Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers
  • Fotogallerij
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

De toekomst van het vliegen – van Noordwijk en Leiden tot Toulouse

  • Bezoek achter de schermen van het ruimtevaartcentrum ESA-ESTEC Noordwijk, AeroDelft en Airbus in Leiden en Toulouse
  • Bezoek achter de schermen van Airbus in Leiden
  • Toelichtingen door André Kuipers tijdens de studiedag
  • Begeleiding op reis door AeroDeflt
v.a. 2695,- p.p.
v.a. 2695,- p.p.
Neem contact met mij op

De reis in het kort

Een wind van verandering waait over Europa – van verandering van klimaathouding tot zoektocht naar emissievrij vliegen. Aardobservatie vanuit de ruimte draagt bij aan een nieuw klimaatbesef. De zorg voor onze planeet inspireert de zoektocht naar schoon vliegen op groene energie – de toekomst van het reizen boven en buiten onze planeet. 

De toekomst van het reizen wordt in deze NRC reis besproken op bijzondere locaties in Nederland en in Frankrijk tegen een decor van een gedenkwaardige geschiedenis: burchten, en kathedralen, omlijst door robuuste uitlopers van de Pyreneeën.  

De aftrap van deze NRC-reis vormt een door André Kuipers begeleid bezoek achter de schermen van het ruimtevaartcentrum ESA-ESTEC in Noordwijk, met een toelichting op de diverse activiteiten door verschillende specialisten. Gevolgd door een bezoek aan Airbus Netherlands in Leiden, waar ruim tweehonderd specialisten met grote passie voor technologie werken aan de grenzen van wat mogelijk is in een van de meest uitdagende industrieën ter wereld: de ruimtevaart. 

Tot slot reizen we naar Toulouse waar we onder deskundige leiding van AeroDelft (onderdeel van TU Delft) onder meer een bezoek brengen aan het grootste Europese testcentrum voor groene waterstof.  

Ruimtevaarttechnologie draagt met nieuwe kennis en mogelijkheden positief bij aan het leven van mensen en helpt ons onze aarde en het universum steeds beter te begrijpen. Het knooppunt van Europees ruimteonderzoek ligt in Noordwijk, in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC), de grootste locatie en het technisch hart van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. De meeste ESA-projecten worden hier ontworpen en getest door meer dan tweeduizend specialisten. 

De zonnepanelen, satellietinstrumenten en structuren voor lanceerraketten van Airbus in Leiden behoren tot de beste van de wereld. Ze maken ruimtemissies mogelijk die van groot belang zijn voor ons dagelijks leven op aarde, zoals navigatie, communicatie, klimaatonderzoek en het permanent monitoren van de luchtkwaliteit.

In de voorhoede van de transitie naar emissievrij vliegen bevindt zich Airbus in Toulouse, met de in 2022 gelanceerde ZEROe. Met drie vliegtuigconcepten, voorzien van waterstoftechnologie voor de voortstuwing, onderzoekt Airbus verschillende configuraties en technologieën. Hoofddoel is 's werelds eerste emissievrije lijnvliegtuig in 2035!

Met inhoudelijke bijdrage van André Kuipers en bezoeken aan ESA-ESTEC Noordwijk, AeroDelft en Airbus Leiden en Toulouse 

Dagprogramma

Studiedag
15 september 2023 Noordwijk en Leiden

Vandaag brengen we onder leiding van astronaut André Kuipers een bezoek achter de schermen van het ruimtevaartcentrum ESA ESTEC – met een rondgang langs faciliteiten als het Test Centre, Hertz Chamber , Erasmus Centre (Human Space Flight) en het Concurrent Design Facility, CDF. . Noordwijk is de hoofdlocatie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waarin 22 lidstaten samenwerken om een breed scala aan ruimtevaartdoelen te realiseren. Aardeobservatie is daarvan een van de belangrijkste. 

Gevolgd door een bezoek onder leiding van André Kuipers aan Airbus Netherlands in Leiden.In de cleanrooms en productiefaciliteit van deze vestiging van lucht- en ruimtevaartbedrijfAirbus wordt gewerkt aan het ontwerp, de assemblage en het testen van ruimtevaarttechnologie, zoals zonnepanelen voor satellieten, aardobservatie instrumenten en de motorframes voor de Ariane 6 lanceerder. 

Dag 1
zondag 5 november, Amsterdam - Toulouse  

Aankomst in Toulouse en welkomstlunch met een lezing door AeroDelft. Vervolgens stadswandeling door het historische hart “La Ville Rose" en het imposante Musée du Vieux-Toulouse. Overnachting in Toulouse.   

Dag 2
maandag 6 november Toulouse - Airbus en energietransitie  

Bezoek aan Airbus voor een toelichting op het onderzoek naar duurzame luchtvaartbrandstof. Hierna verkenning van de hoogtepunten van Toulouse, zoals het Couvent des Jacobins uit 1229 in typisch Zuid-Franse gotiek, bekend om de glas-in-loodramen en de ‘Jacobijnse Palm', een architectonisch wonder. Of Het toonaangevende museum van Toulouse, het Musée des Augustins.  

Dag 3
dinsdag 7 november Toulouse - wetenschappelijk centrum  

Bezoek aan de Universiteit van Toulouse en de presentatie van de technocampus Francazal. De nieuwe waterstof-technocampus in Francazal-Toulouse, die in 2024 opengaat, zal het grootste Europese testcentrum voor groene waterstof worden en op 10.000 vierkante meter een enorm wetenschappelijk potentieel bundelen voor baanbrekend universitair en industrieel onderzoek en energietransitie en hiermee het nieuwe reizen zeer bevorderen.   

