Verblijf in comfortabele hotels op basis van logies-ontbijt
Inclusief retourovertocht Kiel – Oslo met Color Line met upgrademogelijkheden
Deze rondreis belicht het beste wat Zuid-Noorwegen te bieden heeft. Trek eropuit en vier vakantie volgens de Noorse levensfilosofie friluftsliv: het leven in de openlucht.
Je vaart met Color Line van Kiel naar Oslo. Het uitzicht op de wel honderd kilometerlange Oslofjord en de sfeervolle kades van de Noorse hoofdstad is veelbelovend voor wat nog komen gaat.
Vanuit Oslo rijd je via een schilderachtige route over het Hardangervidda-plateau naar het dorpje Eidfjord, dat direct aan de Hardangerfjord ligt. Over de Hardangerbrug toer je verder naar de ‘hoofdstad der fjorden’, Bergen. Neem een kijkje in de Hanzewijk Bryggen en stap in de kabelbaan naar de top van Ulrikenberg of de Fløyenberg voor een uitzicht over de zee, eilanden, bergen, fjorden en stad. Het is tijd voor de tweede fjord van deze reis, de Sognefjord. Dit is de diepste en langste fjord van Noorwegen. De beste manier om het fjordengebied te verkennen is met een fjordencruise of kajaktocht. Vanaf het water ervaar je nog intenser de serene pracht van dit ongerepte natuurspektakel.
Langs fjorden en meren en door tunnels en valleien rijd je verder naar Loen, dat omringd wordt door steile bergen en water. Neem hier de Loen Skylift naar de top van de berg Hoven voor een adembenemend uitzicht.
Via Lillehammer, de stad van de Olympische Spelen in 1994, ga je weer terug naar waar de reis startte, Oslo. Je hebt een volle dag om het dak van het Operagebouw te trotseren, de gietijzeren beelden in het Vigelandpark te bekijken en de wisseling van de wacht bij het Koninklijk Paleis mee te maken.
Dagprogramma
Tijdens deze reis is geen dagprogramma vastgesteld. Je bent dus geheel vrij om je eigen route te bepalen. We geven je graag een idee van wat er in de omgeving allemaal te zien en te doen is.
Laagseizoen In het voor- en naseizoen (voor half juni en na half augustus, onder voorbehoud) dien je er rekening mee te houden dat restaurants en bezienswaardigheden zoals musea nog gesloten kunnen zijn. In sommige gevallen zijn ze in de weekenden wel open. Controleer daarom van te voren altijd of het geopend is.
Ook zijn in Noorwegen op zondag de winkels (grotendeels) gesloten.
Dag 1
Utrecht - Kiel - Oslo
Reisafstand 528 km / Reisduur 6 uur
Je rijdt met de auto naar Kiel in Duitsland, en stapt daar aan het begin van de middag aan boord van de Color Line richting Oslo. ’s Nachts slaap je aan boord, maar voor het zover is kun je eerst genieten van alles wat deze ferry je te bieden heeft. Geniet van een show, ga winkelen en dineer in een van de restaurants.
Vertrek- en aankomsttijd
De boot vertrekt om 14.00 vanuit Kiel en komt om 10.00 uur aan in Oslo.
Dag 2
Oslo - Eidfjord
Reisafstand 314 km / Reisduur 5 uur Er is geen mooiere manier om Oslo binnen te komen dan met een schip. Je vaart in het vroege ochtendlicht via de Oslofjord de hoofdstad binnen. Vanuit Oslo rijd je naar de eerste bestemming, Eidfjord. Het wordt een reis vol contrasten, van lage vlaktes met kleine dorpjes tot uitgestrekte bergplateaus en fjordlandschappen.
Als je Geilo bent gepasseerd begint een indrukwekkende tocht over het Hardangervidda-plateau met haar weidse uitzichten. De weg vervolgt zich naar de smalle, steile en wilde vallei van Måbødalen om vervolgens uit te komen in het kleine dorpje Eidfjord aan het begin van de Hardangerfjord.
