Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Route
  • Sprekers & lezingen
  • Reisuitbreidingen
  • Boekingsinformatie

Vragen over deze reis?

De zijderoute, kraamkamer van de westerse beschaving

  • Bijzondere reisroute van west naar oost
  • In gezelschap van China-expert Annette Nijs
  • Inleidende studiedag
  • Mogelijkheid verlenging van de reis in Beijing
v.a. 4995,- p.p.

De reis in het kort

Namen uit een spannend jongensboek lijken het: Samarkand, Buchara, Tasjkent, Turpan, Dunhuang, Jiayuguan en Xi’an. Stuk voor stuk zijn het zeer oude en mythische, bijna sprookjesachtige steden. Bezoek deze oude en nieuwe zijderoute samen met voormalig staatssecretaris en China-expert Annette Nijs. Ervaar de geschiedenis van de kraamkamer van de beschaving in en zie met eigen ogen hoe de New Silk Roads aan het ontstaan zijn, waarlangs de huidige Global Economy haar producten vervoert.

Wie eerlijk naar de wereldgeschiedenis kijkt ziet dat het beginpunt van de westerse beschaving niet rondom de Middellandse Zee maar ten oosten van de Kaspische Zee. Het idee dat Europa ontstaan is uit de opeenvolging van de Hellenistische wereld, het Romeinse Rijk en de Renaissance getuigt van een vergaande historische bijziendheid. Al deze beschavingen, die wij de wieg van Europa noemen, hebben alleen tot bloei kunnen komen door de contacten die ze hebben gehad met andere, oudere beschavingen die via de zijderoutes nieuwe producten en ideeën naar het westen brachten. Die contacten resulteerden in een global economy waardoor er Chinese zijde werd gedragen door de elite van Carthago, rijke Perzen aardewerk gebruikte uit de Provence en kruiden uit India opdoken in de Afghaanse en Romeinse keuken.

De Oezbeekse steden Buchara en Samarkand waren kruispunten op de zijderoute en ademen nog de oriëntaalse sfeer van Duizend-een-Nacht, van sultans en harems, moskeeën en madrassa’s, kamelen en karavanen. Deze oude binnensteden prijken oogverblindend mooi op de Unesco-Werelderfgoedlijst. De Oezbeekse cultuur is gevormd door vele verdwenen culturen als de Bactrische, Sogdische en Partische en volkeren als Koechanen, Tocharen, Arabieren, Perzen, Turken en Mongolen.

China exploreerde onder de Han-keizers (2de eeuw voor Chr. – 2de eeuw na Chr.) de gebieden ten westen van het keizerrijk en stuitte daarbij op al bestaande handelsroutes in Oezbekistan en Perzië. Zo kon de zijderoute ontstaan waarvan het beginpunt lag in de oostelijke Middellandse Zee en het eindpunt ver in het midden van China. Tijdens de Tang-periode (6de eeuw na Chr.) groeide China uit tot een wereldmacht. Haar hoofdstad Xi’an was het beginpunt van de zijderoute waarover de handelskaravanen naar het westen voerden. De resten van deze bloeiperiode zijn nog overal in deze stad te vinden. Maar het allerberoemdst is de opgraving van het terracottaleger van keizer Qin Shi Huang. De woestijnsteden Turpan en Jiayuguan zijn spectaculaire voorbeelden van klassieke Chinese steden op de zijderoute.

Annette Nijs over China en de nieuwe zijderoute:
‘De New Silk Road gaat de geschiedenis in als de nalatenschap van de Chinese President Xi. Waar vroegen handelaren met kamelen over rulle zandwegen liepen, daveren nu treinen met containers, nog steeds via oude zijderoute steden zoals Xi`an, Turpan, Samarkand en Bouchara, enerzijds naar Iran en anderzijds naar Duisburg. Vandaar brengt een Nederlands transportbedrijf de vracht naar ons eigen Tilburg en laadt Europese whisky, babymelk, medicijnen en machines in voor de reis terug naar het Oosten. Naast nieuwe supermoderne snelwegen, spoorwegen, zeehavens, olie- en gaspijpleidingen en elektriciteitscentrales is er ook nog de veel minder bekende Nieuwe Cyber Digitale zijderoute: geavanceerde internationale netwerken voor telecommunicatie, e-commerce, slimme logistieke centra , artificiële intelligentie om fabrieken te robotiseren en fabrieksdata te analyseren, blockchain voor internationale financiële transacties en zelfs een ruimteproject om de aarde te observeren om klimaatrampen vroeg op te sporen. Internationale traditionele cultuurfestivals, promotie van moderne film en internetkunst: het kan de mensen langs de Nieuwe zijderoute – twee derde van de wereldbevolking in minstens 75 landen - dichter bij elkaar brengen. Bescherming van het oude zijderoute erfgoed op zo'n 500 locaties heeft ook de aandacht. In 2014 kregen al 33 locaties daarvan - in China, Kazakstan en Kirgizië - de status van World Heritage. Zo wordt de geschiedenis van de oude en nieuwe zijderoute verbonden. Tijdens de reis door Oezbekistan en China zal zich deze spannende verbintenis langzaam maar zeker ontvouwen.’

