Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Verlenging
 • Sprekers
 • Fotogallerij
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Japan - van samoerai tot AI

 • met de inleidende lezing van japanoloog, journalist en wereldberoemde essayist Ian Buruma
 • met bijdragen door de NOS-correspondent en Leidse universiteitsonderzoeker in Tokio Anoma van der Veere
 • bezoek aan Tsukuba Science City
 • bezoek aan de universiteit van Osaka
 • combinatie van culturele highlights, technologische uitdagingen en maatschappelijke vraagstukken
6.995,-
v.a. 6995,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

Tiendaagse NRC-reis met bijdragen van Japankenner Ian Buruma, NOS-correspondent en Leidse universiteitsonderzoeker in Tokio Anoma van der Veere en Holland Innovation Network.

'Ondoorgrondelijk oosters' Japan wekt al eeuwen fascinatie en verwondering. Isolement en culturele eigenheid verhinderden handel met Europa niet, hoewel tot 1854 uitsluitend via de Nederlandse handelspost op Deshima. De Japanse geopolitieke plaats na 1945, tussen Rusland en de VS blijft intrigerend. De sprookjeswereld van keizers, samoerai, geisha’s en sumoworstelaars heeft als tegenwicht de Japanse popcultuur met science fiction en anime-films. Naast trouw aan de culturele traditie imponeert Japan met technologische ontwikkeling.

Deze NRC-reis combineert grootstedelijk Tokio en Osaka met klassiek Kyoto en Hakone: fascinerende cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen naast futuristische architectuur en technologische vooruitgang - robotontwerpen, AI - in Tsukuba Sciency City en onderzoekscentra, een opmaat naar Wereld Expo Osaka 2025.

GEGARANDEERD VERTREK

Dagprogramma

Dag 1
maandag 21 oktober 2024 Amsterdam – Tokio

's Middags vertrek per naar Tokio, sinds 1869 hoofdstad van Japan. De geschiedenis van Tokio gaat negen eeuwen terug tot het vissersdorp Edo, dat in de 19e eeuw Kyoto als hoofdstad verving. Tijdens WOII werd Tokio hevig gebombardeerd. Het naoorlogse herstel verliep snel dankzij de steun van de VS, omdat de ligging van Japan ten opzichte van het ‘rode gevaar’ (Sovjet-Unie, China en Noord-Korea) van strategisch belang was. Tegenwoordig is Tokio een metropool van drieëntwintig wijken, aangevuld met steden, gemeenten, dorpen en eilanden.

Dag 2
dinsdag 22 oktober 2024 Aankomst Tokio

In de loop van de ochtend aankomst in Tokio en transfer naar het hotel. Voor liefhebbers een bezoek aan het Edo-Tokio-museum, een indrukwekkende historische collectie uit de periode vóór 1869, toen Tokio nog Edo heette.

Dag 3
woensdag 23 oktober 2024 Tokio - Odaiba - Tokio

Vanochtend Odaiba, een kunstmatig eiland in de baai voor het Miraikan National Museum of Emerging Science and Innovation van astronaut Mamoru Mori, met replica van het Vrijheidsbeeld en hightech-attracties als ‘Forming the Future’, met o.m. therapie-robots. Na lunch op de vismarkt verkenning van Tokio in het teken van naoorlogs Japan, langs het keizerlijk paleis naar het Yasukuni-monument, voor iedereen die het leven liet voor de keizer. Het naastgelegen museum Yushukan wordt bezichtigd, met het Boek der Zielen met de namen van 2,5 miljoen gesneuvelde Japanners, ook oorlogsmisdadigers. Dan lezing door NOS-correspondent Anoma van der Veere in deForeign Correspondents Club, opgericht door de Amerikanen ter democratisering van de Japanse media.

Dag 4
donderdag 24 oktober 2024 Tokio – Tsukuba - Tokio

Per trein naar Tsukuba voor een Tsukuba Science City, een ambitieus wetenschapsproject - elke tiende inwoner van Tsukuba is wetenschapper. Vele doorbraken worden geforceerd in Tsukuba, waar de helft van het nationale onderzoeksbudget naartoe gaat. Terug in Tokio een architectuurrit door de wijk Roppongi, bekend om spectaculair ontworpen musea; bezoek aan het 53 verdiepingen hoge, aardbevingsbestendige Mōri Museum, met schitterend uitzicht (bij helder weer tot de berg Fuji).

In de Nederlandse ambassade toelichting op de bilaterale betrekkingen en op Holland Innovation Network, een samenwerkingsplatform voor technologie, innovatie en K.I.

