Vertrek per de bus, met een stop in Lille - voor een bezoek aan de indrukwekkende Art Deco Villa Cavrois van de befaamde architect Mallet-Stevens, met het authentieke interieur en een rit langs Art Deco-parels. Na de lunch in Lille door naar Parijs en aankomst later in de middag.
Zesdaagse busreis onder begeleiding van NRC-oud-redacteur Arjen Ribbens, met bijdrage op reis van kunsthistoricus en Art Déco–kenner Frans Leidelmeijer en de NRC-correspondent Floor Bouma
In Parijs begint de Art Déco in 1925 een wereldwijde zegetocht, ingeluid door de Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes. Hierop volgt een glansrijk tijdperk van stijlvolle architectuur, meubilair, sieradenpracht en mode à la The Great Gatsby, met betoverende cocktailparty’s. Dit was de eerste kunststijl die werkelijk wereldwijd navolging vond: in Europa, Amerika, Afrika en Azië. Bioscopen, theaters, zwembaden, hotels, winkels, restaurants, tuinen. Zelfs na 100 jaar blijft de Art Déco aantrekkelijk en verleidelijk.
Deze reis neem ons mee naar parels van Art Deco In Lille en Wingen-sur-Moder, naar de Art Deco monumenten van de Groet oorlog aan de Somme maar vooral naar het grillige en oogverblindende Parijs van de Années Folles, de Parijse Roaring Twenties, van de grote architecten en hun mecenassen. Bezoek aan de beroemde villa's en indrukwekkende tentoonstellingen, maar ook een privérondleiding in het Louvre buiten openingstijd geven deze reis een bijzonder karakter.
Arjen Ribbens heeft als NRC-redacteur 35 jaar over kunst en vormgeving geschreven. Samen met Pieter van Os publiceerde hij recent een boek over de Nederlandse kunstmarkt, Tussen kunst & cash. Momenteel werkt hij mee aan twee boeken over art nouveau in Nederland. - is journalist en kunstredacteur bij de NRC.
Frans Leidelmeijer is expert/verzamelaar toegepaste kunst 1890-1940, waaronder art nouveau en art deco. Hij heeft de afgelopen vijftig jaar naam gemaakt als kunstkenner en handelaar in Nederlandse art nouveau en art deco. Hij heeft objecten verkocht aan musea in Nederland en het buitenland, waaronder het Rijksmuseum en het Metropolitan museum in New York, Victoria & Albert museum in Londen. Bij het grote publiek werd hij bekend als deskundige bij het tv-programma “Tussen kunst en kitsch”. Hij was medeauteur van tal van publicaties waaronder Art nouveau en art deco in Nederland (1983), auteur van Art deco beelden van Bali (2006). Naast zijn werk als taxateur heeft Frans Leidelmeijer als gastconservator gewerkt aan vele tentoonstellingen in o.a. Stedelijk museum, Amsterdam, Singer museum, Laren. Ook in het Erasmushuis in Jakarta, Indonesië maakte hij twee tentoonstellingen. Daarnaast is hij betrokken geweest bij internationale kunst- en antiekbeurzen.
Recent heeft hij samen met filmer Bie Muusze drie documentaires gemaakt over de culturele kruisbestuiving tussen Nederland en Indonesië in architectuur en toegepaste kunst 1890-1940, daarvoor reisden ze ook naar Java en Sumatra.
Floor Bouma is sinds januari 2022 correspondent voor NRC in Frankrijk, haar standplaats is Parijs. Met haar artikelen en podcasts wil ze NRC-lezers en -luisteraars een inkijkje geven in wat de Fransen bezighoudt: van hoe zelfs Bretonse boeren vielen voor radicaal-rechts tot de politieke acrobatie van president Emmanuel Macron en hoe de Olympische Spelen euforie terugbrachten in Parijs. Met haar stukken wil ze iets vertellen over het Frankrijk waarin ze leeft: een multicultureel Frankrijk, een Frankrijk dat ondanks tegenslagen een rol wil blijven spelen op het wereldtoneel, een Frankrijk waar traditie en moderniteit samengaan én botsen, waar maatschappelijke spanningen steeds weer de kop opsteken, een Frankrijk waar klimaatverandering steeds meer gevoeld wordt, een Frankrijk dat met spanning uitkijkt naar de volgende presidentsverkiezingen van 2027.