Dagprogramma

Dag 1
Amsterdam - Samarkand

Na de vlucht met overstap in Istanboel, aankomst in de nacht in Samarkand. Transfer naar het centraal gelegen hotel en overnachting. Samarkand wordt gezien als de ‘parel van de Oriënt’.
Overnachting in Samarkand.

Dag 2
Samarkand
Aan het eind van de middag verkenning van het Registanplein, met zijn prachtige koranscholen Oeloegbek en Schir Dor. Aansluitend bezoek aan Goer-Emir, het paleisachtige mausoleum van de machtige Timoer Lenk.Vanavond een diner-voordracht door Annette Nijs.
Overnachting in Samarkand.
Dag 3
Samarkand - Boechara
´s Ochtends een rondleiding door Shahi-Zinda, een indrukwekkende necropool met de mooiste mozaïeken van Oezbekistan. Met de bouw van de Bibi-Hanoem-moskee werd begonnen in 1399, na Timoers succesrijke veldtocht naar India. Daarna een wandeling door de Siab-bazaar. In de avond vertrek naar Boechara. Vanaf de negende eeuw na Chr. was de stad als religieus en intellectueel centrum - ´zuil van de islam´ - vermaard in de gehele islamitische wereld.
Overnachting in Boechara.
Dag 4
Boechara
De hele dag in Boechara met bezoek aan de Bolohauz-moskee (privémoskee van de emir), de Magokki-Atari- moskee en het imposante Po-i-Kaljan-complex. De Kaljan-minaret was een belangrijk baken voor woestijnkaravanen. Daarna een wandeling door de oude stad met bezoek aan het Ljabi-hauz, een complex van drie monumentale gebouwen: de Nadir Divan Begi Madrassa, de Nadir Divan Begi Khonaga en de Koekeldasj Madrassa. ´s Avonds voorstelling van traditionele muziek en dans in pittoreske nationale klederdracht in de Nadir Divan Begi Madrassa.
Overnachting in Boechara.
Dag 5
Boechara - Tasjkent
´s Ochtends het Registan-plein met de versterkte residentie van de emirs, de Ark. Het complex omvatte ooit een complete stad, bestaande uit huizen, binnenhoven, officiële gebouwen en verblijfplaatsen voor de emir, zijn harem en familieleden. In de middag bezoek aan het Samani-mausoleum uit de 10e eeuw en de heilige bron Chasjma–Ajoeb, genoemd naar de heilige Jacobus. . Na een bezoek aan Sitorai Moch-i-Hossa, de zomerresidentie van de laatste emir, Said Alim Khan, transfer naar het station en vertrek per sneltrein naar Tasjkent.
Overnachting in Tasjkent.
Dag 6
Tasjkent - Ürümqi

Vanochtend gaat Annette Nijs in gesprek met een lokale deskundige, over de maatschappelijke en culturele rol van de Nieuwe Zijderoute in Oezbekistan, vervolgens rit langs de belangrijkste pleinen en gebouwen van deze groene stad, zoals het Alisjer Navoj opera- en ballettheater, van de architect van het Leninmausoleum in Moskou, en een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten, met een verrassende collectie Oezbeekse schilderkunst en verzameling verfijnd textiel. Aansluitend een lezing over de Oude & Nieuwe Zijderoute door een Zijderoutedeskundige. In de avond vlucht naar Ürümqi, hoofdstad van de Autonome Oeigoer-republiek Xinjiang (Sinkiang). Deze verst van zee verwijderde stad op aarde was ooit een belangrijke halte op de Zijderoute.
Overnachting in Ürümqi.

