De reis in het kort
Met een geschiedenis van zeven millennia en een enorme rijkdom aan culturele invloeden spant Egypte de kroon van de grote beschavingen. Sinds Napoleon Egypte naar Europa bracht spreekt het land tot de romantische verbeelding. De Nijl, volgens de farao's het ‘godsgeschenk’, is de rivier van iconische krachtmetingen – van Mozes tot de Nijlverdragen, die Egypte 87 procent van het Nijlwater toewezen én een vetorecht over waterprojecten in buurlanden. Het nieuwe twistappel, tussen Egypte, Soedan en Ethopië is de Ethiopishe 'grote dam van de wedergeboorte', gebouwd stroomopvaarts.
In Egypte worden nog altijd oudheden ontdekt: in september 2020 groeven Nederlandse archeologen op een recentelijk ontdekte heilige plaats in Saqqara, 25 kilometer ten zuiden van Caïro, 27 sarcofagen met mummies op: een van de grootste ontdekkingen in honderd jaar.
Maar Egypte is meer dan de schatkamer van de beschaving en dat heeft alles te maken met de moderne geschiedenis. In 1978 werd met de Camp David-akkoorden een raamwerk voor vrede in het Midden-Oosten geschapen; in 2011 was de stad het epicentrum van de Arabische lente. Tegen het decor van pyramides en tempels staat de tijd in Egypte niet stil. De Egyptische hoofdstad Cairo groeit ieder jaar met een half miljoen inwoners. De nieuwe hoofdstad Capital Cairo wordt op last van president Sisi en met de hulp van British Petroleum, Siemens en Coca Cola uit de grond gestampt in de woestijn ten oosten van de huidige metropool. Een ander megaproject was het nieuwe Suezkanaal, om de rol van het kanaalgebied in de internationale handel te vergroten en de drie kanaalsteden Suez, Ismailia en Port Said te ontwikkelen.
Deze NRC-academie verbindt een studiebezoek aan Cairo met een Nijltocht aan boord van een luxe, kleinschalig, comfortabel schip, exclusief voor de lezers. Gerenommeerde sprekers van het Nederlands-Vlaamse Instituut en NRC-journalisten Carolien Roelants en Eduard Cousin analyseren het moderne Egypte. De prominente egyptologen prof. dr. Olaf Kaper en dr. Daniel Soliman belichten de oude geschiedenis, aangevuld met nieuwe feiten.
Dagprogramma
Rechtstreekse vlucht en aankomst in de avond in het bruisende Caïro, de ‘stad met de duizend minaretten’. Weggestopt tussen het moderne stedelijke gebied van Caïro ligt een van ’s werelds oudste islamitische steden. De binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het historische centrum op de oostelijke Nijloever telt niet minder dan 600 monumenten uit de 7e tot de 20e eeuw: het Romeinse fort, vele koptische kerken, Koranscholen, karavanserais en moskeeën uit alle islamitische dynastieën en synagogen (de oudste uit de 11e eeuw), de citadel van Saladin en de Nilometer, het oudste bouwwerk van Caïro (862), waarmee de waterstand van de Nijl werd gemeten. Het reusachtige, vertrouwde Egyptisch Museum uit 1901 staat aan het roemruchte Tahrir Plein, waar de revoluties van 1919, 1952 en 2011 plaatsvonden, tegenover het hoofdkwartier van de Arabische Liga. De enorme collectie van het museum (136.000 objecten uit de faraotijd op zaal) wordt overgebracht naar het spectaculaire nieuwe Grote Egyptische Museum in Gizeh, het grootste archeologische museum ter wereld, dat in 2020 open moet gaan. Met ruim 20 miljoen inwoners is Cairo de grootste stad van Afrika, met alle overbevolkingsproblemen. Wedian City, nu in aanbouw 50 km ten oosten van Caïro, moet vanaf 2022 de nieuwe hoofdstad van Egypte worden. Transfer naar het hotel, een welkomstdrankje en hapje.
De hele dag in het teken van de spectaculaire Egyptische oudheid. Al bevindt zich veel Egyptisch erfgoed in Europa, zet een nieuwe trend in – zo heeft het Metropolitan Museum of Art in New York in 2019 negentien voorwerpen uit het graf van Toetanchamon teruggegeven aan Egypte.
