De zwarte heer Bazetub

Albert Vigoleis Thelen
39,99
Op voorraad
SKU
9789059368200
Besproken in NRC
Bindwijze: Hardcover
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
In De zwarte heer Bazetub neemt Albert Vigoleis Thelen de lezer mee in een even avontuurlijke als vermakelijke odyssee. Vigoleis, de verteller uit Thelens bejubelde Het eiland van het tweede gezicht, krijgt de opdracht als tolk op te treden voor de Braziliaanse professor Da Silva Ponto, die een toespraak moet houden bij het Vredespaleis in het naoorlogse Den Haag. De twee mannen dwalen door Amsterdam en Den Haag en tuimelen van de ene spraak- en plaatsverwarring in de andere. Ondertussen raakt de vredesconferentie van de professor steeds verder uit het zicht en bewandelt Vigoleis honderden zijpaden om zijn opdrachtgever gerust te stellen. Waar ze komen laten ze een spoor van verwarring na. Professor 'Bazetub' - een grote liefhebber van een warm bad in the bathtub, maar dit is een érg moeilijk woord voor hem - heeft zijn missie al lang uit het oog verloren. Vigoleis loodst hem door het verregende Amsterdam, zorgt dat hij anarchistische fietsers overleeft en regelt voor de befaamde professor zelfs een extra trein naar Den Haag voor een zitting in het Vredespaleis. En wat doet hij zijn best om zijn rol als privésecretaris tot het verrassende slot dapper te blijven spelen! De heer Bazetub, de retorisch bevlogen rechtsgeleerde en minister Manuel Francisco Pinto Pereira (1889-1956), dwaalde daadwerkelijk met tolk Albert Vigoleis Thelen door de randstad. Dankzij privésecretaris Vigoleis tuimelen wij met deze Don Quichote en Sancho Panza van de twintigste eeuw door het naoorlogse Nederland. Een vertelkunstig meesterstuk over identiteit, waarheid en verwarring dat na bijna zestig jaar verbazend actueel is.
Meer informatie
Auteur(s)Albert Vigoleis Thelen
ISBN9789059368200
Aantal pagina's672
Datum van verschijning20181122
NRC Recensie3 ballen
Breedte167 mm
Hoogte238 mm
Dikte66 mm
NRC boeken recensie

Albert Vigoleis Thelen (1903-1989) kreeg het verzoek als tolk en gids op te treden voor een Braziliaanse rechtsgeleerde die een congres moest bijwonen. De Duitse schrijver, die naast Nederlands ook Portugees sprak, onderbrak het werk aan Het eiland van het tweede gezicht, waarmee hij roem zou oogsten, en nam professor Da Silva Ponto onder zijn hoede. Het zware accent waarmee die het Engelse woord voor badkuip uitsprak ligt aan de basis van de titel van de roman waarin hij figureert: De zwarte heer Bazetub (1956). Het is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald.

De twee mannen lopen een paar dagen doelloos door Amsterdam, ze gaan op bezoek bij illustere juristen, die duidelijk twijfelen of ze niet een bedrieger voor zich hebben, en ze reizen naar Den Haag, waar het congres al voorbij blijkt. De missie van de Braziliaan blijft onbestemd, zoals zijn hele persoon vaag blijft.

Als gefortuneerde verschijning met een donkere huid baart hij enig opzien, in het drukke (fiets)verkeer is hij angstig, en meermaals vullen zijn ogen zich opeens met tranen, maar zijn personage wordt niet uitgediept en fungeert voornamelijk als klankbord voor de fabuleerlust van Vigo-leis, zoals de ik-verteller zich noemt. Van een serieuze intrige is geen sprake, uitweiding volgt op terzijde, waardoor het boek sterk aan Tristram Shandy van Laurence Sterne doet denken. De auteur trakteert de lezer op prachtige, lange zinnen en grappig is hij ook (‘Als ik verlegen ben begin ik te zwetsen. Er zijn mensen die zeggen dat heel mijn literatuur één grote verlegenheid is’), maar zo briljant dat je een plot en enige psychologische tekening niet mist, is zijn stijl ook weer niet. Overigens observeert Vigoleis’ niet overdreven vleiend de ‘properheidsgebruiken van een volk dat zijn smerige driften eeuwenlang heeft kunnen uitleven in de koloniën, op vreemde bodem.’

Opmerkelijk is het slot, waarin de bizarre lethargie van de Braziliaan vluchtig wordt uitgelegd. Rijkelijk laat krijgt de lezer toch nog inzicht in de gekwelde ziel van de jurist én het raciale thema wint aan gewicht. Na 620 bladzijden grilligheid en absurdisme komt dit over als een noodgreep – een conventionele – maar de roman wordt er wel beter door.

Back to top