Ontdek meer over deze reis

 • De reis in het kort
 • Dagprogramma
 • Route
 • Sprekers & lezingen
 • Reisuitbreidingen
 • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Once upon a time in Sicily

 • Academie naar Sicilië over geschiedenis en actualiteit, over film, muziek en gastronomie
 • bekende hoogtepunten en Unesco-werelderfgoed van Sicilië
 • Bezoek aan filmlocatie van het oeuvre van Ennio Morricone
 • Incl. concert Hommage aan Ennio Morricone geïnitieerd door NRC-academie
 • Inhoudelijk begeleiding door NRC Correspondent Marc Leijendekker
 • Inleidende studiedag met NRC-filmredacteur Peter de Bruijn
 • minderbekende parels van Sicilië zoals Palazzo Butera in Palermo of Villa Palagonia in Bagheria
v.a. 2995 p.p.

De reis in het kort

Een achtdaagse NRC-academie naar Sicilië over film, muziek en gastronomie, over geschiedenis en actualiteit, onder leiding van oud-NRC-journalist in Italië Marc Leijendekker, en met bijdrage van NRC-filmredacteur Peter de Bruijn  

Sicilië is groots en filmisch, onlosmakelijk verbonden met de legendarische filmcomponist Ennio Morricone: van zijn vrouw uit Messina tot zijn samenwerking met regisseur Giuseppe Tornatore. Behalve hun Cinema Paradiso, L'Uomo delle Stelle en Malèna werden hier ook iconische films gedraaid als Kaos, La terra trema, L'avventura, Il gattopardo en The Godfather I, II en III.

In het spoor van Ennio Morricone ontsluiert deze NRC-academie Sicilië, dat, volgens Morricone, 'zowel mooi is vanwege zijn tegenstrijdigheden als vanwege zijn menselijkheid. De Sicilianen zijn een uitverkoren volk in de beste en de slechtste zin.'

Lang voor de Romeinen, die Zuid-Italië Magna Graecia noemden, kruisten Afrika, Azië en Europa elkaar op Sicilië, waar alle culturen mengden en bloeiden. Sicilië was een ankerplaats voor vrijbuiters, landverhuizers en zeehelden, en speelde een dramatische rol in de levens van Odysseus, Justinianus en zelfs Michiel de Ruyter.

Tastbare geschiedenis, Griekse tempels en het spektakel van barokke palazzo's, Street– en Land-Art, filmische landschappen, pittoreske markten en een culinaire traditie die de gehele Europese cuisine beïnvloedde - de oneindige rijkdom van Sicilië wacht erop ontdekt te worden.

NRC-filmredacteur Peter de Bruijn leidt de academie in; NRC-correspondent in Italië Marc Leijendekker geeft toelichtingen tijdens de hele reis.

Sicilië, waar Archimedes lesgaf en Paulus predikte, is door de strategische ligging in de Middellandse Zee altijd felbegeerd geweest. Feniciërs en Grieken vestigden zich er als eersten. In de eeuwen daarna volgden heersers elkaar op, van Romeinen en Byzantijnen via Arabieren en een reeks Europese vorstenhuizen tot de Geallieerde invasie in 1943. Het was een Romeinse provincie, een Arabisch emiraat en een Normandisch koninkrijk. Feniciërs, Carthagers, Zwaben, Angevins, Aragonezen en Joden hebben hun stempel gedrukt op Sicilië. Griekse bestuurders, Arabische emirs, Normandische ridders, Byzantijnse bisschoppen en Heilig-Roomse keizers zetelden er. Al die culturen beïnvloedden elkaar en lieten hun specifieke erfgoed na: Fenicische nederzettingen, Punische steden, Griekse tempels, Romeinse amfitheaters, Normandisch-Arabische kastelen en Aragonese kerken, maar ook hun taal en keuken.