Dag 7
Ürümqi - Turpan

In de ochtend rit naar oasestad Turpan, de laagstgelegen stad van China.
Bezoek aan de ruïnes van Jiaohe, een twee millennia oud fort op een steile klip in de Yarnaz-vallei, voorgoed verlaten na de Mongoolse invasie in de dertiende eeuw. De minaret van Emin uit 1777 in Turpan is met 44 meter de hoogste van China. Net als andere moskeeën in Xinjiang is de stijl een mengeling van traditioneel islamitisch en de Oeigoer-bouwtraditie. De Turpan-depressie wordt van water voorzien door het extensieve karez-irrigatiesysteem, een systeem van 1100 verticaal gegraven bronnen die over een afstand van 5000 kilometer horizontaal met elkaar verbonden zijn.
Overnachting in Turfan.

Dag 8
Turpan

Bezoek aan de ruïnes van Gaochang, de best bewaard gebleven ruïnestad van heel China. In de eerste eeuw voor Christus gebouwd in de eindeloze Gobiwoestijn, beslaat Gaochang 2,2 miljoen vierkante meter met voornamelijk lemen gebouwen. Turpan was het boeddhistische centrum van de zijderoute. Omdat boeddhisme de eerste geïmporteerde religie in dit gebied was, is hier ook de oudste grotschilderkunst in China te bewonderen. De Bizaklik-Duizend-Boeddha-grotten zijn hoog boven de Mutou-vallei te vinden, onder de Vlammende Berg. Van de 83 oorspronkelijke grotten zijn er nog 57 over, met 1200 m2 kleurrijke schilderingen in 40 ervan. Zes kilometer van Gaochang bevindt zich de oude begraafplaats van Astana, met duizend tombes uit de 4e-8e eeuw. Onder de grafvondsten zijn mummies, beelden, schilderingen, juwelen en zijdeschilderingen.
Overnachting in Turpan.

Dag 9
Turpan - Liuyuan - Dunhuang 
Transfer naar het station voor de hogesnelheidstrein naar Liuyuan. Na aankomst rit naar Dunhuang en bezoek aan de Mingsha-zandduinen, beroemd om het fluitgeluid dat de wind veroorzaakt. Het maansikkelmeer is een oasemeer in de vorm van een maansikkel. Terug in Dunhuang diner en bezoek aan de nachtmarkt.
Overnachting in Dunhuang.
Dag 10
Dunhuang-Jiayuguan 

Bezoek aan de Mogao-grotten. Vlakbij Dunhuang hebben boeddhistische monniken tussen de 4e en de 12e eeuw duizend grotten gehakt in een rotswand, waarvan er nog 492 over zijn, gedecoreerd met schilderingen en beelden. ‘s Middags rit naar Jiayuguan, ooit de westelijke grensplaats van China en een belangrijke halte op de zijderoute.
Overnachting in Jiayuguan.

Dag 11
Jiayuguan - Xi`an 

’s Morgens bezoek aan de westelijkste van de drie grote doorgangen in de Grote Muur. Door deze poort werden eeuwenlang bannelingen de Gobi ingestuurd om nooit meer terug te keren. Het enorme fort, gebouwd rond 1345, is het best bewaarde van alle fortificaties in de Grote Muur. De Overhangende Muur is een in 1539-40 toegevoegde versterking die het vijanden onmogelijk maakt om het fort heen te trekken. Het Museum van de Grote Muur is gebouwd in de vorm van de muur zelf; ook van binnen heeft het de kenmerkende zigzagvorm. ’s Middags bezoek aan de in China zeer geliefde Weijin-tomben, duizend graftomben uit de Wei-dynastie (265-420), waarvan er 700 zijn uitgegraven en 18 zeer grote gerestaureerd: op de wandschilderingen zijn alledaagse scènes te zien.
Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Xi`an, alwaar check-in in hotel en overnachting.

