Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers & lezingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Verkiezingsreis Washington DC

  • Meebeleven van de verkiezingsdag en -nacht
  • Duiding van de verkiezingen door Bas Blokker en Maarten van Rossem
  • Bezoek aan Wereldbank en American Enterprise Intitute
  • Bijwonen van een verkiezingsrally (mits in de buurt)
v.a. 2785,- p.p.

De reis in het kort

Op dinsdag 3 november 2020 kiest het Amerikaanse volk een nieuwe president. U kunt hier met NRC onderdeel van uitmaken. Beleef de tumultueuze verkiezingsavond in DC en dans of treur ’s nachts, nadat de uitslag bekend is, bij het Witte Huis te midden van duizenden anderen. Een bijzonder indrukwekkende ervaring!

Het bijwonen van een verkiezingsrally is elke verkiezingsreis een hoogtepunt gebleken. Als een bezoek mogelijk is dan zullen we dat ook dit jaar zeker niet overslaan.

Tijdens deze enerverende week worden we door specialisten bijgepraat over de meest bepalende thema’s van de verkiezingen. Bas Blokker, correspondent van NRC, Stan Veuger, van de befaamde denktank AEI, Axel van Trotsenburg, Managing Director Operations van de Wereldbank, en Maarten van Rossem, emeritus hoogleraar Amerikanistiek geven hun visie en interpretatie van de realiteit. U bent uitgenodigd bij vooraanstaande instellingen als de Wereldbank en het AEI. Daarnaast zijn grassroot organisaties onderdeel van het programma als weerspiegeling van de politieke dynamiek.

Ter voorbereiding van de reis is er in Nederland een verkiezings avond met o.a. journalist Michiel Vos.

Met facultatieve excursies kunt u zelf uw accent plaatsen. Bezoek spectaculaire musea, maak een historische fietstocht in Georgetown, wandel in de avond langs de verlichte Mall naar het Capitool en geniet van politiek cabaret bij Capitol Steps.

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Washington

Vlucht vanaf Amsterdam naar Washington DC met aankomst in de middag. Transfer naar het ****Omni Shoreham hotel en tijd om in te checken. ’s Avonds welkomstborrel met dinerbuffet en opening van de Verkiezingsacademie met korte inleidingen.

Dag 2
Washington
We beginnen deze ochtend met een aantal inleidingen in het hotel waarbij verschillende aspecten van de Amerikaanse politiek belicht worden. Bas Blokker houdt een introductie over zijn ervaringen als correspondent waarbij de verwachte uitslag aan bod komt. Michiel Vos, documentairemaker/ journalist/jurist, en woonachtig in New York, belicht de markante debatten en speeches van de rivalen. Hij deelt zijn ervaringen van zijn leven in de Verenigde Staten, een samenleving die gekenmerkt wordt door een sociale en politieke polarisatie. En tenslotte belicht Maarten van Rossem vanuit historisch perspectief de handel en wandel van diverse, spraakmakende, presidenten en hun verkiezingscampagnes.

Na de inleidingen is er gelegenheid voor lunch in het hotel of in de omgeving. Uiteraard doen wij u suggesties ter plaatse alsmede dat we u de mogelijkheid bieden in te schrijven voor een gezamenlijke lunch met anderen. Er zijn verschillende facultatieve excursies waarvoor u zich kunt inschrijven, twee in de middag en één als avondprogramma:
• Een stadsoriëntatie Washington DC per bus en wandelend over delen van The Mall. De belangrijkste Memorials en gebouwen/monumenten van de Wetgevende, Uitvoerende en Rechterlijke Macht komen aan de orde, zoals het Lincoln Memorial, het Washington Monument, het Witte Huis, het Capitool, het Supreme Court en de Library of Congress. Ook zien we het Franklin D. Roosevelt Memorial. Franklin Roosevelt wordt alom gezien als de grootste president van de 20ste eeuw. Hij leidde zijn land eerst door de Great Depression in de jaren dertig. In de Tweede Wereldoorlog voerde hij de Verenigde Staten aan in de oorlogen tegen Duitsland en Japan en stond daarmee aan de wieg van de supermacht Amerika. Indien de tijd het toelaat rijden we ook nog naar Arlington Cemetery waar talloze beroemdheden als de Kennedy's begraven liggen.
• The Mall per fiets. U gaat per bus naar de stad, haalt uw ebike op en vervolgens gaat u al fietsend in een klein groepje langs monumenten zoals het Lincoln Memorial, het Washington Monument, Het Vietnam Memorial en het WWII Memorial. Ook fietsen we langs het Witte Huis, het Capitool, en het Franklin D. Roosevelt Memorial alsmede Het Thomas Jefferson Memorial, Jefferson als één van de Founding Fathers van de republiek zette tijdens zijn presidentschap constitutionele lijnen uit die tot op de dag van vandaag worden nagevolgd.
• Capitol Steps. In de avond kunt u deelnemen aan het politiek cabaret Capitol Steps.

