Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

088 - 572 05 72 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

088 - 572 02 02 

Op werkdagen van 8.00 tot 19.45 uur, op zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur

Klantenservice@nrcwebwinkel.nl

Remington

Bert Natter

Besproken in NRC
4

Schrijf een recensie

Bindwijze: Hardback
 19,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

De spitsvondig-nuffige intellectueel versus de man van het grote gebaar
Thomas de Veen

De spitsvondig-nuffige intellectueel versus de man van het grote gebaar | 24 jul. 2015

4

Mooi en terecht: de roman Remington van Bert Natter belandde onlangs op de longlist van de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs). Sommige boeken gun je dat nog net iets meer dan andere: namelijk niet de om aandacht schreeuwende, maar de meer terughoudende.

Tot die laatste categorie hoort de derde roman van Natter (1968). Het verhaal heeft niet de gebeurtenisvolle dramatiek van zijn geprezen debuut Begeerte heeft ons aangeraakt (2008), maar volgt een eenvoudige lijn die je zou kunnen aanzien voor simpelheid of invuloefening van het roadtrip- of vader-zoongenre.

Een bejaarde vader is met zijn Mercedes naar Hamburg gereden, waar ooit zijn wieg stond, maar voelt zich niet meer in staat om terug te rijden naar zijn Noord-Hollandse thuis. Of de zoon hem dus kan komen ophalen. Vanaf de eerste zin weten we dat de vader de huiswaartse rit niet overleeft. De symboliek ligt dan voor de hand: het is hun eerste echte reis samen en tegelijk hun laatste, en tijdens de rit raken ze eindelijk eens echt aan de praat.

Simpel? Allerminst: de roman is zo rijk dat je bij herhaald lezen nog steeds niet het gevoel hebt alles wel te kennen of te doorzien. Dat komt in de eerste plaats door de gesprekken in de auto en op pleisterplaatsen – ze zijn snel, spitsvondig, grappig, de twee zijn aan elkaar gewaagd en achter elke zin vinden ze betekenis. Telkens gaat het over taal, kunst, filosofie, verknoopt aan een persoonlijke herinnering of gedachte.

Vader en zoon zijn beiden kunstenaar. De eerste is de detaillist, de dichter die ploetert op elk woord. De zoon daarentegen is van het grote gebaar, de conceptueel kunstenaar die de betekenis al aanreikt voor een werk er is. Vader is de heer die zijn oude Remington-schrijfmachine koestert en zich tegen de moderniteit verzet, die ‘raadsels oplost die hij zelf verzint’, zoals de zoon het dichterschap ooit in een oneliner samenvatte.

De botsing tussen de generaties vormt de kern van het boek, dat grotendeels uit gesprekken en herinneringen bestaat. Dat geeft het iets van een ideeënroman, maar met zijn scherp geformuleerde gedachtenexercities weet Natter vaak te prikkelen. Bovendien heeft de roman een fiks tempo (onontbeerlijk voor de roadnovel die het ook is) en zijn de gesprekken veelal gevuld met grappen: zo breng je immers de tijd door met iemand die je er niet om zal veroordelen.

Remington doet óók wat een vader-zoonroman geacht wordt te doen: vertellen over afstand en overeenkomst. De afstand – en evengoed de liefde – wordt meteen voelbaar als de zoon voorafgaand aan de reis zijn vaders das moet strikken en zijn gezicht moet scheren. Die is er ook nog, maar anders, als de reis eindigt op de Afsluitdijk.

Zonder ermee te pronken slaagt Natter erin het hoofd en het hart te raken. Hij maakte van dit boek twee genreromans en een ideeënroman ineen, en vulde die bovendien op zo’n originele manier in dat het boven de genres uitstijgt. Op naar de shortlist.

Productinformatie

Een oude dichter is met zijn typemachine teruggekeerd naar zijn geboortestad Hamburg. Hij belt zijn zoon, een succesvolle kunstenaar, met de vraag of die hem wil komen halen. Per antieke Mercedes onderweg door Duitsland, Groningen en Friesland gebeuren er wonderlijke en doodnormale dingen. Ze spreken over kunst, geschiedenis en de liefde, halen herinneringen op en beleven intiemere momenten dan ze ooit hebben gekend. De reis verloopt langzaam maar voorspoedig, tot het op de Afsluitdijk tot de zoon doordringt dat zijn vader bezig is afscheid te nemen.

Productkenmerken

ISBN 9789400402706
Auteur Bert Natter
Uitgever Thomas Rap
Datum uitgave 20150202
Lengte (in mm) 207
Breedte (in mm) 134
Dikte (in mm) 23
Aantal pagina's 208

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Remington

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden