Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Verlenging
  • Sprekers
  • Fotogallerij
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Indonesië toen en nu

  • Update: Gegarandeerd vertrek!
  • Dwars door Java en Sumatra
  • In gezelschap van Step Vaessen
  • verblijf in historische hotels
  • Inleidende studiedag met Kester Freriks, Martin Bossenbroek en Frans Leidelmeijer
v.a. 5495,- p.p.

De reis in het kort

 *GEGARANDEERD VERTREK*

Indonesië, volgens de clichés het eilandenrijk van betoverende landschappen en een eeuwige glimlach van de bevolking, kent een lange, bewogen geschiedenis. Van de zeemacht Srivijaya, de koninkrijken Sailendra en Mataram, de Javaanse sultans, Nederlandse suikerbaronnen, Chinese pelgrims, Balinese dansers, Amerikaanse filmsterren. Dit is het Indië dat Columbus zocht en Magellán vond; de Specerijeneilanden van Coen, de koffieveilingen van Multatuli, de tabaksplantages van Nienhuys en de Koninklijke Olie. 's Werelds grootste archipel is getekend door vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing - van Nederlanders, Portugezen, Spanjaarden, Engelsen en Japanners.

Sinds de stichting van Batavia in 1619 delen Nederland en Indonesië veel erfgoed en nog verder te verwerken verleden.

Deze academie behandelt Indonesië in alle rijkdom en diversiteit: van gedeeld verleden en erfgoed tot's werelds social media-hoofdstad Jakarta, met niettemin traditionele normen en waarden; van steden- en natuurschoon tot verdwijnend oerwoud op Sumatra; van de rijke cultuur tot economische ontwikkelingen en internationale betrekkingen.

Overnachtingen in veelal historische hotels verleent de reis extra cachet.

De meereizende correspondent: NOS-correspondent Step Vaessen, die tot verleden jaar 22 jaar in Indonesië doorgebracht heeft, belicht het land ter plaatse. Schrijver Kester Freriks, historicus Martin Bossenbroek en kunstverzamelaar en erfgoedspecialist Frans Leidelmeijer verlenen de reis de inhoudelijke start. De route verbindt Java en Sumatra en overnachting in veelal historische hotels verleent de reis extra cachet.  

Dagprogramma

Dag 1
Zaterdag 2 september, Amsterdam - Medan

Vertrek vanaf Schiphol naar Medan per Garuda Airlines, met overstap in Jakarta.

Dag 2
zondag 3 september Medan

Na aankomst in Medan 13.15 uur transfer naar het Hotel en tijd om uit te rusten na de vliegreis.

’s Avonds diner en een korte inleiding op het programma.

Medan is van oorsprong een koloniale plantersstad, die eind 19e eeuw ontstond met de opkomst van een plantage-economie met tabak, rubber en palmoliebomen. Naast Europeanen vestigden zich er in de koloniale tijd ook Chinezen en Indiërs, wat de stad een fascinerend multicultureel karakter geeft. Na de onafhankelijkheid is Medan uitgegroeid tot 2,5 miljoen inwoners. Het paleis van de Sultan van Deli, de Grote Moskee en het huis van Tjong A Fie zijn indrukwekkende gebouwen uit de koloniale tijd. Overnachting in Medan in centraal gelegen hotel met een rijk verleden - het voormalig hotel de Boer, nu Grand Inna Medan. Het oudste gedeelte dateert uit 1898, uitgebreid in de jaren 1920 en verbouwd en weer uitgebreid in 1960, -70 en 80.

Dag 3
maandag 4 september, Medan

In Medan bezichtiging van de koloniale architectuur van Medan, 'het Parijs van Sumatra', o.l.v. de in Medan gevestigde historicus Dirk Buiskool. Medan is door de VN aangewezen als een van de zes best bewaarde koloniale complexen van Azië: met name Hotel De Boer (waar Mata Hari heeft gelogeerd), het sultanspaleis (1887-91) en de moskee (1906-09) van Theodoor van Erp; de voormalige Nederlandsch-Indische Escompto Maatschappij, in 1927 ontworpen door Ed. Cuypers, en het gigantische huis van de ‘Majoor der Chinezen’, Tjong A Fie, een schatrijke plantage-eigenaar, met veertig kamers en nog bewoond door Tjongs nakomelingen, in Chinees-Europese art déco.

