Droomopa

Dolf Verroen
14,99
Op voorraad
SKU
9789025876524
Besproken in NRC
Bindwijze: Hardcover
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
Vannacht is mijn opa gestorven. Hij ligt aan zijn eigen kant van het bed. Zijn ogen dicht, zijn handen gevouwen boven het dekbed. Zijn mond lacht een beetje, alsof hij het leuk vond om dood te gaan.
Hij ziet er niet erg dood uit, een beetje alsof hij slaapt. En toch. Ik weet opeens wat ik echt zie: hij droomt niet meer.


Thomas logeert bij opa en oma wanneer zijn opa plotseling doodgaat. Zomaar, in zijn slaap. Thomas is bang dat hij opa zal vergeten, zijn opa die altijd zulke bijzondere dromen had…

Eerder maakten Dolf Verroen en Charlotte Dematons het veelgeprezen Kinderboekenweekgeschenk Oorlog en vriendschap, waarin Dolf zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog verwerkte. Nu sturen ze opnieuw samen een kleinood de wereld in, een verstild verhaal over een jongen die zijn opa moet missen.
Bekroond met een Zilveren Griffel 2019.
Meer informatie
Auteur(s)Dolf Verroen
ISBN9789025876524
Aantal pagina's44
Datum van verschijning20181121
NRC Recensie4 ballen
Breedte152 mm
Hoogte223 mm
Dikte9 mm
NRC boeken recensie


Net als de jonge Thomas, bijna tien, bij zijn grootouders logeert, gaat zijn opa dood. ‘Zomaar’, zegt oma. ‘Hij porde me wakker, keek me aan en was dood.’ Kennelijk is zij eerder beduusd dan aangedaan, maar dát schrijft Dolf Verroen niet. Dat maken we eruit op.

Grote gebeurtenissen, kleine momenten, koele zinnetjes – daarop legt kinderboekenschrijver Verroen (1928) zich de laatste jaren toe. Dat leidde tot zijn daverende racismefabel Hoe mooi wit ik ben, het prachtige Kinderboekenweekgeschenk Oorlog en vriendschap (2016), op basis van herinneringen van de schrijver, en nu toont Verroen zijn voortdurende kwaliteit in een kleinood over rouw.

Terwijl oma met de buurvrouw staat te praten, glipt Thomas naar de slaapkamer, waar opa nog nauwelijks afgekoeld is. Maar: ‘Ik weet opeens wat ik echt zie: hij droomt niet meer.’

Dromen spelen een belangrijke rol in Droomopa – dáár is het dat opa, of in elk geval de herinnering aan hem, tot leven komt. Als hij zijn dromen navertelde, leerde je hem kennen, als een levendige en onbesuisde vrijdenker. ‘Dromen hebben een betekenis. Altijd’, prentte hij Thomas in – ook na zijn dood dus nog. De tekeningen van Charlotte Dematons onderstrepen het belang van de dromen. Op de bladzijden van alledag zijn Dematons’ beelden overwegend rouw-grauw, met realistische, gedetailleerde interieurs en telkens een strakke inkadering. Wanneer ze dromen tekent, zijn de pagina’s kleurrijk en woest gevuld – de contouren vervagen en de kleuren dansen. Die tekeningen léven.

Toch maken die dromen, en hun betekenis, ook dat Droomopa niet meteen overtuigt. Aanvankelijk is het contrast tussen de twee verhaallijnen, droom en alledag, groot zonder dat duidelijk is waarom, en komt de inhoud van opa’s dromen wat arbitrair over.

De dromen, kun je uiteindelijk concluderen, werken vooral op een gezamenlijk, abstract niveau naar de climax toe, waar ze een punt maken over rouw. Dat punt ontvouwt zich pas helemaal aan het slot, nadat Thomas heeft geprobeerd te dromen over opa, daar niet in slaagde en in paniek dacht alle herinneringen kwijt te zijn. (‘Het is verschrikkelijk’, schrijft Verroen, wat in die context koel overkomt, wonderlijk genoeg.)

Het valt mee voor Thomas: op de laatste bladzijde smelten droom en herinnering samen. Daarmee lijkt het verhaal te vertellen dat je ware, waardevolle herinneringen in de verbeelding kunt vinden, ook al zijn dromen dan niet ‘echt’. Op de valreep komt Verroen zo met een even troostrijke als dubbelzinnige gedachte – die ook nog de vermogens van fictie en verbeelding aansnijdt. Dat verklaart ook dat de eerst nog wat redundant aanvoelende verhaallijn met God en Allah ter zake doet. Zo tilt het slot het hele verhaal op, met terugwerkende kracht: klein moment, grote gebeurtenis.

Bestanden bij dit product
Back to top