Rotterdam, voorjaar 1932. Hoofdcommissaris Adriaan Sirks richt De Nederlandse Centrale tot bestrijding van den smokkelhandel in verdoovende middelen op. Het is de allereerste nationale narcoticabrigade en zal het startschot blijken van de War on Drugs in Nederland
Het is een opmerkelijke stap, want terwijl Sirks ten strijde trekt tegen drugssmokkelaars heeft de staat een stevig aandeel in de drugshandel. De overheid handelt namelijk in Nederlands-Indië in opium, en in Amsterdam staat een cocaïnefabriek. De verkoop van drugs lijkt hiermee onder controle en volgens de regering is van drugsproblematiek geen sprake. Maar is dat ook echt zo?
In 'De Centrale' komen veel nieuwe feiten boven tafel over het drugsbeleid in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Naast deze pioniersperiode van de Nederlandse drugsbestrijding wordt ook een compleet beeld geschetst van het tijdperk voordat in de jaren zeventig het befaamde gedoogbeleid wordt ingevoerd.
Over de auteur
Micha Peters (1972) is freelance historicus en journalist. Hij leverde bijdragen aan onder meer Het Parool, Trouw, VPRO Gids, Historisch Nieuwsblad en vakblad Sport & Strategie. Ook werkte hij voor het Verzetsmuseum Amsterdam en het Olympisch Stadion.