Het stadhuis, met onevenredig grote toren, van architectenbureau Hulswit en Fermont te Weltevreden en Ed. Cuypers te Amsterdam uit 1908, ligt aan het Lapangan Merdeka, de voormalige Esplanade. Aan dat enorme plein staat een aantal indrukwekkend mooie gebouwen, zoals het postkantoor uit 1911, de neoclassicistische Javasche Bank (nu Bank Indonesia) uit 1912 en de Nederlandsche Handel Maatschappij (nu Bank Ekspor Impor), een prachtig voorbeeld van de koloniale Nieuwe Zakelijkheid uit 1929. Koffie in lunchroom Tip Top uit 1934. Rit door de voormalige Europese wijk Polonia met zijn weelderige villa's, fraaie overheidsgebouwen en brede lanen. Overnachting in Medan.

Dag 4
dinsdag 5 september Medan – Padang (West-Sumatra) - Bukittingi

Transfer naar het vliegveld voor de ochtendvlucht naar Padang, gelegen op Padang op West-Sumatra, dat sinds 1663 door Nederlanders is bestuurd. In 1667 stichtte de VOC in Padang een handelspost, aanvankelijk voor de handel in peper, maar gaandeweg ook in zout, kamfer en

benzoë-hars, dat werd gebruikt voor het maken van wierook en reukwater. De islamitische Minangkabau vormen de meerderheid van de bevolking; de belangrijkste minderheid bestaat uit protestantse Chinezen. Multatuli was in de jaren 1850 in Padang gestationeerd als gouvernementsambtenaar. De excursie begint met een bezoek aan de kampong China met verschillende Chinese kongsiehuizen. Daarna een stadstour langs vooroorlogse architectuur, zoals het stadhuis, de Javasche Bank, de Nederlandsche Spaarbank en de Escompto Maatschappij. Via de Anai-kloof richting het aangenaam koele stadje Bukittinggi, gesticht als Fort De Kock. Intrek in hotel Novotel. Overnachting in Bukittinggi.

Dag 5
woensdag 6 september Bukittinggi

Vandaag verkenning van Bukittinggi, ontstaan uit een Nederlands fort uit de periode van de Padri-oorlogen begin 19e eeuw, van de islamitische padri-beweging tegen de traditionele Minangkabau-adat. In 1958 riepen moslimrebellen er de revolutionaire regering van de Indonesische Republiek uit.

Stadsoriëntatie met het Nederlandse fort uit 1825, het Minangkabau-museum, de door Wilhelmina geschonken Jam Gadang-klokkentoren (1923) en Karbouwengat. Vanaf het hooggelegen Fort de Kock prachtig uitzicht over het omliggend berglandschap. Na bezoek aan het museum, in de befaamde Minangkabause bouwstijl, en wandeling over de kleurrijke markt door naar Karbouwengat, de ‘Indonesische Grand Canyon’ (100 meter diep, 4 km lang). Wandeling door de canyon naar het zilverstadje Kota Gadang; aan overkant verrassend mooie, vooroorlogse huizen. Vanuit Kota Gadang door naar het mysterieuze Maninjaumeer, afdaling over weg met vierenveertig bochten. Eind van de middag terug naar Bukittinggi, alwaar overnachting.

Dag 6
donderdag 7 september Padang - Soerabaja

Vanochtend transfer naar de luchthaven van Padang en een vliegreis naar Soerabaja, met overstap in Jakarta. Aankomst op de luchthaven van Soerabaja, de op een na grootste stad van Oost-Java. Transfer naar Hotel Majapahit Surabaya, voorheen Oranje Hotel en bekend van het vlagincident in 1945, en gebouwd door de familie Sarkies in 1910.

Dag 7
vrijdag 8 september Soerabaja

De nadruk vandaag ligt op de Nederlandse architectuur: van Berlage (gebouw Gedung Aperdi, voorheen De Algemeene, met tegeltableau van Jan Toorop en beelden van Mendes da Costa) en Ed Cuypers, het stadhuis – een indrukwekkend voorbeeld van traditie en moderniteit (Cosman Citroen, 1927) -, Museum Bank Indonesia (Javasche Bank, 1904) en Huis van Sampoerna (Kretek Museum in weeshuis uit 1862). Overnachting in Soerabaja.

