Ontdek meer over deze cursus

 • De cursus in het kort
 • Uw docenten
 • Praktische informatie
 • Online colleges

Vragen over deze cursus?

5 Duitse cultuursteden

 • Omvangrijke Duitse geschiedenis
 • Originele insteek
 • colleges van 2 uur (met korte pauze)
 • comfortabel vanuit uw eigen huis
v.a. 175,- p.p.
Trier, Porta Nigra, 160 - 200 n.Chr.
Hildesheim Michaeliskirche, 1031 n.Chr.
Berliner Dom, 1894–1905

De cursus in het kort

Deze cursus is volgeboekt.

Aan de hand van zichtbare en verdwenen gebouwen en voorwerpen laat docent Martijn Pieters u kennismaken met vijf Duitse steden. De kunst en cultuur van Trier, Hildesheim, Lübeck, Dresden en Berlijn bieden samen een mooi overzicht van de rijke en turbulente Duitse geschiedenis.

Trier dat met haar Porta Nigra de best bewaarde Romeinse stadspoort bezit en na Rome het grootste badhuiscomplex van het Romeinse Rijk heeft.

Hildesheim dat door het episcopaat en mecenaat van bisschop Bernward (ca. 960-1022) en zijn opvolgers een bepalend kunst en kenniscentrum in het noorden van het Roomse Rijk zou worden.

Een andere stad in het noorden, Lübeck, zou in de 15de eeuw door de vele opdrachten van de rijke burgers, handelaren in het Hanzeverbond, een welvarende stad met een grote kunstproductie worden.

In het 18de -eeuwse Dresden was het juist de absolutistische keurvorst August der Starke, die de residentiestad aan de Elbe de allure van een barokstad zou geven, waar de burger juist niets in te brengen had.

Dit laatste zou juist wel een uitgangspunt worden voor de socialistische revolutie, die aan het begin van de 20ste eeuw door Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg  werd geïnitieerd, door de D.D.R. periode werd voortgezet, maar door de ‘vreedzame revolutie’ van 1989 werd afgelost.


Een boodschap van uw docent

Programma

week 1: Trier, het vroegere Augusta Treverorum als Romeinse residentiestad
week2: Hildesheim, ‘Ego sum Hildensemensis’. Een bisschopsstad in de Middeleeuwen
week 3: Lübeck, de moeder van de Hanze. De kunsten in een 15de eeuwse burgerstad
week 4: Dresden, het ‘Florence aan de Elbe’. Grandeur van de keurvorsten in de 18de eeuw
week 5: Berlijn, de socialistische stad in de 20ste eeuw

Uw docenten

Martijn Pieters
Martijn Pieters

Studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

Praktische informatie

v.a. 175,- p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw bestelbevestiging. U kunt zich maar voor één persoon inschrijven  ( U kunt natuurlijk wel samen op 1 scherm kijken). Kijkt u graag samen maar op twee verschillende adressen, dan natuurlijk twee keer inschrijven.

  Mocht u geen bestelbevestiging hebben gekregen dan kan het zijn dat  de bestelbevestiging in uw spamfilter terecht is gekomen, controleer uw spambox. Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl
 2. U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.

Help, ik denk dat ik geen zoomlink gekregen heb!

U ontvangt wekelijks 7 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college kunt bijwonen op het mailadres dat u bij uw bestelling hebt opgegeven. Als u ook geen bestelbevestiging hebben gekregen toen u de collegereeks bestelde, dan kan het zijn dat de bestelbevestiging en uw zoomlink  in uw spamfilter terecht zijn gekomen. Controleer in dat geval uw spambox.
Of het kan zijn dat u een spelfout heeft gemaakt in uw e-mailadres. Neem in dat geval contact op met info-nrc@vrijeacademie.nl

Deze collegereeks is volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt tot 99 personen en heeft u toch de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw docent zal u tijdens het eerste college uitleggen hoe u uw vragen dient te stellen.

Hoe werkt het?

 1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw inschijfbevestiging. Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt.
 2. U ontvangt wekelijks 1 uur voor aanvang van ieder college een link waarmee u het college via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer.
 3. U kunt vanaf 15 minuten voor aanvang van het college inloggen om zeker te zijn dat u niets van college mist.
 4. Heeft u het programma Zoom nog niet op uw computer? download het dan hier.
 5. Let wel, U volgt de colleges live en kunt deze daarmee niet later terugkijken.
   

Inschrijven

Deze collegereeks is volgeboekt.

U sluit een overeenkomst met de Vrije Academie. Hiervoor gelden de betalings-, leverings- en annuleringsvoorwaarden van de Vrije Academie. Deze kunt u hier downloaden.

U schrijft zich in door hieronder een optie te kiezen, door te gaan naar de winkelmand en de collegereeks te bestellen.

let op: U kunt zich inschrijven tot 4 uur voor aanvang van het eerste college van de collegereeks.

De inschrijving voor de collegereeksen is gesloten.

De middagreeks start op maandag 12 april en vindt wekelijks plaats van14:00-16:00 uur. schrijf u hier in.


De avondreeks start op maandag 12 april en vindt wekelijks plaats van 20:00-22:00 uur. 

Back to top