In de ochtend bezoek aan Gizeh voor de grote piramiden van Cheops, Chefren en Mykerinos en de Sfinx, een farao met leeuwenlijf van 73 bij 20 bij 19 meter steenblokken uit het Oude Koninkrijk. De piramide van Cheops is de beroemdste piramide ter wereld en de enige van de zeven klassieke wereldwonderen die bewaard is gebleven. De 147 meter hoge piramide werd rond 2500 voor Christus gebouwd.
Vervolgens een rondleiding in het ‘GEM’ dat het oude Egyptisch Museum vervangt, welk als ’s werelds grootste faraonische verzameling honderdduizenden voorwerpen uit 7000 Egyptische geschiedenis herbergde – en toch te klein was.
De nieuwe verblijfplaats van de schatten uit de Egyptische oudheid is enorm: tentoonstellingszalen, conservatieruimte, congrescentrum met 3D-scherm, winkels, restaurants en bijgebouwen. Het museum staat op enige afstand van de hogergelegen piramiden, maar afmetingen en ontwerp doen er niet voor onder. Alle 5398 voorwerpen uit het graf van Toetanchamon worden getoond, volgens de laatste informatie. Ook de beide zonneboten van Choefoe worden hier opgesteld, alles in chronologische volgorde.
*Mocht het nieuwe Egyptische Museum toch niet open zijn zal het oude Egyptische Museum bezocht worden.
Na de lunch een bezoek aan het het Manial Paleis op het eiland Roda, gebouwd voor prins Mohammad Ali, oom van koning Faroek, tussen 1899 en 1929. Het complex bestaat uit vijf gebouwen, een mengeling van de Ottomaanse, Moorse en Perzische architectuur, vol houtsnijwerk, glas-in-lood en zilverwerk, omgeven door tuinen. Vlakbij is de Nilometer te bezichtigen - het oudste bouwwerk van Caïro (862), waarmee de waterstand van de Nijl werd gemeten om de belasting te kunnen vaststellen.
Later in de middag een bezoek aan het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo (NVIC) en introductie door directeur Rudolf de Jong en Carolien Roelants.
Vandaag een uitstapje naar een van de grootste steden van de oudheid, de necropolis Sakkara, bekend om oude en recente indrukwekkende archeologische vondsten. De Universiteit Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden zijn ruim veertig jaar betrokken bij de opgravingen, gecoördineerd door het Nederlands–Vlaams Instituut. In 2015 voegde het Museo Egizio in Turijn zich als officiële partner bij het project. Het opgravingsteam staat momenteel onder leiding van dr. Lara Weiss, conservator van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, en dr. Christian Greco, directeur van het Museo Egizio.
Eerst bezoek aan Memphis, de oude hoofdstad van Egypte uit 3100 voor Christus, tijdens het Oude Rijk, bekend om het kolossale standbeeld van Ramses II en de grote albasten Sfinx. Vervolgens Sakkara, met de getrapte piramide van Djoser, een tussenvorm van mastaba en piramide. Tot slot Dasjoer, een koninklijke necropolis in de woestijn op de westelijke Nijloever, vooral bekend om de piramides, waarvan er twee behoren tot de oudste, grootste en best bewaarde in Egypte, gebouwd van 2613-2589 v. Chr.: de Rode Piramide, de eerste piramide in de geschiedenis met gladde zijden, en de Knikpiramide van Snofroe, met twee hellingshoeken, de eerste ‘echte’ van Egypte. Terug in Cairo een bezoek aan de Salah el Din-citadel, een fort uit de 12e eeuw ter verdediging tegen de kruisvaarders, uit de tijd van de befaamde heerser en krijger Saladin. Na voltooiing in 1183 bleef het fort 700 jaar lang de regeringszetel.
Vandaag verkenning van Koptisch en Islamitisch Cairo.