Dag 8
zaterdag 9 september Soerabaja – Jogjakarta

Vandaag met de vroege trein van het 19e-eeuwse station Gubeng naar Jogjakarta (Djokja) en intrek in Hotel Phoenix. Jogjakarta is de culturele hoofdstad van Java. Dankzij steun van de vorsten hebben Javaanse kunstvormen als wajang zich tot hoog niveau kunnen ontwikkelen. Jogjakarta is een universiteitsstad met ruim dertig universiteiten, waaronder de eerste van Indonesië, de Gadjah Mada.

De verkenning van de stad begint met bezoek aan Prambanan, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië, rond 850 gebouwd, maar kort na voltooiing verlaten en vervallen. De reconstructie van het complex begon in 1918 en is nog steeds niet af. De verwoesting door de aardbeving van 2006 is inmiddels wel hersteld. Overnachting in Jogjakarta.

Dag 9
zondag 10 september Jogjakarta

‘s Ochtends vroeg bezichtiging van Fort Vredeburg (1765), door de V.O.C. gebouwde zetel van de gouverneur, tegenwoordig het museum van de onafhankelijkheid; daarna een rondleiding in de kraton, het verblijf van de sultan van Djokja, wiens voorrechten door het Nederlandse bewind zorgvuldig in stand zijn gehouden, en een bezoek aan het Waterpaleis, een 18e-eeuw, deels in verval geraakte koninklijk complex van zwembaden, fonteinen, een ondergrondse moskee en een groot meer. ‘s Middags bezoek aan de Boroboedoer, de feeëriekste bezienswaardigheid van Indonesië. De boeddhistische tempel, gelegen bij de Merapi, de actiefste vulkaan van Indonesië, is gebouwd tussen 750-850 in de vorm van een stoepa van 123 bij 123 meter. Overnachting in Jogjakarta.

Dag 10
maandag 11 september Jogjakarta – Bandoeng

Vanochtend vertrek met de vroege trein en een acht uur durende tocht naar Bandoeng; na aankomst intrek in het historische hotel Prama Grand Preanger. Na de aanleg van de spoorlijn van Batavia naar Bandoeng werd de kruidenierswinkel van de familie Thieme in 1897 omgebouwd tot Hotel Preanger, genoemd naar het hoogland rond de stad. In 1930 werd het hotel verbouwd in art déco-stijl door architect Wolff Schoemaker, die aan de Technische Hoogeschool te Bandoeng de latere president Soekarno onder zijn studenten telde. Soekarno was dan ook een van zijn assistenten bij het ontwerp van het nieuwe Grand Hotel Preanger.

Gouverneur Daendels verplaatste het dorp Bandoeng naar de nieuwe Grote Postweg, waar de regent zijn paleis bouwde en het plein met een moskee en een markt: het begin van de huidige stad. De laatste jaren neemt in Indonesië de belangstelling voor deze architectonische erfenis uit de koloniale tijd toe. De Bandung Heritage Society, de eerste van Indonesië, is opgericht in 1986.

Invulling van de rest van de middag naar eigen inzicht. Overnachting in Bandoeng.

Dag 11
dinsdag 12 september Bandoeng - Jakarta

‘s Ochtends verkenning van Bandoeng – met Gedung Saté (oud Nederlands gouvernementshuis), Kopi Aroma (oude Nederlandse koffiefabriek) en, mits voldoende tijd, rit langs koloniale huizen. In de middag per eigen bus naar Jakarta via de hooggelegen Poentjak Pas, waar koloniale villa’s in chaletstijl tussen de theeplantages opdoemen. Dit was het favoriete zomerverblijf van welvarende inwoners van Batavia. Na aankomst in Jakarta intrek in het hotel.

Jakarta, in 397 gesticht als Sunda Kelapa en door Jan Pieterszoon Coen herbouwd als Batavia in 1619, is de hoofdstad van Indonesië sinds 1949. Op 29 april 2019 kondigde de regering aan dat Indonesië een nieuwe hoofdstad gaat bouwen, mogelijk op Kalimantan, vanwege de onoplosbare metropoolproblemen van Jakarta: buiten vervuiling en dichtslibbing door toenemend verkeer zakt de stad ook langzaam weg in de zee.