Of, indien er vandaag de mogelijkheid toe bestaat, wonen we een rally bij in de omgeving van Washington DC, in Pennsylvania of Virginia, waar we hopelijk een van de presidentskandidaten zullen horen spreken. Dit wordt op een later tijdstip medegedeeld en is onder voorbehoud.
Het diner is op eigen gelegenheid. Net zoals andere dagen doen we u suggesties en kunt u zich inschrijven voor een gezamenlijk diner.
Dag 3
Washington

Deze ochtend wordt politiek ingekleurd. Omdat het in het turbulente politieke landschap niet mogelijk is dit een jaar tevoren exact in te vullen, wordt hier op een nader moment meer over bekend gemaakt. Diverse grassroots organisaties spelen een belangrijke rol in de politiek en zullen onderdeel uitmaken van het programma deze ochtend. Deze academie beoogt een mix te tonen van de ‘twee’ Amerika’s: die van de Republikeinen en die van de Democraten enerzijds en anderzijds van de officiële politieke instellingen en de burgerinitiatieven die onder het huidige gesternte een enorme vlucht hebben genomen. Het programma van deze ochtend wordt in dit licht samengesteld, in overleg met Bas Blokker.

Ook vandaag zullen we, indien er de mogelijkheid toe bestaat, een rally bijwonen in de omgeving van Washington DC, in Pennsylvania of Virginia, waar we hopelijk een van de presidentskandidaten zullen horen spreken. Waarschijnlijk kunnen we dit pas ter plaatse bekijken.

Deze dag kunt u daarnaast kiezen uit een drietal facultatieve excursies: (De excursies in Washington DC worden nog herhaald op andere dagen.)
• Een dagtocht naar Philadelphia.
Philadelphia ’s geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Amerika ’s onafhankelijkheidstrijd. In 1682 werd de stad gesticht door William Penn. Voor de komst van Europese kolonisten, bewoonden Lenape indianen het gebied. Vrij snel groeide het uit tot een belangrijke stad. In de Independence Hall ondertekenden de kolonisten uit dertien koloniën de Onafhankelijkheidsverklaring op 14 juli 1776. Hier kwam de grondwet van de Verenigde Staten tot stand. In 1790 verliet de regering Philadelphia, maar andere belangrijke instellingen bleven er gehuisvest en de stad werd bekend als het financiële centrum van het land. De lokale cultuur bloeide en met de toenemende industrialisatie, met name van de textielsector, trok veel immigranten, voornamelijk uit Duitsland en Ierland. Dit feit draagt bij aan de culturele smeltkroes die Philadelphia vandaag nog altijd is, bijvoorbeeld te zien in het oude Duitse stadsdeel met elegante huizen en prachtige tuinen en Fairmont Park met grote mansions van rijke Philadelphiërs uit de 18e en 19e eeuw.

