Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Verlenging
 • Sprekers
 • Fotogallerij
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Het ontstaan van New York

 • Inleiding door Tracy Metz, de directeur van John Adams Institute te Amsterdam en NRC-redacteur Merijn de Waal
 • Met bijdragen van beroemde Amerikaanse schrijver en historicus Russell Shorto, historicus en onderzoeker Jaap Jacobs en NRC-journalist Emilie van Outeren
 • Bezoek aan het eerste museum van New York - New-York Historical Society - en rondleiding in de nieuwe expositie o.l.v. Russell Shorto
 • Excursie Nederlands erfgoed in upstate New York, Hudsonvallei o.l.v. een Amerikaanse prominente historicus
 • wandelingen door New York met historicus Jaap Jacobs
3.995,-
v.a. 3995,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

Zevendaagse NRC-reis met inleiding door de beroemde Amerikaanse schrijver en historicus Russell Shorto en NRC-redacteur Merijn de Waal, met bijdragen van historicus en onderzoeker Jaap Jacobs en NRC-journalist Emilie van Outeren en andere prominente, lokale sprekers. 

In New York begint 2024 met een concert in Madison Square Garden, als start van de 400ste verjaring van Nieuw Amsterdam. In 1624 arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten op wat nu Governor’s Island is. De stichtingsdatum wordt nog bediscussieerd en toch gevierd.​ Tentoonstellingen in het oudste museum - het New-York Historical Society en vele plekken in de stad memoreren gedeeld erfgoed en verleden. Meereizende historicus Jaap Jacob en prominente Nederlandse en Amerikaanse sprekers de oude en nieuwe verbondenheid van beide landen bespreken. Er is tevens aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen. 

Dagprogramma

Dag 1
Woensdag 26 juni
Aankomst en transfer naar het hotel. Opening van de NRC-reis, met inleiding door historicus Jaap Jacobs.
Dag 2
Donderdag 27 juni

In New-York Historical Society een lezing van schrijver, journalist en historicus Russell Shorto, bekend om het boek Nieuw-Amsterdam: de oorsprong van New York. (Island at the Center of the World) - over de geschiedenis van New York. Aansluitend een wandeling door Nieuw-Amsterdam onder leiding van Russell Shorto. Voor liefhebbers - het New Museum, het enige museum op Manhattan voor eigentijdse kunst, een spectaculair ontwerp van architectenbureau SANAA uit Tokio uit 1977.

Dag 3
Vrijdag 28 juni
Rondleiding in het Metropolitan Museum, ook langs de Nederlandse stijlkamers en een Nederlandse schilderijencollectie. Lezing door NRC-correspondent door de NRC-correspondent Emilie van Outeren over de plaats van NYC in de het gedeelde verleden en in de huidige berichtgeving uit de VS. Jaap Jacobs vertelt over de invloed van het met Europa gedeelde verleden op de huidige New Yorkse samenleving.
Dag 4
Zaterdag 29 juni
In de ochtend een wandeling onder leiding van Jaap Jacobs met bezoek aan het Brooklyn Museum, het op twee na grootste in New York. ’s Middags bezichtiging van de Neue Galerie , een inmiddels beroemde verzameling Europese kunst van 1900 met Gustav Klimts gouden portret van Adele Bloch-Bauer, bekend door de rechtszaak en de film Woman in Gold.
Dag 5
Zondag 30 juni
Uitstapje in het teken van gedeeld erfgoed - Nederlands erfgoed in upstate New York, Hudsonvallei met bezoek aan het Frederick M. en Louise Vanderbilt Mansion Van Cortlandt Manor en/of Schuyler Mansion (ma en di gesloten) onder leiding van historicus Dennis Maika of Susanah Shaw Romney.
Dag 6
Maandag 1 juli
Ochtend ter eigen beschikking en transfer naar de luchthaven. Wandeling Joods New York of bezoek MoMa – voor de nieuwe tentoonstelling Harlem Renaissance – een die zwarte kunstenaars verenigde in de ‘radicale moderniteit’, van New York tot Parijs en daarbuiten in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.
Dag 6
Dinsdag 2 juli

Aankomst op Schiphol.  

De route

Sprekers ter inleiding

Tracy MetzJournalist, podcastmaker, auteur en moderator

Ze schrijft voor NRC en De Architect en maakt voor BNR de podcast ‘Nattigheid. Opbeurende verhalen over ons water’. Daarnaast is ze directeur van het John Adams Institute, het onafhankelijke centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland. Haar bijdrage aan het publieke debat over stad en landschap werd onderscheiden met de Grote Maaskantprijs. Haar lezing Druppelspoor of waterval…? gaat over water in Nederland en Amerika, als een aanleiding voor een over opnieuw actuele Nederlandse bijdrage aan de leefbaarheid van New York, in het spoor van het gedeelde verleden.

