Waarom kunst de wereld beter maakt? Bijvoorbeeld omdat verbeelding gevoelens en gedachten in beweging kan brengen. We leren elkaar en onszelf beter begrijpen. Daarbij kan kunst ons de wereld op z’n mooist laten zien, voor troost en escapistische nood. Of het toont de wereld juist op zijn lelijkst en dan kan kunst als protesterende schaduwmacht fungeren. Schoppen tegen de bestaande macht. Ons een spiegel voorhouden. Maar kunst kan ook een toekomst schetsen via utopische vergezichten, als beginpunt van verandering. En kunst kan simpelweg voor plezier zorgen en stress verlagend werken. Bovendien blijken kunst en wetenschap goede partners te zijn in het ontwikkelen van o.a. milieuvriendelijke toepassingen en nieuwe materialen. Want met fantasie kun je feiten laten spelen in je hoofd.
In dit grafisch geïllustreerde boek worden onder andere filosofen, kunsthistorici, neurologen en met name kunstenaars aan het woord gelaten in de vorm van citaten en quotes. En er komen vele hedendaagse kunstwerken voorbij. De basisvraag is: Wat kan het effect van kunst zijn op onze samenleving en op onszelf als individu?
Marieke Nijmanting (1967) is psycholoog en econoom. Ook is zij docent in de toegepaste psychologie. Maar het grootste deel van haar tijd is zij illustrator en schrijver van inmiddels 25 boeken, waaronder: kinderboeken, vakliteratuur voor therapeuten, romans en toneelstukken.