De reis in het kort
Negendaagse reis door Zuid-Afrika met inleiding door historicus Martin Bossenbroek en medewerking van NOS-correspondent Elles van Gelder en schrijvers Tom Lanoye en Antjie Krog.
Zuid-Afrika kent een overweldigende verscheidenheid: landschappelijk, met flora en fauna als in de Hof van Eden, en cultureel, met een veelkleurigheid die de Regenboognatie heet. Toch is de weg naar nationale verzoening nog niet afgelegd. In het land van diamant, platina, steenkool en olie vormen duurzaamheid en geopolitiek cynisme de uitdagingen van de verkiezingen van 2024.
Kern van deze academie is Kaapstad, hart van de Afrikaner cultuur, maar ook van het nieuwe, multiculturele Zuid-Afrika. NOS-correspondent Elles van Gelder bespreekt de actualiteit; schrijver Tom Lanoye. Mandela’s erfenis, normen, waarden en kunst, tegen het decor van Nederlands erfgoed en schitterende wijnlanden.
Dagprogramma
De route
Sprekers ter inleiding

Historicus en auteur Bossenbroek studeerde in 1980 cum laude af in geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde vervolgens in 1992 aan de Universiteit Leiden. Hierna was hij onder andere directielid bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Thans is hij universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Martin Bossenbroek is de auteur van historische klassiekers als Holland op zijn breedst, De Meelstreep en het met de Libris Geschiedenisprijs 2013 bekroonde De Boerenoorlog. Historicus Martin Bossenbroek heeft, onder andere met De Boerenoorlog, de geschiedschrijving in Nederland op een hoger plan gebracht. Er werden 80 000 exemplaren van het boek verkocht en het werd in meerdere landen vertaald. In zijn nieuwe in 2020 verschenen boek De wraak van Diponegoro vertelt Martin Bossenbroek het grote verhaal van het gewelddadige begin én einde van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen.
Sprekers op locatie

Elles van Gelder is journalist en videoverslaggever voor de Nederlandse en Belgische radio en televisie, en als multimediale Africa-correspondent voor NOS/Nieuwsuur in Kaapstad en Johannesburg. In België werkt ze voor de VRT (radio & tv) en De Standaard en in Nederland voor de NOS, NRC Handelsblad en VPRO. Haar geschreven reportages worden onder andere regelmatig gepubliceerd in Time Magazine en de New York Times. Met haar videoreportages won ze in 2012 de eerste prijs in de World Press Photo Multimedia Contest, de Picture of The Year International Multimedia Issue Reporting Award en de Lumix Multimedia Award.

leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van zijn taalgebied (Nederland en Vlaanderen), en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Hij ontving voor zijn oeuvre zowel de Gouden Ganzenveer als de Constantijn Huygensprijs. Zijn nieuwste boek ‘De draaischijf’ kan naar goede gewoonte rekenen op laaiende recensies. Zijn boeken en gedichten werden al in meer dan 15 talen vertaald. Hij was de eerste stadsdichter in België. Zijn naam wordt uitgesproken op zijn Frans: /lanwa/.
Naam foto - De ontmoetingen met jonge, lokale kunstenaars en jonge, maar traditionele boeren introduceren het ‘echte’ Georgië.
Boekingsinformatie
Toeslag alleenreizenden: € 1115,- per persoon
Inclusief *Rechtstreekse KLm-vlucht Amsterdam – Kaapstad v.v; * luchthavenbelastingen * accommodatie in zorgvuldig gekozen statige **** hotel Cullinan in Kaapstad en het historische hotel Lanzerac***** in Stellenbosch, op basis van logies & ontbijt * twee diners en vier lunches * drie wijnproeverijen* entrees en vervoer volgens het dagprogramma * lezingen door Tom Lanoye en Elles van Gelderen * voorbereidende bijeenkomst met lezing door historicus Martin Bossenbroek * reader * Nederlandstalige reisleiding * Engelssprekende lokale gidsen *
Exclusief • overige maaltijden • reis- en/of annuleringsverzekering • persoonlijke uitgaven • fooien • drankjes • facultatieve excursies • visum kosten
Co2-compensatie
Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.
De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.