Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Verlenging
 • Sprekers & lezingen
 • Fotogallerij
 • Het Schip
 • De Route
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis aan de Wolga

 • 5-sterren / *****-schip MS VistaKatherina exclusief voor NRC gereserveerd
 • Uitgebreide studiedag in Nederland met militair-historicus Serge Blom en NRC-correspondent Steven Derix
 • Verlenging in Kazan mogelijk
 • Talrijke facultatieve excursies
v.a. 3995,- p.p.

De reis in het kort

Een elfdaagse bootreis over de Zuid-Wolga, ruim 75 jaar na de slag om Stalingrad en anderhalf eeuw na de geboorte van Vladimir Lenin met bijdragen door de NRC-correspondent Steven Derix, militair historicus Serge Blom, RTL-verslaggever en oud-hoofdredacteur Moscow Times Eva Hartog en lezingen aan boord door journalisten en Rusland-kenners Michel Krielaars, Hubert Smeets, Edwin Trommelen en Sjeng Scheijen.

 In 1957 werd tegenover het VN-gebouw in New York het beeld 'Smeed zwaarden om tot ploegscharen' geplaatst, ontworpen door Sovjet-architect Jevgeni Voetsjetitsj. Wie denkt dat de Europese geschiedenis enkel in Parijs, Londen of Berlijn gesmeed werd, heeft het mis.  Want wat gebeurde er allemaal niet aan de Wolga?
De Mongools-Tataarse invasie van de Gouden Horde, die pas voor de muren van Wenen tot stilstand kwam, begon in Kazan aan de Wolga.  Aan de Wolga is Vladimir Oeljanov alias Lenin geboren, wiens Oktoberrevolutie de wereld 75 jaar lang in twee politieke systemen verdeelde. Rond Saratov, waar veel Duitsers woonde die Catherina de Grote naar Rusland had gehaald, was vervolgens een speciale Duitse Sovjetrepubliek gevestigd. 

Vanuit Samara nam de voor de Duitse Wehrmacht uitgeweken Sovjetregering tijdens WO II haar besluiten. Hier aan de Wolga luidde de Slag om Stalingrad 1942-43 het einde van Nazi-Duitsland in. 

Deze tocht over de langste rivier van Europa voert langs de wereldgeschiedenis, verrast door culturele rijkdom en multinationale diversiteit en neemt de historische achtergronden onder de loep van literatuur, kunst en hedendaagse samenleving. Van middeleeuwen tot 21e eeuw, van Rostov aan de Don tot Wolgograd (ooit Stalingrad) en Kazan, overal langs de weidse Wolga en de pittoreske zijrivieren komt de geschiedenis tot leven.

Tijdens de bootreis zullen enkele recitals voor u ten gehore worden gebracht met nadruk op muziek en componisten uit de regio.

Het Schip

De ms VistaKatharina is exclusief geboekt voor deelnemers van deze NRC reis.
MS VistaKatharina werd gebouwd in Nederland en is uitgebreid gerenoveerd in de winter van 2019/20. Alle hutten liggen aan de buitenzijde, verdeeld over 3 dekken, met Franse balkons op het Upperdeck en Sundeck en ramen op het Maindeck. Alle hutten zijn uitgerust met douche / WC, föhn, airconditioning / verwarming, 220V spanning (geen adapter vereist) en minikoelkast. De hutten zijn ongeveer 11 m² groot (de Junior Suites ongeveer 14 m²) en hebben tweepersoonsbedden.

artist impression Faciliteiten aan boord
• Een bar & een restaurant.
• Dokter
• Wasservice
• Souvenierwinkel

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Moskou

Vlucht van Amsterdam naar Moskou. Na aankomst diner en opening van de NRC Academie door een lezing van Eva Hartog. Tot 2019  hoofdredacteur van de onafhankelijke Engelstalige krant The Moscow Times. Tegenwoordig correspondent voor De Groene Amsterdammer en verschillende Engelstalige media waaronder POLITICO en de BBC. 

