Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Menu

NRC Academie Wereldcolleges


Afgelopen jaar is NRC Academie gestart met een reeks Wereldcolleges, waarin we stil staan bij kunst, geschiedenis en cultuur van intrigerende landen.  Eerder kwamen Rusland, Japan en China aan bod. Schuift u vooral aan bij de laatste reeks van deze worp wereldcolleges, dit keer met Iran in de hoofdrol.

Wereldcolleges: Kunst en cultuur van Iran


In vijf bijeenkomsten leert u de sprookjesachtige pleisterplaatsen van het oude Perzië kennen. Kunsthistorica Karin Braamhorst neemt u mee terug in de tijd naar de Iraanse dynastieën. Plaatsen als Kashan, Yadz, Isfahan, Shiraz, Persepolis, Pasargade en Teheran bieden een prachtig overzicht van de Iraanse kunst en cultuur.

De geschiedenis van Iran komt tot leven bij het zien van de prachtige kunst en cultuur uit de verschillende steden en perioden waarin zij bloeiden. Waan u in de moskeeën, prachtig betegelde paleizen en geurige bazaars langs de Zijderoute. Maak kennis met de kunstschatten uit de islamitische, maar ook de pre-islamitische tijd.

Een collegereeks als een karavaan. Elke bijeenkomst is als een rondwandeling door een van de sprookjesachtige pleisterplaatsen van Iran. In Kashan bezoeken we de fantastische monumenten en rijk gedecoreerde koopmanshuizen. In Yazd, een van de oudste steden van Iran, zien we de Torens van stilte. In Isfahan bekijken we de indrukwekkende moskeeën uit de zeventiende eeuw, de rijk versierde paleizen met hun kleurrijke muurschilderingen en het bijzondere stadsplan. Shiraz, de stad van de rozen, de liefde en de nachtegalen, levert een poëtisch college op over Perzische tuinen en grote dichters. Persepolis en Pasargade zijn monumenten van formaat die flink de ruimte krijgen om recht te doen aan hun betekenis. We eindigen in de drukte van Teheran, waar verschillende perioden van de Iraanse geschiedenis bij elkaar komen en het laatste hoofdstuk van de regerende sjahs is geschreven. Schrijf u nu in voor deze uitgebreide kennismaking met het betoverende Iran.

College Onderwerpen
College 1
De geschiedenis van Iran
Het eerste college verkennen we de geschiedenis van Iran vanaf de prehistorie, via het Elamitische rijk en de komst van de Meden en de Perzen. Ruime aandacht wordt besteed aan de Gouden Eeuw van de Iraanse geschiedenis die tot op de dag van vandaag door vele Iraniërs uiterst relevant wordt geacht. Na de komst van de Arabieren vernieuwt Iran zich opnieuw. Het soenisme, de Perzische poëzie en de ontwikkeling van de grootse Iraanse moskeeën en stedebouw zijn daar aspecten van. Turbulente ontwikkelingen leiden naar het einde van dit college met een korte bespreking van de laatste keizersdynastie en de Islamitische revolutie. 
College 2
Pasargadae, Persepolis en Naqsh-e-Rostam 
Het tweede college gaat over de opkomst van de grote en nog steeds geliefde eerste koning van Iran: Cyrus de Grote en zijn opvolgers van de Achemenidendynastie. Via vele prachtige beelden bezoeken we als het ware hun grootse bouwprojecten.
College 3
Isfahan
In dit college gaat het over de sprankelende 17de eeuw en de magische stad Isfahan dat na een visionaire stadsontwikkeling het ware centrum van de wereld werd. We leren Sjah Abbas kennen aan wie we deze schoonheid te danken hebben.
College 4
Shiraz
In de 18de eeuw zien we de opkomst van de stad van rozen, parfum en poëzie. Shiraz leert ons hoe Iraans Iran is gebleven. Dit college gaat over vernieuwing en traditie. Machtige moskeecomplexen, paviljoens en ontroerende monumenten verwijzen naar een eeuw waarin Iran groots is maar tegelijkertijd vele uitdagingen ziet opdoemen.
 College 5
Teheran
Het laatste college sluit het veelzijdige verhaal van Iran af met de komst van een nieuwe keizersdynastie. We zullen zien hoe Teheran opbloeit dankzij de tomeloze ambitie van de Pahlavi’s die uiteindelijk het veld moeten ruimen voor de komst van een jonge charismatische geestelijke Khomeini.

Kijk hier voor de collegeroosters.
Prijs: € 175,- per serie van 5 colleges, inclusief digitale hand-out.
Locaties: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Gouda en Haarlem