Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

Sicilië - Magna Graecia en Morricone

  • Academie naar Sicilië over geschiedenis en actualiteit, over film, muziek en gastronomie
  • bekende hoogtepunten en Unesco-werelderfgoed van Sicilië
  • Bezoek aan filmlocatie van het oeuvre van Ennio Morricone
  • Incl. concert Hommage aan Ennio Morricone geïnitieerd door NRC-academie
  • Inhoudelijk begeleiding door NRC Correspondent Marc Leijendekker
  • Inleidende studiedag met NRC-filmredacteur Peter de Bruijn
  • minderbekende parels van Sicilië zoals Palazzo Butera in Palermo of Villa Palagonia in Bagheria
v.a. 2995 p.p.

De reis in het kort

Een achtdaagse NRC-academie naar Sicilië over film, muziek en gastronomie, over geschiedenis en actualiteit, onder leiding van oud-NRC-journalist in Italië Marc Leijendekker, en met bijdrage van NRC-filmredacteur Peter de Bruijn  

Sicilië is groots en filmisch, onlosmakelijk verbonden met de legendarische filmcomponist Ennio Morricone: van zijn vrouw uit Messina tot zijn samenwerking met regisseur Giuseppe Tornatore. Behalve hun Cinema Paradiso, L'Uomo delle Stelle en Malèna werden hier ook iconische films gedraaid als Kaos, La terra trema, L'avventura, Il gattopardo en The Godfather I, II en III.

In het spoor van Ennio Morricone ontsluiert deze NRC-academie Sicilië, dat, volgens Morricone, 'zowel mooi is vanwege zijn tegenstrijdigheden als vanwege zijn menselijkheid. De Sicilianen zijn een uitverkoren volk in de beste en de slechtste zin.'

Lang voor de Romeinen, die Zuid-Italië Magna Graecia noemden, kruisten Afrika, Azië en Europa elkaar op Sicilië, waar alle culturen mengden en bloeiden. Sicilië was een ankerplaats voor vrijbuiters, landverhuizers en zeehelden, en speelde een dramatische rol in de levens van Odysseus, Justinianus en zelfs Michiel de Ruyter.

Tastbare geschiedenis, Griekse tempels en het spektakel van barokke palazzo's, Street– en Land-Art, filmische landschappen, pittoreske markten en een culinaire traditie die de gehele Europese cuisine beïnvloedde - de oneindige rijkdom van Sicilië wacht erop ontdekt te worden.

NRC-filmredacteur Peter de Bruijn leidt de academie in; NRC-correspondent in Italië Marc Leijendekker geeft toelichtingen tijdens de hele reis.

Sicilië, waar Archimedes lesgaf en Paulus predikte, is door de strategische ligging in de Middellandse Zee altijd felbegeerd geweest. Feniciërs en Grieken vestigden zich er als eersten. In de eeuwen daarna volgden heersers elkaar op, van Romeinen en Byzantijnen via Arabieren en een reeks Europese vorstenhuizen tot de Geallieerde invasie in 1943. Het was een Romeinse provincie, een Arabisch emiraat en een Normandisch koninkrijk. Feniciërs, Carthagers, Zwaben, Angevins, Aragonezen en Joden hebben hun stempel gedrukt op Sicilië. Griekse bestuurders, Arabische emirs, Normandische ridders, Byzantijnse bisschoppen en Heilig-Roomse keizers zetelden er. Al die culturen beïnvloedden elkaar en lieten hun specifieke erfgoed na: Fenicische nederzettingen, Punische steden, Griekse tempels, Romeinse amfitheaters, Normandisch-Arabische kastelen en Aragonese kerken, maar ook hun taal en keuken.

Dagprogramma

Dag 1
donderdag 20 oktober 2022 Amsterdam - Catania

Vlucht naar Catania per Lufthansa, met overstap in München, en aankomst om 17.10 uur. Transfer naar het hotel en de opening vande NRC-academie door Marc Leijendekker, de NRC-correspondent in Italië.