Dag 12
woensdag 13 september Jakarta

Jakarta werd als Batavia hoofdkwartier van de VOC in Azië. Batavia geleek een Nederlands stadje, met grachten rond Fort Batavia en de pakhuizen van de VOC. Later werd Batavia hoofdstad van Nederlands-Indië. Begin 20e eeuw werd het gemoderniseerd: naast neorenaissance werden modernere stijlen als art déco populair. De wijk Menteng werd in de jaren 1910 ontwikkeld voor de elite, met huizen die geoptimaliseerd werden tegen de hitte. Sinds de onafhankelijkheid heeft Jakarta zich in vele opzichten snel ontwikkeld. Soekarno keurde in de jaren 1950 veel grootschalige bouwprojecten goed, zodat een moderne infrastructuur werd ingekleurd met een groot aantal kantoorgebouwen

Stadsverkenning Jakarta met bezoek aan de traditionele haven Sunda Kelapa, ooit de haven van de sultan van Soenda, in 1619 veroverd door Jan Pieterszoon Coen voor de VOC en omgedoopt in Batavia. In het VOC-magazijn en –fort is nu het maritieme museum gevestigd. Per boot naar Pulau Onrust, een eiland voor de kust waar de VOC-gebouwen in de 19e eeuw plaatsmaakten voor een marine-etablissement en begin 20e eeuw een interneringskamp, dat in verschillende oorlogen werd gebruikt. Na de lunch bezoek aan museum ‘Stadthuys’ (1710), een replica van het Paleis op de Dam; rondleiding in het museum en koffie in Café Batavia, wat de sfeer van Batavia rond 1920 oproept. ’s Afscheidsdiner en overnachting in Jakarta.

Dag 13
donderdag 14 september Jakarta – Amsterdam

IDe laatste ochtend voor vertrek ter eigen invulling. In de middag ontvangst op de Nederlandse ambassade en toelichting op de culturele betrekkingen. ’s Avonds transfer naar de luchthaven en vertrek om 23.35 uur naar Nederland.

Dag 14
vrijdag 15 september Amsterdam

Aankomst op Schiphol om 08.15 uur

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

Verlenging

Pre/Post tour - individueel op aanvraag

De route

Sprekers ten geleide

Kester FreriksJournalist en schrijver

Kester Freriks werd in 1954 in Djakarta geboren. Zijn vader was als radiotelegrafist werkzaam bij de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda. Sinds zijn debuut Grand Hotel Lembang schrijft hij over Nederlands-Indië en Indonesië, in boekvorm en ook voor NRC. Hij schreef onder meer biografieën over Maria Dermoût en Madelon Szekely-Lulofs. In zijn boek Echo's van Indië (2015) reconstrueert hij de Proklamasi op 17 augustus 1945 door president Soekarno en vicepresident Mohammed Hatta. Met zijn recente pamflet Tempo doeloe, een omhelzing raakte hij een gevoelige snaar bij veel mensen die nog steeds leven in verbondenheid met het voormalige Nederlands-Indië, maar het boek riep ook discussie op. Wij raden u aan dit pamflet (prijs € 11,00) vantevoren te lezen, omdat het de lezing van Kester Freriks in een duidelijk perspectief plaatst en het wellicht aanleiding geeft tot een interessante gedachtenwisseling. In zijn lezing Altijddurende Indië neemt Kester Freriks u mee op een tijdreis door Indonesië, van het gedroomde paradijs Insulinde van weleer via de Indonesische vrijheidsstrijd van na de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door de dekolonisatie naar de plek die Indonesië vertegenwoordigt in het huidige Nederland. En dus ook in de herinneringen van de mensen van nu.

Martin BossenbroekHistoricus

Historicus Martin Bossenbroek heeft, onder andere met De Boerenoorlog, de geschiedschrijving in Nederland op een hoger plan gebracht. Er werden 80 000 exemplaren van het boek verkocht en het werd in meerdere landen vertaald. In zijn nieuwe in 2020 verschenen boek De wraak van Diponegoro vertelt Martin Bossenbroek het grote verhaal van het gewelddadige begin én einde van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. In het eerste deel, handelend over de Java-oorlog (1825-1830), legt de mystieke prins Diponegoro het na jaren van massaal en fanatiek verzet af tegen de flegmatieke legercommandant Hendrik de Kock. In het tweede deel, over de dekolonisatieoorlog (1945-1949), bundelt de charismatische, door Diponegoro geïnspireerde nationalistische leider Soekarno met succes alle krachten tegen ‘de laatste landvoogd’, de noeste dromer Huib van Mook. De wraak van Diponegoro is een magistraal epos in twee bedrijven over de bloedstollende krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië) In 2018 verscheen Koloniale oorlogen in Indonesië, een geschiedenis van de koloniale oorlogen in Indonesië van 1510 tot 1975. Het is een relaas van vijf eeuwen vreemde overheersing door Portugese, Spaanse, Nederlandse, Engelse, Franse en Japanse kolonisatoren onder het motto van Jan Pieterszoon Coen: ‘Geen handel zonder oorlog’. Het kwam op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2018.