Eerst de koptische wijk Masr el Qadima, het oudste deel van Caïro, gebouwd op de resten van ‘Egyptisch Babylon’, een Romeins fort uit de 4e eeuw na Christus. Volgens de overlevering werd Egypte gekerstend door de evangelist Marcus, wiens relieken rusten in de Koptisch-Orthodoxe kerk van Cairo, Al Mu'allaqa, de ‘hangende kerk’ gebouwd op twee bastions van de Romeinse vestingmuur, zodat hij ‘zweeft’ boven de Nijl. Daarna de Aboe Sarga (St. Sergius kerk), de oudste kerk in de wijk, die gebouwd zou zijn op een grot waar de Heilige Familie bescherming zocht om aan de vervolgingen door koning Herodes te ontsnappen. Ten slotte de Ben Ezra synagoge, naar verluid gebouwd op de plek waar de dochter van de farao het rieten mandje met Mozes uit de Nijl tilde.
Aansluitend een bezoek aan het Koptisch Museum, de grootste collectie Koptische kunstvoorwerpen: 15.000 voorwerpen van steen, hout, metaal en textiel en ook manuscripten illustreren de belangrijke rol die de Kopten speelden in het vroege christendom en nu nog in Egypte als 10% van de bevolking. Hoogtepunt is de verzameling laat-Romeinse portretten uit de oase El Fajoem.
Vervolgens het islamitische Cairo – eerst de oudste moskee Ibn Talun Mosque en bezoek aan het woonhuis van de dokter van koning Faroek, het Gayer-Anderson House. Vervolgens een kijkje in de El Rifai moskee, waar de laatste koningen van Egypte (Foead en Faroek) begraven liggen. Afsluitend een wandeling over de al-Muizz al-Deen Allah-straat, genoemd naar de eerste Fatimidenkalief in Egypte, aangelegd als hoofdstraat door de Fatimidische hofstad, en hoewel een groot deel van deze hoofdstad werd vernietigd door de daaropvolgende soennitische kaliefs, bezit de al-Muizz-straat nog steeds de grootste dichtheid aan belangrijke islamitische monumenten ter wereld. Aan het eind van de dag tijd voor Khan El-Khalili, een grote toeristische markt in mamelukkenstijl.
Transfer terug naar het hotel. In de avond een lezing door Eduard Cousin, correspondent in Cairo.
Na ontbijt vertrek uit hotel en transfer naar Cairo Domestic Airport voor de vlucht naar Assoean. Assoean is een drukke handelsstad met anderhalf miljoen inwoners in het uiterste zuiden van Egypte. De stad is deel van het Unesco Creative Cities Network in de categorie ambacht en volkskunst. In de oudheid was het de zuidelijke grensstad, bekend als Swenett, later als Syene, net boven het laatste cataract van de Nijl, voor de oude Egyptenaren dus het begin van de rivier, die hier 650 meter breed is. Het eiland Elephantine, een sterke verdediging tegen de Nubiërs, ligt nu in Assoean; het was de woonplaats van de ramgod Chnoem, god van de cataracten. Er zijn papyrusrollen gevonden uit de 5e eeuw v. Chr. in het Aramees, wat lijkt te duiden op de aanwezigheid van Israëlitische huurlingen en hun gezinnen.
Na aankomst op Luxor Airport transfer naar ms Sanctuary Nile Adventurer. De weg naar het schip leidt langs de Assoeandam, een wonder van constructie uit de jaren zestig met voorhanden graniet en steun uit de Sovjet-Unie. Nasser beoogde een eind te maken aan de periodieke overstromingen van de Nijl, het land te irrigeren en van elektriciteit te voorzien. Voor het enorme stuwmeer dat ontstond moesten diverse tempels worden verplaatst met hulp van de Unesco. Over het Nassermeer zijn de grote elektriciteitscentrale en de Kalabsja-tempel te zien. Toen de dam in 1972 in gebruik werd genomen, hadden 30.000 mensen tien jaar lang hard gewerkt met financiële steun van de Sovjet-Unie. De stuwdam is 92 meter hoog en 4 km lang. Het water achter de dam, het Nassermeer, strekt zich over honderden kilometers uit tot ver in Soedan.
Lunch aan boord van het schip.