Dag 2
Moskou Rostov aan de Don

Vanochtend keuze excursies:

 • Rondleiding in het Kremlin met bezoek aan de kathedralen.
  Duur van de excursie: ca. 2,5 uur, prijs € 60,- per persoon
 • 75 jaar na de Rijksdag: bezoek aan het Victoriepark – een groots aangelegd complex met beelden en panorama-musea gewijd aan de cruciale momenten van WO II in Rusland.
  Duur van de excursie: ca. 4 uur, prijs € 50,- per persoon
 • Rondleiding in de Nieuwe Tretjakov Galerij, met nadruk op de Russische avant-garde en het Socialistisch Realisme.
  Duur van de excursie: ca. 4 uur, prijs € 40,- per persoon

In de middag transfer naar de luchthaven en vertrek naar Rostov aan de Don, na aankomst transfer en inscheping in ms Vista Katharina.

Dag 3
Rostov aan de Don

Vandaag verkenning van Rostov aan de monding van de Don. Na Griekse (Tanais), Genuese (Tana) en Turkse (Azak) nederzettingen, werd in 1749 een Russische (Temernitskaja) gesticht, in 1761 voorzien van een fort, vernoemd naar de kortelings heilig verklaarde bisschop Demetrius van Rostov bij Jaroslavl. De haven werd de enige Zuid-Russische haven die handelde met landen aan de Zwarte, Egeïsche en Middellandse Zeeën. De stadsoriëntatie voert langs het befaamde fort van Azov, waar Peter de Grote de grote verovering van het Ottomaanse Rijk begon, de Armeense Heilig-Kruiskerk, het oudste monument in Rostov, het raadhuis, een van de markantste gebouwen in stad, de authentieke vismarkt en de ondergrondse tegelmozaïeken uit de Sovjettijd.

In de middag keuze excursies:

 • Het Rostov Regionaal Museum voor Schone Kunsten is begin 20e eeuw gesticht met een schilderijencollectie die na de revolutie werd overgedragen aan het museum. Sinds 1958 is het museum gevestigd in het eclectische huis van de advocaat Petrov in de Poesjinskaja Straat en in een gebouw aan de Tsjechovstraat. De collectie omvat Russische kunst van de 17e tot begin 20e eeuw (van iconen tot de grote schilders van rond 1900) en kunst uit Oost- en West-Europa (zoals Rubens), maar ook porselein en meubels, deels in bruikleen van de Tretjakov en de Hermitage.
  Duur excursie: 2,5 uur, prijs € 25,- per persoon
 • Het Rostov Regionaal Museum van Geschiedenis heeft permanente presentaties: Archeologie van de Steentijd tot de IJzertijd; De geschiedenis van de Don-Kozakken; De volkeren van de Don; De Zuid-Russische provinciesteden: Taganrog, Azov, Shachti, Novotsjerkassk, Krasny Soelin; De ontwikkeling van de Don-natuur. In de Gouden Zaal een rijke verzameling gouden versieringen door nomadische volkeren in de oudheid.
  Duur van de excursie 3 uur, prijs € 25,- per persoon

Na de lunch om ca. 15 uur vertrek richting Volgograd. Welkomstcocktail aan boord en kennismaking met de bemanning.

Dag 4
Op het water

De hele dag op het water, op het Wolga-Don-kanaal, bekend door de sluizen in socialistische barokstijl en de dramatische geschiedenis. De tocht gaat richting Wolgograd.Tijdens de hele dag lezingen aan boord.

De tocht naar Rostov aan de Don gaat via het Wolga-Don-kanaal. Al voor de oorlog werd met de bouw begonnen en 1952 werd de bouw afgerond. Het kanaal is een belangrijk onderdeel van het watertransportnet in Rusland en schepen tot 3000 ton kunnen er gebruik van maken. Behalve tussen beide rivieren vormt het kanaal ook de verbinding tussen de Kaspische Zee en de Zee van Azov. Het begint ten zuiden van Wolgograd en eindigt in de Don bij Kalach aan de Don. Schepen worden via negen schutsluizen 88 meter omhoog getild en bij de Don aangekomen dalen de schepen 44 meter na het passeren van vier sluizen. De kleinste sluizen zijn 133 meter lang, 17 meter breed en 3,6 meter diep.