Onderweg zijn er diverse stopplaatsen om het uitzicht te bewonderen, en vergeet ook vooral niet een stop te maken bij de Vøringfossen waterval. Hier storten grote hoeveelheden water 182 meter naar beneden wat zorgt voor een luid schouwspel.
Hadeland Glassworks
Als je tijd hebt stop onderweg dan in Jevnaker om Hadeland Glassworks te bezoeken om zo alles te weten te komen over de kunst van het glas maken. Het is ook een goede manier om even je benen te strekken en de autorit te onderbreken.
Eidfjord
Het schilderachtige Eidfjord wordt omringd door hoge bergtoppen, diepe valleien en blauwe fjorden. Het ligt net buiten het nationaal park Hardangervidda, maar direct aan de Hardangerfjord.
Dag 3
Eidfjord
Je hebt een hele dag om de Hardangerfjord regio en nationaal park Hardangervidda te ontdekken. Maar ook in het dorpje Eidfjord valt genoeg te beleven. Breng een bezoek aan de oude kerk, stap binnen bij de lokale kaarsenfabriek en bekijk de expositie van schilder Nils Bergliens. Een andere leuke manier om het dorp te ontdekken is met het toeristentreintje die je in een uur meeneemt langs alle bezienswaardigheden, zoals een aantal Vikinggraven en de oude kerk.
Op 15 minuten rijden vind je het Norsk Naturcenter, waar je alles kunt leren over de Noorse natuur d.m.v. tentoonstellingen en een spectaculaire panoramische film. Dit is ook het officiële bezoekerscentrum voor Hardangervidda Nationaal Park.
Als je gisteren een bezoek aan de Vøringfossen waterval hebt overgeslagen dan raden wij zeker aan deze alsnog vandaag te bezoeken. Het uitzichtspunt op deze indrukwekkende waterval ligt op 30 minuten rijden van Eidfjord. Houd je wel van een wandeling, loop er dan vanuit Fossastromma in ca. 4 kilometer naar toe.
Wil je de dag ontspannen doorbrengen boek dan een fjordcruise waarbij je door de Hardangerfjord vaart en kunt genieten van adembenemende uitzichten.
Dag 4
Eidfjord - Bergen
Reisafstand 153 km / Reisduur 2.5 uur Na een heerlijk ontbijt stap je in de auto op weg naar de volgende bestemming, de oude Hanzestad Bergen. Het eerste stuk van de reis rijd je langs de Hardangerfjord. Geniet onderweg nog van het uitzicht op dit fjord voordat je dit fjordengebied verlaat via de Hardangerbrug. Vervolgens rijd je door een bergachtig landschap met diverse dorpjes naar de eindbestemming.
Bergen
Bergen is de op een na grootste stad van Noorwegen, maar heeft de sfeer van een kleine stad boordevol karakter en charme. De stad wordt omringd door 7 bergen, waarvan de hoogste de Ulriken is. Uiteraard kun je naar de top van deze berg met de kabelbaan, en eenmaal boven kun je je verwonderen met een uitzicht over de zee, eilanden, bergen en fjorden. En dan begrijp je waarom Bergen ook wel wordt aangeduid als ‘hoofdstad der fjorden’.
Dag 5
Bergen
Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekkingsreis. Wandel door de smalle geplaveide steegjes met houten huizen, maak een foto bij de bekende pittoreske hanzekade Bryggen en eet een visje op de levendige vismarkt.
Dit is maar een kleine greep uit wat Bergen te bieden heeft, en een dag is bijna te kort. Maar gelukkig zijn de dagen lang waardoor je extra lang kunt genieten.
Als je een museumliefhebber bent, dan mag een bezoek aan KODE, een van de grootste Scandinavische musea voor kunst, design en muziek niet ontbreken. En even buiten het centrum vind je Troldhaugen, een interessant museum dat ooit het zomerverblijf van componist Edvard Grieg was. Het huis heeft nog steeds de originele inrichting. De naam Troldhaugen is een combinatie van de trollen die in het werk van Grieg een rol spelen en ‘haugen', de heuvel waarop het huis gebouwd is.