In de namiddag keuze-excursies:
- Feloeka-tocht
Tocht aan boord van een traditionele zeilboot naar de Botanische Tuin van Assoean. Op de heuvel staat het Mausoleum van Agha Khan, dat een prachtig uitzicht biedt op de omgeving van Assoean. Op Kitchener Island ligt een botanische tuin met vele exotische soorten planten en bomen uit de hele wereld.
Duur: 2 uur
Kosten: 35 euro per persoon
- Rondleiding in het Nubisch Museum en bezoek aan Old Cataract Hotel
Tocht aan boord van een traditionele zeilboot en een bezoek aan het Nubisch Museum. Voor de voltooiing van de enorme stuwdam in 1972 zijn door de Unesco 1500 Nubische voorwerpen in veiligheid gebracht, van rotstekeningen uit de predynastieke tijd tot de islamitische periode. Hoogtepunten zijn de granieten hoofden van de Koesjitische koningen Taharka en Sjebitko en beelden van Ramses II en Amenirdis, de Koesjitische Godsgemalin van Amon in Thebe.Duur: 3 uur
Kosten: 60 euro per persoon
Diner & lezing aan boord door Carolien Roelants.
Aansluitend introductie van de scheepsmanager en de bemanning.
Overnachting aan boord.
De ochtend in Assoean en een keuze-excursie:
- Excursie Philae tempel op Agilkia en de Onvoltooide Obelisk
Vervolgens het eiland Agilkia, waar de Romeinse Kiosk van Trajanus, de Griekse Isistempel, de kleine Hathortempel, de gereconstrueerde tempel van Augustus, de Poort van Hadrianus (met de allerlaatste hiërogliefeninscriptie én de laatste Koptische inscriptie), het geboortehuis van Ptolemeüs VI en het Paviljoen van Nectanebo naartoe verplaatst zijn van het lagergelegen eiland Philae. Ook bezoek aan de Onvoltooide Obelisk, die vanwege een barst halverwege werd achtergelaten in de granietgroeve.
Duur: ca 4 1/2 uur
Kosten: 95 euro per persoon
Lunch & lezing aan boord door dr. Daniel Soliman
Vertrek richting Kom Ombo.
Kom Ombo heette in de faraonische tijd Nubt, hetgeen gouden stad betekent, hoewel het in elke dynastie een garnizoensstad was. De Grieken noemden het Omboi en herbouwden in Egyptische stijl de dubbeltempel waar het plattelandsstadje beroemd om is, enerzijds gewijd aan de valkengod Haroëris (Horus) en anderzijds aan de krokodillengod Sobek. Er is ook een nilometer in de vorm van een trap om de waterstand mee vast te stellen en een reliëf met de oudste voorstelling van chirurgische instrumenten ter wereld. Voor de komst van de Arabieren was Ombi een katholiek bisdom; Johannes Paulus II was zelfs titulair bisschop van Ombi van 1958-63.
In de namiddag Kom Ombo en een keuze-excursie:
- Bezoek van de tempel gewijd aan zowel Sobek, de krokodillengod, als Haroeris, de havik. De ptolemeïsche tempel van Kom Ombo, uitgegraven door Napoleons soldaten, staat op een bergplateau in een bocht van de Nijl, waar zich heilige krokodillen koesterden in de zon.
Duur: 1 1/2 uur
Kosten: 70 euro per persoon
Diner & overnachting aan boord.
Vertrek richting Edfoe om 17:30
Vanochtend Edfoe. De stad was bekend in de Grieks-Romeinse tijd als Apollonopolis Magna, naar de god Apollo, die gelijkgesteld werd aan Horus. Edfoe is een stadje van 60.000 inwoners, tussen Esna en Assoean, met een beroemde Horustempel uit de Griekse periode naast een onopvallende, maar uiterst belangrijke vindplaats met Romeinse, Griekse en Byzantijnse lagen boven een nederzetting genaamd Tell Edfoe uit het Oude Rijk, zo'n drieduizend jaar geleden. Vlakbij staan zeven provinciale trappiramides waarvan de oudste uit de Derde Dynastie dateert. Tell Edfoe was bij Grieken en Romeinen bekend als Apollonopolis Magna en bezat twee tempels, waarvan de grootste in zeer goede staat verkeert. Zoals zovele Egyptische tempels konden deze ook als fort worden gebruikt. In de laat-Romeinse tijd werd Apollonopolis Magna een bisdom.