Dag 12
Xi`an 

’s Morgens een voordracht door Annette Nijs over het project ‘One Belt One Road’. Vervolgens bezoek aan het Mausoleum van keizer Qin Shi Huang met de honderden terracottakrijgers. Op de terugweg bezoek aan de fabriek waar replica’s worden gemaakt van het terracottaleger. ’s Middags bezoek aan de stadsmuur van Xi’an, de oudste van de Vier Grote Oude Hoofdsteden van China en begin- en eindpunt van de zijderoute. De goed bewaarde muur werd herbouwd in de 14e eeuw, de vroege Ming-periode, gebaseerd op het binnenste keizerlijke paleis van de Tang-dynastie. De spectaculaire Grote en Kleine Pagoden van de Wilde Gans zijn meer dan duizend jaar oud. In de avond wandeling door de moslimwijk.
Overnachting in Xi’an.

Dag 13
Xi`an - Beijing 

Transfer naar het treinstation en vertrek per sneltrein naar Beijing. Na aankomst in de middag transfer naar het hotel.
Overnachting in Beijing.

Dag 14
Beijing - Amsterdam

Ter afsluiting bezoek de bekendste bezienswaardigheid van de stad - van de bezoek aan het Plein van de Hemelse Vrede (Tian’anmen Plein) en de Verboden stad, het exclusieve domein van het keizerlijke hof en hoge functionarissen, voltooid in 1420. Na een vrije middag transfer naar de luchthaven voor terugvlucht naar Amsterdam.

Dag 15
Amsterdam

In de ochtend aankomst in Amsterdam.

De route

De reis vangt aan in Oezbekistan op het westelijke deel van de zijderoute en wordt voortgezet in China beginnend in Urumqi. 

Sprekers voorafgaand aan de reis

Rolf Strootman
Rolf StrootmanHistoricus

Rolf Strootman is verbonden aan de Universiteit Utrecht, en heeft eerder gewerkt aan de Universiteit Leiden, de Universiteit van Los Angeles en het Getty Research Institute in Los Angeles. Zijn specialisme is de geschiedenis en de cultuur van het Midden-Oosten en Centraal-Azië in de Oudheid, waarover hij verscheidene boeken en vele artikelen publiceerde. Zijn huidige onderzoek richt zich op het ontstaan van de zijderoute in de context van de eerste Euraziatische wereldrijken.

Joan Veldkamp
Joan VeldkampPoliticoloog

Joan Veldkamp is politicoloog, journalist en China- & Japandeskundige. Vanaf 2005 werkte ze in Tokio als correspondent voor De Volkskrant en Elsevier. In 2009 verhuisde ze naar Shanghai, waar daadkracht en vooruitgang de boventoon voeren, en deed ze verslag voor Elsevier en NOS Radio 1 van zowel bijzondere Chinezen als van de geopolitieke ambities van China. Na terugkomst in Nederland eind 2011 was Veldkamp buitenlandredacteur bij de NOS tot eind 2015, werkte ze als freelance journalist en publiceerde ze haar eerste boek, ’Vrijhaven Shanghai’, in 2017, over Shanghai als toevluchtsoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joan blijft China regelmatig bezoeken en publiceert over het land in bijvoorbeeld De Correspondent.

Sprekers op locatie

Annette Nijs
Annette NijsChina-expert

Annette Nijs is China-expert, macro-econoom en bestuursadviseur. Ze is gespecialiseerd in China's geopolitiek, de Nieuwe zijderoute, 'China Goes Global' en de Chinese economie. Annette is oprichter van The China Agenda, een netwerk van China-ervaringsdeskundigen die ondernemers ondersteunen om intelligenter om te gaan met China. Haar tweede boek, The China Factor, verscheen in de eerste helft van 2019, tien jaar na haar eerste boek China door andere ogen. Een decennium lang, tot 1 oktober 2018, was Nijs directeur van CEIBS, China Europe International Business School: de # 1 business school in Azië en # 10 in de wereld. Nijs is een voormalig staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, richtte het Nijenrode Europa China Instituut op en startte haar internationale carrière bij Shell. Nijs is onder meer lid van de Raad van Toezicht van The Hague Partners, vicevoorzitter van de Asia-Pacific CEO Association en lid van de internationale adviesraad van Nyenrode Business University. In 2004 werd Nijs Ridder in de orde van Oranje-Nassau. In 2015 ontving zij de 'Chinese Government Friendship Award', de hoogste onderscheiding van de Chinese overheid voor buitenlanders.