Het is gelukkig niet perse nodig om een museum of een galerie te bezoeken om geweldige kunst te zien. Overal in de stad kun je namelijk graffitikunst bewonderen. Het ideale startpunt om op streetart jacht te gaan is de charmante winkelstraat Skostredet.
Om de dag af te sluiten kun je met het tandradbaantje naar de top van de Fløyen-berg. In ca. 6 minuten ben je boven en kun je genieten van het panoramische uitzicht over het centrum. En dit is nog mooier wanneer de zon langzaam ondergaat.
Dag 6
Bergen - Sogndal
Reisafstand 243 km / Reisduur 5 uur Vandaag ga je van de ‘hoofdstad der fjorden’ naar de langste en diepste fjord van Noorwegen, de Sognefjord. En zoals je al gewend bent zal ook deze autoroute niet tegenvallen. Je hebt de keuze uit twee routes, die beide mooi zijn.
Route via Balestrand (ca. 243 km en 5 uur)
Deze route neemt je mee door een schitterende vallei en over de Vikafjellsvegen (Rv13). De Vikafjellsvegen is een bergweg die je langs watervallen, uitgestrekte (sneeuw)vlaktes en bergen leidt. Via een haarspeldweg rijdt je naar de top om vervolgens weer af te dalen richting het dorpje Vík. Dan is het tijd om de fjord over te steken naar het kunstenaarsdorp Balestrand. Na een bezoek aan dit dorp steek je de fjord weer over om verder langs de fjord naar de eindsbestemming Sogndal te rijden.
Route via Flåm (ca. 238 km en 4 uur 15 minuten)
Deze route neemt je mee door valleien omringd door bergen, langs fjorden en de langste tunnel van Noorwegen. Onderweg moet je zeker een stop maken in Flåm waar het bekende treintje vertrekt. Als het niet al te laat is, en je hebt nog energie over, rijdt dan nog even naar het uitkijkpunt Stegastein. De route naar boven is al geweldig, maar het uitzicht is echt adembenemend. Ook met deze route steek je de fjord over met een ferry.
Dag 7
Sogndal
Het is tijd om het fjordengebied verder te ontdekken. De beste manier om dit te doen is aan boord van een fjord cruise, en als je actief bezig wil zijn stap dan in een kajak. Vanaf het water lijken de kliffen nog imposanter en het water nog blauwer.
Maar er zijn meer manieren om te genieten van dit landschap. Voor een panoramisch uitzicht over de Sognefjord beklim je de berg Molden. Het is een relatief korte wandeling maar zeer belonend, met zicht op de fjord en de omliggende bergen. Op ruim een uur rijden vind je de Utladalen-vallei waar ook de hoogste waterval van Europa, de Vettisfossen, te bewonderen is. Ga jij mee op een van deze wandelingen?
Gletsjers
Niet ver van Sogndal vind je het Jostedalsbreen Nationaal Park met de grootste gletsjer van het Europese vasteland, de Jostedalsbreen. Verschillende wandelroutes brengen je dicht bij de gletsjer zodat je zelf kunt zien hoe indrukwekkend de ijsplaat is.
Voor meer actie kun je deelnemen aan een begeleide gletsjerwandeling op de Nigardsbreen, een zijarm van de grotere Jostedalsbreen. Een unieke ervaring.
Flåm
Als je gisteren de route via Balestrand hebt gereden dan kun je er vandaag ook voor kiezen om richting Flåm te gaan. Dan heb je de kans om via de Scenic route Aurlandsfjellet te rijden en door de 24,5 kilometer lange Lærdaltunnel. En bovendien heb je langer de tijd om van het dorpje Flåm te genieten en met de Flåmsbana mee te rijden.
Dag 8
Sogndal - Loen
Reisafstand 128 km / Reisduur 2 uur Vandaag staat er een kort ritje op het programma, maar wel een mooie. Je rijdt langs fjorden en meren en door valleien omringd door bergen. Onderweg kun je op diverse plekken stoppen voor een bezoek aan een museum of de benen te strekken.