Città del vulcano, gelegen aan de voet van de Etna en in 1700 herbouwd van lavasteen na een zware aardbeving, zijn een Romeins theater en amfitheater bewaard gebleven en een middeleeuwse kathedraal tussen de barokparels. Catania is tevens bekend om parels van de Siciliaanse cuisine, zoals pasta alla Norma, genoemd naar de beroemde opera van de in Catania geboren operacomponist Vincenzo Bellini, crispelle, gefrituurde rolletjes van rijst of ricotta, en il conto delle minne, geglazuurde gebakjes in de vorm van volle, witte borsten, die verwijzen naar de martelgang van de heilige Agatha, beschermheilige van Catania, aan wie de indrukwekkende jaarlijkse processie in augustus is gewijd.

Dag 2
21 vrijdag 21 oktober 2022         Catania

Vandaag verkenning van Catania; de stadsverkenning gaat langs de oudste vismarkt, het Piazza Duomo, de Fontana dell’Amenano en de kruisvaardersburcht Castello Ursino.  De oude haven heeft een artistieke transformatie ondergaan: tien reusachtige silo's zijn onder leiding van de Portugese kunstenaar Vhils beschilderd door tien internationale kunstenaars, die van Siciliaanse legenden en mythen de wellicht grootste muurschildering ter wereld hebben gemaakt.

In de  middag een uitstapje naar Siracuse. Eerst een bezoek aan de Santa Lucìa alla Badìa, de heilige die in Syracuse is geboren, vanwege Begrafenis van Sint Lucia, geschilderd door Caravaggio. Op het kleine schiereiland Ortigia, het oudste stadsdeel van Syracuse, bevinden zich de ruïnes van de tempel van Apollo, de dom van Syracuse, ooit Athenatempel – het oudste gebouw in Italië dat continu voor hetzelfde doel is gebruikt: 2500 jaar! - en de bron van Aretusa. Op slechts een korte afstand ligt Neapolis, met het grandioze Griekse theater, het magnifieke altaar van Hieron II, het Romeinse amfitheater en de langgerekte grot met de vreemde vorm, daarom het ‘Oor van Dionysius’ genoemd. Syracuse was een van de locaties van de film Maléna, romantisch drama van Giuseppe Tornatore (muziek van Ennio Morricone) met Monica Bellucci,

Overnachting in Catania.

Dag 3
zaterdag 22 oktober 2022          Ragusa - Agrigento

Vanochtend vertrek naar  Ragusa, een barokstad omgeven door ravijnen, waar in 2007 L’ultimo dei Corleonesi werd opgenomen (Alberto Negrin/Ennio Morricone). Een andere ‘Morricone-film’, L'Uomo delle Stelle, speelt zich af tussen Ragusa Ibla en Monterosso Almo. Ragusa was tevens hoofddecor van de populaire detectiveserie Il Commissario Montalbano.

De wandeling van Ragusa Alta naar Ragusa Ibla voert langs het Palazzo della Cancelleria, de campanile (klokkentoren) van de Santa Maria dell’Itria, gesticht door de Maltezer Orde, met Arabische invloeden, en op de Piazza della Repubblica een andere prachtige barokkerk, Chiesa delle Santissime Anime del Purgatorio, gewijd aan de heiligen en zielen in het vagevuur. Ten slotte bezoek aan de Duomo San Giorgio.

Vervolgens bezichtiging en de befaamde Tempelvallei. De Tempelvallei komt overeen met Akragas, gesticht in de 6e eeuw v.Chr. als Griekse kolonie. Het archeologisch park staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst, vanwege de overblijfselen van Griekse, Romeinse en vroegchristelijke tempels, de agora en vloermozaïeken. Van de Griekse tempels in de Valle dei Templi is de Concordia de best bewaarde van Italië. Verkenning van het antieke Akragas met een wandeling door de Valle dei Templi, naast moderne flats en tussen amandel- en olijfgaarden, met o.a. de tempels van Zeus, Herakles, Hera en Concordia. Overnachting in de omgeving of Agrigento.

Dag 4
zondag 23 oktober 2022             Agrigento - Castello Incantanto - Gibellina - Palermo

Vanochtend vertrek richting Palermo.

