Dit verdronken land

Renske Jonkman
22,99
Op voorraad
SKU
9789038804620
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
In de geest van de Great American Novel schreef Jonkman met Dit verdronken land een grootse Hollandse roman over de mens en het polderlandschap, een literaire vertaling van de boerendiscussie.
De twee jonge broers Krijn en Lucas Endegeest wonen in het drassige laagland van West-Friesland: een polder waar de koeien nog op eilanden grazen en met de schuit over het water worden vervoerd. Wanneer dit eeuwenoude eilandenrijk op de schop dreigt te gaan, raken de broers verwikkeld in een onderlinge strijd. Moeten ze het land van hun vader beschermen of met de tijd meegaan? Dertig jaar later groeit Lucia Endegeest op in de familieboerderij. Ze worstelt met de beslissing die haar oom in het verleden heeft genomen. Haar zoektocht naar antwoorden voert haar naar de wildernis van Canada, waar ze ontdekt dat haar lot onlosmakelijk is verbonden met dat van haar familie en de boerderij.
Dit verdronken land is een ode aan het Hollandse landschap.
Over Gibraltar: ‘Het vrouwelijke antwoord op de door mannen gedomineerde roadnovel. [...] Een verrassende generatieroman al met al, fris, goed geschreven en met als bonus een originele soundtrack.’ – de Volkskrant****
Over Zo gaan we niet met elkaar om: ‘Een eigentijdse versie van Remco Camperts klassieker Het leven is vurrukkulluk.’ – Jaap Goedegebuure in Trouw
Meer informatie
Auteur(s)Renske Jonkman
ISBN9789038804620
BindwijzePaperback
Aantal pagina's272
Publicatie datum20210831
NRC Recensie4 ballen
Breedte135 mm
Hoogte215 mm
Dikte23 mm
NRC boeken recensie

Trendje in de Nederlandse letteren: inzoomen op levens op het platteland

Renske Jonkman In deze stemmige, derde boerenroman over ingrijpen in het landschap, bestemd voor de geduldige lezer, wordt het huidige aanmodderen van boeren inzichtelijk gemaakt.

Drassig is het land, drabbig de koffie in de pruttelpot. De oostenwind giert, de potkachel zingt. Tussen Heerhugowaard en Hoorn leven de vier kinderen Endegeest na de dood van hun vader verweesd samen in de houtje-touwtjeboerderij van hun voorouders. Het is 1956 en alles gaat nog prachtig op de oude manier, met paard en wagen, met schuit en kloet, maar is ook lelijk in verval. Wat te doen? Voortsappelen of vernieuwen? Het is de inzet van een klassieke broedertwist tussen de oudste broer, Krijn, en de slechts een jaar jongere Lucas, beiden jongvolwassen.

Dit verdronken land, de derde roman van Renske Jonkman (1982), gaat over het menselijk ingrijpen in het landschap. In de proloog, in 1607, loopt een landmeter over het zilte land rondom de Wogmeer, een buurtschap in West-Friesland. Ondanks dijken en sluizen dringt zeewater er min of meer vrijelijk binnen. Na een lang verwijlen in 1956 bij het voortploeterende gezin Endegeest, in datzelfde, intussen al lang ingepolderde landschap, neemt Jonkman de lezer mee via het heden, 2020, en de boerenzorgen anno nu, naar 2148, wanneer het land aan de zee is teruggegeven en er weer grutto’s rondvliegen.

Wat is vooruitgang, wat achteruitgang, hoe moet de mens zich verhouden tot zijn leefwereld, die ook van de dieren is? Stemmig is de roman, en knoestig, traag van taal, je moet niet te veel haast hebben als lezer. Door de ogen van de broers toont Jonkman wat ruilverkaveling bracht én wegnam. Veel ruimte is er voor beschrijvingen van licht, lucht en land, zonder dat die sentimenteel worden. Dit verdronken land is bovendien een knap psychologisch portret van hoe verschillende mensen in het leven staan. En ten slotte wordt duidelijk hoe weinig de vrouwen lange tijd te vertellen hadden.

Klassiek genre
Het lijkt een trendje in de Nederlandse letteren, dit inzoomen op levens die zich nadrukkelijk niet in de Randstad afspelen, maar op het platteland. Het zou aan succesauteurs Rijneveld en Wieringa te danken kunnen zijn dat de boerenroman terug van weggeweest is. Jonkman maakt, net als recentelijk bijvoorbeeld Mariken Heitman en Ricus van de Coevering, een variant op het klassieke genre. Puur een ouderwetse streekroman is Dit verdronken land echter niet, aangezien ze ook het actuele aanmodderen van boeren inzichtelijk maakt. Een personage in 2020 sluit zich aan bij Farmers Defence Force en rijdt op de tractor naar Den Haag. Zijn vrouw, een nazaat Endegeest, zoekt een andere oplossing door onderzoek naar plantaardige energiewinning te doen. Veel begrijpen van elkaar doet dit stel zo min als hun voorgangers, de broers in 1956.

Er speelt een familiegeheim, maar de ontknoping daarvan laat zich al te veel raden: het is bepaald niet waar Dit verdronken land zijn kracht aan ontleent. Jonkman maakt nog een andere onnodige, zelfs echt ongelukkige keuze door geen aanhalingstekens te plaatsen rondom wat haar personages zeggen. Hierdoor ontstaat geregeld nodeloos hinderlijk verwarring bij de lezer: denkt of zegt iemand iets?

Gelukkig winnen Jonkmans observaties van natuur, cultuur, de psyche en de nietigheid van de mens het, en biedt de roman toch een dijk van een leeservaring. Met de personages sta je tot de enkels in de drab van de kop van Noord-Holland, of op een gletsjer te Canada. Daar doet ‘geen enkele menselijke inmenging ertoe’ – zo anders dan in ons vlakke land, pal aan de zee.

19-11-2021 Judith Eiselin

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (135.70 kB)
Back to top