Dag 5
Wolgograd

Vanochtend enkele lezingen. Aankomst in Wolgograd om ca 14.00 uur.

Wolgograd heette van de stichting in 1598 als zuidelijkste fort van het Grootvorstendom Moskou Tsaritsyn. Stalin speelde een hoofdrol in de stad tijdens de Russische Burgeroorlog en noemde de stad in 1925 daarom Stalingrad. Na de destalinisering onder Chroestjov werd het in 1961 Wolgograd, tegen de zin van veel Russen, die de naam Stalingrad met de heroïsche Grote vaderlandse Oorlog associeerden en niet met Stalins misdaden.

Deze dag staat in het teken van een van de meest dramatische en bepalende wapenfeiten van de Tweede Wereldoorlog, de Slag om Stalingrad, die aan zeker 1,7 miljoen soldaten het leven kostte, het einde van de Duitse opmars in de Sovjet-Unie betekende en het begin van de Russische naar Berlijn.

De stadsrondrit voert o.a. door de wijk waar de ruïnes zijn blijven staan ter herdenking. Daarna een wandeling over de Mamai-heuvel met het 86 meter hoge beeld van Moeder Rusland en bezoek aan de Herdenkingshal met de erewacht. Overnachting aan boord. Het schip blijft in de haven van Wolgograd.

Dag 6
Wolgograd - Kalatsj aan de Don - Saratov

Keuze excursies:

 • Rondleiding in het Panoramamuseum en bezichtiging van de directe omgeving: ruïnes uit de 200 dagen durende slag om Stalingrad (huis van Pavlov) en het bezoek aan de ruïne van het voormalige directiekantoor van de fabriek ‘Barrikady’ dat in oktober van 1942 als commandopunt van de 138e Sovjet-divisie diende. Het van drie kanten door de Duitsers omsingelde stuk grond van 700 m2 werd gedurende 40 dagen verdedigd, tot de Russische tegenaanval.
  Duur van de excursie 4 uur, prijs € 27,50,- per persoon
 • Museum voor Schone Kunsten ‘Ilja Masjkov’, genoemd naar de roemruchte schilder (1881-1944) die lid was van de wel zeer uiteenlopende kunstenaarsverenigoingen Mir Iskoesstva en Ruitenboer: op de eerste tentoonstelling van Ruitenboer in 1910 presenteerde hij zijn spetterende, theatrale stillevens en portretten met fauvistische kleurcontrasten
  Duur excursie ca. 2,5 uur, prijs € 27,50- per persoon
 • Uitstapje naar Kalatsj aan de Don: ooit gesticht als een kozakkendorp hier is Kalatsj de geschiedenis ingegaan als een hoeksteen van de operatie Uranus in 1942 - Tijdens operatie Uranus was dit een strategisch belangrijke stad omwille van de brug over de Don. Door het veroveren van deze brug op 22 november 1942 door het Russische leger was de omsingeling van het Duitse 6e leger in Stalingrad zo goed als een feit. Kalatsj is bekend als de plaats van de mooiste monumentale sluizen, ontworpen door een van de beroemdste architecten van de Sovjet-unie, daar hier wordt de Wolga aan de Don gesloten en om talrijke bijzondere beelden  ter herdenking van WO II.
  Duur excursie ca. 4 uur, prijs € 40,- per persoon

Vertrek naar Saratov om 17:00 uur


Dag 7
Saratov

Ochtend op het water met lezingen aan boord en in de middag ca. 16.00 uur aankomst in Saratov, een kleine, lieflijke stad aan de Wolga, gesticht in de achttiende eeuw door Duitse kolonisten. Menige Russische avant-garde-schilder is hier geboren, maar de bekendste inwoner was de eerste man in de ruimte: Joeri Gagarin, waar de Kosmonautendijk naar is genoemd. Het oudste gebouw in de stad is de Drievuldigheidskathedraal.