Dag 5
vrijdag 25 oktober 2024 Tokio – Hakone

Per shinkansen (hogesnelheidstrein) naar Hakone, vulkanisch gebied met warmwaterbronnen, gedomineerd door de heilige berg Fuji. Verkenning van Hakone, langs de schrijn en de geisers van Owakundani, en boottocht over het meer Ashinoko, dat ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Afsluitend bezoek aan Hakone openluchtmuseum met beelden van Japanse en internationale kunstenaars, waaronder Picasso.
Overnachting in een ryokan (traditioneel Japans hotel) met hete bronnen in Hakone. 

Dag 6
zaterdag 26 oktober 2024 Hakone - Kyoto

Per trein naar Kyoto, meer dan 1000 jaar hoofdstad (kio-to), bekend om goed bewaarde architectuur, vele boeddhistische tempels, shinto-heiligdommen, verborgen tuinen en kastelen. Vanwege het rijke culturele erfgoed bleef de stad een bombardement bespaard.
Verkenning van Kyoto, met het Miho Museum (1997) dat I.M. Pei ontwierp voor de kunstcollectie van Koyama Mihoko, een van Japans rijkste vrouwen. Het is geïntegreerd in de natuur met panoramische uitzicht op de vallei. Vervolgens wandeling door het tempelcomplex Fishimi-Inari-taisha, Unesco-werelderfgoed en wereldwijd bekend om de tori, rode houten poorten.

Dag 7
zondag 27 oktober 2024 Kyoto

Vandaag een flexibele dag – voor een rustpauze, of de verkenning van Kyoto op eigen gelegenheid of voor een van de drie facultatieve dagexcursies (te boeken bij de inschrijving):

 • Uitstapje naar Koyasan, Unesco-Werelderfgoed en voor Japanse boeddhisten een van de heiligste plekken en belangrijk pelgrimsoord. Op deze beboste berg introduceerde Kobo Daishi (Kukai) in 805 het Shingon-boeddhisme in Japan. Later ontstond hier het ‘hoofdkwartier’ met meer dan 117 tempels. Wandeling met bezoek aan de Kongobuji-tempel en de uitgestrekte, sfeervolle Okunoin-begraafplaats met het mausoleum van Kukai.

Prijs vanaf 10 betalende deelnemers: € 305,- per persoon

Duur: 8 uur

 • Uitstapje naar kasteel Himeji (Werelderfgoed), authentieke samoeraiburcht
  Het ‘Witte kasteel’ wordt beschouwd als het spectaculairste van Japan vanwege de imposante omvang en goed bewaard gebleven complex van tachtig gebouwen, verspreid over meerdere vestingmuren, verbonden door poorten en kronkelpaden, en nooit verwoest door oorlog, aardbeving of brand. De Kokoen Tuin en het Literatuurmuseum, ontworpen door de befaamde Tadao Ando, zijn andere trekpleisters

Prijs vanaf 10 betalende deelnemers: € 285,- per persoon

Duur: 8 uur

 • Uitstapje naar Hiroshima en het eiland Miyajima

In het tragisch bekende Hiroshima zijn A-bom Dome, Peace Memorial Park en museum de grootste trekpleisters. Idyllisch is daarentegen het slechts per boot te bereiken eiland Miyajima, waar de reeën rondlopen, en bekend om de Itsukushima-schrijn op de berg, Werelderfgoed, en de toegangspoort in het water - de grote rode Tori.

Prijs vanaf 10 betalende deelnemers: € 485,- per persoon

Duur: 10 uur

Dag 8
maandag 28 oktober 2024 Kyoto

Bezoek aan de universiteit van Kyoto, onder leiding van correspondent en onderzoeker Anoma van de Veere. Dan erfgoedhoogtepunten: de gouden tempel Kinkaku-ji en het Nijo-paleis, keizerlijke residentie tot 1868. Na de lunch bij de Nishiki-markt, hart van de keuken van Kyoto, bezoek aan de hooggelegen Kiyomizu-tempel met fraai uitzicht over de stad en daarna naar de befaamde wijk Gion, waar nog echte geisha's wonen.

Dag 9
dinsdag 29 oktober 2024 Kyoto – Osaka

Per eigen bus richting Osaka. In Osaka verkenning van de stad, langs Umeda Sky Building en bezoek aan de universiteit van Osaka, onder leiding van Anoma van der Veere. Aansluitend langs de wijk Dotonbori.

Dag 10
woensdag 30 oktober 2024 Osaka - Amsterdam

Vanochtend transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland.

