De sneeuwpanter

Sylvain Tesson
21,99
Op voorraad
SKU
9789029542609
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
‘In Tibet leeft een dier waar ik al tien jaar naar op zoek ben,’ zei Munier. ‘Het houdt zich op in de hooglanden. Je moet enorme afstanden afleggen om het te kunnen zien. De komende winter ga ik er weer heen, ga mee.’
‘Wat voor dier is dat dan?’
‘De sneeuwpanter,’ zei hij.
‘Ik dacht dat die niet meer bestond,’ zei ik.
‘Dat wil hij ons graag laten geloven.’
– Uit: De sneeuwpanter


Op uitnodiging van een beroemde natuurfotograaf neemt Sylvain Tesson deel aan een extreme expeditie. Midden op de onherbergzame, ijskoude en hooggelegen vlaktes van de Himalaya wacht het groepje onder leiding van de fotograaf op de komst van de zeer schuwe en met uitsterven bedreigde sneeuwpanter. Dit dier op heterdaad betrappen is een moeilijke opgave, waarvoor de kunst van het op de loer liggen moet worden betracht, en dat onder barre omstandigheden.

De sneeuwpanter is het relaas van een extreem avontuur, met prachtige natuurobservaties, reflecties over de teloorgang van de aarde en rake beschrijvingen van hoe de expeditieleden met elkaar omgaan. Het is een van de grootste literaire successen in Frankrijk van de laatste jaren. Het boek, waarvan de vertaalrechten wereldwijd zijn verkocht, werd bekroond met de Prix Renaudot. Van de Franse editie werden al meer dan 400.000 exemplaren verkocht.
Meer informatie
Auteur(s)Sylvain Tesson
ISBN9789029542609
BindwijzePaperback / softback
Aantal pagina's192
Publicatie datum20210115
NRC Recensie3 ballen
Breedte125 mm
Hoogte200 mm
Dikte17 mm
NRC boeken recensie

Op zoek naar de sneeuwpanter in Tibet

SylvaIn Tesson In Tibet hoopt de Franse avonturier Tesson een glimp op te vangen van de schuwe sneeuwpanter. De man die alles beklimt moet nu stilliggen, wat hem aanzet tot lyriek en bespiegelingen.

Het interessantste element van De sneeuwpanter bevindt zich op pagina 135. Een foto. Wie snel kijkt ziet een rotswand, wie langer kijkt een roofvogel. Wie de tekst leest ziet pas het spectaculairste: net over de rotswand heen kijken de ogen van een panter recht in de lens van de fotograaf. Het is een foto van Vincent Munier (1976), een Franse natuurfotograaf wiens foto’s van wolven, beren, kraanvogels wereldberoemd zijn. Met hem gaat schrijver Sylvain Tesson (1972) naar de hooglanden van Tibet, op zoek naar de sneeuwpanter.

Tesson is één van Frankrijks meest populaire schrijvers. Hij is een wereldreiziger, een man van de natuur die spectaculaire tochten maakt. Een fietstocht rond de wereld, een voettocht door de Himalaya, een tocht te paard door de steppen van Centraal-Azië, een verblijf in een houten huisje in Zuid-Siberië, niets is hem te dol. Steeds schreef hij er boeken over of maakte hij er films van.

Ook is hij ‘stégophile’, een neologisme dat hij gebruikt voor zijn passie om daken te beklimmen, van huizen, van kathedralen. In 2014, toen hij logeerde bij zijn vriend Jean-Christophe Rufin, ook alpinist en bestsellerauteur, viel hij van het dak, waardoor hij in coma belandde. Weer op de been kwam hij een belofte na die hij tijdens zijn revalidatie had gedaan: hij trok heel Frankrijk door, te voet.

Ook zijn zoektocht naar de sneeuwpanter is een tocht vol ontberingen die hij soms nuchter, soms himmelhoch jauchzend, soms flauwig beschrijft. ‘Net als Tiroler skileraressen bedrijven sneeuwpanters de liefde in een witte wereld’ – na zo’n eerste zin is het toch even doorbijten.

Tesson, Munier, zijn vriendin en nog een reisgenoot vliegen naar het uiterste oosten van Tibet, Yushu, op 3.600 meter hoogte. Vandaar gaat het naar het Kunlungebergte, drie dagen in de auto. Verder te voet, nog hoger, ze overnachten in lemen hutten en grotten, bij temperaturen ver onder nul, ‘de wereld was de eeuwigheid in ijs gevat’. Dagenlang liggen ze bewegingloos, bij min 35 graden, om het ‘onwaarneembare te herkennen’.

Borrelpraat
In zijn meer filosofisch getinte overpeinzingen is Tesson niet bepaald nuchter. Het ene aforisme volgt op het andere (‘De ontmoeting met een dier is een bron van energie’, ‘De aarde was een schitterend museum. Helaas was de mens geen conservator’). Vaak wordt zijn taalgebruik wollig, kosmisch-mystiek, schijnbaar metafysisch en ontwijkend. Het pleit voor hem dat hij ze zelf ook wel eens kwalificeert als ‘borrelpraattheorieën’. Nu eens citeert hij Aristoteles, dan weer de Tao, Segalen, Heraclitus, Krishna, Giono of Chardonne. Wolven worden ‘trouweloze prinsen’, jaks ‘weldoorvoede middenstanders’ en de roofvogels symboliseren de ‘priesters’. En dan zien ze de sneeuwpanter, ‘zijn vacht, inlegwerk van goud en brons, behoorde tot de dag, de nacht, de hemel en de aarde’.

Nee, Tesson is geen man die zich thuisvoelt in de ‘gewone’ wereld. Zijn reizen zijn vluchtpogingen – weg van het saaie gewone leven, van wat insnoert en opsluit. Is hij op reis dan is hij als een kameleon, dan kan hij zich ter plaatse verstaan met iedere religie – behalve met de islam.

Maar Tesson heeft ook iets nieuws geleerd tijdens deze reis, namelijk dat geduld een schone zaak kan zijn. ‘Wachten was als bidden. Er kwam iets. En als er niets kwam, hadden we niet goed gekeken.’

02-04-2021 Margot Dijkgraaf

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (814.35 kB)
Back to top