Keuze excursies:

 • Schone kunsten in Saratov: Rondleiding in beide gebouwen van het Radisjev Museum voor Schone Kunsten.
  Duur excursie: ca. 3 uur, prijs: € 25,- per persoon
 • Bezoek aan het huis van Viktor Borisov-Moesatov (1870-1905), stichter en leider van de Moskouse Kunstenaarsvereniging. Na opleiding in het Parijse atelier van Fernand Cormon, waar eerder Van Gogh en Toulouse-Lautrec waren opgeleid, werd hij met Vroebel de schepper van het Russische symbolisme.
  Duur excursie: ca. 2,5 uur, prijs: € 22,50,- per persoon
 • Bezoek aan het huis van de revolutionaire filosoof Nikolai Tsjernisjevski (1828-89), die in de gevangenis in 1862 Wat moeten we doen? schreef, een roman die met zijn nadruk op overgave aan de revolutie, ascetisch leven en meedogenloze discipline hét handboek werd voor revolutionairen tot 1917 aan toe.
  Duur excursie: ca. 3 uur, prijs: € 22,50,- per persoon

Vervolgens vertrek naar Samara om 20.00 uur.

Dag 8
Op het water

Gedurende de hele dag lezingen, muziek en filmvertoning. Voor de belangstellenden een introductie op de Russische taal.

Dag 9
Samara

Om 08.00 uur aankomst in Samara, een kleine stad met een grote geschiedenis. Hier  begonnen in de zeventiende eeuw bloedige boerenopstanden, die tot in de achttiende eeuw voortduurden. Tijdens WOII werden een groot deel van de Sovjetregering, alle ambassades en de belangrijkste industrie hier naartoe geëvacueerd en werd er een bunker gebouwd voor Jozef Stalin. De stadsoriëntatie voert langs het hoofdplein van Samara – groter dan het Rode Plein in Moskou en eveneens ooit het toneel van militaire parades -, en het advocatenkantoor waar Lenin zijn enige baan gehad heeft. De stadsvilla van de koopman Koerlin, een indrukwekkend voorbeeld van de stijl Modern, de lutherse Sint Joris-kerk en de neogotische, Rooms-Katholieke kerk en het nog in bedrijf zijnde Iverski-nonnenklooster ontbreken niet.

Keuze excursies:

 • Bunker van Josef Stalin: Sinds Samara (in de tijd van WO II Kuibysjev) werd gekozen tot een alternatieve hoofdstad van de Sovjet-unie, werd een bunkercomplex is in 1942 gebouwd als alternatief hoofdkwartier voor de toenmalige leider van de Sovjet-Unie Josef Stalin, indien Moskou in de handen van het Duitse leger zou vallen. De bunker is maar liefst 37 meter diep, wat het de diepste bunker van zijn tijd maakt en 2 keer zo diep als de Führerbunker in Berlijn.De Stalin bunker heeft nog steeds een volledige authentieke inrichting en zelfs een telefoonverbinding met het Kremlin. De bunker is te bezoeken als museum.
  Duur van de excursie: ca. 2,5 uur, prijs: 25,- per persoon
 • Museum voor Schone Kunsten: In 1897 opgericht als een museum in het in de klassieke stijl opgetrokken stadsvilla van de koopman Shihobalov’s dit dit Museum voor Schone Kunsten een verbazingwekkend grote unieke collectie van de Russische Avant-garde, het Socialistische Realisme en de post-Sovjetkunst uit de 20e eeuw.
  Duur van de excursie: ca. 2,5 uur, prijs: 22,50,- per persoon
 • Zjigoelevsky brouwerij: De bierbrouwerij gesticht in Samara door de Oosterijker Alfred von Vacano in 1881 is niet alleen een meesterwerk van industriële architectuur in de stijl van het eclecticisme, maar ook een van de oude succesvolle producenten van het bier  "Zjigoelevskoje" genaamd naar de nabij gelegen Zjiguli bergen. Het eerste gebrouwde bier heette Wenen en heeft internationale prijzen gewonnen. Sinds 1934 produceert de genationaliseerde brouwerij het ‘volksbier’ Zjigoelevskoje, bekend in de gehele voormalige Sovjet-unie. Het bezoek aan de brouwerij is een bezichtiging van een architectuurmonument tevens een bedrijf.
  Duur van de excursie: ca. 2,5 uur, prijs: € 45,- per persoon
 • Museum voor Ruimtevaart: Het Museum voor de Lucht- en Ruimtevaart in Samara is genaamd naar de bekendste ruimteschepenconstructeur Sergey Korolev. Enkele voorbeelden van de unieke tentoongestelde objecten zijn landingsmodule van de ruimtesatelliet "Photon’, capsule voor de foto-observatie  "Jantar-2K" , vervaardigd in Samara, de astronautenuitrusting, memorabilia van de beroemde constructeurs en wetenschappers zoals Korolev en Tsiolokovsky, vader van de Russische ruimtevaart en meer.
  Duur van de excursie: ca. 3,5 uur, prijs: 55,- euro per persoon

