Adviesprijs 33,00 Speciale prijs 33,00
Op voorraad
- 3 losse concerten
- Bestel nu de mooiste plaatsen met 20% korting!
- Gratis verzending vanaf €50,-
- Veilige en makkelijke betaalopties
- Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
- Makkelijk bestellen ook zonder account
- 3 losse concerten
- Bestel nu de mooiste plaatsen met 20% korting!
Uit het rijke programma dit najaar in het Muziekgebouw zijn vier geweldige concerten geselecteerd, tijdelijk extra aantrekkelijk te bestellen.
Zo brengt sterzanger Simon Keenlyside schitterende liedkunst uit Frankrijk, Duitsland en Engeland. Vertellen Pynarello en schrijfster Lisa Weeda een tijdloos en menselijk verhaal over vrede. En bezingt Maarten Engeltjes het verdriet van Maria in Vivaldi’s aangrijpende Stabat Mater.

Een concert dat het hart van de vele Canto Ostinato-fans sneller zal doen kloppen. De Duitse slagwerker en componist Alexej Gerassimez schijnt nieuw licht op de beroemde noten van de Nederlandse componist Simeon ten Holt, samen met drie collega-slagwerkers en zijn broer, pianist Nicolai Gerassimez. Bovendien heeft hij het lef deze klassieker af te wisselen met zijn eigen Suite of Elements, een werk dat doorgaat waar Canto Ostinato ophoudt. Alexej Gerassimez is een van de belangrijkste percussionisten van deze tijd. In 2010 won hij de prestigieuze Tromp Percussion Competition. Sindsdien verrast Gerassimez met nieuw werk en opmerkelijke interpretaties van bestaande stukken. Zo vertolkte hij in mei 2022 samen met de broers Arthur en Lucas Jussen op indrukwekkende wijze Bartók en Bernstein in het Muziekgebouw. ‘Het werd swingen met Alexej Gerassimez’, schreef Trouw. ‘Muziek op het scherp van de snede.’

Violist Frank Peter Zimmermann en pianist Martin Helmchen gaven in 2021 een briljant Beethoven-recital in het Muziekgebouw. Zaal en publiek bevielen zo goed, dat ze nu terugkeren met Brahms en Bartók. De sonates van Brahms klinken bij Zimmermann en Helmchen zo overweldigend als ze bedoeld zijn. Een mooi contrast vormt Bartóks Eerste vioolsonate, een huwelijk tussen volksmuziek en het moderne expressionisme uit de vroege 20e eeuw. Violist Frank Peter Zimmermann geldt al dertig jaar als een briljant solist en kamermusicus. Zijn grote hart voor muziek deed hem verliefd worden op de in zijn ogen perfecte kamermuziekakoestiek van de Grote Zaal van het Muziekgebouw. Hij vond in de ruim twintig jaar jongere Martin Helmchen een pianist die uit hetzelfde hout gesneden is. Na Beethoven spelen ze nu Brahms en Bartók alsof ze in de huid van de componisten zijn gekropen.

Een zeldzame kans om in Nederland de Engelse bariton Simon Keenlyside in een liedrecital te beluisteren. De grote operazanger is doorgaans bezet met rollen in operahuizen als de Met, Covent Garden en de Wiener Staatsoper. Niet alleen vanwege zijn stem, ook vanwege zijn acteerwerk. Niet voor niets geldt hij als de beste vertolker ter wereld van Verdi’s Macbeth. Iets daarvan neemt hij mee in dit liedrecital met de ultieme liedbegeleider Malcolm Martineau. Een prachtig afwisselend programma vol liederen in vele stijlen die gezamenlijk de weg van de negentiende naar de twintigste eeuw wijzen. Simon Keenlyside als zanger een eclecticus noemen is een understatement. De Britse bariton heeft een heel breed repertoire en zingt alles van Purcell tot Thomas Adès. Daarbij heeft hij een neus voor zelden uitgevoerd repertoire. Vandaar dat hij tijdens dit recital met Malcolm Martineau niet alleen liederen van Britten, Brahms en Franse componisten zingt, maar ook van Hanns Eisler.

In de herfst van 2022 keert Klawa in het geheim terug naar Odessa, haar thuisstad die ze in maart heeft moeten ontvluchten. Twee weken verblijft ze in haar Chroesjtsjov-flatje om de boel goed af te stoffen, reist ze door de stad om te zien of alle huizen van de familie er nog staan en houdt ze elke nacht haar kat Chorniy stevig vast. Op een verloren middag gaat ze naar haar oude werkplek, de wereldberoemde opera van Odessa. In een pikdonkere, volle zaal speelt een Oekraïens orkest bijna helemaal uit het hoofd. Anderhalf uur is er even geen oorlog, anderhalf uur lang droomt Klawa van vrede en verlangt ze ernaar permanent terug te keren naar haar stad. Wat heb je over voor vrede, zelfs als die vrede alleen in je hoofd bestaat? Wat is vrede ons waard? In dit kerstprogramma vertellen Pynarello en schrijver Lisa Weeda het verhaal van Lisa’s oudtante Klawa, die met Lisa voor de oorlog in Odessa de opera Meinacht van Rimski-Korsakov bezocht. Er klinken spannende noten van Ligeti voor blazers, hoopvolle muziek voor strijkers van de gevluchte componist Korngold, een ontroerend Oekraïens volkslied en ook de bede om vrede Dona nobis pacem van Bach ontbreekt niet. Van Weeda verscheen in 2022 de roman Aleksandra over haar Oekraïense familiegeschiedenis.

Maarten Engeltjes en zijn barokensemble PRJCT Amsterdam komen graag terug naar hun favoriete concertzaal met nieuwe en spannende projecten. In dit concert laten ze horen dat de menselijke stem het mooiste van alle instrumenten is. En helemaal als een indringende hoge mannenstem het verdriet van Maria aan de voet van het kruis bezingt. Antonio Vivaldi schilderde dat hartverscheurende tafereel in zijn droeve Stabat Mater, de meesterproef voor iedere countertenor. Ook aan de wonderschone begroeting van Maria kun je je te goed doen. Johann Adolf Hasse was na Händel de beroemdste operacomponist van zijn tijd. Hij zette het Salve Regina, een smeekbede om bescherming en steun, prachtig op muziek. Als geen ander weet Engeltjes zinderende programma’s neer te zetten rondom iconische barokmuziek. Zo bracht hij eerder al voor uitverkochte zalen een zinderend Händelconcert en duetten van Purcell samen met zijn leermeester, de wereldberoemde countertenor Andreas Scholl. Tip: voorafgaand aan het concert van 20.15 uur is er om 19.00 uur een college door oude-muziekkenner Jan van den Bossche waarin hij de oorsprong en geschiedenis van het Stabat Mater belicht aan de hand van enkele beroemde voorbeelden.
Met zijn uitgebreide concertaanbod, uitstekende akoestiek en unieke architectuur is Muziekgebouw aan ’t IJ de ideale plek voor muziekliefhebbers van diverse genres. Van klassieke stukken tot hedendaagse composities, van jazz tot global, hier beleef je verrassende concerten en inspirerende festivals. Geniet van optredens van grote sterren en jonge makers uit binnen- en buitenland. Of je nu een doorgewinterde muziekliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een bijzondere culturele ervaring, het Muziekgebouw is er voor iedereen.