Het negentiende-eeuwse Friesland was van een trots zelfstandig gewest met een eigen stadhouder veranderd in een perifere Nederlandse provincie, ondergeschikt aan de regering in Den Haag. Dit verlies aan eigenheid leidde tot een opleving van de belangstelling voor het roemruchte Friese verleden. Een kleine bovenlaag van oude adel en nieuwe burgerij liep voorop in de herontdekking van de eigen Friese identiteit. Een prominente vertegenwoordiger van deze elite was mr. Wiardus Willem (Wite) Buma (1802-1873). Hij was jarenlang gedeputeerde en vervolgens lid en president van het provinciaal gerechtshof van Friesland.
Hij was ook een gedreven historicus die de ene na de andere vondst uit het rijke Friese verleden opdiepte. Aan de hand van zijn levensverhaal schetst zijn verre nazaat Sybrand van Haersma Buma het beeld van het Friesland in de negentiende eeuw, waarin de geest van modernisering voortdurend in botsing kwam met de wens tot behoud van wat restte van het oude Friesland.
SYBRAND VAN HAERSMA BUMA
(Workum, 1965) is sinds 2019 burgemeester van Leeuwarden. Daarvoor was hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van het CDA. Sybrand Buma is de achterachterachterkleinzoon van Wiardus Willem Buma. Hij is lid van het bestuur van de stichting mr. W.W. Bumaleen.