We wandelen in de historische binnenstad en zien naast de Independance Hall ook de Library Hall met een handgeschreven exemplaar van Thomas Jefferson. In het Liberty Pavillon hangt de Liberty Bell, de bel die na het voorlezen van de onafhankelijkheidsverklaring werd geluid. De Liberty Bell is in Londen gegoten en in 1753 in de Independence Hall komen te hangen. De klok werd geluid bij belangrijkste nationale gebeurtenissen. We bezoeken ook het Museum of the American Revolution, met kunstwerken, manuscripten en boeken die de burgeroorlog van 1775 tot 1783 hebben overleefd. De strijd die Amerikaanse kolonisten voerden tegen de Engelse bezetters met als uiteindelijk resultaat de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, wordt hier prachtig tentoongesteld (indien u voor deze excursie kiest kunt u niet deelnemen aan het ochtendprogramma dat nog nader wordt ingevuld).
• Een fietstocht door historisch Georgetown
Georgetown trok in de eerste helft van de 18e eeuw met name Schotse immigranten. In dit stadsdeel, gesticht in 1751, woonden tal van beroemde Amerikanen. U geniet van de prachtige architectuur van de zg.'Federal’ tot de ‘Victorian style’. De excentrieke bewoners van deze prachtige villa’s en hun zakelijke opkomst en ondergang worden besproken. Na de komst van John F. Kennedy en zijn echtgenoot Jacqueline in de vijftiger jaren werd deze buurt the place to be. Natuurlijk komen de belangrijkste politieke intriges aan bod, maar ook achterliggende thema’s als natuurbehoud en stedelijke vernieuwing in deze buurt
Het is een gemoedelijke maar ook levendige wijk. We fietsen en wandelen door deze elegante, in baksteen opgetrokken wijk. ’ Per bus haalt u uw e-bike op, en na de fietstocht wordt u ook weer afgezet bij het Omni Shoreham Hotel.
• Embassy Row
Embassy Row verwijst naar een deel van Massachusetts Avenue van Dupont Circle richting de Nationale Kathedraal is nu de thuisbasis van een groot aantal residenties van ambassadeurs, waaronder de Nederlandse, alsmede talloze ambassades. Het is de wijk van the Gilded Age (de gouden Eeuw), waarin de beroemde families hun nieuwe fortuinen etaleerden als het kapitaal van de natie. Hier woonden de grondleggers van de mijnbouw, spoorwegen, banken en kranten, politici en speculanten. in de jaren 1880 en '90. U eindigt bij Dupont Circle, een rotonde met boekwinkels, restaurants en art galeries waar het dag en nacht bruist.

U kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid op pad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de National Portrait Gallery met een uitzonderlijke verzameling originele portretten uit de Amerikaanse geschiedenis en cultuur met bijvoorbeeld een permanente tentoonstelling over de presidenten van de Verenigde Staten. Bezoek de National Gallery of Art. In dit immense museum staan in de West Building de collecties oude kunst zijn opgesteld: Italiaanse, Spaanse en Hollandse Meesters. De nieuwe East Building met een collectie moderne kunst is een prachtige marmeren constructie in de vorm van twee driehoeken, ontworpen door architect I.M. Pei. De kwaliteit van de collectie is adembenemend.

Het Hirshhorn Museum is gevestigd in een opvallend cilindervormig gebouw en huisvest moderne Amerikaanse en Europese schilderkunst (De Kooning, Kiefer). In de aangrenzende beeldentuin staat werk van Rodin, Moore, Matisse, Brancusi en Cragg.

Of wandel bijvoorbeeld rond in de wijken Adams Morgan en Foggy Bottom. Wijken met elk een eigen karakter. Het zijn trendy gebieden met tal van verschillende restaurants en bars. Diner op eigen gelegenheid en verdere avond ter vrije besteding.

Ga in de avond bijvoorbeeld naar het Trump International Hotel, twee blokken verwijderd van het Witte Huis. Een uurtje aan de bar in de lobby kunnen wij van harte aanbevelen; beschouw het als een inleidend college over de Amerikaanse samenleving. Of struin rond bij Politics and Prose, Busboys & Poets of Kramers op Dupont Circle. Heerlijke boekhandels en levendige plekken waar lezingen, paneldiscussies en interviews worden gehouden.