Merijn de WaalJournalist

Merijn de Waal (1981) werkt sinds 2006 bij NRC. Versloeg als correspondent in Madrid (2009-'14) de eurocrisis in Zuid-Europa en volgde als redacteur de Amerikaanse presidentsraces van 2008 en 2020. Deed verslag van de drugsoorlog in Latijns-Amerika en reisde veel langs de grens tussen VS en Mexico.

Sprekers op locatie

Russell ShortoHistoricus, schrijver en journalist

(1959) is een historicus, Schrijver en journalist voor The New York Times Magazine. Shorto is een specialist op het gebied van de Nederlandse rol in de Amerikaanse geschiedenis. Hij woonde zes jaar in Amsterdam en was tot 2014 directeur van het John Adams Institute. Hij is met name bekend om zijn boek Nieuw-Amsterdam: de oorsprong van New York. (Island at the Center of the World). Het eerstgenoemde boek, over de Nederlandse wortels van New York is grotendeels gebaseerd op de gegevens van het New Netherland Project. In september 2009 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan de betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten doormiddel van zijn publicaties.

Jaap JacobsHonorary Research Fellow in History, University of St Andrews

is specialist op de Nederlandse geschiedenis van New York. Als Honorary Research Fellow is hij verbonden met de vakgroep geschiedenis en het Reformation Studies Institute van de University of St Andrews in Schotland. Daarnaast werkt hij op projectbasis samen met diverse instellingen in Nederland en de Verenigde Staten, zoals het Nationaal Archief in Den Haag, het Nederlands Scheepvaartmuseum en de New Holland Foundation in Amsterdam en het New Netherland Institute in Albany, N.Y. Hij heeft aan verschillende Nederlandse en Amerikaanse universiteiten gedoceerd, onder meer aan Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam, Cornell University, University of Pennsylvania en Harvard University. Als onderzoeker heeft hij veel gepubliceerd over de Nederlandse geschiedenis van New York, de Nederlandse Atlantische Wereld en over de slavernij in Nieuw-Amsterdam. Zijn belangrijkste publicaties zijn The Colony of New Netherland: A Dutch Settlement in Seventeenth-Century America (Ithaca: Cornell University Press, 2009) en Op zoek naar Nederlands New York. Een historisch reisboek (Amsterdam: Boom, 2009). Tot slot is hij Trustee van het Jacob Leisler Institute for the Study of Early New York History in Hudson, N.Y., lid van het Scholarly Advisory Committee van Historic Huguenot Street in New Paltz, N.Y., Dr. Ernst Crone Fellow bij het Nederlands Scheepvaartmuseum, Amsterdam, en Senior Project Manager bij de New Holland Foundation, Amsterdam.

Emilie van OuterenJournalist

studeerde aan de universiteiten van Groningen, Sussex en Columbia University in New York. Haar journalistieke carrière begon in 2008 bij de krant en ze schreef een boek over het verhaal van ABN Amro in de Volvo Ocean Race. Emilie van Outeren is momenteel correspondent Centraal-Europa en de Balkan voor NRC (Handelsblad, next en nrc.nl) en De Standaard. Vertelt vanuit standplaats Warschau over Polen, Hongarije, Roemenië, Servië, Albanië, Bosnië, Bulgarije, Kosovo, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Was bijna zes jaar politiek verslaggever en zette de dagelijkse nieuwsbrief De Haagse Stemming op. Zij was te gast bij Jinek, Pauw, BBC World ea. Ter plaatse bij de Amerikaanse presidentverkiezingen van 2016, in Afghanistan, Irak, Turkije, Jordanië, Mali, Oekraïne, Australië en op de Antillen.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

3.995,-

Toeslag alleenreizenden: € 695,- per persoon

Inclusief*rechtstreekse KLM-vlucht Amsterdam-New York v.v.*luchthavenbelastingen en ruimbagage *accommodatie in het historische hotel Edison **** in een tweepersoonskamer op basis van logies & ontbijt * een diner *excursies en vervoer volgens het dagprogramma* inleidende bijeenkomst *reader *inhoudelijke begeleiding door dr. Jaap Jacobs * lezingen op reis* Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking (max. 9 personen), SGR €5,- per persoon en administratiekosten € 25,- per boeking.

Exclusief *niet genoemde maaltijden *fooien *reis- & annuleringsverzekeringen 

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top