Vertrek naar Oeljanovsk om 14.00 uur.

Dag 10
Oeljanovsk - Kazan

Na aankomst in Oeljanovsk om 09.00 uur volgt een stadsoriëntatie. De 17e-eeuwse grens- en handelsstad Simbirsk, aan de samenvloeiing van de Wolga en de Svijaga, weerstond een belegering door kozakken onder Stenka Razin en is de geboortestad van menige schrijver en schilder, maar vooral van de revolutionairen Kerenski en Lenin (1870-1924), geboren als Vladimir Iljitsj Oeljanov. Hier bracht Lenin zijn jongensjaren door, bezocht hij de universiteit en ontwikkelde hij zijn revolutionaire ideeën. In 1924 werd de stad dan ook omgedoopt in Oeljanovsk en groeide hij uit tot een waar heiligdom van de Sovjet-Unie. De vele monumenten en beelden opgericht ter ere van Lenin en zijn geboortehuis, dat nu een museum is, zijn dan ook de belangrijkste bezienswaardigheden.

Keuze excursies:

 • Bezoek aan alle memorabele plekken van Oeljanov-Lenin: het huis van Prybylovskaja, waar hij geboren is en waar de familie tot 1871 woonde, het Jarkova-huis, waar de familie tot 1875 woonde, het Lenin-gedenkteken. De stad uit de tijd van de jonge Lenin is bewaard als openluchtmuseum. Te bezoeken zijn het gymnasium, een landhuis, een stadsvilla van rond 1900, het oude postkantoor en het huis waar de geheime bijeenkomsten van de lokale sociaaldemocraten plaatsvonden, nu een museum.
  Duur excursie ca 3 uur, kosten 30,- euro per persoon

Om 14.00 uur vertrek naar Kazan. In de middag lezingen en een muzikaal intermezzo. ’s Avonds Captain’s Dinner en de afsluiting van de NRC Academie.

Dag 11
Kazan- Moskou- Amsterdam

Om 08.00 uur aankomst in Kazan, sinds 2009 de sporthoofdstad en de derde hoofdstad van Rusland. In Kazan wordt het inmiddels vertrouwde beeld van gouden koepels aangevuld met minaretten, bekroond met de halve maan. Deze duizend jaar oude stad aan de Wolga was ooit de hoofdzetel van de Tataarse khanen, opvolgers van Dzjengis Khan. Na de revolutie van 1905 werd de Tataarse taal en cultuur weer toegestaan. Voor het millennium in 2005 is de stad geheel vernieuwd.

De stadsrondrit behelst o.a. een bezoek aan het kremlin (Unesco-werelderfgoed), aan de Peter en Paulkathedraal.

In de middag vertrek naar Amsterdam, met overstap in Moskou.

Verlenging

Verlenging van uw reis na afloop van de bootreis is mogelijk voor wie nog meer van de prachtige stad Kazan wil ontdekken.

