Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Verlenging
 • Sprekers
 • Fotogallerij
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Euskadi – het eigenwijze Baskenland

 • Inleiding door historicus Eric Storm
 • Begeleiding door begeleiding door de NRC-redacteur Koen Greven
 • Bijdrage van culinair journalist Emmie Declerck
 • Verkenning van de geschiedenis en huidige uitdagingen van het Baskenland
 • Combinatie van indrukwekkende historische en moderne monumenten, verfijnde wijn- en spijscultuur en prachtige natuur

€3.995,-

v.a. 3995,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

Euskadi , zoals Baskenland in het Baskisch heet, is een unieke plek in Europa. Geklemd tussen oceaan en bergen en verdeeld over twee grote landen, houden de van nationaal bewustzijn doordrongen Basken de eigen taal en cultuur onvermurwbaar hoog in het vaandel. Na decennia afscheidingsbeweging draagt het trotse País Vasco zijn identiteit uit in zowel pittoreske oude dorpen als spectaculaire (moderne) bouwkunst van steden, bruggen en zelfs wijnhuizen, ontworpen door architecten van internationale naam en faam. Befaamd en geraffineerd zijn de kookkunst en de lokale wijnen, die Baskenland tot Michelin-sterrenregio maken. 

De veelzijdige schoonheid van Baskenland is het decor van een bewogen verleden, vooral van recente geschiedenis, maar ook van levenslust en levenskunst.

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Bilbao

Na aankomst op de door Santiago Calatrava ontworpen luchthaven een wandeling door het oude stadscentrum van Bilbao en diner met voordracht door Koen Greven.

Dag 2
Bilbao

De verkenning van Bilbao begint met het wereldberoemde Guggenheim Museum (1997), de iconische blikvanger, ontworpen door de Canadees-Amerikaanse sterarchitect Frank Gehry. Vooral hiermee is Bilbao een Europees kunstcentrum geworden. Vlakbij de 12 meter hoge Puppy van Jeff Koons. ’s Middags een architectuurwandeling, langs de gotische bouwwerken van de oude stad; het Teatro Arriaga (1890), gebouwd naar voorbeeld van de Parijse opera; en moderne hoogstandjes, zoals de Puente Zubizuri (1997) van Calatrava, het muziek- en congrespaleis van Federico Soriano en Dolores Palacios (1999) en de fosteritos – de metro-ingangen (1995) van Norman Foster. Afsluitend bezoek aan het indrukwekkende San Mamés-stadion, met een verhaal van Koen Greven over voetbal als integraal onderdeel van de Baskische identiteit - in het beroemde supportersrestaurant.

Dag 3
Via Guernica naar Vitoria–Gasteiz

In de ochtend een bezoek aan het stadje Guernica (Gerníka), bekend om het Duitse bombardement van 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog, vereeuwigd in Picasso’s gelijknamige meesterwerk.

De stadwandeling wandeling voert langs het Vredesmuseum Gernika-Lumo, gewijd aan de Baskische geschiedenis van de twintigste eeuw, en het Casa de Juntas, vergaderzaal van het historische parlement van Bizkaia. Vervolgens de Mariakerk en het Park van de Europese Naties met het Euskal Herria Museum en veel standbeelden van bekende kunstenaars. Overnachting in Vitoria-Gasteiz.

Dag 4
Vitoria-Gasteiz  

Vandaag verkenning van de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz. Eerst een wandeling door het middeleeuwse centrum, langs street art (muurschilderingen) en met bezichtiging van de imposante Mariakathedraal. In de middag een bezoek aan ARTIUM, met een indrukwekkende collectie moderne kunst.

Dag 5
Vitoria-Gasteiz – architecturale wijnhuizen

Uitstapje naar het schitterende, middeleeuwse wijndorp Laguardia in de regio Ríoja Alavesa, deel van de autonome gemeenschap Baskenland. Hier worden de beste rioja’s gemaakt, met de toevoeging Álava. Op weg naar Laguardia een bezoek aan Bodegas Ysios van de hand van Calatrava, met de golfbeweging van het Cantabria-gebergte. In de middag door naar de Necropolis van Santa Eulalia en verder naar La Rioja voor een privérondleiding en degustatie van de beroemde rode wijnen in wijnhuis Marqués de Riscal, ontwerpen door Guggenheim-architect Frank Gehry.

Dag 6
Vitoria-Gasteiz - San Sebastián

Vertrek richting San Sebastián (Donostia in het Baskisch), gelegen aan een van de mooiste baaien van Europa. Onderweg stop voor de bezichtiging van de spectaculair moderne basiliek Santuario de Arantzazu in Oñati (het ‘Toledo van Baskenland’), ontworpen in 1950 door Javier Sáliz Oiza en Luis Laorga, met kunstwerken van vijf kunstenaars, waaronder de stalen deuren van Eduardo Chillida. Na aankomst begin van de verkenning van San Sbastian: langs de Kursaal, een glazen kubus van architect Rafael Moneo; het 16e-eeuwse klooster van San Telmo, bekend om de kloostergang in renaissancestijl; en het San Telmo Museum, gewijd aan de Baskische samenleving en schilderkunst.

Overnachting in San Sebastián.

Dag 7
San Sebastián - Getaria – San Sebastián  

‘s Ochtends uitstapje naar Getaria, een pittoresk, middeleeuws vissersdorp waar het lokale drankje txakoli zijn oorsprong vindt, en de geboorteplaats van Cristóbal Balenciaga. Na rondgang door het stadje, met een bezichtiging van het museum gewijd aan de beroemde modeontwerper en een bezoek aan het wijnhuis Talai Berri, bekend om de unieke txakoli – een frisse, sprankelende witte wijn van lokale druiven. Na terugkomst in San Sebastian verkenning van cuisine locale - en een wandeling met Emmi Declerck, Belgisch culinair journalist en auteur van cultuurgidsen, over verschillende markten om pintxos (Baskische tapas) te proeven. San Sebastián telt 14 Michelinsterren.

Overnachting in San Sebastián.

Dag 8
Via Ondarroa en San Juan de Gaztelugatxe naar Bilbao

Onderweg stop in de havenstad Ondarroa, bekend om de Itsasaurre-brug, ontworpen door Santiago Calatrava, de middeleeuwse stadskern met o.m. de oude Likona-toren uit de 15e eeuw en de Santa María-kerk (1462), gehouwen uit kalksteen.

Hierna een bezoek aan een klein schiereiland, dat met het vasteland slechts is verbonden door een stenen brug die overgaat in een steile, 231 treden tellende, stenen trap. Bovenaan staat de Ermita San Juan de Gaztelugatxe (kasteelrots), een 10e-eeuwse kapel gewijd aan Johannes de Doper, ooit een klooster van de Tempeliersorde. Overnachting in Bilbao.

Dag 9
Bilbao - Amsterdam

Vrije ochtend – voor een koffie op Plaza Nueva, rondgang door de kleurrijke, modernistische Mercado de la Ribera of een bezoek aan het Museo de Arte Contemporáneo met werk van Tàpies, Chillida en Miró. Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland.

De route

Sprekers ter inleiding

Eric StormHistoricus

Was gastonderzoeker in Madrid, Oxford en Berlijn en sinds 2004 doceert hij Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de politieke en culturele geschiedenis van Spanje in de negentiende en twintigste eeuw. Hij was vaak in Baskenland en heeft een grondige kennis van de regio en haar verleden. De laatste jaren richt zijn onderzoek zich vooral op de geschiedenis van het nationalisme in een internationaal vergelijkend perspectief en komend najaar verschijnt zijn ‘Nationalisme: Een wereldgeschiedenis’.

Sprekers op locatie

Koen GrevenRedacteur NRC

Koen Greven werkt sinds 1995 voor NRC. Hij begon als parlementair redacteur en kwam via de redactie Binnenland in het jaar 2000 bij de sportredactie terecht. Van 2015 tot 2022 was Greven correspondent Spanje, Portugal en Marokko. Met als standplaats Madrid. De afgelopen jaren jaar werkte hij als eindredacteur waarna hij terugkeerde bij de sport. Sinds 1 december 2023 is Greven redacteur Leven met als specialisatie 'reizen'. Hij schreef de boeken: Een elftal Bondscoaches, Verscheurd Catalonië, Fútbol en Circus Formule 1.

Emmie Declerck Culinair journalist en auteur

is culinair journalist en auteur, bekend van Bilbao, San Sebastián & de Baskische kust (2019), Baskenland, Rioja en Navarra (2019) en San Sebastián, Vitoria-Gasteiz & de Baskische kust (2023).

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

Reissom: 3.995,-

Toeslag alleenreizenden: € 795,- per persoon

Inbegrepen:

*rechtstreekse KLM vlucht Amsterdam – Bilbao v.v. *luchthavenbelastingen *ruimbagage *accommodatie in goed gelegen ****-hotels op basis van logies & ontbijt *twee diners *proeverij van de unieke wijn txakoli * proeverij van Marques de Riscal wijn *culinaire wandeling met proeverij in San Sebastián *vervoer en entrees volgens het dagprogramma *begeleiding door NRC-redacteur Koen Greven, bijgestaan door lokale, Engelssprekende gidsen *bijdrage van culinair journalist Emmie Declerck *voorbereidende studiemiddag *reader

Exclusief:

*niet genoemde maaltijden *fooien *reis- en annuleringsverzekeringen *bijdrage Calamiteitenfonds *administratiekosten (€ 25,- per reservering)

Co2 Compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top