Er is in Rome iets gebeurd

Sándor Márai
24,99
Op voorraad
SKU
9789028426634
Besproken in NRC
Bindwijze: Hardcover
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
Sándor Márai: een van de belangrijkste Europese schrijvers van de twintigste eeuw


Er is in Rome iets gebeurd is het verhaal over de moord op Julius Caesar. Plaats van handeling is Baiae, een in de Oudheid beruchte badplaats aan de kust bij Napels.

In twaalf hoofdstukken, die de uren tussen zonsondergang en de dageraad bestrijken, laat Sándor Márai figuren uit de zelfkant van de maatschappij aan het woord over een schokkend gerucht uit Rome, dat langzaam maar zeker steeds concreter wordt maar niet bij naam mag worden genoemd: de dictator is niet meer.


Márai laat in deze roman zien hoe een totalitair regime de gedachten en handelingen van zijn burgers beïnvloedt. Zijn diepe inzicht in de menselijke psychologie en zijn literaire meesterschap maken Er is in Rome iets gebeurd tot een hoogtepunt in zijn oeuvre.


Sándor Márai schreef deze roman in 1971 in Italië. Daar verkeerde hij in ballingschap nadat hij zijn vaderland Hongarije in 1948 had verlaten om aan de communistische dictatuur te ontsnappen. Het inspireerde hem tot het schrijven van dit boek over hoe
een allesoverheersende gebeurtenis het leven van normale mensen bepaalt. Want normale mensen maken 'de echte geschiedenis', geschiedenis zonder data en zonder de namen van grote mannen.
Meer informatie
Auteur(s)Sándor Márai
ISBN9789028426634
BindwijzeHardcover
Aantal pagina's224
Publicatie datum20160310
NRC Recensie3 ballen
Breedte144 mm
Hoogte216 mm
Dikte24 mm
NRC boeken recensie

In de korte roman Er is in Rome iets gebeurd belicht Sándor Márai (1900-1989) de moord op Julius Caesar. De feiten van de aanslag worden slechts indirect medegedeeld, wat in herinnering roept dat doodslag op het Griekse toneel nooit getoond werd. Ook in andere opzichten lijkt de roman op een Griekse tragedie: er is eenheid van handeling, van plaats (Baiae, een mondaine badplaats bij Napels) en van tijd (de nacht volgend op de moord). En een aantal figuren uit de kring rondom ‘de dictator’ vervult de functie van koor: zijn lijfarts, een van zijn minnaressen, zijn persoonlijke bediende, een advocaat, een senator, een juwelier – gezamenlijk voorzien ze de historische gebeurtenis van commentaar. Een echte hoofdpersoon is er niet, buiten de schim van Julius Caesar.

Het beeld dat van de dictator wordt opgeroepen is weinig vleiend. Natuurlijk, we wisten dat hij, behalve een afgetrainde ijdeltuit, een oorlogsmisdadiger met een eindeloos dossier was, maar volgens de overlevering had de tiran toch charisma, en dat zijn roemruchte daden alleen om geld draaiden, zoals de advocaat in dit verhaal beweert, doet afbreuk aan de legende. ‘Ondertussen hing hij de wereldburger uit, de wijze die Grieks leest... Jawel, hardop las hij Grieks, maar ondertussen telde hij zachtjes in het Latijn.’ Wellicht werd hij pas na zijn dood echt een groot man, zoals voor zijn gedwongen maîtresse: ‘Maar nu, nu hij vermoord was en de man geen lichaam meer had, nu voelde ze dat ze eindelijk echt een affaire hadden. Ze waren samen, persoonlijk…’

Wat Márai in de eerste plaats laat zien zijn de machtsmechanismen rondom een dictator. Onder een tirannie maakt bijna iedereen vuile handen, het is de menselijke natuur onvrijheid te dulden zolang hij zijn zakken kan vullen.

Márai werkte vele jaren aan dit boek, en publiceerde het in 1971. Het is een degelijk werk, maar niet adembenemend, zoals zijn autobiografische werken Land, land!... en Bekentenissen van een burger. Enige voorkennis omtrent het antieke Rome is gewenst. Wie net genoten heeft van Robert Harris’ Cicero-trilogie, komt goed beslagen ten ijs; een van de opgevoerde sprekers is Atticus, Cicero’s beste vriend.

Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (559.16 kB)
Back to top