GRONINGEN IN 3D
De stad in stereofoto’s 1868-1940
In 1855 maakte Nederland voor het eerst serieus kennis met de sensatie van stereofotografie. Zo overweldigend was het effect, dat ons land geheel in de ban raakte van deze nieuwe werkelijkheidsillusie. Ook in de stad Groningen werd het publiek al snel op zijn wenken bediend. Op 4 mei 1856 adverteerde de fotograaf H. Jansen als eerste met ‘sterioscopische gezigten van geheel Europa’. De eerste Groninger ‘gezigten’ in stereo kwamen pas in 1868 op de markt. De maker was de bekende Groninger fotograaf Friedrich Julius von Kolkow. Hij bood ze te koop aan via kunst- en boekhandels. Andere fotografen volgden al snel.
Was vroeger voor het bekijken van die beelden een speciale kijker nodig, later werd een methode gevonden om beide stereofoto’s te laten samenvloeien tot één afbeelding, een zogeheten anaglyph, die moet worden bekeken met een rood/cyaan-bril om diepte te ervaren.
Voor deze uitgave zijn de mooiste stereofoto’s uit de collectie van de Groninger Archieven verzameld en omgewerkt tot anaglyphen. Een inleiding plus beschrijvende teksten maken – samen met het ingesloten brilletje – dit boeiende kijkboek over de stad Groningen compleet.