Uit & thuis

Karl Ove Knausgård, Fredrik Ekelund
26,99
Op voorraad
SKU
9789044535457
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Gratis retourneren binnen 14 dagen
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
Karl Ove Knausgård is gefrustreerd. Het WK is bezig, maar hij zit thuis op de bank. Zijn goede vriend Fredrik Ekelund is wél ter plekke in Brazilië en maakt het grootste voetbalspektakel ter wereld live mee. De twee vrienden wisselen brieven uit, over voetbal, vriendschap en andere dingen des levens. Over voetbalfoto’s, jeugdherinneringen en bovenal over hoop en geluk; twee woorden waar het zowel in het voetbal als in het leven om draait.
Meer informatie
Auteur(s)Karl Ove Knausgård, Fredrik Ekelund
ISBN9789044535457
BindwijzePaperback / softback
Publicatie datum20160225
NRC Recensie3 ballen
Breedte150 mm
Hoogte234 mm
Dikte31 mm
NRC boeken recensie

De grote charme van Uit & Thuis, het boek met voetbalbrieven van Karl Ove Knausgård en de Zweedse schrijver Frederik Ekelund is de uitgebreide verslaglegging van het WK 2014 in Brazilië. Ekelund was erbij, Knausgård keek thuis tv. In de brieven die de mannen schrijven komen bijna alle wedstrijden aan de orde (al valt Knausgård in slaap bij de 5-1 van Nederland tegen Spanje). Zoals miljoenen mannen dat tezelfdertijd in het café, thuis of per Whatsapp deden, delen de vrienden hun analyses, voorspellingen, favorieten en antipathieën. Dat leest fijn, voor de liefhebber.

Verder meanderen de brieven, zoals altijd bij Knausgård, langs het dagelijks leven: kinderen, herinneringen, optredens, boeken. Ekelund vertelt over Braziliaanse vrienden en de avond waarop hij een grootheid tegen het lijf meent te lopen. ‘Gisteren heb ik Diego Armando Maradona de hand geschud, Karl Ove. Zal ik het hier maar bij laten? Wat valt er nog meer te zeggen.’

Weinig, voor wie die opwinding kan navoelen, maar wat blijft er over voor lezers zonder voetbalhart? Knausgård schrijft nuchter: ‘Het is spel. Het is anti-ernst. Anti-betekenis. Anti-intellectueel [...] het is de otter die op zijn rug van een besneeuwde helling roetsjt, het is dat wat geen betekenis heeft, maar gewoon leuk is.’ Uit die zin spreekt een misverstand. Want of iets meer dan ‘gewoon leuk’ is, hangt niet af van het object, maar van de betekenis die je eraan geeft. Knausgård zegt eigenlijk dat hij geen betekenis kan geven – dat is voor een schrijver een gemiste kans. Verder blijkt hier – dit laatste alleen voor de insiders – dat Knausgård nooit goed naar Dennis Bergkamp heeft gekeken.

Back to top