Norsk Bremuseum
Het Noorse Bremuseum, ook wel Noors gletsjermuseum, ligt in het dal bij Fjærland aan de voet van de Jostedal-ijskap. In dit museum kun je alles leren over ijs, glstejers en klimaat. Er zijn verschillende tentoonstellingen, en er wordt een indrukwekkende panoramafilm getoond.
Skei i Jølster
Dit dorpje ligt aan het gelijknamig Jølstermeer. Om de benen te strekken kun je langs het meer lopen en genieten van de uitzichten.
Dag 9
Loen
Een hele dag om Loen en omgeving te verkennen. In Loen is de Loen Skylift de belangrijkste bezienswaardigheid. In zes minuten wordt je met de gondol naar de top van de berg Hoven gebracht. Op de top heb je een schitterend uitzicht, maar hier starten ook diverse wandelroutes. In het restaurant kun je genieten van een hapje en drankje met uitzicht natuurlijk.
Je kan er ook voor kiezen om een dagtocht te maken naar Geiranger. Rijdt hiervoor eerst naar Hellesylt waar je aan boord gaat (met auto) van de fjordcruise*. Tijdens de 1 uur durende boottocht, door de wereldberoemde Geirangerfjord, vaar je langs enkele van de mooiste parels van Noorwegen. Geniet van het uitzicht op de watervallen ‘seven Sisters’ en ‘Bridal Veil’, en bepaal voor jezelf of het terecht is dat dit fjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Breng ook zeker wat tijd door in het dorpje Geiranger en geniet van de Geiranger chocolade. Via een schilderachtige route rijdt je vervolgens weer terug naar Loen. Onderweg kom je langs diverse uitkijkpunten zoals het Flydalsjuvet uitkijkpunt vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op Geiranger. Ook het Dalsnibba uitkijktpunt is de moeite waard. Tijdens de hele route zul je ogen te kort komen om al het moois in je op te nemen.
*optioneel bij te boeken
Dag 10
Loen - Lillehammer
Reisafstand 303 km / Reisduur 4.5 uur Het is tijd om weer richting het zuiden van Noorwegen te rijden. Deze route via het Gudbrandsdal, de vallei der valleien in Noorwegen, is een beleving op zich. Hoge pieken, machtige rivieren, weelderige bossen en een rijk cultureel erfgoed zijn enkele hoogtepunten en tevens al eeuwenlang een inspiratiebron voor velen.
Onderweg kom je langs Ringebu waar de gelijknamige staafkerk staat. Deze karakteristieke staafkerk komt uit de 13e eeuw, en het interieur is schitterend.
Lillehammer
Lillehammer was de stad van de Olympische Spelen in 1994. Wandel door het kleine sfeervolle centrum met winkeltjes, restaurants en bars. Heb je tijd over bezoek dan zeker het openluchtmuseum Maihaugen of het Olympisch Park.
Dag 11
Lillehammer - Oslo
Reisafstand 184 km / Reisduur 2 uur Het is alweer tijd voor de laatste bestemming. Je gaat op weg naar de Noorse hoofdstad Oslo. Onderweg kom je langs Hamar dat aan de oever van het meer Mjøsa ligt. Er is voldoende tijd voor een stop om een bezoek te brengen aan het Vikingskipet, het Domkirkeodden museum met gebouwen uit de 18e en 19e eeuw en het stadsstrand Koigen.
Eidsvoll 1814
Als er een plek is waar je even moet stoppen is het Eidsvoll 1814. Dit is de plek waar de Noorse grondwet werd opgesteld en getekend in 1814, én dus één van de belangrijkste nationale symbolen van Noorwegen. Je vind hier een museum, een prachtig park, een souvenirwinkel en café.
Dag 12
Oslo
Als je de dag sportief wil starten maak dan een wandeling in het Vigelandpark. Bewonder de gietijzeren beelden en ga op zoek naar het iconische beeld van het boze mannetje. Tip: het beeld is kleiner dan je denkt.
