Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Route
 • Sprekers
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Regenboog van Zuid-Afrika

 • Ontdek de overweldigende verscheidenheid van Zuid-Afrika
 • Bijdrage op reis van NOS-correspondent Elles van Gelder en schrijver Tom Lanoye
 • Met inleiding door historicus Martin Bossenbroek
 • Rondleiding in de kunstcollectie van Delaire Graff, een smeltkroes van natuur, kunst en wijncultuur en bezoek aan exquise wijnhuizen Tokara, Le Bonheur, Stark-Conde en meer
 • Bezoek aan de privécollectie Modern Art Gallery Norval met een bijzondere expositie en beeldentuin
 • Bezoek aan een maatschappelijk project buiten Kaapstad
5.995,-

De reis in het kort

Negendaagse reis door Zuid-Afrika met inleiding door historicus Martin Bossenbroek en medewerking van NOS-correspondent Elles van Gelder en schrijvers Tom Lanoye en Antjie Krog.

Zuid-Afrika kent een overweldigende verscheidenheid: landschappelijk, met flora en fauna als in de Hof van Eden, en cultureel, met een veelkleurigheid die de Regenboognatie heet. Toch is de weg naar nationale verzoening nog niet afgelegd. In het land van diamant, platina, steenkool en olie vormen duurzaamheid en geopolitiek cynisme de uitdagingen van de verkiezingen van 2024.

Kern van deze academie is Kaapstad, hart van de Afrikaner cultuur, maar ook van het nieuwe, multiculturele Zuid-Afrika. NOS-correspondent Elles van Gelder bespreekt de actualiteit; schrijver Tom Lanoye. Mandela’s erfenis, normen, waarden en kunst, tegen het decor van Nederlands erfgoed en schitterende wijnlanden.

Dagprogramma

Dag 1
19 november Amsterdam - Kaapstad

Vertrek per KLM vanuit Amsterdam naar Kaapstad, alwaar aankomst in de avond. Transfer naar hotel Victoria & Alfred, in 1904 als warenhuis gebouwd, aan een van de oorspronkelijke havenkades. Het Victoria & Alfred Waterfront is een bruisend, gerenoveerd havengebied met vele cafés en restaurants. Kaapstad is de 17e eeuw ontstaan toen de V.O.C. op deze plek een handelspost vestigde. Sinds 1652 is Kaapstad, met bijnamen als ‘de Moederstad’ en ‘Klein-Amsterdam’, uitgegroeid tot een van de mooiste steden ter wereld, gelegen aan de voet van de kilometerhoge Tafelberg, die een prachtig uitzicht biedt over de Tafelbaai, het Schiereiland, de Stadskom en wijken als Oranjezicht en Vredeshoek.

Dag 2
20 november Kaapstad

In de ochtend verkenning van de stad: o.a. langs de belangrijkste monumenten, verweven met verhalen van Bram Vermeulen over ‘zijn' Kaapstad - het voormalige stadhuis, waar Mandela in 1990 op het bordes zijn eerste toespraak hield; langs het oudste gebouw, Kasteel de Goede Hoop, gebouwd 1664-79 voor de VOC, en de Groote Kerk, de oudste Nederlands Hervormde kerk in Zuid-Afrika. De excursie wordt afgesloten met een bezoek aan de South African National Gallery, gelegen in de mooie moestuin van Van Riebeeck, thans Compagniestuin, alwaar de lunch. 's Middags een bezichtiging van de Modern Art Gallery Norval met een bijzondere expositie en beeldentuin. Lezing door Elles van Gelder aldaar.

Dag 3
21 november Contrasten van Kaapstad

In de ochtend een rondleiding door een conservator in MOCAA, Museum voor Hedendaagse Kunst, in een voormalige silo – een ‘Gesamtkunstwerk’. In de middag (onder voorbehoud van het programma) een bezoek aan een bijzondere balletschool, de Zama Dance school, die levens van kansarme kinderen verandert, in de arme wijk Guguletu. ’s Avonds Lezing door Tom Lanoye.

Dag 4
22 november Historie en natuur

Een ochtend in de natuur, maar dichtbij de stad: via de sprankelende stranden van Camps Bay, Clifton en Llandudno en de adembenemende kustroute Chapmans Peak Drive en vervolgens wandeling naar het uitzichtpunt aan de kust.

In de middag facultatief - excursie naar Robbeneiland, sinds 1652 gebruikt als verbanningsoord voor 'bandieten' en tijdens het Apartheidsregime voor ANC’ers als Mandela. Of bezoek aan het Zuid-Afrika Museum en een wandeling door de vroegere slavenloods, die de geschiedenis van de Kaap toont met unieke 'poststenen': hieronder legden langsvarende kapiteins post voor volgende schepen.

Dag 5
23 november Literatuur en de wijnlanden van Stellenbosch

Daarna vertrek naar Stellenbosch, omgeven door de mooiste, en ook zeker de oudste, wijngaarden van heel Zuid-Afrika. Lunch in op de historische wijngaard Stark-Condé. Aansluitend bezichtiging van Stellenbosch, in het spoor van de boerengeschiedenis, met bezoek aan o.a. Village Museum, Burgerhuis, Kruithuis en Omme Sammie se winkel. Lezing in het Rupert Museum. ’s Avonds onder voorbehoud van het repertoire een bezoek aan het Stellenbosch Theater. Overnachting in Stellenbosch.

