Black overlay

Telefonisch bestellen

Graag telefonisch producten bestellen?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 3)

Klantenservice

Wilt u contact met onze klantenservice?

In verband met het advies van het RIVM is onze klantenservice op dit moment via de telefoon minder goed bereikbaar. Wij willen u vragen zoveel mogelijk contact op te nemen via: klantenservice@nrcwebwinkel.nl

088 - 572 02 02 (optie 1) 

Vrouw of vos

David Garnett

Besproken in NRC
3

Schrijf een recensie

Bindwijze: Hardback
 20,99
Levertijd: 1-3 werkdagen
Verzendkosten: € 1,95 per bestelling

Besproken in NRC

Grote moeite met de dierlijke echtgenote
Rob van Essen

Grote moeite met de dierlijke echtgenote | 6 apr. 2018

3


Wat doe je als je echtgenote tijdens een boswandeling opeens verandert in een vos? Dat is de vraag waarvoor Richard Tebrick zich ziet gesteld in Vrouw of vos, de novelle van David Garnett uit 1922 die nu in vertaling is verschenen. Het antwoord: je neemt haar mee naar huis, stuurt het personeel weg en schiet de honden dood.

Garnett (1892-1981) was lid van de Bloomsbury Group, de groep kunstenaars en schrijvers waarbij ook Virginia Woolf hoorde. Het verhaal over de vrouw die in een vos veranderde was zijn grootste literaire succes. Her en der hoor je dat het een ontroerend, tragisch liefdesverhaal zou zijn. Maar het gaat ook over angst, en seks.

In het begin laat Richards vossenvrouw zich nog aankleden en wordt haar penetrante geur met parfum bestreden. Het huwelijksleven wordt voortgezet met kaartspelen en pianospel. Maar Silvia jaagt op eenden, verscheurt een konijn, en wil het huis uit, het bos in. Uiteindelijk raakt Richard haar kwijt aan de natuur.

Vrouw of vos is een parabel die je op verschillende manieren kunt lezen. Je vraagt je af of de novelle niet vooral gaat over een man die grote moeite heeft met de ‘dierlijke’, lichamelijke kant van zijn echtgenote. Garnett beschrijft hoe Richard zijn vrouw meteen nadat ze in een dier is veranderd oppakt, op veelzeggende, intieme wijze: ‘zo kwamen ze eindelijk samen’. Richard denkt dat de transformatie tijdelijk is, en dat het zijn schuld is, ‘omdat hij meer een geliefde dan een echtgenoot was’. Je zou kunnen lezen: ze hebben seks gehad in het bos en voor Richard is Silvia een ander wezen geworden door de hartstocht die ze toonde. Want tot nu toe is hun huwelijksleven kalm verlopen, ‘alsof zij en haar man geen echtpaar waren of zelfs niet tot verschillende geslachten behoorden’.

Maar nu heeft Richard een wezen in huis dat zich steeds wilder gaat gedragen. Na Silvia’s transformatie hebben ze nog een keer seks, wanneer Richard dronken is; weer nuchter smeekt hij God om vergiffenis voor deze zonde. Hij houdt van haar maar zij is niet te houden. Later, wanneer Silvia als vos in het bos leeft en kleine vosjes heeft gekregen, komt Richard dag in dag uit met die puppy’s spelen. Het wordt een grote idylle, zijn jaloezie ten opzichte van de mannetjesvos is gauw overwonnen. Hij helpt Silvia’s puppy’s met jagen, geniet van hun schuldeloosheid en wil niets liever dan een dier zijn, ‘de dieren zijn gelukkiger’. Maar hij kan het niet, zijn droom heeft met de echte natuur weinig te maken – zelfs zijn nageslacht heeft hij niet zelf verwekt. En zo zit de tragiek van Vrouw of vos niet zozeer in de vrouw die in een vos verandert, maar in het feit dat haar echtgenoot haar in die transformatie niet kan volgen.

Een meesterwerk is de novelle niet, daarvoor aarzelt Garnett te veel; wat wil hij vertellen, een legende, een satire, een sentimenteel verhaal? Een duidelijker keuze voor één toon had het boek sterker gemaakt. En hij lijkt een beetje neer te kijken op Richard, ook dat is jammer. Maar het is wel een intrigerend, multi-interpretabel verhaal, om lang over na te praten. Het roept ook een spiegelverhaal op – over een echtgenoot die van het ene op het andere moment mens bleef, en de vrouw die door hem het bos in werd gestuurd.

Productinformatie

De pasgetrouwde Richard en Silvia Tebrick maken een wandeling rond hun landgoed. Hij wil de jacht zien. Zijn vrouw heeft niet zoveel met jagen, maar volgt haar geliefde echtgenoot. Wanneer de jachthonden voorbij zijn en Richard omkijkt naar zijn vrouw, ziet hij haar niet meer: waar Silvia stond, staat nu een kleine, felrode vos die hem geschrokken aankijkt.

Wat kan Richard anders doen dan zijn vrouw mee naar huis dragen, verstopt in zijn mantel zodat niemand haar gruwelijke transformatie ziet? Hij stuurt het personeel weg, en schiet zijn honden achter in de tuin dood. Want deze vos is zijn vrouw, en hij zal haar beschermen tegen elk gevaar. Hij kleedt haar in haar favoriete jurken, voert haar thee en biscuits en verzint een techniek waardoor ze hun kaartspelletjes kunnen blijven spelen. Hij houdt van haar, hoe ze er ook uitziet.

En toch begint hij te twijfelen. Hoeveel van zijn vrouw is er eigenlijk nog over, nu ze iets te gretig achter de eenden aan begint te rennen, nu haar tafelmanieren zienderogen achteruitgaan en ze niet langer naast hem, maar aan het voeteneinde of zelfs onder het bed slaapt? Hoe kan hij zijn liefde nog uiten, nu zij zelfs tunnels in de tuin graaft om aan hem te ontsnappen? Wat houdt zijn gezworen eed van echtelijke trouw nog in, wanneer zij
hem trots haar nestje vossenjongen toont?

David Garnett verblufte de wereld in 1922 met dit fabelachtige debuut, waarin humor en tragiek op meesterlijke wijze verenigd zijn. Zoals de wonderlijke metamorfose van Silvia Tebrick, werd Garnett na publicatie van Vrouw of vos van de ene op de andere dag een sensatie, en hij zou zich voortaan in het middelpunt van de Londense literaire leven bevinden.

Productkenmerken

ISBN 9789059367852
Auteur David Garnett
Uitgever Cossee, Uitgeverij
Datum uitgave 20180308
Lengte (in mm) 208
Breedte (in mm) 133
Dikte (in mm) 18

Recensie van klanten

Schrijf uw eigen recensie

U recenseert: Vrouw of vos

 •  
  1 ster
  2 sterren
  3 sterren
  4 sterren
  5 sterren
  Beoordeling

* Vereiste velden