Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Verlenging
 • Sprekers
 • Fotogallerij
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Oezbekistan – hart van de Oude Zijderoute

 • Update: gegarandeerd vertrek!
 • Inhoudelijke begeleiding door Annette Nijs
 • Ontmoetingen met lokale analisten en decisionsmakers
 • Het meest pittoreske deel van de bewaarde Zijderoute
 • Bezoek aan het verrassend goed gepreserveerde Zijderoute-erfgoed van Boechara, Samarkand en Chiva
 • Bezoek aan unieke bewaarde Zijderoute-ambachten - van rijspapierfabriek tot textielproductie
v.a. 4595,- p.p.
v.a. 4595,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

 *GEGARANDEERD VERTREK*

Oezbekistan was eeuwenlang het kloppend hart van Azië, het scharnier van de Zijderoute en andere karavaanroutes tussen China en Europa. Europa heeft eeuwenlang economische, culturele en wetenschappelijke impulsen gekregen van de Zijderoute. Hier in vermaarde Boechara en Samarkand waren de toonaangevende schrijvers en geleerden en nieuwe ideeën en religies te vinden, nog voor de Portugezen de zeeroute naar het Verre Oosten ontdekten. 
Sinds China de ‘Nieuwe Zijderoute’ initieerde, begon de herleving van de befaamde handelswegen. Oezbekistan schijnt hierbij een succesverhaal te zijn. Het land bekoort door het sprookjesachtige Unesco-erfgoed, maar werkt ook stug vooruit – economische hervormingen, voorkeurshandelsovereenkomst met EU en Verenigd Koninkrijk, modernisering van infrastructuur en innovatie. Oezbekistan is de grootste producent van zonne-energie in Centraal-Azië en onderdeel van het Europese EU4Eenergy-program. De rol van regio-intermediair is Oezbekistan tevens op het lijf geschreven – niet voor niets werd de SCO-top van 2022 (de 22e jaarlijkse top van staatshoofden van de Shanghai Cooperation Organization) in Samarkand gehouden.

Deze NRC-reis ontsluiert het best bewaarde erfgoed van de oude Zijderoute en laat belang en uitdagingen van de nieuwe zien.

Onder inhoudelijke leiding van Annette Nijs, econoom, Zijderoute-deskundige en oud-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met inleiding door NRC-correspondent Eva Cukier en Tony van der Togt, Strategisch Beleidsadviseur voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en onderzoeker aan het Clingendael Instituut.

Dagprogramma

Dag 1
Zaterdag 30 september 2023 - Amsterdam – Tasjkent

Vlucht naar Tasjkent met overstap in Istanboel. Na aankomst, aan het begin van de nacht, transfer naar het hotel, alwaar overnachting. 

Dag 2
Zondag 1 oktober 2023 - Tasjkent 

Na het late ontbijt verkenning van de Oezbeekse hoofdstad: oude en nieuwe monumenten en het door de aardbeving van de vorige eeuw gespaarde deel van de oude stad, met het Kafal Shasji-mausoleum en de Barak Khan Madrassa. Hierna een bezoek aan het rijke Museum voor Schone Kunsten.

Overnachting in Tasjkent.  

Dag 3
Maandag 2 oktober 2023 - Tasjkent

Eerst het Centrum voor Economisch Onderzoek en Hervormingen.

Hierna bijeenkomst op het departement van hernieuwbare energiebronnen, van het Ministerie van Energie. Nieuwe ontwikkelingen worden toegelicht, zoals het zonnepark Tutly, gelanceerd in juli 2022. Met een vermogen van 131 MWt (megawatt thermisch) genereert het ongeveer 270.000 kWh per jaar, genoeg om in de behoeften van 140.000 huishoudens te voorzien. Het Franse bedrijf Total Eren ontwikkelde deze, een van de eerste zonnestationinstallaties in Oezbekistan.

Tot slot bezoek aan de Universiteit van Tasjkent en lezing door een Zijderoutedeskundige.