Dag 4
Washington

In de ochtend gaan we naar het hoofdkantoor van de Wereldbank waar wij ontvangen worden door Axel van Trotsenburg. Van Trotsenburg zal een inleiding geven over zijn werkzaamheden bij de Wereldbank in een snel veranderende wereld en zal aansluitend geïnterviewd worden. Afhankelijk van de actualiteit volgt eventueel nog een inleiding en het bezoek eindigt met een rondleiding in het hoofdkantoor.
Deze gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties is opgericht in 1944. De Wereldbank richt zich op armoedebestrijding en verbetering van de levensstandaard in voornamelijk ontwikkelingslanden. Dit doet zij door middel van het verlenen van financiële en technische assistentie. De Wereldbank bestaat uit twee ontwikkelingsinstellingen, de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) en de International Development Association (IDA). De IBRD richt zich op minder rijke landen en kredietwaardige ontwikkelingslanden. De IDA richt zich op de allerarmste landen. Beide instituties zorgen voor leningen, rente-vrije kredieten en beurzen voor ontwikkelingslanden om voornamelijk onderwijs, infrastructuur en communicatiemiddelen te verbeteren. Bij de Wereldbank zijn circa 190 landen aangesloten.

De middag houden wij vrij voor een op de actualiteit geënt programma dat wij op een later moment bekendmaken. Dit programma wordt samengesteld in overleg met Bas Blokker, correspondent van NRC in Washington. Diverse specialisten zullen er deel van uitmaken. Op een later moment ontvangt u hierover nader bericht.
Diner op eigen gelegenheid.

’s Avonds organiseren we één facultatieve excursie:
Memorials by Moonlight. U ziet natuurlijk de ‘reflecting pool’, het National World War II Memorial, het Martin Luther King, Jr. Memorial, het Vietnam Veterans Memorial, en het Abraham Lincoln Memorial. Het Washington Monument en het Thomas Jefferson Memorial kunt u vanaf een afstand zien . Uiteraard krijgt u uitgebreid toelichting bij de verschillende uitgelichte monumenten. Er is voor elk wat wils - neoklassieke architectuur, moderne beeldhouwkunst, beklijvende herinneringen aan oorlog, historische inzichten en zelfs grappige verhalen.
Of ga naar een bijeenkomst in de National Press Club. Deze prestigieuze club is gelegen op enkele minuten wandelen van het Witte Huis. Talloze hooggeplaatsten uit de politiek en zakenwereld bezoeken deze club en spreken op een van de bijeenkomsten die hier gehouden worden. Ook kunt u naar Off The Record – een van de bekendste politieke bars in Washington. Hun motto spreekt voor zich: Best place for politicians to be seen, but not be heard.

Dag 5
Verkiezingsdag in Washington

Deze ochtend zal Stan Veuger ons ontvangen bij The American Enterprise Institute waar hij als econoom aan verbonden is.
Het American Enterprise Institute is een denktank met als opdracht aan het verdedigen van de menselijke waardigheid en het bouwen van een vrijere en veiligere wereld. In het werk van de aan het AEI verbonden wetenschappers wordt gestreefd naar vooruitgang en is geworteld in het geloof in de democratie, vrij ondernemen en de Amerikaanse kracht en mondiaal leiderschap. En dit in samenhang met solidariteit met de periferie van de samenleving. Zeker sinds de verkiezing van George W. Bush tot president van de Verenigde Staten in 2000 is deze denktank zeer invloedrijk geworden. Stan Veuger begint met een introductie over de American Enterprise Institute en zijn werkzaamheden waarna een aantal sociaaleconomische issues binnen de USA behandeld worden. Vervolgens modereert Veuger een paneldiscussie waarbij een politiek-economisch perspectief van de Verenigde Staten voor en na de verkiezingen aan de orde komt. In overleg met Stan Veuger kiezen wij voor een drietal specialisten, afhankelijk van de actualiteit nodigen wij de meest relevante sprekers van dat moment uit. Dit kunnen ook vertegenwoordigers zijn van grasssroots organisaties.