In de namiddag keuze-excursies:
- Vertrek in de ochtend per paard en wagen naar de tempel van Edfoe, op de westelijke oever. De Horustempel is een van de best bewaarde heiligdommen in Egypte, gebouwd in de Ptolemeïsche periode, tussen 237 en 57 v. Chr. De inscripties op de muren geven belangrijke informatie over taal, mythe en religie in de Grieks-Romeinse periode in het oude Egypte. Horus, met de valkenkop, was de persoonlijke god van de farao’s.
Duur: 2 1/2 uur
Kosten: 60 euro per persoon
Ca. 11.30 uur vertrek richting Esna, een kleine stad, tegenwoordig centrum van katoenteelt. De belangrijkste bezienswaardigheid is de door Ptolemaeus IV gebouwde tempel gewijd aan Khom, de ramkoppige scheppingsgod, voltooid onder de regering van de Romeinse keizer Decius. Eeuwenoude lagen vuil hebben de fraaie kleuren beschermd tegen vervaging. Er zijn cartouches te zien van de keizers Claudius, Vespasianus, Domitianus, Traianus, Antoninus en Decius. De kade van Esna is versierd met die van keizer Marcus Aurelius uit 160-180 n. Chr. Esna-sluis is tevens bezienswaardig.
Na de lunch lezing door dr. Daniel Soliman
Na aankomst in Esna een keuze-excursie:
- Grieks-Romeinse tempel van Khnum met een wonderbaarlijk bewaard gebleven grote hypostyle zaal uit de tijd van keizer Claudius.
Duur: 1 uur
Kosten: 40 euro per persoon
Terugkeer naar de boot en varen naar Luxor.
Voor diner lezing door Carolien Roelants
Diner aan boord en overnachting
Loeksor of Luxor is de Arabische naam ('de kastelen') voor de oud-Egyptische hoofdstad Waset, naar de staf der farao's; de Grieken noemden het zowel Thebe als Trikastra ('de drie kastelen'). De moderne stad strekt zich net als toen uit op de oostoever, waar zich aan de rivier het grootste religieuze complex ter wereld (na Angkor Wat) bevindt: de Loeksor-tempel, verbonden met de Amontempel van Karnak door een drie kilometer lange sfinxenlaan. Elk jaar werd het beeld van Amon in processie van naar Loeksor gevoerd om Amon van de Opet, Amonemopet, te begroeten in de ceremonie ‘Het mooie feest van Opet’, met als doel de koninklijke verjonging en het herbevestigen van de macht van de goden over Egypte.
Op de westoever ligt wat nog altijd Thebe genoemd wordt, de necropolis met de dodentempels, onder andere die van Amenhotep met de Colossi van Memnon, die van Ramses II (het Ramesseum) en die van Hatsjepsoet; de best bewaarde tempel van Egypte, die van Ramses III in Medinat Haboe; en het Dal der Koningen, het Dal der Koninginnen en het Dal der Edelen.
Keuze-excursies:
- Westelijke Nijloever –necropolis en Hatsjepsoet-tempel
Verkenning van de Westelijke Nijloever, de necropolis van Thebe, met 62 graven. Ooit verdeelde de Nijl de stad in tweeën: de stad van de levenden op de ene oever en de stad van de doden op de andere. In de Vallei der Koningen zijn de meeste farao’s van de 18de tot en met de 20ste dynastie begraven in uit de rotsen gehouwen tomben. Verderop bevindt zich de Vallei der Koninginnen, waar de echtgenotes van de farao’s een laatste rustplaats vonden, en de graftombes van ambachtslieden. Hier worden de indrukwekkendste graven bezichtigd: van Nefertari, Toermoses III, en die van Sennedjem in het Dal der Ambachtslieden, zodat men naast de afbeeldingen van de ‘hemelse taferelen’ van de koningen ook een glimp kan opvangen van het alledaagse leven in het oude Egypte. Ten slotte een bezoek aan de tempel van de artistieke koningin Hatsjepsoet en rit langs de indrukwekkende kolossen van Memnon, twee enorme, 18 meter hoge, kwartsen zitbeelden van Amenhotep III, temidden van akkers – van de dodentempel waar ze voor stonden geen spoor.
