, genoemd naar de leider van de Voortrekkers, Andries Pretorius. De derde stad van Zuid-Afrika is de bestuurlijke hoofdstad van het land, het Den Haag van Zuid-Afrika. Bezoek aan het Krugermuseum en het Kerkplein met het standbeeld van Paul Kruger, de laatste president van de Republiek Transvaal. Vervolgens naar het Uniegebouw (1910-13), het regeringscentrum waar Nelson Mandela werd ingehuldigd en waar de president zetelt te midden van een prachtige tuin met een schitterend uitzicht over de stad. Buiten de stad, omgeven door bergen, staat het reusachtige Voortrekkersmonument. Dit monument symboliseert de vrijheidsstrijd van de Boeren die in de Kaapprovincie niet onder Brits gezag wilden leven en daarom de ‘Grote Trek’ naar het binnenland begonnen. In het bijbehorend museum hangen de beroemde wandkleden die hun leven en ontberingen uitbeelden. In de late namiddag geeft Elles van Gelder de lezing ‘De vrijgeboren generatie’ en geeft ze haar visie op jongeren en toekomst in Zuid-Afrika, 25 jaar na de apartheid. Het diner is op eigen gelegenheid.
Overnachting in Pretoria.

Zaterdag 7 december

In de loop van de ochtend bezoek aan Johannesburg, het financiële en handelscentrum van het land, met inleiding van Elles van Gelder op de ontwikkelingen die de stad heeft doorgemaakt. ‘Joburg’ groeide exponentieel na de ontdekking van goud en kent, ondanks het opheffen van de apartheid, nog altijd een hoge mate van segregatie, ondanks de relatief hoge levensstandaard, de vele bijzondere musea en de dynamiek van ‘Johanna’. Tijdens de wandeling wordt de indrukwekkende Ponte Tower bezocht. Na de lunch een bezoek aan het aangrijpende Apartheidsmuseum en het township Soweto, de oudste en grootste zwarte wijk van Johannesburg, met de huizen van Nelson en Winnie Mandela en bisschop Tutu. Daarna een kort bezoek aan Wits Art Museum met collectie van moderne en historische Afrikaanse kunst, deel van de Witwatersrand-universiteit, in de opkomende, hippe wijk Braamfontein. In de loop van de avond transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Zondag 8 december

Aankomst Amsterdam

 

 

Post-tour Safari

zaterdag 7 december

U overnacht in een hotel bij de luchthaven van Johannesburg.

zondag 8 december

U wordt van Johannesburg naar het malariavrije Madiwke Game Reserve gereden. De Tau Game Lodge ligt in het natuurreservaat Madikwe en biedt uitzicht op de wildernis en het schilderachtige landschap. U overnacht hier 2 nachten en maakt diverse safari’s.

maandag 9 december

De beste rangers nemen u mee op zoek naar het grote wild. Het land waar Madikwe nu ligt werd vroeger gebruikt als landbouwgrond. De arme grond betekende dat landbouw meestal niet succesvol was. De Zuid-Afrikaanse regering heeft toen besloten er een nationaal park van te maken om zo toch de omgeving economisch te kunnen blijven helpen. Momenteel is Madikwe Game Reserve het vijfde grootste wildreservaat en nog wat minder ontdekt door de toeristen dan het Kruger Nationaal Park.

dinsdag 10 december

U wordt vanuit het Madikwe Game Reserve weer teruggereden naar Johannesburg van waar u terugvliegt naar Amsterdam.

woensdag 11 december

aankomst Amsterdam, luchthaven SchipholFoto's post-tour safari

Foto 1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

 

Inclusief: transfers van/naar Madikwe, 1 overnachting Johannesburg, 2 overnachtingen Tau Game Lodge, 3x ontbijt, 1x lunch, 2x diner, 2 game drives per dag onder leiding van ervaren rangers.

Exclusief: : Entreegelden park ca. 180 ZAR, Rhino conservation levy ca. 300 ZAR, drankjes, fooien

Reissom uitbreiding p.p.: € 1395,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 7 december 2019

Eenpersoonskamertoeslag: €235,- p.p.

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

 

Sprekers

 

Tom LanoyeTom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij is bekend als romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer. Hij is vertaald in meer dan vijftien talen, er zijn stukken van hem gespeeld in twintig landen en op zijn palmares staan bestsellers als Sprakeloos, Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. In 2012 schreef hij het Boekenweekgeschenk Heldere hemel; in 2019 leverde hij het Poëziegeschenk Vrij – wij?. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

Antjie KrogAntjie Krog (1952) debuteerde op haar achttiende. In de afgelopen halve eeuw is ze uitgegroeid tot de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Ze trekt daarbij alle registers open – haar stem is afwisselend woedend, kwetsbaar, hoopvol en radeloos. Talrijke Nederlandse poëzieliefhebbers raakten door haar vele optredens in ons land al in de ban van de ongewone, ontroerende en klankrijke poëzie van haar pozie. Naast poëzie schrijft ze proza, toneel en non-fictie. In Country of My Skull doet ze verslag van haar werk voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Ze ontving er onder andere de Alan Paton Award voor. Later verscheen A Change of Tongue en de novelle Relaas van een moord.
In april 2018 werd haar in Nederland de Gouden Ganzenveer uitgereikt voor haar grote betekenis voor het geschreven woord in de Nederlandse taal.In 2000 werd haar door de Hiroshima-stichting de prijs voor vrede en cultuur toegekend. Krog is getrouwd en moeder van vier kinderen en woont in Kaapstad. Ze is momenteel buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van de Westkaap.