Eerst een stop voor Il Castello Incantato, een beeldentuin in een olijfgaard met duizend hoofden, gehouwen door Filippo Bentivegna, die na zeven jaar Verenigde Staten terugkeerde naar zijn geboortedorp Sciacca en daar tot zijn dood, 35 jaar later, als kunstenaar actief bleef.  

Vervolgens een stop in Gibellina, een unique Land Art-project dat een in 1968 door een aardbeving dorp deed herleven en tot de nieuwe identiteit heeft bijgedragen. Boven de ruïnes verrees het grootste ooit gemaakte Land Art kunstwerk van 85.000 vierkante meter - Montagna di Sale van Mimmo Paladino, een zoutberg met bronzen paarden erin gestoken, en de imposante Il Grande Cretto van Alberto Burri, Na de bezichting van het kunstwerk een rondleiding in het Museo delle Trame Mediterranee  voor de decoratieve en hedendaagse kunst.  Vervolgens rit naar Palermo, alwaar de overnachting

Palermo, gesticht door de Feniciërs was dankzij de gunstige ligging een ideale aanlegplaats, wat de naam ’Panormos’ verklaarde: ’allemaal haven’. Na de Feniciërs volgde een hele reeks overheersers. In 254 voor Christus werden de Romeinen er de baas, in 440 was het de beurt aan de Vandalen en in 831 veroverden de Arabieren Palermo. Die bouwden er paleizen en ook een enorme moskee, op de plek waar nu de imposante kathedraal staat. Halverwege de elfde eeuw drongen de Noormannen binnen. Zij werden opgevolgd door Duitsers, Fransen en Spanjaarden. Sinds 1860 hoort Sicilië en hiermee Palermo bij Italië.

Dag 5
maandag 24 oktober 2022         Palermo 

Vanochtend verkenning van het moderne Palermo, met de levendige wijk la Kalsa, bezoek bij de haven aan Palazzo Butera en bezichtiging van de in 2018 voor publiek geopende collectie van Massimo Valsecchi en Francesca Frua De Angeli, eerder in bruikleen aan het Fitzwilliam Museum in Cambridge en het Ashmolean Museum in Oxford. Aansluitend de 12e-eeuwse kerk Santa Maria dell’Ammiraglio (bijnaam La Martorana), volgens de Andalusische reiziger Ibn Jubayr in 1184 het mooiste monument ter wereld, met mozaïeken die voor de Cappella Palatina niet onderdoen. Naar deze kerk is traditioneel marsepein genoemd: ‘frutta de martorana’ - de nonnen maakten ooit ter ere van een bisschopsbezoek fruit van marsepein, bij gebrek aan sinaasappels aan de bomen. Middag ter eigen beschikking - bij voorbeeld voor een bezoek aan een van de musea Overnachting in Palermo. Bij voorbeeld Museum Galleria d’Arte Moderna Sant’Anna  verdeeld over twee spectaculaire gebouwen: een barok klooster en het Catalaans-gotische Palazzo Bonet, en heeft een grote collectie moderne kunst, internationale maar ook Italiaanse als De Chirico en Guttuso.  

Dag 6
dinsdag 25 oktober 2022            Cefalu en Bagheria - in het spoor van Ennio Morricone 

's Ochtends een uitstapje naar Cefalu - voor een bezoek aan de beroemde Dom, de eerste door de Normandische koningen in de twaalfde eeuw gebouwde kerk. Architectonisch (zowel van buiten als van binnen) is deze kerk bijzonder interessant, maar terecht vermaard is ze om de mozaïeken.

In de middag een uitstapje naar Bagheria, geboorteplaats van regisseur Giuseppe Tornatore, vriend van Morricone, met wie hij dertien keer samenwerkte. Morricone is ook ereburger van Bagheria, zomerverblijf van rijke Palermitanen. Bezoek aan de zogenaamde Monstervilla van de grootvorsten van Palagonia, waar Giuseppe Tornatore de monumentale film Baaria (2009) draaide: fresco's met de werken van Hercules, een schitterende spiegelzaal omgeven door een groot park met ruim tweehonderd monsterbeelden, karikaturen van de minnaars van de echtgenote van de 18e-eeuwse eigenaar. Hier nam Michelangelo Antonioni ook een scène op van L'avventura (1960). Tornatore gebruikte Bagheria in meer films. De broers Taviani gebruikten Villa Valguarnera in een van de vier verhalen van Luigi Pirandello in de film Kaos. Overnachting in Palermo.