Dag 4
Dinsdag 3 oktober 2023 - Tasjkent – Oergentsj – Chiva

Vroege vlucht naar Oergentjs voor een bezoek aan Chiva, een stad uit de vijfde eeuw, ooit bekend als Chorezm. Het ommuurde, historische centrum van Chiva, Ichon Qal’a, werd in 1990 door de Unesco als eerste locatie in Oezbekistan tot Werelderfgoed verklaard. De stad binnen de oude muren, met zijn moskeeën, koranscholen en oude huizen, is nog verbazingwekkend intact. Overnachting in Chiva.

Dag 5
Woensdag 4 oktober 2023 - Chiva

Vervolg van de verkenning van het schilderachtige oude centrum Ichon Qal’a. In de oude stad bevinden zich ruim vijftig historische monumenten: mausolea, medressa’s en karavanserais, vooral uit de achttiende en negentiende eeuw. Overnachting in Chiva.

Dag 6
Donderdag 5 oktober 2023 - Chiva – Boechara

Tocht naar Boechara over de Kizi-Qum-woestijn, met lezingen in de bus. Vanaf de negende eeuw was de stad als religieus en intellectueel centrum - ´zuil van de islam´ - vermaard in de gehele islamitische wereld. Overnachting in Boechara. 

Dag 7
Vrijdag 6 oktober donderdag 2023 - Boechara

De hele dag in Boechara, met bezoek aan de Bolohauz-moskee (privémoskee van de emir), de Magokki-Atari-moskee en het imposante Po-i-Kaljan-complex. De Kaljan-minaret was een belangrijk baken voor woestijnkaravanen. Daarna een wandeling door de oude stad met bezoek aan het Ljabi-hauz, een complex van drie monumentale gebouwen: de Nadir Divan Begi Madrassa, de Nadir Divan Begi Khonaga en de Koekeldasj Madrassa. Later in de middag bezoek aan de enige bordurende man, ondernemer en hoeder van de traditie van de Zijderoute in Centraal-Azië, Rachman Tosjev, beroemd om zijn suzani – de eeuwenoude, rijke borduurtechniek, die het Oezbeekse textiel wereldberoemd gemaakt heeft. Overnachting in Boechara.

Dag 8
Zaterdag 7 oktober 2023 - Boechara

´s Ochtends het Registanplein met de versterkte residentie van de emirs, de Ark en de Joodse wijk van Boechara. Het complex omvatte ooit een complete stad, bestaande uit huizen, binnenhoven, officiële gebouwen en verblijfplaatsen voor de emir, zijn harem en familieleden. In de middag Sitorai Moch-i-Hossa, de zomerresidentie van de laatste emir, Said Alim Khan, Overnachting in Boechara.

Dag 9
Zondag 8 oktober 2023 - Boechara – Samarkand

Op de laatste ochtend in Boechara een bezoek aan het Samani-mausoleum uit de 10e eeuw en de heilige bron Chasjma–Ajoeb, genoemd naar de heilige Jacobus. In de middag vertrek per sneltrein naar Samarkand, ‘parel van de Oriënt’. Overnachting in Samarkand.

Dag 10
Maandag 9 oktober 2023 - Samarkand   

De verkenning van Samarkand begint met een rondgang over het Registanplein, met zijn prachtige koranscholen Oeloegbek en Schir Dor. Aansluitend bezoek aan Goer-Emir, het paleisachtige mausoleum van de machtige Timoer Lenk. In de middag een bezoek aan een unieke rijstpapierfabriek, waar de oude Zijderoute-productiemethode nog steeds toegepast wordt.  Overnachting in Samarkand.

Dag 11
Dinsdag 10 oktober 2023 - Samarkand

´s Ochtends een rondleiding door Shahi-Zinda, een indrukwekkende necropool met de mooiste mozaïeken van Oezbekistan. Bezoek aan de Bibi-Hanoem-moskee uit 1399, na Timoers succesrijke veldtocht naar India. Daarna een wandeling door de Siab-bazaar en bezoek aan de opgravingen van Afrosiyab (nederzetting uit de achtste eeuw v.Chr. tot de dertiende eeuw na Christus) en het bijbehorende museum. Voorstelling ‘Zijderoute’ in het Historische Kostuum-theater.  Afscheidsdiner. Overnachting in Samarkand.

