Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

NRC Academie Wereldcolleges


Dit najaar is NRC Academie gestart met  Wereldcolleges, waarin we stil staan bij kunst, geschiedenis en cultuur van intrigerende landen. De eerste reeks over Rusland is inmiddels in volle gang. Wilt u Japan,  China en Iran beter leren kennen? Schuif dan aan bij een of alle collegereeksen waarbij traditie, geschiedenis en de relatie met ons eigen land centraal staat.

Wereldcolleges Japan -  15 januari 2019 tot en met 15 februari 2019
De tweede serie Wereldcolleges start in januari 2019 en biedt u een breed overzicht van Japan. Kunsthistoricus Max Put neemt u mee van prehistorie tot hedendaagse kunst en architectuur.

De kunst en architectuur van Japan wordt behandeld in de context van hun lange, vaak complexe geschiedenis. Speciale aandacht gaat uit naar de relatie met Nederland, die leidde tot vruchtbare wederzijdse artistieke beïnvloeding.


Kijk hier voor de collegeroosters.
Prijs:€ 175,- per serie van 5 colleges, inclusief digitale hand-out.
Locaties: Amsterdam, Den Bosch, Den Haag (VOL), Rotterdam, Utrecht en Haarlem

College Onderwerpen
College 1
Van Prehistorie tot en met Kofun-periode
Van de prehistorie t/m de Kofun-periode, ceramiek, brons, enorme grafheuvels (kofun), Shintō, de komst van het Boeddhisme uit Korea en China, boeddhistische tempels, beeldhouwkunst en schilderkunst.
College 2
Van Nara tot en met de Momoyama-periode
Nara- t/m de Momoyama-periode, bloei boeddhisme in Nara, het keizerlijk hof in Kyotō, feodalisme, beeldhouw- en schilderkunst, Nō-theater, Chinese invloed, de komst van de Portugezen in 1543, Christelijke kunst, bloei architectuur, Zenboeddhisme en theeceremonie.
College 3
Edo periode: unificatie van Japan onder de Tokugawa shoguns
Edo periode: unificatie van Japan onder de Tokugawa shoguns, verbod van het Christendom, Nederlanders in Nagasaki, opkomst van Edo: bloei kunstnijverheid o.a. lakwerk, ceramiek, textiel, bloei van de boekdrukkunst, Japanse prenten, Kabuki-theater.
College 4
Van Meiji tot de Tweede Wereldoorlog
Van Meiji tot WO-II, openstelling in 1854, herstel keizerlijk gezag in 1868 (Meiji), afschaffing samurai, modernisering van Japan, westerse invloed in architectuur en de kunsten, Japonisme in het westen, nationalistische reactie: nihonga (Japans) versus yōga (westers), fotgrafie.
College 5
Van de naoorlogse wederopbouw tot aan hedendaagse kunst en architectuur
De naoorlogse wederopbouw, invloed van de VS, moderne architectuur, de World-expo in Osaka in 1970, het economische wonder, moderne kunst, Japanse architecten veroveren de wereld, popcultuur: manga en anime, hedendaagse kunst en architectuur, het microhuis

 
Wereldcolleges China - Van 5 maart 2019 tot en met 5 april 2019
De derde serie Wereldcolleges start in maart en staat in het teken van China. Zowel het oude als het moderne China komt aan bod aan de hand van kunst en cultuur.

China is een van de belangrijkste landen op wereldniveau en is niet alleen economisch maar ook cultureel tot grote bloei is gekomen. Die invloed was en is wereldwijd voelbaar. De reeks verloopt chronologisch en begint bij het pre-dynastieke China, en neemt u via de verschillende dynastieën van Xia tot Qingdynastie mee naar de moderne tijd.

