Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Vincents schetsboeken en meer

Foto 1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Vincents schetsboeken en meer kabinet

Voor €5950,-

  • 4 facsimile schetsboeken van Van Gogh
  • 3 facsimile cahiers en brief van Van Gogh
  • Inclusief rijk geïllustreerd boek
  • Speciaal ontworpen designkabinet
  • Formaat: 87,5 x 35 x 35 cm
  • Gecertificeerd door het Van Gogh Museum

Bestellen

 

 

De vier enige overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh zijn in het bezit van het Van Gogh Museum en zullen, vanwege hun kwetsbaarheid, zelden meer in het openbaar getoond worden. Het unieke kabinet bevat facsimile’s van deze vier overgebleven schetsboekjes, de losse schetsboektekeningen en twee schriftjes met vrolijke tekeningetjes die Van Gogh maakte voor Betsy Tersteeg, het dochtertje van zijn toenmalige leidinggevende Hermanus Tersteeg bij kunsthandel Goupil & Cie.

Op een excellente wijze uitgevoerd en ongekend dicht bij het origineel gereproduceerd, zijn de schetsboekjes in deze facsimile-versie uit gegeven door uitgeverij Komma in samenwerking met het Van Gogh Museum. De schetsboekjes worden gepresenteerd in een hiervoor exclusief vormgegeven designmeubel met acht metalen laden, afgewerkt met walnotenhout en vilt, met als extra de tekenbenodigdheden om zelf te ervaren hoe het gebruikte kunstenaarsmateriaal eruitzag. Het boek bij het kabinet, voorzien van een toegankelijk en sprankelende tekst laat het leven van Vincent van Gogh tot leven komen als een zoekende kunstenaar die zijn houvast vond in zijn schetsboekjes.

Bekijk de video

 

Nu bij NRC

Bestellen 

Vincents schetsboeken en meer bestaat uit:

De vier schetsboeken
Op een excellente wijze uitgevoerd, en ongekend dicht bij het origineel gebleven facsimile's van de vier overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh.

Verdere facsimile's
Drie cahiers met vrolijke tekeningetjes die Van Gogh maakte voor Betsy Tersteeg, enkele losse schetsen en brief aan Theo met enveloppe.

De artefacten
Reproducties van tekenbenodigdheden uit de tweede helft van de negentiende eeuw

Het boek
De schetsboeken van Vincent van Gogh is een rijk geïllustreerd boek over de schetsboeken en de periode waarin deze zijn gemaakt. Het boek dat 200 pagina's bevat, is vormgegeven door Els Kerremans van buro Typography Interiority & Other Serious Matters.

Het kabinet
Het kabinet is door Steven Baart van Typography Interiority & Other Serious Matters speciaal voor dit project ontworpen en bestaat uit een walnoten houten kubus op een metalen sokkel. Met acht metalen laden, afgewerkt met vilt en leer, die 360 graden open kunnen.
Extra: een walnoten houten wissellijst voor de facsimile's van de losse schetsen

Nu bij NRC

Bestellen 

De schetsboeken

Vincent van Gogh was niet erg bewaarderig. We hebben het onder andere aan zijn broer Theo te danken, die vele brieven, tekeningen en schilderijen van Vincent in zijn huis in Parijs bewaarde, dat er zoveel is over gebleven. En er zijn de vier schetsboekjes op zakformaat, in een zuurvrije doos in het depot van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Vanwege de lichtgevoeligheid worden ze daar zo weinig mogelijk uitgehaald.

Van Gogh trok ze, zoals een cowboy zijn revolver, razendsnel uit zijn zak om ze op een willekeurige plek open te slaan en vervolgens een snelle schets te maken. Er zijn landschappen en dorpsgezichten in Brabant, oefeningen in het tekenen van dieren, schetsen uit de herinnering van onder meer de beroemde Vaas met zonnebloemen, en ook aantekeningen en adressen, die ons het meest dichtbij de kunstenaar als persoon brengen.Er is in zo’n boekje geen chronologie te ontdekken. Waar het timmermanspotlood of het krijt het papier raakte, begon hij te tekenen en als het handiger was, draaide hij het boekje op z’n kop. Alles van belang schetste of noteerde hij, ook kleuren, adressen, treintijden, namen van collega’s, straatnamen, afmetingen en dichtregels. Wie de schetsboekjes openslaat, ziet hoe Van Gogh in de tien jaar die zijn kunstenaarscarrière duurde zichzelf het vak aanleerde, tot op het laatst aan het studeren was en vorderingen maakte.

Drie boekjes met op elkaar aansluitend werk stammen uit de periode 1884 tot 1886, toen Van Gogh in Nuenen, Antwerpen en Parijs woonde. Ze bleven daar achter toen hij naar het Zuid-Franse Arles vertrok om in het Gele Huis zijn zonnebloemen te gaan schilderen. Het allerlaatste schetsboekje is in de periode mei-juli 1890 gebruikt, de laatste maanden van zijn leven.
De schetsboeken zijn uitermate kwetsbaar en worden zelden geëxposeerd.

Nu bij NRC

Bestellen