Amsterdam en de slavernij in Oost en West
'Het belangrijkste boek over het Nederlandse slavernijverleden dat de afgelopen tijd is uitgekomen.' de Volkskrant
Driehonderd jaar lang was de stad Amsterdam een speler in de slavenhandel en slavernij in de Oost en West. Maar welke politieke en persoonlijke rol hadden de bestuurders van de stad daar eigenlijk bij? In hoeverre beïnvloedde de slavernij de ontwikkeling van Amsterdam en zijn inwoners? En wat voor invloed hadden de keuzes van Amsterdamse bestuurders op de levens van de honderdduizenden tot slaaf gemaakte mensen in Amerika, Afrika en Azië? En tot slot: werkt dit verleden vandaag de dag nog door in de stad?
In De slavernij in Oost en West probeert een veertigtal experts antwoorden te vinden op dit soort vragen. Aan de hand van toegankelijk geschreven essays laten zij hun licht schijnen over het wereldwijde slavernijverleden van Amsterdam van de zestiende tot de achttiende eeuw, en de betekenis daarvan vandaag de dag.
Pepijn Brandon is senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en universitair docent aan de Vrije Universiteit. Guno Jones is als interdisciplinair onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit. Nancy Jouwe is freelance onderzoeker en co-auteur van onder meer de Gids Slavernijverleden Amsterdam. Matthias van Rossum is senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. De beeldredactie is verzorgd door Merve Tosun.