Een rit langs grote parels van de Parijse Art Deco, zoals het Palais de Chaillot, Théâtre National de Chaillot, de Folies Bergère en le Grand Rex en bezoek aan Musée des Arts Décoratifs, bekend om een indrukwekkende collectie Art Deco – waaronder verzameling van de juwelen en glaswerk ontworpen door de iconische René Lalique en de schilderijen van Tamara Lempicka.
In de middag bezoek aan het Musée des années 1930: een overweldigende collectie Art Déco-schilderijen -beelden en toegepaste kunst.
Bezoek aan het Palais de la Porte Dorée bij Vincennes, in 1931 gebouwd als Musée des Colonies, nu Cité Nationale de l'Histoire de l'Immigration, het grootste Art Déco-ensemble in Parijs, van buiten en vanbinnen, met meubels van o.a. Ruhlmann en enorme oppervlakken reliëf en fresco.
Na een vrije middag een privébezoek aan het Louvre buiten openingstijden.
Vanochtend een bezoek net buiten Parijs: de villa Savoye van Le Courbusier en Jeanneret uit 1930, Unesco-werelderfgoed.
In de middag bezoek aan het indrukwekkende van de architectuur uit de jaren 20-30 in het hart van het 16e arrondissement, in de rue Mallet-Stevens langs de zes huizen van de hand van deze beroemde architect – waaronder Maison Martell, het atelier van Pierre Patout en en diens spectaculaire Paquebot-appartementsgebouw en de compleet gerestaureerde Piscine Molitor.
Vandaag bezoek aan het Palais de Tokyo, waar in het Museum voor Moderne Kunst is gevestigd; behalve een Art Déco-zaal bevindt zich er het 600 m2 grote schilderij La Fée Electricité van Raoul Dufy voor de Wereldtentoonstelling van 1937. Vlakbij is het allereerste Art Déco-gebouw ter wereld, het Théâtre des Champs-Élysées uit 1911, waar talloze kunstenaars aan hebben meegewerkt. Net voorbij het Louvre aan de Seine torent warenhuis La Samaritaine boven de stad uit.
’s Avonds een diner met Floor Bouma, de NRC-correspondent in Parijs (onder voorbehoud van journalistieke agenda)
Terugreis langs een van de reusachtige Art Deco-herdenkingsmonumenten van de Grote Oorlog aan de Somme: het Monument Franco-Brittannique in Thiepval en het Mémorial Canadien in Vimy. Afsluitend bezoek aan het monumentale zwembad van Roubaix, dat in 1932 werd geopend in art déco-stijl met enorme glas-in-loodramen die de opkomende en ondergaande zon voorstellen. Het zwembad werd in in 2001 omgetoverd tot gemeentelijk museum, met tal van kunstcollecties en bruiklenen van onder andere het Musée d'Orsay en het Musée National d’Art Moderne. En de indrukwekkende keramische poort uit het Atelier Nationale de Sèvres.
Prijs
2995,- per persoon inclusief administratiekosten, SGR bijdragen en Calamiteitenfonds.
Toeslag eenpersoonskamer
965,- per persoon
Inclusief
Reis per privé bus • Accommodatie in een goed gelegen hotel**** op basis van logies & ontbijt • Een diner en twee lunches • Entrees en vervoer volgens het dagprogramma • Privérondleiding in het Louvre buiten openingstijden•Inleidende bijeenkomst • Bijdrage op reis door de oud-NRC-redacteur Arjen Ribbens en Art Deco-expert Frans Leidelmeijer • Bijdrage door de NRC-correspondent Floor Bouma (onder voorbehoud van journalistieke agenda).
Exclusief
Niet genoemde maaltijden • fooien • reis- en annuleringsverzekeringen
Bij het boeken van je reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.
De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor je compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.
Alle NRC reizen worden voor NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.