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Palermo

Vlucht naar Palermo per Alitalia, met overstap in Milaan, en aankomst om 16.10 uur. Transfer naar het hotel en de opening vande NRC-academie door Marc Leijendekker, de NRC-correspondent in Italië. Palermo, gesticht door de Feniciërs was dankzij de gunstige ligging een ideale aanlegplaats, wat de naam ’Panormos’ verklaarde: ’allemaal haven’. Na de Feniciërs volgde een hele reeks overheersers. In 254 voor Christus werden de Romeinen er de baas, in 440 was het de beurt aan de Vandalen en in 831 veroverden de Arabieren Palermo. Die bouwden er paleizen en ook een enorme moskee, op de plek waar nu de imposante kathedraal staat. Halverwege de elfde eeuw drongen de Noormannen binnen. Zij werden opgevolgd door Duitsers, Fransen en Spanjaarden. Sinds 1860 hoort Sicilië en hiermee Palermo bij Italië.

Dag 2
Palermo en Bagheria - in het spoor van Ennio Morricone

Vanochtend verkenning van het moderne Palermo, met de levendige wijk la Kalsa, bezoek bij de haven aan Palazzo Butera en bezichtiging van de in 2018 voor publiek geopende collectie van Massimo Valsecchi en Francesca Frua De Angeli, eerder in bruikleen aan het Fitzwilliam Museum in Cambridge en het Ashmolean Museum in Oxford. Aansluitend de 12e-eeuwse kerk Santa Maria dell’Ammiraglio (bijnaam La Martorana), volgens de Andalusische reiziger Ibn Jubayr in 1184 het mooiste monument ter wereld, met mozaïeken die voor de Cappella Palatina niet onderdoen. Naar deze kerk is traditioneel marsepein genoemd: ‘frutta de martorana’ - de nonnen maakten ooit ter ere van een bisschopsbezoek fruit van marsepein, bij gebrek aan sinaasappels aan de bomen.

In de middag een uitstapje naar Bagheria, geboorteplaats van regisseur Giuseppe Tornatore, vriend van Morricone, met wie hij dertien keer samenwerkte. Morricone is ook ereburger van Bagheria, zomerverblijf van rijke Palermitanen. Bezoek aan de zogenaamde Monstervilla van de grootvorsten van Palagonia, waar Giuseppe Tornatore de monumentale film Baaria (2009) draaide: fresco's met de werken van Hercules, een schitterende spiegelzaal omgeven door een groot park met ruim tweehonderd monsterbeelden, karikaturen van de minnaars van de echtgenote van de 18e-eeuwse eigenaar. Hier nam Michelangelo Antonioni ook een scène op van L'avventura (1960). Tornatore gebruikte Bagheria in meer films. De broers Taviani gebruikten Villa Valguarnera in een van de vier verhalen van Luigi Pirandello in de film Kaos. Overnachting in Palermo.

Dag 3
Palermo

Vanochtend het authentieke Palermo: stad van indrukwekkende palazzo's en ruim honderd kerken met pittoreske koepels, Arabisch-Normandische gebouwen (sinds 2015 Unesco-werelderfgoed), kleurrijke mozaïken  en levedige markten. De route gaat lang de enorme fontain op het Piazza Pretoria; La Zisa (van het Arabische ‘aziz’- schitterend), een Normandisch paleis, gebouwd als zomerverblijf voor de Normandische koning Willem I; en de kathedraal. Paleis en kathedraal waren locaties voor Francesco Rosi's film Dimenticare Palermo (1990), met James Belushi, Philippe Noiret, Vittorio Gassman én muziek van Ennio Morricone. Morricone componeerde in 1978 Addio a Palermo voor de Italiaanse film Corleone met Claudia Cardinale.

In het hart van Palermo ligt de markt Capo – een uitgelezen plaats om cibo di strada (street food) te ontdekken, tijdens een gastronomische wandeling: arancine, gefrituurde risottoballen die ongeveer zo groot zijn als sinaasappels; panelle (gefrituurde kikkererwtenkoekjes), pane con milza (broodje milt), babaluci (slakjes), quarume (in bouillon gekookte kalfsingewanden), polpi bolliti (gekookte inktvis), caponata en cannoli.  Lokale deskundige geeft toelichting tijdens deze excursie.

De rest van de middag in Palermo ter vrije besteding. Afsluitend om 17.15 uur een door de NRC-academie geïnitieerd concert in het Politeama theater: Hommage aan Ennio Morricone, met aan de vleugel Gilda Buttà, die 25 jaar met Morricone samenwerkte. Overnachting in Palermo.

