De vele gezichten van Sicilië

Fik Meijer
29,99
Op voorraad
SKU
9789044645279
Besproken in NRC
Bindwijze: Hardback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
Door zijn strategische ligging heeft Sicilië altijd een magnetische aantrekkingskracht uitgeoefend. In De vele gezichten van Sicilië beschrijft Fik Meijer aan de hand van politieke, religieuze, culturele, sociale en economische ontwikkelingen hoe de culturen van verscheidene volken samensmolten en hoe brute machtspolitiek Sicilië in een neerwaartse spiraal bracht. Een bont gezelschap trekt voorbij: koningen, krijgsheren, generaals, hertogen, graven, pausen, bisschoppen, priesters, landbaronnen, kooplieden, boeren, pachters, arbeiders en slaven. Gezamenlijk schreven zij de geschiedenis van Sicilië.
Sommige heersers waren heel opvallend aanwezig. In de Oudheid deden vooral de tirannen Gelon en Dionysius I van zich spreken, in de elfde en twaalfde eeuw leverden de Normandiërs Rogier I en zijn zoon Rogier II het bewijs dat uiteenlopende bevolkingsgroepen goed naast elkaar kunnen leven, en in de dertiende eeuw deed de Hohenstaufen-koning Frederik II de wereld versteld staan. Talrijke monumenten herinneren aan de gloriedagen van weleer.
De opstand van de Siciliaanse Vespers in 1282 was een keerpunt. Slecht bestuur in de volgende eeuwen leidde tot opstanden van boeren en arbeiders. De uitbarsting van de Etna, aardbevingen en besmettelijke ziekten zorgden voor een verdere ontwrichting van de maatschappij. De criminaliteit nam toe. Kleine bendes op het platteland konden zodoende uitgroeien tot grote maffiaorganisaties in de steden.
In De vele gezichten van Sicilië vertelt Fik Meijer met zijn aanstekelijke pen het complete verhaal van dit fascinerende eiland.

Fik Meijer (1942) is oudhistoricus. Hij werd bekend door zijn boeken over oude geschiedenis en het vroege christendom, waaronder de bestsellers Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, Macht zonder grenzen en Jezus en de vijfde evangelist. Bij Prometheus verscheen in 2020 Droom of daad. De terugkeer van de Olympische spelen naar Griekenland.

Over Droom of daad:

‘Een eloquent pleidooi om de Olympische Spelen te houden in het land waar ze zijn ontstaan. Meijer beschrijft levendig wat de desastreuze gevolgen van het rotatieprincipe zijn.’
Historisch Nieuwsblad

‘De boodschap is een interessante.’
Trouw


‘Als we de Spelen willen redden, zit er volgens Meijer maar één ding op: breng het evenement terug naar Griekenland. Alleen zo kunnen we alle ballast afschudden.’
Elsevier
Meer informatie
Auteur(s)Fik Meijer
ISBN9789044645279
BindwijzeHardback
Aantal pagina's416
Publicatie datum20210907
NRC Recensie3 ballen
Breedte148 mm
Hoogte222 mm
Dikte38 mm
NRC boeken recensie

Hoe Sicilië speelbal werd van pauselijke intriges

Sicilië In een helder, actueel en veelzijdig boek schetst Fik Meijer de geschiedenis van dit grootste eiland in de Middellandse Zee, ooit de graanschuur van Rome.

Er is waarschijnlijk geen plek ter wereld die, historisch gezien, zo’n smeltkroes van culturen is als Sicilië. Griekse tempels en Romeinse villa’s. Islamitische geometrische kunst en paleizen gebouwd door Normandiërs. Sporen van Duitse, Spaanse, Franse en Engelse heersers. Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee, eeuwenlang betwist wegens zijn strategische ligging, in de Tweede Wereldoorlog het eerste bruggehoofd bij de pogingen van de geallieerden om de macht van de nazi’s op het Europese continent te breken.

Er is een overvloed aan reisgidsen en boeken over het moois en lekkers van dit eiland en aan studies over de plaag van de maffia. Maar een recent overzicht in het Nederlands over de ontwikkelingen die het eiland heeft doorgemaakt, ontbreekt. De historicus en classicus Fik Meijer, die talloze boeken over de antieke oudheid op zijn naam heeft staan, vult deze leemte met De vele gezichten van Sicilië.

Anekdotes
Zijn grote kennis van de oudheid drukt een stempel op dit boek. Met behulp van veel anekdotes beschrijft hij in de eerste honderd pagina’s hoe de Grieken het eiland koloniseerden, de Carthagers er hun oog op lieten vallen en de Romeinen er een graanschuur van maakten. In de beheersing van dit historische materiaal toont zich de hand van de meester – dat is minder zichtbaar in zijn beschrijving van een andere bloeiperiode van Sicilië, de jaren dat Frederik II (1194-1250) daar de baas was en de bijnaam verwierf van stupor mundi, de man die de wereld versteld deed staan. Deze periode had wat meer inkleuring verdiend.

Soepel loodst Meijer de lezer door de eeuwen daarna, als Sicilië gaandeweg een speelbal wordt van pauselijke intriges en ingewikkelde dynastieke manoeuvres. Het eiland raakt in verval, met als refrein: de noodzakelijke hervormingen worden tegengehouden door niet-geïnteresseerde en vaak afwezige machthebbers en door grootgrondbezitters die willen vasthouden aan hun macht. In zekere zin blijft dit gelden nadat Sicilië in 1860 wordt veroverd door Garibaldi en zijn duizend vrijwilligers en zo de belangrijkste stap naar de eenwording van Italië is gezet.

De laatste tachtig pagina’s gaan over de ontwikkelingen sindsdien. Keuzes daarbij zijn onvermijdelijk. Als introductie tot de geschiedenis van Sicilië is dit een helder en kleurrijk boek, zoals lezers dat gewend zijn van Meijer.

Speciale status
Maar zijn schets van het contemporaine Sicilië vertoont enkele opvallende hiaten. Meijer schrijft over de invloedrijke familie Florio – waarom niet kort verwijzen naar de internationale bestseller hierover van Stefania Auci? Waarom niet Leonardo Sciascia, van wie toch veel werk is vertaald, noemen bij de prominente schrijvers uit en over Sicilië? Waarom geen aandacht voor de speciale status die Sicilië (met vier andere regio’s) heeft in het Italiaanse staatsbestel, die er onder meer toe heeft geleid dat Siciliaanse regiobestuurders zichzelf absurd hoge salarissen toekennen?

Meijer constateert dat veel Sicilianen het gevoel hebben dat ze elders in Italië niet voor vol worden aangezien, of als marginaal worden weggezet – een klacht die overigens ook elders in het zuiden van Italië veel te horen is. Dan was het aardig geweest nog even Andrea Camilleri erbij te halen, de in 2019 overleden razend populaire schrijver van thrillers/romans die op Sicilië spelen. Al liet hij een geromantiseerd beeld van Sicilië zien – nog versterkt door de prachtige opnamen in de tv-serie van zijn boeken – ook hij hoort in een hoofdstuk over het Sicilië van nu.

08-10-2021 Marc Leijendekker

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (249.84 kB)
Back to top