Alexander van Berchem krijgt de patriotse denkbeelden met de paplepel ingegoten. Zijn vader en oom zijn fel gekant tegen de stadhouder en spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Bataafse Republiek. Volwassen geworden is Alexander steeds kritischer op de politieke keuzes van de patriotten en keert hij zich steeds feller tegen de Franse bemoeienis met de Bataafse aangelegenheden. Deze houding, die nog wordt versterkt door een ontmoeting met Napoleon, brengt hem in grote problemen. Ze is ook een ernstige belemmering als hij verliefd wordt op de nicht van fanatieke Oranjeklant Baron Valckier.
‘Een vrolijke dag op gemene kosten’ is een historische roman over de geboortejaren van ons democratisch systeem: de opkomst en neergang van de Bataafse Republiek en de Franse overheersing.
---
Taede de Boer (1941) was tot zijn pensionering conrector aan een school voor havo en vwo en daarna een aantal jaren co-auteur van ‘Talent’, een methode Nederlands voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. ‘Een vrolijke dag op gemene kosten’ is zijn tweede roman. Zijn eerste roman ‘Neanderthalers bestaan niet’ (2021) noemt hij met een knipoog “een roman over ‘de zegeningen’ van een fundamentalistische levensovertuiging”. Daarnaast publiceerde hij nog een dichtbundel, getiteld ‘De slag van Pavlov’ (2007).