Dag 1
Kazan

Vanmiddag na het ontschepen en een excursie langs oude Tataarse wijken van Kazan, met o.a. bezoek aan de eerste moskee Al-Mardjani en Apanaev moskee en tevens bezoek aan de Tataarse denker en schrijver, tevens grondlegger van het Tataarse alfabet Kayum Nasyri. De rest van de middag ter eigen invulling. Overnachting in Kazan.

Dag 2
Kazan

In de ochtend een uitstapje naar het eiland Sviyazjsk – sinds 2017 opgenomen in de Unesco erfgoedlijst. Het eiland is bekend om het Sviyazjsk het ommuurde klooster uit de tijd van de tsaar Ivan de Verschrikkelijke. De kerken zijn uitstekende voorbeelden van de stenen en houten architectuur en de Maria-Ontslapen-kathedraal is befaamd om unieke 16e-eeuwse muurschilderingen, waaronder de enige in de wereld afbeelding van de heilige Christoffel met het paardenhoofd. Terug naar Kazan, een middag ter eigen beschikking. Overnachting in Kazan.

Dag 3
Kazan
's Ochtends een bezoek aan het schilderachtig gelegen Raifa klooster, een bijzondere bedevaartoord gesticht in 1613. Vervolgens bezoek aan de Tempel van alle religies die de kenmerken van katholieke, Russisch orthodoxe kerken met die van een synagoge en een moskee verbindt en vertrek naar Nederland, met overstap in Moskou

Reissom uitbreiding p.p.: € 395,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 20 oktober 2021
Eenpersoonskamertoeslag: €65,- p.p.

Inclusief: transfers naar het hotel, verblijf in een centraal gelegen ****-sterrenhotel op basis van logies/ontbijt, het vervoer en entrees volgens het programma, Nederlandssprekende deskundige begeleiding, Engelssprekende lokale gids.

Exclusief: visumafwikkeling Rusland, avondprogramma, lunches en diners, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting

Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Nederlandssprekend- of Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet  inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

Minimimum deelnemers: 30 personen
Maximum deelnemers: 65 personen

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

De route

De wereld lijkt zijn ogen te openen voor Georgië. 3 miljoen Nederlanders zagen dit jaar Georgië als decor in Wie is de Mol? En tijdens de laatste Buchmesse in Frankfurt was het land de eregast en had het de aandacht van de hele wereld op zich gericht.

Sprekers & lezingen voorafgaand

Steven Derix
Steven DerixNRC Correspondent Rusland

NRC-correspondent in Rusland sinds september 2014. Heeft geschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1999 begonnen bij NRC Handelsblad op de Binnenlandredactie, volgde de Nederlandse militairen in Irak en Afghanistan, en deed verslag van de moord op Theo van Gogh en het onderzoek naar de fundamentalisten rond Mohammed B. – een netwerk dat na een stuk in deze krant bekend staat onder de AIVD-codenaam ‘Hofstadgroep’. Daarna werkte hij voor de Economieredactie en voor de Onderzoeksgroep. In Rusland hield hij zich o.a. bezig met de Snowden-files en de NSA.

Serge Blom
Serge Blommilitair historicus

Serge Blom is als militair historicus en docent verbonden aan het Nederlands Instituut voor de Militaire Historie, onderdeel van het Ministerie voor Defensie. Hij is o.a. gastdocent bij het Instituut Defensie Leergangen en het Land Training Centre. Daarnaast verzorgt hij scenario-based trainingen voor de Koninklijke Landmacht. Hij is gespecialiseerd in de militaire operaties in Oost-Europa (1944-45). Zijn bekendste publicatie is De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945.