Kijk hier voor de collegeroosters.
Prijs:€ 175,- per serie van 5 colleges, inclusief digitale hand-out.
Locaties: Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Haarlem

     

College Onderwerpen
College 1
Van het pre-dynastieke China tot het begin van de Chinese muur
Pre-dynastieke China, vroegste culturen, steen, brons en jade, van de Xia- tot de Han-dynastie: ontwikkeling van het schrift, bloei bronsgietkunst, vroegste steden, lakwerk, ceramiek en schilderkunst, de ‘eerste keizer’ Qin, het terracottaleger, het begin van de Chinese muur.
College 2
Van de Han- tot de Yuan-dynastie
Van de Han- tot de Yuan-dynastie: bloei van de kunsten: architectuur, beeldhouw- en schilderkunst, ceramiek, textiel, lakwerk, kalligrafie, drukkunst, poëzie etc., confucianisme, taoïsme en boeddhisme, steden en paleizen, wegen en kanalen, uitbreiding Chinese muur.
College 3
De verovering van China door Dzjengis-Khan, Marco Polo en Zijderoute en opkomst porselein industrie
De verovering van China door de Mongolen (Dzjengis-Khan), de eerste Europeanen in China (Marco Polo), de zijderoute, opkomst van de porseleinindustrie, de ‘stralende’ Ming dynastie, de verboden stad in Beijing, westerse invloed in China, chinoiserie in het westen.
College 4
Qing: de laatste keizerlijke dynastie tot en met de culturele revolutie
De laatste keizerlijke dynastie, verval, westerse inmenging, de opiumoorlogen, 1911 China wordt republiek, de ‘roaring twenties’ in Shanghai: Art Deco, de burgeroorlog van 1949, communistisch China, socialistisch realisme, de culturele revolutie.
College 5
Na de dood van Mao
Na de dood van Mao, culturele dooi, het Tienanmen-plein, van communisme naar staatskapitalisme, ontwikkeling van moderne kunst, explosieve economische groei, hedendaagse kunst en architectuur in China: de relatie met de traditie en de moeizame verhouding met de staat.

Wereldcolleges Iran
In vijf bijeenkomsten leert u de sprookjesachtige pleisterplaatsen van het oude Perzië kennen. Kunsthistorica Karin Braamhorst neemt u mee terug in de tijd naar de Iraanse dynastieën. Plaatsen als Kashan, Yadz, Isfahan, Shiraz, Persepolis, Pasargade en Teheran bieden een prachtig overzicht van de Iraanse kunst en cultuur.

De geschiedenis van Iran komt tot leven bij het zien van de prachtige kunst en cultuur uit de verschillende steden en perioden waarin zij bloeiden. Waan u in de moskeeën, prachtig betegelde paleizen en geurige bazaars langs de Zijderoute. Maak kennis met de kunstschatten uit de islamitische, maar ook de pre-islamitische tijd.

Een collegereeks als een karavaan. Elke bijeenkomst is als een rondwandeling door een van de sprookjesachtige pleisterplaatsen van Iran. In Kashan bezoeken we de fantastische monumenten en rijk gedecoreerde koopmanshuizen. In Yazd, een van de oudste steden van Iran, zien we de Torens van stilte. In Isfahan bekijken we de indrukwekkende moskeeën uit de zeventiende eeuw, de rijk versierde paleizen met hun kleurrijke muurschilderingen en het bijzondere stadsplan. Shiraz, de stad van de rozen, de liefde en de nachtegalen, levert een poëtisch college op over Perzische tuinen en grote dichters. Persepolis en Pasargade zijn monumenten van formaat die flink de ruimte krijgen om recht te doen aan hun betekenis. We eindigen in de drukte van Teheran, waar verschillende perioden van de Iraanse geschiedenis bij elkaar komen en het laatste hoofdstuk van de regerende sjahs is geschreven. Schrijf u nu in voor deze uitgebreide kennismaking met het betoverende Iran.

Kijk hier voor de collegeroosters.
Prijs: € 175,- per serie van 5 colleges, inclusief digitale hand-out.
Locaties: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Gouda en Haarlem