’s Middags adviseren wij u een bezoek te brengen aan het Smithsonian National Museum of African American History and Culture, een museum gelegen aan de National Mall. Dit nieuwe museum (2016) richt zich op de geschiedenis en cultuur van de Afro-Amerikanen. De collectie geeft informatie over de gemeenschap, familiebanden, religie, burgerrechten, slavernij, kunst en rassensegregatie. De geschiedenis wordt behandeld in de periode van de slaverij tot vrijheid 1400-1877, vervolgens de segregatie tot 1968, en daarna het veranderde Amerika in de periode 1968 tot heden. In de afdelingen cultuur (muziek, toneel en kunst) en gemeenschap wordt op een indringende, bijna emotionele wijze de collectie getoond. Het museum geldt nu als een van de meest vooraanstaande in de Verenigde Staten.


Diner op eigen gelegenheid.

De Verkiezingsavond.
In de lobby van het hotel kunnen we alle nieuwsfeiten op de voet volgen, met commentaar van Maarten van Rossem. Wij zullen diverse evenementen benoemen waarbij u kunt aansluiten deze avond om de verkiezingsuitslagen te volgen. Meer informatie hierover ontvangt u tijdens de Academie.

Dag 6
Washington

Vanwege de lange verkiezingsavond/nacht is deze ochtend ter vrije besteding.

In de middag is er de mogelijkheid nogmaals deel te nemen aan eerder aangeboden excursies alsmede een nieuwe mogelijkheid – bezoek aan The Kreeger Museum:
• Wandeling in Georgetown (zie beschrijving dag 3)
• Embassy Row(zie beschrijving dag 3)
• The Kreeger Museum.
Het voormalige huis van Kreeger en zijn vrouw Carmen naar een ontwerp van de beroemde architect Philip Johnson is een parel in een groene buitenwijk van de stad. De collectie omvat vooral werk van na 1850 tot heden. De impressionisten worden door negen werken van Claude Monet alsmede door Auguste Renoir, Alfred Sisley, en Camille Pissarro. Daarnaast werken van Pablo Picasso, Edvard Munch, Max Beckmann, Jean Dubuffet, Wassily Kandinsky, and Joan Miro. In de beeldentuin ziet u werk van Jean Arp, Jacques Lipchitz en Henry Moore. U wordt rondgeleid door een conservator van de collectie.

Of u gaat op eigen gelegenheid de stad in. Bijvoorbeeld naar:
De Philips Collection heeft ca. 4000 kunstwerken in bezit, van meesterwerken uit de periode van het impressionisme en het Amerikaanse modernisme tot hedendaagse kunst. De Phillips Collection is een kunstmuseum gesticht door Duncan Phillips, de kleinzoon van James H. Laughlin, een bankier en mede-oprichter van de Jones and Laughlin Steel Company.
De Corcoran Gallery of Art is de belangrijkste private kunstcollectie in Washington. Het museum werd in 1874 gesticht door bankier William Wilson Corcoran. De Corcoran Gallery is gevestigd in een beaux arts- gebouw en omvat een bijzondere collectie schilder- en beeldhouwkunst uit Amerika en Europa met onder andere werk van Monet, Renoir, Picasso, Warhol, Rembrandt en Degas.

U kunt ook voor de tweede keer het National Museum of African American History and Culture bezoeken.

Diner op eigen gelegenheid en avond ter vrije besteding

Dag 7
Washington

In de ochtend een facultatieve excursie aan het Capitool, een welbekend neoclassicistisch gebouw in Washington D.C. waarin zowel de Senaat als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn gevestigd (samen het Congres). Aan het Capitool is duidelijk te zien dat de Verenigde Staten Europese wortels heeft. In het oude Rome was het Capitool of Capitolijn een van de zeven heuvels van Rome; heuvels die in de oudheid een belangrijke rol spelen in de Romeinse mythologie, religie en politiek. De inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president begint altijd met een plechtige ceremonie op de trappen van het Capitool. In het gebouw legt de nieuwe president vervolgens zijn eed op de grondwet af.
Aansluitend gaan we naar het Supreme Court, het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten. Indien er zittingen zijn, kunnen wij een kijkje nemen in de rechtszaal.

We sluiten de verkiezingacademie af met een gezamenlijke ‘working’ lunch in het Omni Shorehamhotel. Onder andere Bas Blokker en Maarten van Rossem blikken met ons terug op de afgelopen verkiezingen en de verschillende bijeenkomsten. Met deze zogenaamde wrap-up komen de voorspellingen en verwachtingen voor de nabije toekomst aan de orde.
In de loop van de middag gaan wij naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Dag 8
Washington - Amsterdam

Aankomst in de ochtend op Schiphol.