Sprekers & lezingen op reis

Hubert Smeets
Hubert SmeetsOud correspondent Moskou

Hubert Smeets (1956) was tussen 1990 en 1994 correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou en deed toen verslag van de ondergang van de Sovjet-Unie en de opkomst van vijftien nieuwe onafhankelijk staten. Ook nadien bleef hij de gebeurtenissen in Rusland, Oekraïne en andere ex-Sovjetrepublieken voor NRC Handelsblad volgen als analist en verslaggever ter plaatse. Hij is medeoprichter van het kennisplatform RaamopRusland. Behalve voor NRC Handelsblad levert Hubert Smeets ook regelmatig bijdragen aan de rtv-programma´s Nieuwsuur, Buitenhof, Met het Oog op Morgen, Bureau Buitenland en BNR Nieuwsradio. Sinds 1980 werkte Smeets bij NRC Handelsblad achtereenvolgens als onder meer stadsverslaggever in Amsterdam, politiek redacteur en columnist, correspondent in de Sovjet-Unie en Rusland (1990-93), adjunct-hoofdredacteur, oprichter en chef van de bijlage Boeken, commentator en redacteur voormalige Sovjet-Unie. In 1987 won hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Na zijn correspondentschap in Moskou schreef hij Gekrenkte zielen. Vrijheid in Rusland (1993). Voor Erfenis van een wereldrijk. Ondergang van de Sovjet-Unie, opkomst van Rusland (2004), een fotoboek van de Russische fotograaf Oleg Klimov, verzorgde hij de inleiding. In De wraak van Poetin. Rusland contra Europa (2015) probeert Smeets de vraag te beantwoorden waarop het Europeaniseringsproject van Gorbatsjov en Jeltsin is mislukt. Van dat laatste boek verschenen vijf drukken.

Eva Hartog
Eva Hartogcorrepondent te Moskou

Eva Hartog (1988) is journalist in Moskou. Tot 2019 was ze hoofdredacteur van de onafhankelijke Engelstalige krant The Moscow Times. Tegenwoordig werkt ze als correspondent voor De Groene Amsterdammer en verschillende Engelstalige media waaronder POLITICO en de BBC.

Sjeng Schreijen
Sjeng SchreijenHistoricus en schrijver

Sjeng Scheijen is slavist en specialist op het gebied van de Russische cultuur van de late 19e en vroege 20e eeuw. Hij is verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij werd bekend als een succesvol tentoonstellingsmaker voor verschillende Nederlandse en buitenlandse musea: onder andere het Groninger Museum, het Bonnefantenmuseum en de National Gallery, London. Zijn biografie over Sergei Diaghilev kreeg wereldwijd lovende kritieken en werd door de New Yorker en de New York Times opgenomen in hun rijtje beste boeken van 2011. Zijn nieuwe boek De avant-gardisten is zojuist bekroond met de Bookspot-literatuurprijs voor non-fictie.

Michel Krielaars
Michel KrielaarsChef Boeken en oud correspondent NRC

Michel Krielaars studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich aan het Oost-Europa Instituut specialiseerde in de Russische geschiedenis. Van 2007 tot en met 2012 was hij Rusland-correspondent voor NRC Handelsblad. Sinds zijn terugkeer is hij chef van de boekenredactie. Voor zijn werk in Rusland maakte hij veel reizen, onder andere langs de Wolga van Moskou tot Astrachan aan de Kaspische Zee. Over zijn Russische tijd schreef hij twee boeken: zijn non-fictiedebuut Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland, waarmee hij lovende kritieken oogstte en de Bob den Uyl Prijs 2015 won, en onlangs Alles voor het moederland. De stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman, dat bekroond werd met de Theodor Award 2017. In 2018 verscheen ter gelegenheid van het 65jarig bestaan van de Russische Bibliotheek van Van Oorschot zijn bloemlezing uit de klassieke literatuur Een onbekende vriend.

Edwin Trommelen
Edwin Trommelen Slavist

Bij slavist Edwin Trommelen lopen Rusland en de Sovjet-Unie als een rode draad door leven en werk. Hij heeft tientallen reizen gemaakt door het gigantische land, als researcher, reisleider, regisseur of producent. Eind jaren negentig is hij actief geworden als documentairemaker. Zo maakte hij samen met Paul Enkelaar Terug naar het Kamp (2000) en het meermaals bekroonde Stemmen uit de Toendra – De laatste der Joekagieren (2013). Recentelijk is zijn film Droom van een gebouw afgekomen. Daarnaast heeft hij meerdere boeken op zijn naam staan: Davaj! De Russen en hun wodka, waarvan de Engelse vertaling in 2012 in de VS is verschenen en Het rijk van de BAM. Mijn reis met die andere Trans-Siberië Express. In maart 2020 is zijn derde boek verschenen: Rusland in 101 wodka-etiketten. Een bonte biografie van een land en zijn bewoners.

