Een van de grootste reddingsacties tijdens de Tweede Wereldoorlog was 'Het witte bussen-plan'. Op initiatief van Noorwegen en Denemarken werd een reddingsplan opgesteld. Met als doel om - vóór de ineenstorting van het Derde Rijk - de Noorse en Deense gevangenen uit de Duitse kampen, gevangenissen en tuchthuizen op te halen. Het Zweedse Rode Kruis o.l.v. Folke Bernadotte heeft dit plan in het voorjaar van 1945 uitgevoerd. Hierover is regelmatig met Himmler onderhandeld.
Met dit plan zijn meer dan 15.000 gevangenen in wit geschilderde bussen naar Zweden gebracht. Ongeveer de helft van deze gevangenen waren Noren en Denen. Ook werden vele niet-Scandinaviërs uit de kampen bevrijd, waaronder meer dan 800 Nederlandse gevangenen. Een deel van deze gevangenen had in Kamp Vught gezeten.
Hoewel er over de Tweede Wereldoorlog veel bekend is, belicht dit boek van historicus Arie Wolfert een voor Nederland vrijwel onbekend stukje geschiedenis.
Arie Wolfert (1945) is historicus, publicist, werkte vele jaren in het onderwijs en is nu al meer dan tien jaar vrijwilliger in het Nationaal Monument Kamp Vught. Hij schrijft artikelen over historische onderwerpen die vaak betrekking hebben op Scandinavië.