Reisverlenging

Vierdaagse verkenning Beijing

Dag 1
Beijing

’s Ochtends vervolg van de verkenning van Beijing – met een bezoek aan het Zomerpaleis met zijn prachtige tuinen en meren. Op deze koele plaats scholen de vroegere keizers zich voor de zomerhitte. Na de lunchpauze bezoek aan Hutong langs authentieke binnenhoven, waar we o.a. langs een woning van Mao komen. ’s Avonds (optioneel, o.v. van het repertoire) een voorstelling in de Peking-opera: een kleurrijke combinatie van traditionele muziek, poëzie, zang- en voordrachtkunst, acrobatiek en vechtkunst.

Dag 2
Beijing

Vanochtend bezoek aan de Chinese Muur, een symbool van Chinees vernuft. De huidige muur dateert grotendeels uit de Ming-Dynastie, maar bij de totale bouw zijn in 2000 jaar tijd minstens 20 staten en dynastieën betrokken geweest. De muur strekt zich uit over een lengte van 6000 km, met ruim 1000 versterkte poorten en 10.000 torens. Voor de bewaking was destijds een garnizoen van 1 miljoen soldaten nodig. Vervolgens bezoek aan de Heilige Weg en de Ming-Tombes. ’s Middags bezoek aan de Lama-Tempel (daar is o.a. een Boeddha-beeld te zien van 18 m hoog, gesneden uit één stuk sandelhout).
Overnachting in Beijing.

Dag 3
Beijing - Amsterdam

Vanochtend bezoek aan de Tempel van de Hemel, parel van de Chinese architectuur, waar de keizers kwamen bidden voor een goede oogst. Vervolgens transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam, met overstap in Istanboel.

Dag 4
Amsterdam 

In de ochtend aankomst in Amsterdam.

Reissom uitbreiding p.p.: € 645,- per persoon
Reisdatum uitbreiding: 29 Augustus 2021

Eenpersoonskamertoeslag: €215,- p.p.

Inclusief: transfers, verblijf in ****accommodaties op basis van logies/ontbijt, excursies inclusief vervoer en entrees, Engelssprekende lokale begeleiding en Nederlandssprekende deskundige reisbegeleiding door Theo van de Laar

Exclusief: visum China, overige maaltijden, reis- en/of annuleringsverzekering, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, facultatieve excursies, bijdrage stichting Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking (max. 9 personen) en administratiekosten € 25,- per boeking.

Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Nederlandssprekend- of Engelstalige) gids, vervoer en entrees. De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleiders zijn niet  inbegrepen. Richtlijn ca. € 2,- per persoon per excursie.

Minimimum deelnemers uitbreiding: 20 personen
Maximum deelnemers uitbreiding: 30 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

Boekingsinformatie

v.a. 4995,- p.p.

Reisdata: 12 - 15 September 2021
Reissom: vanaf € 4.995,- p.p op basis van tweepersoonskamer
vanaf € 5.690,- p.p op basis van éénpersoonskamer

(Reissom 4-daagse verlenging: € 645,- per persoon)
(Reisdatum verlenging: 12 - 15 september 2021

Inclusief
Vliegreis Amsterdam – Samarkand en Beijing – Amsterdam via Istanboel per Turkish Airlines, luchthavenbelastingen (ca. € 325 p.p.-), ruimbagage, vlucht Tasjkent - Urumqi per Uzbekistan Airlines, transfers, verblijf in ****accommodaties op basis van logies/ontbijt, één lunch en twee diners, excursies inclusief vervoer en entrees, lezingen op locatie, reader, literatuurlijst, inleidende studiemiddag in Nederland voorafgaand aan de reis, Engelssprekende lokale begeleiding en Nederlandssprekende deskundige reisbegeleiding door Theo van de Laar, inhoudelijke begeleiding (twee lezingen op locatie) door Annette Nijs tijdens de reis.

Minimimum deelnemers: 30 personen
Maximum deelnemers: 40 personen
N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis bieden wij u de mogelijkheid om eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk van de reis te compenseren. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het vliegen, de bootreis, het transport bij excursies, de maaltijden en eventuele extra dagen in het voor- en naprogramma. CO2-voetafdruk voor deze reis bedraagt 2560 kg per persoon. De kosten van compensatie bedragen €45,- per persoon.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Voyage & Culture. Deze samenwerking bestaat sinds 2006. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Voyage & Culture aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekert van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top