Begeleiding op reis

Vladimir Kruchinin
Vladimir KruchininVertaler en tolk voor ambassade Koninkrijk der Nederlanden

Vladimir Kruchinin (1962), geboren in Moskou en afgestudeerd in Germaanse talen, is werkzaam als tolk en vertaler voor de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Moskou en diverse Nederlandse en Belgische instellingen. Sinds 1992 heeft hij al vele reizen in diverse landen van de voormalige Sovjet-Unie succesvol begeleid.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

v.a. 3.995,- p.p.

Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Rostov aan de Don; Kazan-Amsterdam via Moskou per Aeroflot, luchthavenbelastingen (ca. €126,-), bagage, transfers van luchthaven naar haven v.v., een overnachting in Moskou op basis van logies/ontbijt in een centraal gelegen ****-hotel, verblijf aan boord van *****ms VistaKatharina op basis van volpension, stadsoriëntaties in de steden op de route door de Engelssprekende lokale gidsen, lezingen op locatie, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, Nederlandssprekende deskundige begeleiding.
Exclusief: visumafwikkeling Rusland, overige excursies, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking en administratiekosten € 25,- per boeking.
Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Nederlandssprekend- of Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

Prijzen:

Cat.

Huttype

Prijs

IA.

Standaard tweepersoonshut Maindeck (twin)

 € 3.995,00

IB.

Eenpersoonshut Maindeck

alleengebruik

€ 4795,00

IIA.

Upperdeck standaard tweepersoonshut

€ 4.495,00

 

IIB.

Standaard eenpersoonshut Upperdeck

 € 5.295,00

III.

Tweepersoons Junior Suite op het Sundeck

€ 5.995,00

 

CO2-Compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 3320 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €58,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Reisvoorwaarden

Op deze overeenkomst zijn de ANVR Reizigersvoorwaarden, voorwaarden van SGR en calamiteitenfonds van toepassing. Bij annulering door de reiziger gelden altijd annuleringskosten. Algemene informatie over de aanbetaling, annuleringskosten en overige voorwaarden zijn te vinden op onze website:  Reisvoorwaarden Voyage & Culture.
Voor bepaalde reizen, gelden aangepaste percentages en betalingstermijnen.  Hierover informeren wij u bij boeking.

Door deze reis te boeken gaat u ermee akkoord dat wij ten behoeve van de optimalisatie en uitvoering van uw reis uw gegevens aan derden verstrekken. Meer informatie over het privacy beleid van de reisorganisatie vind u terug op deze website: Privacy beleid.

Gezondheid
Voor uw plezier en die van de andere reizigers is het van belang dat u zonder hulp van onze reisleider kunt deelnemen aan deze reis en in een goede gezondheid verkeert. Hierdoor zijn wij ervan verzekerd dat u aan alle excursies kunt deelnemen. Indien u onverhoopt door uw gezondheids- of mobiliteitssituatie niet kunt deelnemen aan delen van de reis dan kunnen wij u hier helaas geen restitutie voor aanbieden. Door dit formulier te ondertekenen verklaart u dat u bekend bent met de inhoud van de reis en u uzelf gezond genoeg verklaart om deel te nemen. Indien u twijfelt, neemt u dan alstublieft contact op met uw reisadviseur.

Verzekering
Verder willen we u informeren dat het verplicht is om een voldoende dekkende reisverzekering te hebben om deel te nemen aan deze reis. Indien u elders bent verzekerd dan via de Europeesche Verzekeringen raden wij u aan goed na te vragen of u op zowel medisch gebied als bij repatriëring kostendekkend bent verzekerd.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top