Dag 6
24 november Kunst en mooiste wijnhuizen van Zuid-Afrika

’s Ochtends een rondleiding in de kunstcollectie van Delaire Graff, gelegen aan de prachtige Helshoogte Pas, een smeltkroes van natuur, kunst en wijncultuur. Hierna het modernere Tokara, met de bekende wijnen, die veel prijzen in de wacht gesleept hebben. Lunch in de informelere Tokara Deli met heerlijke olijfolie en andere delicatessen. Op de rand van Stellenbosch langs de Klapmutsheuvel naar Le Bonheur, begonnen eind achttiende eeuw. De druiven Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc worden nog met de hand gesorteerd. De wijnproeverij gaat vergezeld van Franse kaas en in de zomermaanden van een film. Overnachting in Stellenbosch.

Dag 7
25 november Stellenbosch en Vergelegen

’s Ochtends bezichtiging van het wonderschone landgoed Vergelegen bezichtiging van het historische landgoed uit 1700: het interieur is authentiek en reflecteert 300 jaar bestaan; de bibliotheek met een verzameling unieke boeken, het slavenverblijf en molen zijn andere historische plaatsen. Na de lunch op het landgoed overnachting in Stellenbosch.

Dag 8
26 november Kaapstad - Amsterdam

De laatste ochtend in Kaapstad ter eigen invulling – bij voorbeeld voor het Joods Museum, in de oudste synagoge van het land (1862), met het Holocaust-gedenkteken. Vervolgens vertrek naar het wijngoed Spier, uit 1692, voor bezichtiging en afscheidsdiner.

Dag 9
27 november Amsterdam 

Aankomst in de ochtend op Schiphol in Amsterdam.

Op aanvraag is een verlenging mogelijk.

De route

Sprekers ter inleiding

Martin BossenbroekHistoricus

Historicus en auteur Bossenbroek studeerde in 1980 cum laude af in geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde vervolgens in 1992 aan de Universiteit Leiden. Hierna was hij onder andere directielid bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Thans is hij universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Martin Bossenbroek is de auteur van historische klassiekers als Holland op zijn breedst, De Meelstreep en het met de Libris Geschiedenisprijs 2013 bekroonde De Boerenoorlog.   Historicus Martin Bossenbroek heeft, onder andere met  De Boerenoorlog, de geschiedschrijving in Nederland op een hoger plan gebracht. Er werden 80 000 exemplaren van het boek verkocht en het werd in meerdere landen vertaald.  In zijn nieuwe in 2020 verschenen boek De wraak van Diponegoro vertelt Martin Bossenbroek het grote verhaal van het gewelddadige begin én einde van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen.

Sprekers op locatie

Elles van GelderJournalist

Elles van Gelder is journalist en videoverslaggever voor de Nederlandse en Belgische radio en televisie, en als multimediale Africa-correspondent voor NOS/Nieuwsuur in Kaapstad en Johannesburg. In België werkt ze voor de VRT (radio & tv) en De Standaard en in Nederland voor de NOS, NRC Handelsblad en VPRO. Haar geschreven reportages worden onder andere regelmatig gepubliceerd in Time Magazine en de New York Times. Met haar videoreportages won ze in 2012 de eerste prijs in de World Press Photo Multimedia Contest, de Picture of The Year International Multimedia Issue Reporting Award en de Lumix Multimedia Award.

Tom LanoyeDichter, columnist, scenarist en theaterauteur

leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van zijn taalgebied (Nederland en Vlaanderen), en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Hij ontving voor zijn oeuvre zowel de Gouden Ganzenveer als de Constantijn Huygensprijs. Zijn nieuwste boek ‘De draaischijf’ kan naar goede gewoonte rekenen op laaiende recensies. Zijn boeken en gedichten werden al in meer dan 15 talen vertaald. Hij was de eerste stadsdichter in België. Zijn naam wordt uitgesproken op zijn Frans:  /lanwa/.

Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.

Boekingsinformatie

5.995,-

Toeslag alleenreizenden: € 1115,- per persoon

Inclusief *Rechtstreekse KLm-vlucht Amsterdam – Kaapstad v.v; * luchthavenbelastingen * accommodatie in zorgvuldig gekozen statige **** hotel Cullinan in Kaapstad en het historische hotel Lanzerac***** in Stellenbosch, op basis van logies & ontbijt * twee diners en vier lunches * drie wijnproeverijen* entrees en vervoer volgens het dagprogramma * lezingen door Tom Lanoye en Elles van Gelderen * voorbereidende bijeenkomst met lezing door historicus Martin Bossenbroek * reader * Nederlandstalige reisleiding * Engelssprekende lokale gidsen * 

Exclusief • overige maaltijden • reis- en/of annuleringsverzekering • persoonlijke uitgaven • fooien • drankjes • facultatieve excursies • visum kosten 

Co2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top