Sprekers voorafgaand aan de reis

Michiel Vos
Michiel VosFilmmaker

Michiel Vos (o.v.) werkte als advocaat voor de Landsadvocaat en is thans filmmaker voor het Amerikaanse HBO en maakte o.a. Right America Feeling Wronged, over de 58 miljoen niet-Obama stemmers. Ook maakte hij de televisiedocumentaire My America. Hierin laat Michiel Vos de kijker kennismaken met ‘zijn’ Amerika, zoals hij het de afgelopen tien jaar heeft leren kennen. Tegelijk doet hij zijn persoonlijke Amerikaanse droom uit de doeken: van Nederlandse immigrant tot Amerikaanse staatsburger en schoonzoon van een van de meest invloedrijke vrouwen van Amerika: Nancy Pelosi, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hij heeft zijn hart aan het land verpand, maar niet zijn gezonde verstand, Hollandse nuchterheid en kritische geest. Vos geeft commentaar op de Amerikaanse politiek en cultuur voor TV en radio.

Sprekers op locatie

Bas Blokker
Bas BlokkerNRC-correspondent in Washington

Bas Blokker is journalist en historicus en werkt sinds 1991 voor NRC Handelsblad, waar hij begon als redacteur binnenland. Tegenwoordig is hij correspondent in Washington DC. Hij schreef eerder samen met zijn vader Jan Blokker en broer Jan Blokker jr. historische titels over uiteenlopende onderwerpen, waaronder de bestseller Het vooroudergevoel, waarin zij een overzicht geven van de Nederlandse geschiedenis aan de hand van de schoolplaten van J.H. Isings en Nederland in twaalf moorden, waarin de drie historici de Nederlandse identiteit bespreken aan de hand van twaalf gewelddadige moorden. Blokker heeft niet alleen op papier succes: in een samenwerking tussen VPRO Bureau Buitenland en NRC maakt Blokker samen met Chris Kijne tweewekelijks The Presidential Podcast, waarin zij het laatste nieuws rondom de Amerikaanse president bespreken. Samen met Jutta Chorus werkt Blokker aan een biografie over de jonge jaren van Claus von Amsberg.

Axel van Trotsenburg
Axel van TrotsenburgWorld Bank Managing Director of Operations

Axel van Trotsenburg is the World Bank Managing Director of Operations, overseeing the Bank’s operational and programs and lending of around $50 billion per annum. He is also responsible for building international support for the World Bank’s mission to end extreme poverty and build shared prosperity. Mr van Trotsenburg brings deep experience as the longest serving Vice President at the World Bank, having led the negotiations for two IDA replenishments, which together mobilized a record $125 billion. In addition, he co-led the process to secure the endorsements of 189 member-governments for a package to increase IBRD capital by $60 billion. A Dutch and Austrian national, he holds a master’s and a doctorate degree in economics and a master’s degree in international affairs.

Maarten van Rossum
Maarten van RossumHistoricus

Prof dr. Maarten van Rossem studeerde van 1962 tot 1970 geschiedenis in Utrecht. Hij promoveerde in 1983 op een studie van Joodse intellectuelen in de Verenigde Staten. In 1996 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties voor radio en televisie.

Stan Veuger
Stan VeugerEconoom

Stan Veuger is a resident scholar at the American Enterprise Institute (AEI), where he specializes in political economy and public finance. He is also the editor of AEI Economic Perspectives and a visiting lecturer of economics at Harvard University, as well as a fellow at the IE School of Global and Public Affairs in Madrid and at Tilburg University in the Netherlands. Dr. Veuger also comments frequently on economics, politics, and popular culture for general audiences. His writing has been featured in Foreign Affairs, The National Interest, The New York Times, and USA Today, among others. His broadcast appearances include CNN, Fox News, MSNBC, and Univision. He received a PhD and an AM in economics from Harvard and an MSc in economics from Universitat Pompeu Fabra. He completed his undergraduate education at Utrecht University and Erasmus University Rotterdam. Dr. Veuger serves as the chairman of the Washington, DC, chapter of the Netherland-America Foundation.