In de avond aankomst op Schiphol.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

De route

Sprekers ter inleiding

Ian Burumasinoloog, japanoloog, journalist en schrijver

Studeerde Chinees aan de Universiteit Leiden en daarna Japanse film aan de Nihon Universiteit in Tokio. Hij is journalist en schrijver, en is als hoogleraar verbonden aan Bard College, New York. Hij was decennialang de meest gepubliceerde schrijver in The New York Review of Books. Hij heeft talloze boeken geschreven over de Aziatische cultuur, met name die van Japan in de 20e eeuw, maar ook over de crisis in de democratie en de nasleep van WO II. In 2008 ontving Buruma de Erasmusprijs en in 2019 werd hem de Gouden Ganzeveer toegekend. Hij bekleedde diverse redactionele en academische posities en publiceerde in The New York Review of Books, The New Yorker, The New York Times, The Guardian, La Repubblica  en  NRC Handelsblad. Ian Buruma vervulde meerdere betrekkingen als fellow aan o.m. het St. Antony's College van de Universiteit van Oxford. In 2003 werd hij Luce Professor of Democracy, Human Rights & Journalism aan Bard College in Annandale-on-Hudson, New York. Sinds 2005 woont hij in New York.

Sprekers op locatie

Anoma van der VeereJapan correspondent en onderzoeker Universiteit Leiden

Anoma P. van der Veere PhD is onderzoeker Modern Azië bij het Leiden Asia Centre (LAC) en Japan correspondent voor de NOS en Trouw. Hij is voormalig MEXT Scholar verbonden aan de Universiteit van Osaka, Japan, waar hij gepromoveerd is en Fellow is bij het IAFOR Research Center. Hij heeft lesgegeven op de Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht en Universiteit van Osaka. Van der Veere heeft gepubliceerd over gezondheids- en arbeidsbeleid, sport, technologie en mensenrechten in Azië en Europa, en is redacteur van het boek: Public Health in Asia during the COVID-19 Pandemic: Global Health Governance, Migrant Labour, and International Health Crises bij Amsterdam University Press (red. door A.P. van der Veere, F. Schneider, en C.Y. Lo), een gezamenlijke publicatie van het Leiden Asia Centre, Konrad Adenauer Stiftung, en het IAFOR Research Center. Hij verschijnt als commentator op televisie, in kranten en via online media, waaronder bij de NOS, Nieuwsuur, Trouw en The Japan Times. Zijn onderzoek naar mensenrechten bij het LAC was ook te zien bij onder andere Vice, Al Jazeera, ABC Four Corners en is gebruikt door o.a. de EU Commissie en de Internationale Arbeidsorganisatie. Zijn meest recente publicaties zijn: 'Japan's Fragmented Response: Technology, Governance, and COVID-19' (LeidenAsiaCentre, 2020), 'The Tokyo Paralympic Superhero: Manga and Narratives of Disability in Japan' (Asia Pacific Journal: Japan Focus, 2020), en 'The Technological Utopia: Mimamori Care and Family Separation in Japan' (AsiaScape: Digital Asia, 2019). Hij was hoofdonderzoeker in het onderzoeksproject Road to Tokyo 2020, gefinancierd door het Leiden Asia Centre in samenwerking met NOC*NSF onder de paraplu van The Game Changer Project, over lokale beleidsvorming in de gehandicaptensport in Tokio in de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen van 2020. Momenteel is hij hoofdonderzoeker van het project 'Technology and the Future of Digital Health in Asia

Reisleiding

drs. Carolien de Bruijn Kunsthistoricus

in verschillende functies ruim 30 jaar verbonden geweest aan het Stedelijk Museum te Amsterdam  

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

6.995,-

Toeslag alleenreizenden: € 1495,- per persoon

Inclusief*Rechtstreekse KLM-vlucht Amsterdam – Tokio; Osaka – Amsterdam; luchthavenbelastingen en ruimbagage*overnachtingen in zorgvuldig gekozen ****-hotels op basis van logies & ontbijt *een diner*excursies & vervoer volgens het dagprogramma (dag 8 is een flexibele rustdag) *inleidende bijeenkomst * reader* lezingen door Anoma van der Veere* deskundige Nederlandstalige reisleiding *Engelssprekende gidsen*Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking (max. 9 personen), SGR €5,- per persoon en administratiekosten € 25,- per boeking.

Exclusief
*niet genoemde maaltijden*optionele excursies van dag 8 (te boeken bij de aanmelding * fooien *reis- en annuleringsverzekeringen 

Co2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top