Hierna facultatieve excursie naar Albi.De verkenning van de oude stad - een openluchtmuseum van de Franse middeleeuwen – voert langs de versterkte, 13e-eeuwse, gotische kathedraal Sainte-Cécile en het Palais de la Berbie. In het voormalig bisschoppelijk paleis, een van de oudste en best bewaard gebleven in Franrijk, huist het voortreffelijke Musée Toulouse-Lautrec, gewijd aan de invloedrijke, in Albi geboren bohémien. 

Dag 4
woensdag 8 november, Toulouse – Carcassonne - Château de Lastours - Toulouse

Vanochtend een uitstapje naar Carcassonne, de best bewaarde en grootste middeleeuwse vestingstad van Europa, een van de belangrijkste steden in de Languedoc. Na bezoek aan het Château Comtal en de Basilique Saint Nazaire de afscheidslunch. In de middag excursie naar de kasteelrijke regio: Châteaux de Lastours, vier kathaarse kastelen op een rotsachtige uitloper van de Pyreneeën boven het dorp Lastours, geïsoleerd door de diepe valleien van de rivieren Orbeil en Grésilhou.

Dag 5
donderdag 8 november Toulouse, tussen traditie en vernieuwing   - Amsterdam 

De laatste ochtend in Toulouse voor bezoek aan L'Envol des pionniers, een museum gewijd aan het grote avontuur van l'Aéropostale, een baanbrekend luchtpostbedrijf in Toulouse dat van 1918 tot 1933 tussen Frankrijk en Zuid-Amerika opereerde en legendarische piloten in dienst had, zoals Antoine de Saint-Exupéry, Jean Mermoz en Henri Guillaumet. Hierna de Halle de La Machine, een enorme hal met talloze kleine of gigantische geanimeerde machines, vaak geïnspireerd door de wereld van de luchtvaart, menselijke of technologische heldendichten. Lunch op eigen gelegenheid in Le Minotaure Café, in het gezelschap van een gigantische spin en een Minotaurus van 47 ton. Hierna transfer naar de luchthaven voor vertrek naar Nederland. 

Volgorde en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud.

De route

Sprekers ter Inleiding

André KuipersAstronaut

André Kuipers maakte als enige Nederlander twee ruimtereizen. Hij woonde en werkte in totaal 204 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Sinds zijn terugkeer inspireert André jong en oud om zuinig te zijn op onze unieke, maar kwetsbare planeet aarde, middels o.a theatercolleges, tv-programma's en lezingen op reis. Hij is tevens WWF-ambassadeur.

Sprekers op reis

Aero DelftDiverse sprekers

Onze visie bij AeroDelft is dat duurzame luchtvaart de enige weg vooruit is. We zien vloeibare waterstof als de sleutel naar een toekomst met duurzame luchtvaart. Onze missie is om vloeibare waterstof te bewijzen en te promoten als een alternatief voor conventionele luchtvaartbrandstoffen, om zo de luchtvaartindustrie te inspireren deze verandering op een grotere schaal in te zetten, resulterend in wereldwijde duurzame luchtvaart. Om dit te realiseren zijn we Project Phoenix gestart, bestaande uit twee parallelle projecten. Ons doel is om tegen 2025 's werelds eerste 2-zits vloeibaar waterstof aangedreven vliegtuig, de Phoenix Full Scale, te ontwikkelen en te laten vliegen. Om dit doel te bereiken wordt de Phoenix Prototype, een kleinere onbemande drone, gebruikt als opstap naar de implementatie van waterstoftechnologie in de Phoenix Full Scale. Sinds de oprichting door twee lucht- en ruimtevaartstudenten van de TU Delft in 2018, is AeroDelft aanzienlijk gegroeid. Tegenwoordig bestaat ons team uit zeven afdelingen en meer dan 40 leden. De unieke structuur van ons studententeam biedt ons veel verschillende perspectieven en oplossingen om te innoveren. Omdat we een non-profit studententeam zijn, worden we uitsluitend gedreven door onze passie om een verschil te maken in de strijd tegen klimaatverandering. Alles wat we hopen te bereiken, kan worden samengevat door ons motto: Our future flies in clean skies!

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

v.a. 2695,- p.p.

Inclusief: o.a.: Vlucht Amsterdam – Toulouse v.v. • luchthavenbelastingen • ruimbagage (ca. 60 euro) • accommodatie in goed gelegen **** sterren hotels - op basis van logies & ontbijt • 1 diner en 2 lunches • dagprogramma zoals beschreven • vervoer volgens het dagprogramma• inleidende studiedag • reader • Nederlandstalige begeleiding op reis • Neem met deskundigen een kijkje in de toekomst van vliegreizen • De studiedag is inclusief vervoer per eigen bus en lunch. bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten €25,- per boeking. • CO2-compensatie

Toeslag eenpersoonskamer:  €495,- per persoon

Exclusief:: overige maaltijden, verzekeringen, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies.

De reisbescheiden met daarbij de literatuurlijst, een eventuele reader, de reisdocumenten en hotellijst ontvangt u van ons op z’n vroegst 3 weken voor vertrek van de reis. Rond deze periode zal tevens de inleidende studiemiddag in Nederland plaatsvinden.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top