Frans LeidelmeijerKunsthandelaar, publicist en expert toegepaste kunst en design van 1880-heden.

Frans Leidelmeijer is geboren in Bandung, in 1942. Hij is kunsthandelaar, publicist en expert toegepaste kunst en design van 1880-heden. Hij heeft in die hoedanigheid van 1990-2017 meegewerkt aan het tv-programma Tussen kunst en kitsch. Frans Leidelmeijer is co-auteur van publicaties als Art Nouveau en Art Deco in Nederland(1983), Kunstnijverheid in Nederland 1880-1940(1997)en Leven in een verzameling(2000) Verder schreef hij in 2006 het boekje Art Deco beelden van Bali. Daarnaast is hij conservator van tentoonstellingen over zijn vakgebied in o.a. het Stedelijk Museum te Amsterdam, Singer museum Laren, Museum Princessehof in Leeuwarden, Gorcums museum, Glasmuseum Leerdam en het Erasmushuis Jakarta.. En hij houdt lezingen over de culturele kruisbestuiving Nederland en Indonesie gedurende de stijl periodes van 1880-1940,t.w. de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School. Sinds 2017 is Frans Leidelmeijer verbonden aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag als adviseur voor Indische/Indonesische schilderijen en Balinese art deco beelden.

Sprekers op locatie

Step VaessenNOS-correspondent

Step Vaessen is een Nederlandse journaliste, geboren op 11 februari 1965 te Simpelveld. Vaessen studeerde psychologie te Nijmegen. Van 1994 tot 1996 was ze werkzaam als journalist voor dagblad De Limburger. In 1996 werd ze door de NOS uitgezonden naar Jakarta, waar ze werkte als correspondent voor Zuidoost-Azië. Sinds de oprichting van Al Jazeera English in 2006 is ze vanuit Indonesië werkzaam voor dit tv-station. Als presentator is Step Vaessen onder meer bekend van Aletta’s Reis. In deze historische reisserie ging ze op zoek naar vrouwen die in de geest van arts en feministe Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Jacobs maakte in 1911. Ze reist naar Surabaya en gaat op pad met de populaire burgemeester Tri Rismaharini.In 20111 was Step Vaessen te gast bij Zomergasten. In dat zelfde jaar publiceerde zij het boek Jihad met sambal haar persoonlijke relaas over haar correspondentschap in Indonesi&euml Na 22 jaar in Jakarta werd Moskou begin dit jaar de nieuwe standplaats van Step Vaessen. Daarnaast is hij gastconservator van tentoonstellingen over zijn vakgebied in o.a. het Stedelijk Museum te Amsterdam, Singer museum Laren, Museum Princessehof in Leeuwarden, Gorcums museum, Glasmuseum Leerdam en het Erasmushuis Jakarta.. En hij houdt lezingen over de culturele kruisbestuiving Nederland en Indonesie gedurende de stijl periodes van 1880-1940,t.w. de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School. Sinds 2017 is Frans Leidelmeijer verbonden aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag als adviseur voor Indische/Indonesische schilderijen en Balinese art deco beelden.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

v.a. 5495,- p.p.

Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Medan, Jakarta – Amsterdam per Garuda,  luchthavenbelastingenbagage (ca. € 60,-), binnenlandse vluchten; treinreizen volgens  het programma; verblijf in een tweepersoonskamer in **** hotels op basis van logies & ontbijt, 9 lunches en 2 diners, vervoer en entrees volgens het dagprogramma, lezingen van Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, Nederlandstalige begeleiding, begeleiding door lokale Engelstalige gidsen, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.

Toeslag eenpersoonskamer:  €895,- per persoon

Exclusief:: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, 

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top