Boekingsinformatie

v.a. 2785,- p.p.

Reisdatum: 30 oktober - 6 november 2020
Reissom: € 2785,- p.p. op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer € 485,-.

Inclusief: rechtstreekse vlucht per United Airlines inclusief luchthavenbelasting (€ 326,-)* transfers luchthaven – hotel v.v. * verblijf in het ****Omni Shoreham Hotel in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt * dinerbuffet bij aankomst op dag 1 * inleidingen en interviews volgens programma * Bezoek aan de Wereldbank en het American Enterprise Institute

Exclusief: overige lunches en diners * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * bijdrage stichting Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking) * administratiekosten (€ 25,- per boeking)* Toeslag KLM ticket € 295.-

Let wel: het aantal stoelen is niet onbeperkt. Het kan voorkomen dat op het moment dat u boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking is pas definitief wanneer u met de toeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag

U kunt bij ons natuurlijk ook de tarieven voor comfortclass en businnessclass opvragen. Let u erop dat wij dan uw naam exact zoals in het paspoort bij aanvraag nodig hebben.

Vluchtgegevens:
30 oktober UA947 Amsterdam – Washington DC 11.00 uur – 14.55 uur
5 november UA946 Washington DC – Amsterdam 18.25 uur – 08.05 uur*
*aankomst volgende dag

ESTA
De Verenigde Staten heeft een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) programma. ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of reizigers die staatsburger zijn van landen die deelnemen in het visumontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar de Verenigde Staten mogen reizen. ESTA is een verplicht reisdocument.
De elektronische aanvraag moet online aangevraagd worden en valt onder uw eigen verantwoordelijkheid. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond.

Let op ! Wanneer u in de afgelopen vijf jaar in Irak, Iran, Syrië of Soedan geweest bent, zal uw ESTA aanvraag afgewezen worden en dient u een visum aan te vragen. Neemt u contact met Pied à Terre Reizen op voor nadere toelichting.

Te zijner tijd ontvangt u van ons uitgebreide informatie over ESTA.

Excursies
• De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen.
• Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst.
• De inleidingen volgt u met de gehele groep tegelijk.
• Er wordt veel gewandeld tijdens deze NRC Academie. Voor alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen. Indien u dit niet kunt dan is het niet mogelijk in te schrijven voor de excursies. U kunt altijd op eigen gelegenheid de stad bezoeken. Er zijn altijd mogelijkheden om een taxi te nemen en het metrostation ligt op korte loopafstand van het Omni Shoreham hotel.
We kunnen helaas geen vergoeding of terugbetaling geven aan deelnemers die om welke reden (inclusief medische redenen) dan ook hun excursie annuleren.
• Het minimum aantal deelnemers is 20 personen.
• Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.
• Houdt u er rekening mee dat als u kiest voor een eventuele rally dat u mogelijk niet meer deel kunt nemen aan een excursie en dat wij de betaalde excursiegelden niet altijd kunnen restitueren.

Fooien
Het is zeer gebruikelijk om fooien te geven in de Verenigde Staten, mede door de lage minimumlonen. De etiquette rond het geven van fooien: Restaurant of bar: 15-20% Hotel/kamermeisje: 1 US dollar per dag per persoon. Taxi: 15%. Gids 2 US dollar per dag per persoon. Chauffeur 2 US dollar per dag per persoon.

 

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene Reisvoorwaarden van Pied à Terre. Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis naar Washington. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

Indien u de door u geboekte reis moet annuleren dan worden er kosten in rekening gebracht. Het betreft dan de reissom inclusief de door u geboekte excursies. De volgende bedragen worden in rekening gebracht: tot 215 dagen voor vertrek 15% van de reissom, van 215 tot 130 dagen voor vertrek 40% van de reissom, van 130 tot 65 dagen voor vertrek 70% van de reissom, vanaf 65 dagen voor vertrek 100% van de reissom.

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 2220 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €39,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top