Dag 12
Woensdag 11 oktober 2023 - Samarkand – Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en vroeg vertrek naar Amsterdam met overstap in Istanboel.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

De route

Sprekers ter inleiding

Tony van der TogtAssociate Senior Research Fellow Clingendael

Associate Senior Research Fellow bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en werkt tegelijkertijd als Strategisch Beleidsadviseur voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij had een lange carrière als Nederlandse diplomaat, die zich bezighield met Oost-Europa en Centraal-Azië, zowel in Den Haag als in Moskou, Almaty en Sint-Petersburg. Als Clingendael Fellow heeft hij veel gepubliceerd, onder meer over de betrekkingen tussen de EU en Rusland, de Euraziatische Economische Unie, het Russische buitenlands en veiligheidsbeleid in Groot-Eurazië, het Oostelijk Partnerschap van de EU, de betrekkingen tussen de NAVO en Rusland en de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Rusland. Tot slot neemt hij deel aan verschillende dialoog- en onderzoeksplatforms, waaronder het EU-Russia Expert Network (EUREN), het Cooperative Security Initiative, de Minsk Dialogue, de Russia Experts Group of Hybrid CoE in Helsinki en is hij verbonden aan de Belt en Road Research Platform van Leiden Asia Center, Universiteit Leiden en Clingendael.

Annette NijsZijderoute- en China expert

Is Zijderoute- en China-expert, macro-econoom en bestuursadviseur. Ze is gespecialiseerd in China's geopolitiek, de Nieuwe Zijderoute, 'China Goes Global' en de Chinese economie. Annette is oprichter van The China Agenda - lancering in februari 2019 -, een netwerk van China-ervaringsdeskundigen die ondernemers ondersteunen om intelligenter om te gaan met China. Haar tweede boek, The China Factor, verschijnt in de eerste helft van 2019, tien jaar na haar eerste boek China door andere ogen. Een decennium lang, tot 1 oktober 2018, was Nijs directeur van CEIBS, China Europe International Business School: de # 1 business school in Azië en # 10 in de wereld. Nijs is een voormalig staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, richtte het Nijenrode Europa China Instituut op en startte haar internationale carrière bij Shell. Nijs is onder meer lid van de Raad van Toezicht van The Hague Partners, vicevoorzitter van de Asia-Pacific CEO Association en lid van de internationale adviesraad van Nyenrode Business University. In 2004 werd Nijs Ridder in de orde van Oranje-Nassau. In 2015 ontving zij de 'Chinese Government Friendship Award', de hoogste onderscheiding van de Chinese overheid voor buitenlanders.

Sprekers op locatie

Eva Cukier Journalist NRC

Eva Cukier studeerde Slavistiek in Groningen en Europese Studies in Berlijn. Zij werkte tot 2012 op de Nederlandse ambassade in Moskou en voor bedrijven en voor organisaties in binnen- en buitenland. Sinds 2016 is zij werkzaam als journalist bij NRC en per 2021 is als correspondent voor Rusland en de voormalige Sovjet-Unie.

Reisbegeleiding

Drs. Roeslan NimetoullaevCentraal-Azië-specialist

Geboren in Oezbekistan, vestigde zich in 1993 in Nederland. Hij studeerde Duitse taal- en letterkunde, en is in Nederland werkzaam als tolk/vertaler voor onder meer het Gerechtshof te Amsterdam. Al vele reizen heeft hij succesvol begeleid naar o.a. de voormalige Sovjet-Unie, China en Oezbekistan.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

v.a. 4595,- p.p.

Inclusief: Inclusief: • Vlucht Amsterdam - Tasjkent; Samarkand - Amsterdam, met overstap in Istanboel • luchthavenbelastingen • ruimbagage (ca. 60 euro) • accommodatie in goed gelegen **** sterren hotels - op basis van logies & ontbijt • vier diners • vlucht Tasjkent - Oergentsj met Uzbekistan Airlines • sneltrein Boechara - Samarkand • inleidende studiemiddag met lezingen • reader •inhoudelijke begeleiding door Anette Nijs  • Nederlandstalige begeleiding door drs. Rouslan Nimetoullaev • lokale bijdrage • stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking. Nederlandssprekende gidsen.

Toeslag eenpersoonskamer:  €395,- per persoon

Exclusief:: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top