Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Een les voor het sterven

Ernest J. Gaines

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Paperback / softback
 18,50
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Moord, zwart, liefde en de dood in loom Louisiana
Jan Donkers

Moord, zwart, liefde en de dood in loom Louisiana | 15 apr. 2016

4

Een blanke drankhandelaar wordt vermoord bij een roofoverval waarbij drie zwarte jongens betrokken zijn. Eén van hen, Jefferson, overleeft het voorval, en houdt tijdens de rechtzitting vol dat hij bij toeval aanwezig was. We schrijven de jaren veertig, in het nog streng gesegregeerde Louisiana. De jongeman heeft dus geen schijn van kans en wordt door een jury van blanke mannen ter dood veroordeeld.

De peetmoeder van Jefferson is bij de zitting aanwezig maar registreert, vooral omdat ze de afloop al weet, maar één ding: dat het woord ‘varken’ valt in de beschrijving van haar stiefzoon. Ze weet Grant Wiggins, de enige zwarte intellectueel van het stadje, over te halen Jefferson in de gevangenis te bezoeken en ervoor te zorgen dat hij sterft als een man, niet als een dier.

Wiggins verzet zich in eerste instantie tegen de opdracht en ziet aanvankelijk ook geen enkel perspectief in Jeffersons passieve houding. Pas als hij hem een kladblok met een potlood heeft gegeven raakt de praktisch ongeletterde jongen los uit zijn lethargie en begint te schrijven. Maar Wiggins bezorgt hem ook een radio, en dat levert, in een sterke scène, een hooglopend conflict op met de zwarte predikant van het stadje. Immers: Jefferson ‘heeft God nodig in de cel, en niet die zondedoos.’ Dat Wiggins uiteindelijk bereikt wat de peetmoeder hem gevraagd heeft, voelt, ondanks de voorspelbaar slechte afloop, als een kleine overwinning.

Gaines schreef dit boek in 1993; het is bijna geheel fictief al maakte hij gebruik van diverse elementen en verwante gebeurtenissen uit de beschreven periode. Hij vertelt het verhaal in een aangenaam lome stijl die uitstekend de onbeweeglijkheid van de zuidelijke samenleving en de drukkende hitte suggereert waarin het drama zich voltrekt.

Dat de roman zo verbluffend sterk werkt komt met name doordat Gaines van zijn hoofdpersoon, de leraar, geen doortastende held heeft gemaakt, geen bevlogen strijder tegen het onrecht, maar een twijfelende intellectueel die zich aan zijn milieu ontstegen voelt. Hij wil eigenlijk niets liever dan vertrekken, niet alleen vanwege het vanzelfsprekende racisme, maar ook vanwege het voor hem al even verstikkende geloof van zijn zwarte stadgenoten. Eigenlijk lijkt zijn liefde voor de mooie Vivian hem meer bezig te houden dan de aanstaande executie. Wat ook helpt is dat Gaines zijn hoofdpersoon slechts in een enkele passage zijn stem tegen dat onrecht laat verheffen. Juist door die vaak neutraal-beschrijvende toon, waaruit soms een doffe gelatenheid klinkt, maakt dit bijna vergeten boek grote indruk.

Productinformatie

Het alom gelauwerde Een les voor het sterven beschrijft de relatie tussen een jonge zwarte man op death row en zijn docent in het Amerika van de jaren veertig. Als de zwarte jongeman Jefferson ter dood veroordeeld wordt nadat hij ten onrechte beschuldigd is van de moord op een blanke cafehouder, neemt dorpsleraar Grant Wiggins onder druk van zijn omgeving de taak op zich om hem op death row te begeleiden. Wiggins is een bittere, voor een Afro-Amerikaan maximaal opgeleide man. Hij verzet zich in stilte tegen zowel de segregatie, in het besef daar niets aan te kunnen veranderen, als tegen zijn eigen achtergrond. De maar matig vrome intellectueel die liever James Joyce leest dan de Bijbel haat zijn baan en koestert een diepgeworteld wrok jegens zijn culturele en sociale erfenis, zonder dat hij bij machte is om die te veranderen. Zijn ingehouden woede komt er pas uit als hij een tweetal mulatten racistische taal hoort uitslaan in een kroeg en hen bijna vermoordt. Sinds zijn advocaat hem 'een varken' noemde tijdens zijn verdediging, is Jefferson zichzelf als zodanig gaan beschouwen. Zijn peetmoeder Miss Emma wil echter dat hij als een man zijn dood tegemoet zal treden. Aan de lessen van de vrome, simpele dorpspastoor heeft Jefferson weinig. Wiggins weet hem echter, ondanks zichzelf, uiteindelijk te doen inzien dat hij een volwaardig mens is en hem op te trekken uit zijn depressie en zelfhaat. Een les voor het sterven is een aangrijpende vertelling over het gesegregeerde Amerika van de jaren veertig, een icoon uit het Afro-Amerikaanse schrijven van grootmeester Ernest J. Gaines.

Productkenmerken

ISBN 9789492254030
Auteur Ernest J. Gaines
Uitgever Bananafish
Lengte (in mm) 200
Breedte (in mm) 126
Dikte (in mm) 26

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Een les voor het sterven

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden