De jagers

James Salter
22,99
Op voorraad
SKU
9789023455882
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
Kapitein Cleve Connell arriveert in Korea met als enige doel ‘aas’ te worden, lid van het eliteclubje straaljagerpiloten dat vijf Russische MiGs heeft neergeschoten. Terwijl zijn collega-vliegeniers succes na succes op het bord weten te schrijven, zelfs onder twijfelachtige omstandigheden, heeft Cleve minder geluk. De andere piloten twijfelen aan zijn moed, Cleve zelf twijfelt over alles. En dan, op een ijskoude hoogte van twaalfduizend voet, zal zijn leven voor altijd veranderen. In een ademloos relaas, vol moed en wanhoop, onbeschrijflijke schoonheid en snoeiharde rivaliteit, weet James Salter tot de kern te komen van oorlog en literatuur. De jagers is een essentieel en tijdloos meesterwerk, en verschijnt nu voor het eerst in Nederlandse vertaling.
Meer informatie
Auteur(s)James Salter
ISBN9789023455882
BindwijzePaperback / softback
Aantal pagina's256
Publicatie datum20170517
NRC Recensie4 ballen
Breedte135 mm
Hoogte215 mm
Dikte21 mm
NRC boeken recensie

James Salter heeft nooit mooier over zijn carrière als gevechtspiloot geschreven dan in Burning the Days, zijn memoires uit 1997. Gedistantieerd, maar toch met liefde en enige nostalgie naar zijn dagen op West Point en de periode waarin hij zijn missies boven Korea uitvoerde. Nadat hij vrij abrupt een punt achter zijn militaire loopbaan had gezet om te gaan schrijven, leverden zijn ervaringen hem zijn eerste twee romans op: het van Koude Oorlogskilte doortrokken Cassada en het nu in vertaling verschenen De jagers, zijn debuut.

Het boek speelt tijdens de Koreaoorlog, op een basis in Zuid-Korea; het is het verhaal van de tergend langzame neergang in status van kapitein Cleve Connell en zijn innerlijke verwerking daarvan. Het is het verhaal van de camaraderie die heerst onder de piloten, maar ook van de keiharde concurrentie waar het gaat om het claimen van successen: wie vijf vijandelijke MiG’s heeft neergehaald, is een ace en wordt dienovereenkomstig onderscheiden.

Connell is een ervaren vlieger, maar voelt zelf als eerste aan dat hij, de dertig gepasseerd, niet meer de scherpte heeft van vroeger. Zijn ogen gaan achteruit, en telkens opnieuw keert hij terug van een missie zonder resultaat te hebben behaald. Zijn zelfvertrouwen krijgt deuk na deuk wanneer zich een nieuweling aandient, tweede luitenant Ed Pell, aan wie hij onmiddellijk een instinctieve hekel cultiveert. Niet alleen vanwege diens snoeverige gedrag, maar vooral omdat Pell in korte tijd de ene na de andere MiG neerhaalt en, roekeloos als hij is, zijn medevliegers in gevaar brengt.

Dat Pell al snel de ace–status verwerft, is voor Connell onverdraaglijk. ‘Hij haatte hem op een manier die geen andere emotie toeliet (….) Hij wist dat als Pell zou winnen hijzelf niet kon overleven.’ En dus probeert hij als commandant Pell af te remmen in zijn competitieve gang naar de top – maar dat pakt in zijn nadeel uit.

Opvallend is de, voor een debuut, al zo robuuste stijl; de gelouterde, zo kenmerkende manier van schrijven die Salter later zou ontwikkelen is hier nog niet echt te bespeuren, maar als hij al op zoek was naar die eigen stem is dat ‘zoeken’ voor de lezer nauwelijks waarneembaar. Meesterlijk, en uniek in de literatuur, zijn de beschrijvingen van de luchtgevechten, die triomfen kunnen opleveren, maar ook, zoals blijkt, soms met de dood moeten worden bekocht. Desondanks overheerst voor de schrijver de euforie, preluderend op de afloop: ‘Er bestond geen groter geluk dan het leiden van een eenheid […] Cleve voelde een zuivere voldoening. Voor dit soort momenten was geen prijs te hoog.’

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (65.75 kB)
Back to top