Duur: 5 1/2 uur
Kosten: 225,- euro per persoon - Oostelijke Nijloever – tempels Luxor en Karnak
Verkenning van de oostelijke Nijloever:Bezoek aan de tempel van Karnak, een spectaculair complex van heiligdommen van Amon-re en Moet, kiosken, pylonen en obelisken waaraan meer dan duizend jaar is gebouwd; de grote zuilenhal beslaat een gebied dat groter is dan de Notre Dame. Midden in deze even kolossale als duizelingwekkende site bevindt zich de tempel van Amon. Op de muren van de Amontempel zijn de oorlogen van Thoetmosis III, de Napoleon van het Oude Egypte gedocumenteerd. Dit belangrijke heiligdom herbergt ook de beroemde hypostylezaal met tal van gigantische zuilen, waar de beroemde scène van The Spy Who Loved Me is opgenomen met James Bond (Roger Moore) en de Russische agente Triple X (Barbara Bach).
De tempel van Luxor is een vrij nieuwe tempel (ca. 1400 v. Chr.) die aan de verjonging van het koningschap was gewijd: hier werden wellicht de farao’s gekroond. Alexander de Grote beweerde dat hij hier tot heerser over Egypte was gekroond. De Luxortempel werd gebouwd door Amenhotep III en Ramses II tijdens het Nieuwe Rijk en was opgedragen aan Amon Ra, die beschouwd werd als de God van de Koningen en de Koning van de Goden. Het is indrukwekkend om te lopen door de Laan der Sfinxen, met de gigantische beelden van Ramses II, die ooit de verbinding was tussen de Luxortempel en Karnak.
Duur: 3 1/2 uur
Kosten: 80 euro per persoon
- Gecombineerde excursie Oostelijke én Westelijke Nijloever en de Tempel van Hatsjepsoet
Duur: 8 uur
- Luxor Museum: Schitterend museum met vondsten uit het oude Thebe, zoals het Dal der Koningen en de Karnaktempel. Een van de vele hoogtepunten is de uit 283 zandstenen blokken gereconstrueerde wand met voorstellingen uit de Amarnatijd, die zijn gevonden in de 9e pyloon van Karnak. De in 1989 in de Luxortempel gevonden konings- en godenbeelden staan in aparte zalen. Een nieuwe vleugel is gewijd aan het Nieuwe Rijk (ca. 1550-1070), met twee koninklijke mummies.
Sinds 2019 staat de sarcofaag van regerend koningin Ta-weseret (of Taoesert, 19e dynastie, ca. 1199–93 v.Chr.) hier opgesteld en is er een langlopende tentoonstelling over de opgravingen in de necropool van Zuid-Asasif.
Duur: 2 1/2 uur
Kosten: 250 euro per persoon
Afscheidsdiner en overnachting aan boord
Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Luxor voor de vlucht naar Caïro.
Onderweg naar het hotel een stop bij Baron Empain-paleis
Inchecken & tijd voor de lunch.
Middag ter eigen beschikking, bijvoorbeeld voor bezoek aan het eiland Gezira met de 187 meter hoge Caïro-toren (1960), de opera uit 1988 (een van de beste opera’s in het Midden-Oosten), het Museum van de Egyptische Beschaving, het Museum voor Koptische Kunst, het aquarium en de Jardin des Plantes, een Andalusische tuin. Of een wandeling door de islamitische wijk voor een afsluitend bazaar-bezoek of een bezoek aan het Abadeen-paleis uit 1872, als regeringszetel in gebruik van 1872 tot de revolutie van 1952.
Diner. Overnachting in Caïro in het hotel.
Overnachting in Sjiraz.
Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland
De route
De reis vangt aan in Caïro, u vliegt naar Assoean en reist per boot over de Nijl terug naar Luxor
Sprekers voorafgaand aan de reis
Prof. dr. Olaf E. Kaper is hoogleraar Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in Egyptische cultuurgeschiedenis en religieuze iconografie en is in 2016 gastconservator van de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Sinds 1988 neemt hij jaarlijks deel aan de opgravingen in de tempels van de Dakhla-oase in Egypte. Eerder werkte hij aan de Monash University (Melbourne), de Humboldt University (Berlijn) en het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro. Hij publiceerde over Egypte in de Romeinse tijd en over de verdwijning van het leger van Cambyses.
Sprekers op locatie
Zij begon haar journalistieke loopbaan in 1975 als buitenlandredacteur bij het ANP. In 1977 trad ze in dienst bij de buitenlandredactie van NRC Handelsblad, waar ze vanaf midden jaren tachtig de Midden-Oosten-verslaggeving coördineerde. In 2001 schreef ze het boek ‘Iran achter de Schermen’, dat in 2008 in een geactualiseerde druk uitkwam. In 2007 publiceerde ze samen met Thomas Erdbrink ‘Welkom Amerika, in jullie graf’, over de Amerikaans-Britse invasie van Irak. In november 2013 kwam bij Nieuw Amsterdam ‘Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen’ uit, dat ze samen met Universiteit van Amsterdam-docent Paul Aarts schreef. Dit boek is inmiddels ook in het Engels en Arabisch uitgekomen. In augustus 2013 ging ze met pensioen. Ze schrijft onder andere nog een wekelijkse column over het Midden-Oosten in NRC Handelsblad en NRC Next.
Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journalist Eduard Cousin naar Caïro en trof het Tahrirplein opnieuw vol aan, met demonstranten tegen de Moslimbroederschap van president Morsi. Cousin werkte voor lokale media, ontmoette zijn Egyptische vrouw en maakte de protesten van dichtbij mee. Hij werkt nu o.m. als redacteur en schrijver voor Egyptische media en heeft verschillende artikelen geschreven voor onder andere het NRC Handelsblad en Elsevier. Hij schrijft over de naweeën van de revolutie en de contrarevolutie. Werkend voor Egyptische en Nederlandse media beschrijft hij de ontwikkelingen in het snel veranderende Egypte van binnenuit. Binnenkort verschijnt zijn boek Nu de wereld niet meer kijkt leven in Egypte na de Arabische lente
Hij studeerde egyptologie aan de universiteit van Leiden, waar hij als student onderzoek deed naar sculptuur uit het late Middenrijk. Daarnaast was betrokken bij opgravingen in Saqqara en Abydos. In 2016 promoveerde Soliman aan dezelfde universiteit met een dissertatie over merktekens en geletterdheid in de gemeenschap van necropolisarbeiders in Deir el-Medina. Hij werkte vervolgens als docent en onderzoeker aan de universiteit van Kopenhagen binnen een onderzoeksproject naar de economie en administratie van monumentale grafbouw gedurende het Nieuwe Rijk. In 2018-2019 droeg Soliman bij aan een onderzoek naar de handel in illegale antiquiteiten aan het British Museum en de opzet van een onderzoekdatabase met faraonische artefacten in privécollecties
Boekingsinformatie
Reisdata: 13 Oktober 2021
Reissom: vanaf €4795,- p.p.
Inclusief: Vliegreis Amsterdam – Cairo v.v., luchthavenbelastingen (ca. € ,-), bagage (ca. € 50,-), verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen ••••• hotel op basis van logies & ontbijt, transfer luchthaven – hotel v.v., binnenlandse vluchten, transfer luchthaven - m/s Sanctuary Nile Adventurer, inleidende studiemiddag en lezingen op reis, reader, welkomst drankje en vruchten na aankomst, volpension op dag 2,3, en 4 in Cairo, volpension aan boord van Sanctuary Nile Adventurer (ontbijt, lunch, diner, inc. mineraalwater, thee & koffie, afternoon tea)
Toeslag eenpersoonskamer: op aanvraag
Exclusief: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking.
Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor
Minimimum deelnemers: 36 personen
Maximum deelnemers: 49 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud
CO2-compensatie
Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 2560 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €45,- per persoon.
De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.