Na het bezoek aan het park is het tijd om het centrum te verkennen. Oslo is redelijk compact waardoor je al lopend veel bezienswaardigheden kunt bekijken. Wandel op het dak van het Operagebouw, maak de wisseling van de wacht bij het Koninklijk Paleis om 13.30 uur (onder voorbehoud van wijzigingen) mee en verken de Akershus vesting met verschillende musea.
Ga ook zeker naar het schiereiland Bygdøy waar vele musea gevestigd zijn, zoals het Fram Museum en Kon-Tiki Museum. Maar ook in het centrum vind je diverse musea zoals het Munch museum en het Nationale museum.
Ben je op zoek naar een levendige en hippe wijk? Ga dan naar Grünerløkka waar je heerlijk doorheen kunt struinen en rond kan neuzen in leuke winkeltjes. Van vintage shops tot brouwerijen en hippe eettentjes: in deze wijk vind je ze.
Voor een adembenemend uitzicht over Oslo en de Oslofjord moet je naar de Holmenkollen-berg met de bekende gelijknamige skischans. En als je hier dan toch bent, kun je ook direct een bezoek brengen aan het skimuseum aan de voet van de skischans.
Dag 13
Oslo - Kiel (boot)
Je tijd in Noorwegen zit er helaas alweer op. Aan het begin van de middag stap je aan boord van de Color Line om koers te zetten richting Kiel. Voordat je in je bed stapt kun je nog genieten van alle faciliteiten op het schip.
Vertrek- en aankomsttijd overtocht
De boot vertrekt om 14.00 uur vanuit Oslo en komt om 10.00 uur aan in Kiel.
Dag 14
Kiel - Utrecht
Reisafstand 528 km / Reisduur 6 uur
In de ochtend meert de boot af in Kiel. Voor de laatste keer deze reis stap je in de auto voor de rit naar huis, met het hoofd vol mooie Noorse herinneringen
Inbegrepen in de reis
2 overnachtingen in binnenhut op basis van logies op de retourovertocht Kiel - Oslo met Color Line, incl. 1 auto (max. 2 m hoog en 5 m lang)
11 overnachtingen met ontbijt in comfortabele hotels
parkeren in Loen en Lillehammer (o.b.v. beschikbaarheid)
€ 35,- reserveringskosten per boeking, € 5,- SGR bijdrage per persoon en € 2,50 Calamiteitenfonds per boekin
Niet inbegrepen:
maaltijden aan boord van de overtochten (opgeven bij reservering en vooraf betalen)
treinrit met de Flåmsbana: Flåm - Myrdal - Flåm
1 uur durende boottocht Geirangerfjord van Hellesylt naar Geiranger (incl. auto)
parkeerkosten in Eidfjord, Bergen, Sogndal en Oslo
Verblijf
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in comfortabele en zorgvuldig geselecteerde hotels. We hebben alvast nuttige informatie over jouw vakantieverblijven op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties zijn onder voorbehoud. Je overnacht mogelijk in een gelijkwaardig hotel. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve lijst.
Bergen
Hotel Zander K
Hotel Vøringfoss
Eidfjord
Scandic Holmenkollen Park Hotel
Oslo
First Hotel Breiseth
Lillehammer
Hotel Loenfjord
Loen
Hofslund Fjord Hotel
Sogndal
Faciliteiten
Algemeen
24/7 receptie
Gratis Wifi
Zwemmen en wellness
Binnenzwembad
Spa-/ wellnessarrangementen (€)
Schoonheidsbehandelingen (€)
Stoombad
Waterglijbaan
Jacuzzi (€)
Massage (€)
Sauna (€)
Fitness
Eten en Drinken
Bar
Restaurant
Auto & parkeren
Parkeren in de omgeving (€)
Op de aankomstdag kun je vanaf 15.00 uur in de accommodatie, op de dag van vertrek dien je uiterlijk om 12.00 uur de accommodatie te verlaten. Er is parkeergelegenheid (€). Er zijn twee restaurants waaronder een à-la-carte en een Italiaans restaurant. In O’Learys Sports Bar kun je genieten van een drankje en een maaltijd. Er is geen lift, gratis wifi en een 24-uursreceptie. Er is een spa en wellnesscentrum met Finse en traditionele sauna’s, een stoomgrot en een Romeins bad (€). Ook zijn er diverse binnen- en buitenzwembaden.