Bram VermeulenBram Vermeulen is sinds 2002 correspondent in Afrika voor oa NRC, de NOS en de VPRO. Hij werd in 2008 verkozen tot Journalist van het Jaar. In 2009 was hij vijf jaar lang correspondent in Turkije. In die tijd maakte hij voor de VPRO de documenataireseries In Turkije en Langs de grenzen van Turkije. Over zijn tijd in Afrika publiceerde hij Help, ik ben blank geworden. Na vijf jaren correspondentschap in Turkije keerde hij in 2013 terug naar zijn voormalige standplaats Kaapstad. En schrijft hij voor NRC over Afrika en en maakte hij voor de VPRO de series: Dwars door Afrika, De trek en De Sahara.

Elles van Gelder Elles van Gelder is NOS-correspondent in Kaapstad en Johannesburg, vooral voor het Jeugdjournaal en NOS op 3. Haar geschreven reportages worden onder andere regelmatig gepubliceerd in Time Magazine en de New York Times. Met haar videoreportages won ze in 2012 de eerste prijs in de World Press Photo Multimedia Contest, de Picture of The Year International Multimedia Issue Reporting Award en de Lumix Multimedia Award.

 

De trein

Rovos Rail is het geesteskind van de Rohan Vos. In de afgelopen dertig jaar heeft hij heel Afrika afgespeurd naar afgedankte historische treinwagons en locs. Deze verwaarloosde treinstellen worden in de eigen werkplaats, op het eigen privéstation in Pretoria minutieus gerestaureerd tot hun oorspronkelijke grandeur. De trein bestaat uit een loungerijtuig, een observatie rijtuig met obervatiebalkon, twee restaurantrijtuigen in jaren 20 stijl met grote panoramaramen. De slaapwagons bevatten 36 zeer comfortabele 2-persoons slaapcoupés. Afhankelijk van de afmeting kiest u voor de Pullman Suite (7m2) of de DeLuxe Suite (10 m2). Elke coupé is uitgerust met een en-suite badkamer waarin de originele elementen gecombineerd worden met een moderne uitrusting. De ramen in de coupés kunnen worden geopend zodat u de geur van Afrika kan opsnuiven. Als het te warm wordt is er een individueel regelbare airconditioning in de coupé.


Foto's van de trein

Foto 1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
5 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

 

Boekingsinformatie

Reisdata: 28 november - 8 december 2019
Reissom p.p op basis van 2 personen:
€ 6.495,- op basis van de Pullman Suite.
€ 8.745 op basis van de DeLuxe Suite.

Reissom uitbreiding p.p.: € 1395,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 7 december 2019

Eenpersoonskamertoeslag: €235,- p.p.


Inclusief
retourvlucht per KLM inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffingen, vervoer per Rovos Rail, overnachting en genoemde activiteiten en maaltijden, reader, voorbereidende bijeenkomst, lezingen ten geleide en tijdens de reis zoals in het programma, deskundige Nederlandssprekende reisleiding

Reisvoorwaarden

Op deze overeenkomst zijn de ANVR Reizigersvoorwaarden, voorwaarden van SGR en calamiteitenfonds van toepassing. Bij annulering door de reiziger gelden altijd annuleringskosten. Aanvullende boekingsvoorwaarden
Mocht u onverhoopt niet mee kunnen dan wijzen wij u op onderstaande annuleringsvoorwaarden. Deze wijken af van de ANVR voorwaarden.
*Tot 120 dagen voor vertrek: de aanbetaling
*119 t/m 65 dagen voor vertrek: 50% van de reissom
*Vanaf 64 dagen voor vertrek: 100% van de reissom
Bij boeking vragen wij U een aanbetaling van 40% op de totale reissom te doen. De restantbetaling dient vervolgens voor 19 september 2019 gedaan te zijn.

Algemene informatie over de aanbetaling, annuleringskosten en overige voorwaarden zijn te vinden op onze website:  Reisvoorwaarden Voyage & Culture.
Voor bepaalde reizen, gelden aangepaste percentages en betalingstermijnen.  Hierover informeren wij u bij boeking.

Door deze reis te boeken gaat u ermee akkoord dat wij ten behoeve van de optimalisatie en uitvoering van uw reis uw gegevens aan derden verstrekken. Meer informatie over het privacy beleid van de reisorganisatie vind u terug op deze website: Privacy beleid.

Gezondheid
Voor uw plezier en die van de andere reizigers is het van belang dat u zonder hulp van onze reisleider kunt deelnemen aan deze reis en in een goede gezondheid verkeert. Hierdoor zijn wij ervan verzekerd dat u aan alle excursies kunt deelnemen. Indien u onverhoopt door uw gezondheids- of mobiliteitssituatie niet kunt deelnemen aan delen van de reis dan kunnen wij u hier helaas geen restitutie voor aanbieden. Door dit formulier te ondertekenen verklaart u dat u bekend bent met de inhoud van de reis en u uzelf gezond genoeg verklaart om deel te nemen. Indien u twijfelt, neemt u dan alstublieft contact op met uw reisadviseur.

Verzekering
Verder willen we u informeren dat het verplicht is om een voldoende dekkende reisverzekering te hebben om deel te nemen aan deze reis. Indien u elders bent verzekerd dan via de Europeesche Verzekeringen raden wij u aan goed na te vragen of u op zowel medisch gebied als bij repatriëring kostendekkend bent verzekerd.

Reis boeken

Wilt u deze reis boeken? Boek direct op onze websiteReis boekenInformatie aanvragen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Daarna kunnen wij u een passend reisvoorstel doen.

Offerteaanvraag

* Verplichte velden