Dag 4
Palermo - Palazzo Adriano - Agrigento

Vanochtend vertrek richting Agrigento via het binnenland van Sicilië voor een bezoek aan Palazzo Adriano, het eerst genoemd in de tijd van de Normandische koning Rogier I, voor 1060. Het plein was het decor van het fictieve stadje Giancaldo in de Oscarwinnende film Nuovo Cinema Paradiso (1988) van Giuseppe Tornatore. De bioscoop zelf was een tijdelijke constructie. Palazzo Adriano is het centrum van de Albanese gemeenschap op Sicilië, waar Albanees naast Italiaans bestaat en orthodox naast katholiek. De Italiaanse vorm van Albanees, het Arbëreshë, wordt alleen nog in de kerken met de Byzantijnse rite gesproken. In dit authentieke dorp wordt een authentieke bakkerij bezocht om de specialiteit pane cunzato te proeven.

Vervolgens bezichtiging en de befaamde Tempelvallei. De Tempelvallei komt overeen met Akragas, gesticht in de 6e eeuw v.Chr. als Griekse kolonie. Het archeologisch park staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst, vanwege de overblijfselen van Griekse, Romeinse en vroegchristelijke tempels, de agora en vloermozaïeken. Van de Griekse tempels in de Valle dei Templi is de Concordia de best bewaarde van Italië. Verkenning van het antieke Akragas met een wandeling door de Valle dei Templi, naast moderne flats en tussen amandel- en olijfgaarden, met o.a. de tempels van Zeus, Herakles, Hera en Concordia.  Overnachting in de omgeving of Agrigento. 

Dag 5
Agrigento - Favara - Ragusa

Vanochtend richting Ragusa. Onderweg stop in het ooit verarmde dorp Favara, dat door mecenas Andrea Bartoli is herschapen tot de hipste plek op Sicilië: het project Farm Cultural Park beslaat het hele centrum, met galeries en muurschilderingen.  Vervolgens Ragusa, een barokstad omgeven door ravijnen, waar in 2007 L’ultimo dei Corleonesi werd opgenomen (Alberto Negrin/Ennio Morricone). Een andere ‘Morricone-film’, L'Uomo delle Stelle, speelt zich af tussen Ragusa Ibla en Monterosso Almo. Ragusa was tevens hoofddecor van de populaire detectiveserie Il Commissario Montalbano.

De wandeling van Ragusa Alta naar Ragusa Ibla voert langs het Palazzo della Cancelleria, de campanile (klokkentoren) van de Santa Maria dell’Itria, gesticht door de Maltezer Orde, met Arabische invloeden, en op de Piazza della Repubblica een andere prachtige barokkerk, Chiesa delle Santissime Anime del Purgatorio, gewijd aan de heiligen en zielen in het vagevuur. Ten slotte bezoek aan de Duomo San Giorgio.

Overnachting in de omgeving van Ragusa.

Dag 6
Ragusa – Modica - Siracuse - Catania

In de ochtend een wandeling door Modica, een barokstad met een Arabische voorganger (Mudiqah). Modica bestaat uit Modica Alta, de oudste ooit Arabische bovenstad, en Modica Bassa, de benedenstad. De excursieroute leidt langs Corso Umberto, de Chiesa del Carmine, San Giorgio kathedraal en de barokke Palazzo Polara en het Teatro Garibaldi. De stad is tevens bekend om haar unieke cioccolato di Modica, gemaakt volgens Azteeks recept van niets anders dan cacao en suiker, verrijkt met smaakmakers als jasmijn, rode pepertjes of johannesbrood.

In de loop van de middag een stop in Syracuse voor een bezoek aan de Santa Lucìa alla Badìa, de heilige die in Syracuse is geboren, vanwege Begrafenis van Sint Lucia, geschilderd door Caravaggio. Op het kleine schiereiland Ortigia, het oudste stadsdeel van Syracuse, bevinden zich de ruïnes van de tempel van Apollo, de dom van Syracuse, ooit Athenatempel – het oudste gebouw in Italië dat continu voor hetzelfde doel is gebruikt: 2500 jaar! - en de bron van Aretusa. Op slechts een korte afstand ligt Neapolis, met het grandioze Griekse theater, het magnifieke altaar van Hieron II, het Romeinse amfitheater en de langgerekte grot met de vreemde vorm, daarom het ‘Oor van Dionysius’ genoemd.  Syracuse was een van de locaties van de film Maléna, romantisch drama van Giuseppe Tornatore (muziek van Ennio Morricone) met Monica Bellucci,

Overnachting in Catania. 