Extra's
Excursie
Retourticket Flåmsbana
Stap aan boord van de Flåmsbana en maak een ritje over een van de steilste trajecten ter wereld.
Prijs € 72,- per person
Excursie Cruise ferry Hellesylt - Geiranger
Vaar over de Geirangerfjord van Hellesylt naar Geiranger.
Prijs € 70,- per person
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over jouw vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet.
Belangrijke informatie laagseizoen
Je dient er rekening mee te houden dat restaurants, bezienswaardigheden etc. in het voor- en naseizoen (voor half juni en na half augustus, onder voorbehoud) gesloten kunnen zijn. Ook faciliteiten op de vakantieparken, zoals restaurant, receptie en winkel, kunnen beperkt geopend zijn in deze periodes.
Beste reistijd en kleding
Noorwegen kent een mild klimaat. De kustgebieden in het zuidwesten en zuiden van Noorwegen hebben een gematigd zeeklimaat. Je hebt hier milde winters en milde zomers met het hele jaar door regen. In het noorden is het kouder, er heerst hier een koel landklimaat en toendraklimaat. In de hoger gelegen gebieden in centraal Noorwegen is er een hooggebergteklimaat.
De beste reistijd voor Noorwegen is afhankelijk naar wat voor reis je op zoek bent.
Zomervakantie Wil je graag de natuur en cultuur van Noorwegen ontdekken, dan zijn de zomermaanden juni tot en met augustus de beste reistijd. Het is dan aangenaam warm en er valt in deze periode de minste neerslag. Temperaturen kunnen maximaal oplopen tot zo'n 25 graden. De maanden mei en september zijn rustiger waardoor je dan in alle rust kunt genieten van Noorwegen. Let op! Het kan zijn dat in mei nog sneeuw ligt in bepaalde gebieden.
Wintervakantie Ontdek je Noorwegen liever bedekt in sneeuw, dan is de beste reistijd van december tot en met maart. De dagen worden dan alweer langer en de strenge kou begint af te nemen. Het hele land is sneeuwzeker en biedt goede condities voor wintersportactiviteiten. Tijdens deze maanden aanschouw je mogelijk ook het bijzondere natuur verschijnsel: het noorderlicht.
Kleding Voor een bezoek aan Noorwegen is het verstandig om kleding in laagjes te dragen, zodat je je met de temperatuur van de dag kunt ‘meebewegen’ en voorbereid bent op zon, kou en regen. Een regenjas en goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. Neem voor bescherming tegen de felle zon in de bergen zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee.
Tijdens de Noorse winter pak je uiteraard thermische onderkleding, wollen truien, een goede winterjas, sjaal, muts, dikke sokken, handschoenen en stevige wandelschoenen met een goed profiel in.
Elektrisch rijden en tolwegen
Noorwegen is een trendsetter op het gebied van duurzaamheid en elektrische rijden. Het is de bestemming om met een elektrische auto rond te reizen. Door het hele land vind je veel laadpalen, zowel bij tankstations als bij accommodaties en ingangen van nationale parken.
Meer weten over de aanbieders van snelladen, de elektrische oplaadpunten laadstations in Noorwegen en informatie over voordelen voor elektrische rijders? Op de website van de vereniging van elektrische autorijders, de Norske Elbil Forening, vind je hier veel nuttige informatie.
Tolwegen In Noorwegen betaal je op een groot aantal wegen tol. Ook sommige steden, zoals Bergen, Oslo, Trondheim en Kristiansand heffen een stadstol.
Meld voordat je vertrekt je auto aan bij autopass.no en geef je reisperiode, kenteken en creditcardgegevens (als waarborg) door op de website. Na thuiskomst ontvang je een overzicht op welke tolwegen je bent geweest en wat de kosten bedragen. Deze worden vervolgens van je creditcard afgeschreven. Na circa 3 maanden vervalt deze registratie.