Dag 7
woensdag 26 oktober 2022       Palermo & Nabucco

Vanochtend het authentieke Palermo: stad van indrukwekkende palazzo's en ruim honderd kerken met pittoreske koepels, Arabisch-Normandische gebouwen (sinds 2015 Unesco-werelderfgoed), kleurrijke mozaïeken en levendige markten. De route gaat lang de enorme fontein op het Piazza Pretoria; La Zisa (van het Arabische ‘aziz’- schitterend), een Normandisch paleis, gebouwd als zomerverblijf voor de Normandische koning Willem I; en de kathedraal. Paleis en kathedraal waren locaties voor Francesco Rosi's film Dimenticare Palermo (1990), met James Belushi, Philippe Noiret, Vittorio Gassman én muziek van Ennio Morricone. Morricone componeerde in 1978 Addio a Palermo voor de Italiaanse film Corleone met Claudia Cardinale. In de middag een bezoek aan de kleurrijke markt Ballaró - een uitgelezen plaats om cibo di strada (street food) te ontdekken: arancine, gefrituurde risottoballen die ongeveer zo groot zijn als sinaasappels; panelle (gefrituurde kikkererwtenkoekjes), pane con milza (broodje milt), babaluci (slakjes), quarume (in bouillon gekookte kalfsingewanden), polpi bolliti (gekookte inktvis), caponata en cannoli.

's Avonds opera Nabucco in Teatro Massimo -het grootste lyrische operahuis in Italië en een van de grootste operahuizen in Europa. Overnachting in Palermo.

Dag 8
donderdag 27 oktober 2022 Palermo - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland, met overstap in Zürich.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

De route

De reis vangt aan in Palermo en eindigt in Catania.

Sprekers voorafgaand aan de reis

Peter de BruijnFilmredacteur

Peter de Bruijn (Den Haag, 1969) studeerde nieuwe geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 1999 als redacteur van NRC Handelsblad. Hij was onder meer werkzaam op de Haagse redactie van de krant en bij de redactie Opinie. Hij was redacteur non-fictie en plaatsvervangend chef van de bijlage Boeken. Sinds 2007 is hij aangesteld als filmredacteur en is hij mede verantwoordelijk voor de bijlage Film, die op woensdag verschijnt.

Sprekers op locatie

Marc LeijendekkerCorrespondent Italië

Marc Leijendekker is correspondent in Italië van NRC, een functie die hij eerder heeft vervuld van 1988-2001. Hij was verder chef Opinie, redacteur Europa en redacteur Buitenland. In zijn debuut ‘De Italiaanse Revolutie’ beschreef Leijendekker het roerige begin van de jaren negentig, het eerste kabinet Berlusconi, ‘operatie schone handen’ (mani pulite) en de afscheidingsbeweging Lega Nord. Zijn laatste boek ‘Het land van de krul’ trekt deze lijn aan de ene kant door en gaat in op het opzienbarende succes van Silvio Berlusconi het afgelopen decennium.

Boekingsinformatie

v.a. 2995,- p.p.

Reisdata: 20 - 27 Oktober 2022
Reissom: vanaf € 2.995,- p.p op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer:  € 595,- per persoon

Inclusief Vliegreis Amsterdam - Palermo; Catania - Amsterdam (met overstap in resp. Milaan/Rome), luchthavenbelastingen (ca. € 135,-), bagage (ca. € 50,-), verblijf in een tweepersoonskamer in centraal gelegen **** hotels op basis van logies & ontbijt, twee diners, gastronomische excursie Palermo, transfer luchthaven – hotel v.v., lezingen van Nederlandse sprekers, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis,  inhoudelijke begeleiding door de  NRC-correspondent Marc Leijendekker, Engelssprekende lokale begeleiding

Minimimum deelnemers: 25 personen
Maximum deelnemers: 35 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top