Dutch in the USA
Met hits als Venus, Hocus Pocus, Radar Love en Burning Heart zijn Nederlandse bands hoog in de Amerikaanse Billboard Hot 100 terechtgekomen. Maar muzikanten uit ons land hebben in de VS nog veel meer meegemaakt: optreden in de Ed Sullivan Show, een spontane jamsessie met drummer Mick Fleetwood, nummers schrijven met KISS-bassist Gene Simmons, gevraagd worden als voorprogramma van Pearl Jam, een uitnodiging afwijzen om bij Metallica te komen spelen, opnemen in de studio van Prince... Verhalen van commercieel succes, van een doorbraak die (net) niet van de grond kwam en van artiesten die nog aan de vooravond van een Amerikaans avontuur staan.
In dit boek wordt stilgestaan bij de belevenissen van de Nederpop in het grootste muziekland ter wereld. Met medewerking van een groot aantal muzikanten wordt een uniek beeld geschetst van wat 'wij' in de VS hebben bereikt: Dutch in the USA!
Een heel kleurrijk boek. Het is verbluffend om te lezen hoeveel Nederlandse muzikanten de sprong over het water hebben gewaagd. Voor veel van hen bleef het bij 'een geweldige ervaring', want de Amerikaanse mentaliteit is toch echt heel anders."
Jan Donkers
Godfried Nevels (1973) is freelance journalist, schrijver en muziekrecensent. Eerder schreef hij de boeken De onbekende Canadees en Van moment naar muziek en enkele artikelen voor het misdaadblad Koud Bloed.
Recensie Lust For Life Magazine:
"Als je denkt aan de avonturen van Nederlandse muzikanten in Amerika komen al snel vooral Shocking Blue, Golden Earring en Herman Brood voorbij. Maar er is zoveel meer. Godfried Nevels behandelt de successen, de flops en de net-niet verhalen van talloze artiesten die op welke manier dan ook de sprong over de oceaan waagden. Zo lezen we dat Bettie Serveert tot tweemaal toe gevraagd werd als voorprogramma van Pearl Jam ('Waarom het niet is doorgegaan, is niet helemaal duidelijk'), hoe Bolland & Bolland met de grootste moeite Falco naar de nummer 1-positie wisten te produceren en dat er voor countryzangeres Lana Wolf een ware droom uitkwam toen ze in Nashville een plaat mocht opnemen. Journalist Nevels spreekt waar mogelijk met de betrokkenen zelf en combineert hun eigen ervaringen met de feiten. Het levert een heerlijk leesbaar boek op dat je vooral met een glimlach achterlaat. Want één ding wordt duidelijk: of de Amerikaanse droom nou slaagde of niet, het was voor iedereen een memorabele belevenis."
Recensie Mania:
"De ondertitel van dit fijne boek, Nederlandse muzikanten in Amerika, geeft gelijk iets van de inhoud weg. Dutch in the USA handelt over de keuzes, of juist niet, die muzikanten gemaakt hebben om naar Amerika te gaan. Amerika trekt voor muzikanten en dit boek geeft daar een weerslag van en probeert aan te geven hoe die factor een rol speelde in de carrière van de artiest of band. Aan bod komt natuurlijk Shocking Blue - voor Golden Earring wordt verwezen naar het boek De Amerikaanse droom - en natuurlijk ook Focus. Leuk is het echter om de minder bekende verhalen te lezen als die van de New Adventures, Diesel en Sleeze Beez. Natuurlijk komt het echec van Herman Brood aan bod, maar zijn er ook episodes over JW Roy en Lana Wolf. Opvallende zaken? Ja, het verhaal van Martyn LeNoble en de avonturen van The Gathering en Within Temptation. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Bolland & Bolland of Mouth & MacNeal of..."
ISBN | 9789463383028 |
---|---|
Aantal pagina's | 366 |
Datum van verschijning | 20171012 |
Breedte | 169 mm |
Hoogte | 240 mm |
Dikte | 34 mm |