Voordelen elektrisch rijden Noorwegen stimuleert elektrisch rijden en daarom krijg je als elektrische rijder korting op de tol voor wegen, bruggen en tunnels.
Registreer daarvoor ruim voor jouw vakantie jouw auto via deze website: https://fremtindservice.no/private/autopass/. De tag krijg je vervolgens thuis gestuurd. Deze komt echter per post dus ruim van te voren regelen is wel aan te raden! De tag mag je weer terug sturen na gebruik en dan ontvang je de 200 NOK borg weer terug.
Eten en drinken
Wie door Noorwegen rijdt, kan maar beter een visliefhebber zijn. Van haring, forel, kabeljauw tot makreel, kreeft, garnalen en natuurlijk zalm in vele variëteiten, de keuze is reuze.
Ook typisch Noors zijn hert, rendier-, eland-, en lamsvleesgerechten en natuurlijk het nationale gerecht kjøttkaker. Dit kun je vergelijken met de Nederlandse gehaktbal. Het favoriete broodsoort is flatbrød. Dit is flinterdun, ongezuurd brood dat veelal gegeten wordt bij vis, gezouten vlees en soep. Of wat te denken van rømmegrøt, een pap gekookt van dikke, zure room en opgediend met suiker en kaneel?
De restaurants in de grotere steden hanteren schappelijkere prijzen dan de wat meer afgelegen eetgelegenheden.
Vega(n) eten Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten in Noorwegen. Noren houden van vlees en vis, maar het is een westers land en zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je altijd een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol Het kraanwater in Noorwegen is veilig om te drinken. In fjorden en valleien worden exclusieve appelsapen en ciders geproduceerd. Bij internationale wedstrijden halen deze altijd de top en zijn dus zeker het proberen waard. Noren drinken veel koffie en drinken deze het liefst zwart, zonder melk en suiker. Een bakje koffie tijdens je reis kun je overal bestellen, ook de tankstations zetten behoorlijke koffie. Een kopje koffie kost circa € 4,-. Het assortiment frisdranken zijn in Noorwegen hetzelfde als bij ons. Een minder zoet en goedkoop alternatief is de aanmaaklimonade saft.
Noren zijn echte bierdrinkers. De prijzen voor alcohol liggen hoger. Een biertje kost circa € 6,- en een fles wijn kost circa € 20,-. De sterkere biersoorten en sterke dranken zijn alleen in Vinmonopolet-winkels (staatswinkels) te verkrijgen.
Kosten (indicatie) Ontbijt: € 10,- tot € 15,- Lunch: € 10,- tot € 15,- Diner: € 30,- tot € 45,- (afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken? Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis? Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.
Feestdagen
Naast de christelijke feestdagen kent Noorwegen nog een aantal andere jaarlijks terugkerende feestdagen.
1 mei: Dag van de Arbeid 8 mei: Bevrijdingsdag 17 mei: Dag van de Grondwet 29 juli: Sint Olav
Midzomer Jaarlijks wordt er in Noorwegen het midzomerfeest gevierd op de vrijdag tussen 19 en 25 juni. Traditioneel gezien is dit de dag van de zonnewende: de langste dag en de kortste nacht van het jaar. Op de vrijdagavond is het midzomeravond en heeft als hoogtepunt het ontsteken van de vreugdevuren. De zaterdag erna is het midzomerdag. Langs de kust van Noorwegen worden er veel evenementen georganiseerd.
Je kunt prima een reis maken tijdens een van deze feestdagen. Het kan wel zijn dat winkels gesloten zijn of aangepaste openingstijden hebben. Tijdens sommige feestdagen rijdt het openbaar vervoer minder frequent. Op Eerste en Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag zijn veel bars en restaurants wel gewoon open.
Voor meer informatie over de feestdagen in Noorwegen, klik hier.
Geldzaken en fooien
De lokale munt van Noorwegen is de Noorse kroon (NOK). Deze is ter plaatse vrijwel overal eenvoudig te pinnen.
