Aan de hand van verhalen uit zijn dagelijkse praktijk als gerechtspsychiater pelt dokter Samuël Leistedt laag na laag van de geesteswereld van moordenaars en seksdelinquenten. Door de psyche van plegers van buitengewone misdaden te onderzoeken, nodigt hij de lezer uit hun gedrag beter te begrijpen en zet hij tal van misvattingen recht over de zogenaamde 'monsterlijke' kant in ons allen.
Een onopvallende leraar die seksueel afwijkend gedrag blijkt te vertonen, een gewoon echtpaar dat aan een dodelijke spiraal begint, een liefhebbende moeder die haar twee kinderen vermoordt, een gepassioneerde man die zou willen trouwen met zijn eigen dochter, een aardige opa die tegelijk massamoordenaar is: hoe verklaar je dat gewone mensen zulke feiten plegen? Hoe maak je het onderscheid tussen gevallen die binnen de psychiatrie vallen en dus niet veroordeeld kunnen worden, en zij die louter misdadigers zijn en dus gestraft moeten worden? Hoe groot is de echte kans op een terugkeer in de maatschappij voor een psychopaat of een pedofiel die herhaaldelijk hervallen is?
Uit alle verhalen komt één waarheid naar voren: monsters bestaan wellicht niet, maar er bestaat geen twijfel dat bepaalde, angstaanjagend doodgewone personen nog veel gevaarlijker blijken te zijn.