Ontdek meer over deze cursus

  • De cursus in het kort
  • Uw docenten
  • Praktische informatie
  • Online colleges

Vragen over deze reis?

Crash course kunstgeschiedenis

  • Een compleet beeld van de kunstgeschiedenis van de Grieken tot Rembrandt
  • Alle kunst leren dateren en indelen in stijlen
  • 4 experts die je alles vertellen over hun favoriete stijlen
  • Een reeks van 10 digitale hoorcolleges inclusief digitale syllabus
v.a. 259,- per deelnemer p.p.
Mooi beeld van Michael Angelo
Mooi beeld van Michael Angelo
Mooi beeld van Michael Angelo

De cursus in het kort

Wat is het verschil tussen Griekse en Romeinse beelden? Waarom wordt Rembrandt tot de barok gerekend? Uit welke tijd stamt het Mauritshuis? Behoort Berlage nu wel of niet tot de Amsterdamse School?

Elke kunstliefhebber wil graag dateren, maar weet ook dat dit niet altijd eenvoudig is. Want stijlen lopen door elkaar en sommige kenmerken worden vrolijk hergebruikt. Help! Geen nood, de Colleges De kunst van het kijken maakt een eind aan de meest voorkomende stijl twijfels.

Egyptisch, Grieks, Romeins, romaans, gotisch, renaissance, barok, rococo en art nouveau: uw docent leert u van elke kunsthistorische periode de voornaamste kenmerken herkennen, zodat de puzzelstukjes van de algehele kunstgeschiedenis op hun plaats vallen. De handvatten die u tijdens deze reeks krijgt aangereikt komen van pas in binnen- en buitenland, tijdens stadswandelingen en museumbezoek.


Een boodschap van uw docent

Uw docenten

Edwin Koopman
Edwin KoopmanLatijns-Amerika journalist

Latijns-Amerika journalist en analist Trouw, VPRO-radio Bureau Buitenland, Clingendael Spectator, NOS, Elsevier Edwin Koopman studeerde Sociale Geografie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en specialiseerde zich in de stedelijke geografie van Latijns-Amerika en de menselijke factoren bij natuurrampen. Sinds 1985 houdt hij zich bezig met Latijns-Amerika. Hij was achtereenvolgens redacteur en eindredacteur bij Inter Press Service, de Nieuwe Geografenkrant en de Wereldomroep.

Nina Jurna
Nina JurnaNRC-correspondent in Latijns-Amerika.

Zij studeerde journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na haar studie ging ze aan de slag bij de Amsterdamse tv-zender AT5. In 1995 reisde ze voor het eerst naar Suriname en werkte o.a. voor RTL Nieuws. Vanuit Paramaribo volgde ze de ontwikkelingen in Zuid-Amerika en op de Nederlandse Antillen en Aruba. In 2011 verruilde ze Paramaribo voor Rio de Janeiro als standplaats. In oktober 2015 werd ze de vaste correspondent Latijns-Amerika voor het NRC Handelsblad en NRC Next.

Merijn de Waal
Merijn de WaalBuitenlandredacteur NRC

Is buitenlandredacteur van NRC voor Latijns-Amerika en VS. Hij studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van 2009-2014 was hij correspondent voor NRC in Spanje. Zijn correspondentschap stond grotendeels in het teken van de grote economische malaise en diepe politieke crisis in Spanje. De ervaringen van deze tijd heeft hij opgetekend in het boek Spaanse sporen. een journalistieke zoektocht naar het hart van Spanje.

Praktische informatie

v.a. 259,- per deelnemer p.p.

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Online colleges

Vanwege het coronavirus is het momenteel niet mogelijk om fysieke colleges te organiseren, maar dat betekent natuurlijk niet dat u zich niet kunt blijven ontwikkelen en verwonderen. Daarom is deze collegereest volledig online georganiseerd. Daarbij is de groepsgrootte beperkt en heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook is er een bij ieder college een moderator aanwezig die zorgt voor een soepel verloop en het stellen van vragen faciliteert. 

Hoe werkt het?

  1. U bestelt de online collegereeks en ontvangt uw inschijfbevestiging. Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt.
  2. Enkele dagen voor het eerste college ontvangt u een Zoom link om deel te nemen aan het college.
  3. Op de dag van het college kunt u vanaf 15 minuten voor het college inloggen om zeker te zijn dat u klaarzit voor de lezing. 
Back to top