Het wisselen van cash is mogelijk bij banken, postkantoren en wisselkantoren. Vermijd het wisselen van cash bij hotels, deze wisselen tegen een ongunstigere koers. Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden geaccepteerd bij bank- en pinautomaten met hetzelfde logo dat op je pinpas staat. Vrijwel overal kun je contactloos betalen, ook met je telefoon.
Fooien Het geven van fooien is in Noorwegen niet gebruikelijk. Als teken van waardering zou je het bedrag omhoog kunnen afronden voor de taxichauffeur en in de horeca bij een goede service.
Borg bij check-in In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard worden voldaan. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check-out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van jouw drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk.
Huisdieren
Huisdieren zijn niet toegestaan tijdens dit arrangement.
Handbagage Transavia
Transavia wijzigt per 3 april 2024 de voorwaarden rondom cabinebagage. Indien je na 2 april boekt dan blijft het mogelijk 1 klein stuk handbagage (max. 40 x 30 x 20) gratis mee te nemen aan boord als deze onder de stoel past. Indien je daarnaast ook een groot stuk cabinebagage aan boord wil meenemen, moet dit worden bijgeboekt via Transavia. Wij informeren je ruim voor vertrek over de procedure.
Parkeren Scandinavië
Bij onze autorondreizen en fly drives naar Scandinavië zijn de parkeerkosten en/of -plaatsen niet inbegrepen. Helaas is het voor ons onmogelijk om parkeerplaatsen te reserveren. Niet alle accommodaties beschikken over eigen parkeergelegenheid, en als dit wel het geval is kunnen wij dit niet reserveren.
In Scandinavië wordt op veel (openbare) plekken parkeerkosten gevraagd. In de grote steden kan dit soms oplopen tot € 30 per dag. Controleer altijd ter plaatse wat de regels zijn omtrent het parkeren en hoe je kunt betalen. Bij de accommodatie kun je het beste tijdens het inchecken vragen waar je het beste kunt parkeren tegen een zo voordelig mogelijk tarief.
Paspoort en visum
Je bent zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.
Visum Een visum voor een reis naar Noorwegen is niet vereist.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. Fox aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Paspoort Een paspoort of Europese ID is vereist. Zorg ervoor dat je reisdocument nog enige tijd na terugkomst geldig is, mochten er onverhoop onvoorziene gebeurtenissen voorkomen tijdens je reis.
Wat neem je zoal verder mee: • Fotokopie van jouw paspoort (in geval van verlies of diefstal) • Telefoonnummer alarmcentrale • Telefoonnummer van je bank/creditcard instelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te blokkeren • Kopie van je polis van je reisverzekering • Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) • Telefoonnummer en e-mailadres van Fox • Geld, bankpas en evt. creditcard (vergeet je pincodes niet)
Reizen met minderjarige kinderen Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Heb je een toestemmingsformulier nodig? Raadpleeg de informatie van de Rijksoverheid om te kijken wat voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is.
Paspoort wel of niet afgeven Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kan je voor de registratie volstaan met het tonen/kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.
Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen, maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigt of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.
Reisbescheiden
Wij streven ernaar je reisbescheiden circa 3 weken (tot uiterlijk 1 week) voor vertrek te versturen. De reisbescheiden vind je digitaal in Mijn Fox. Je ontvangt een e-mail zodra de reisbescheiden daar klaar staan. We raden je aan deze te downloaden en op te slaan op je tablet of telefoon. Deze kun je dan altijd raadplegen, hiervoor heb je geen internet nodig.
Toegankelijkheid
Deze reis is niet geschikt voor reizigers met een beperkte mobiliteit.
Wifi, internet en roaming
Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten (de extra kosten om in het buitenland te bellen, sms'en of te internetten) afgeschaft. Dit geldt in de landen van de Europese Unie, maar ook voor Noorwegen.
Let op, op veerboten naar Noorwegen zijn de kosten buiten je bundel.
Noorwegen heeft een 4G-netwerk, maar ontvangst in zeer afgelegen gebieden is niet altijd gegarandeerd. Hotels, restaurants en andere openbare gelegenheden bieden over het algemeen wifi aan (soms tegen betaling).