Aan het begin van de Opstand van de Nederlandse provincies tegen de Spaanse koning Filips II hield één provincie zich afzijdig. Overijssel sloot zich in 1579 niet aan bij de Nadere Unie, het defensieverbond van opstandige gewesten. Ook ontbreekt de handtekening van Overijssel onder het Plakkaat van Verlatinge (1581), waarmee de provincies Filips II als koning aan de kant schoven.
Wat weerhield de Staten van Overijssel ervan om partij te kiezen voor de Unie? Waarom hielden de steden en de adel in de provincie zo stevig vast aan hun zelfstandigheid en neutraliteit?
In 'Op de drempel van een Nadere Unie' beschrijft Eddy van Hijum hoe Overijssel probeerde los te komen uit de greep van zowel de Spaanse koning als de Staatse Unie. Het verhaal brengt ons op historische plekken in Overijssel en naar Den Haag en Brussel. Het neemt ons mee in de worsteling van de Staten met de opkomende natiestaat. En het laat zien dat de zorgen en dilemma’s van de toenmalige Statenleden verrassend herkenbaar en actueel zijn. Want welke afslag neemt Nederland, nu het op de drempel staat van een nadere Europese Unie?