Dag 7
Catania

In Catania, Città del vulcano, gelegen aan de voet van de Etna en in 1700 herbouwd van lavasteen na een zware aardbeving, zijn een Romeins theater en amfitheater bewaard gebleven en een middeleeuwse kathedraal tussen de barokparels. Catania is tevens bekend om parels van de Siciliaanse cuisine, zoals pasta alla Norma, genoemd naar de beroemde opera van de in Catania geboren operacomponist Vincenzo Bellini, crispelle, gefrituurde rolletjes van rijst of ricotta, en il conto delle minne, geglazuurde gebakjes in de vorm van volle, witte borsten, die verwijzen naar de martelgang van de heilige Agatha, beschermheilige van Catania, aan wie de indrukwekkende jaarlijkse processie in augustus is gewijd.

Vandaag verkenning van Catania; de stadsverkenning gaat langs de oudste vismarkt, het Piazza Duomo, de Fontana dell’Amenano en de kruisvaardersburcht Castello Ursino.  De oude haven heeft een artistieke transformatie ondergaan: tien reusachtige silo's zijn onder leiding van de Portugese kunstenaar Vhils beschilderd door tien internationale kunstenaars, die van Siciliaanse legenden en mythen de wellicht grootste muurschildering ter wereld hebben gemaakt.

In de middag een bezoek aan de Fondazione Brodbeck, opgezet door een Zwitsers-Siciliaanse ondernemer, die een slecht bekendstaande wijk met onder andere een drankfabriek omtoverde in een kunstcentrum met een verzameling Italiaanse kunst van 1949 tot 2010, van o.a. Renato Guttuso en Mimmo Paladino.

Overnachting in Catania.

Dag 8
Catania - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

De route

De reis vangt aan in Palermo en eindigt in Catania.

Sprekers voorafgaand aan de reis

Peter de BruijnFilmredacteur

Peter de Bruijn (Den Haag, 1969) studeerde nieuwe geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 1999 als redacteur van NRC Handelsblad. Hij was onder meer werkzaam op de Haagse redactie van de krant en bij de redactie Opinie. Hij was redacteur non-fictie en plaatsvervangend chef van de bijlage Boeken. Sinds 2007 is hij aangesteld als filmredacteur en is hij mede verantwoordelijk voor de bijlage Film, die op woensdag verschijnt.

Sprekers op locatie

Marc LeijendekkerCorrespondent Italië

Marc Leijendekker is correspondent in Italië van NRC, een functie die hij eerder heeft vervuld van 1988-2001. Hij was verder chef Opinie, redacteur Europa en redacteur Buitenland. In zijn debuut ‘De Italiaanse Revolutie’ beschreef Leijendekker het roerige begin van de jaren negentig, het eerste kabinet Berlusconi, ‘operatie schone handen’ (mani pulite) en de afscheidingsbeweging Lega Nord. Zijn laatste boek ‘Het land van de krul’ trekt deze lijn aan de ene kant door en gaat in op het opzienbarende succes van Silvio Berlusconi het afgelopen decennium.

Boekingsinformatie

v.a. 2995,- p.p.

Reisdata: 4- 11 Mei 2021
Reissom: vanaf € 2.995,- p.p op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer:  € 595,- per persoon

Inclusief Vliegreis Amsterdam - Palermo; Catania - Amsterdam (met overstap in resp. Milaan/Rome), luchthavenbelastingen (ca. € 135,-), bagage (ca. € 50,-), verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen **** hotels op basis van logies & ontbijt, twee diners, gastronomische excursie Palermo, transfer luchthaven – hotel v.v., lezingen van Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis,  inhoudelijke begeleiding door de  NRC-correspondent Marc Leijendekker, Engelssprekende lokale begeleiding

Minimimum deelnemers: 25 personen
Maximum deelnemers: 35 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. 

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top