Merdeka!

Jacob Vis
23,99
Op voorraad
SKU
9789054294283
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback / softback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
In het machtsvacuüm na de Japanse bezetting roept Soekarno in 1945 de Republiek Indonesië uit, waarna zijn pemoeda's, met bamboesperen gewapende jonge heethoofden, onder hun strijdkreet Merdeka! (vrijheid) een slachting aanrichten onder Indische Nederlanders. Nederland stuurt honderdtwintigduizend militairen om Nederlands-Indië op de nationalisten te heroveren. Onder hen student Jan Bax die als dienstplichtig huzaar terugkeert naar zijn geboorteland Java. Hij spreekt vloeiend Maleis en in het nog kalme begin van de politionele acties dient hij als tolk en bemiddelaar met zijn vroegere landgenoten. Als de herovering uitmondt in een gruwelijke guerilla-oorlog blijkt dat Bax ook in de strijd zijn mannetje staat. Via de militaire inlichtingendienst belandt hij als waarnemer bij de commando's van kapitein Westerling op Zuid-Celebes, waar hij na een spectaculaire ontsnapping Westerlings groene baret verwerft. Bax legt de bliksemacties van de elitetroepen op Celebes, Java en Sumatra vast in een onthullend dossier dat zo schokkend is dat het op last van opperbevelhebber Spoor topgeheim blijft, tot ver na diens raadselachtige dood. Jacob Vis (Haarlem, 1940) werd vooral bekend als thrillerschrijver waarin hij tot de top van De Lage Landen behoort. In 2014 won hij de Diamanten Kogel, de Belgische prijs voor de beste misdaadroman van het jaar. IN 2012 en 2013 schreef hij Tandem en Moerta, twee historische romans over Nederlands-Indië (de tabaksplantage van zijn grootvader en de doktersloopbaan van zijn grootmoeder) die door kenners van het land hoog zijn gewaardeerd. In Merdeka! verenigt hij zijn kwaliteiten als thriller- en romanschrijver in een formidabele oorlogsroman.
Meer informatie
Auteur(s)Jacob Vis
ISBN9789054294283
BindwijzePaperback / softback
Aantal pagina's352
Publicatie datum20160812
NRC Recensie4 ballen
Breedte125 mm
Hoogte201 mm
Dikte29 mm
NRC boeken recensie

‘Elke oorlog kent excessen. Hitler had de kampen, Pol Pot de killing fields, en wij hadden kapitein Westerling.’ Met deze openingszin zet schrijver Jacob Vis (1940) de toon van zijn oorlogsroman Merdeka! over het Nederlandse militaire optreden in voormalig Nederlands-Indië. Vis introduceert Jan Bax, een op Java geboren Nederlander die uit overtuiging dient in de politionele acties. Hij sluit zich aan bij het elitekorps Dienst Speciale Troepen van kapitein Raymond Westerling, die op Zuid-Celebes in 1946 carte blanche kreeg om de Indonesische opstand tegen het blanke gezag neer te slaan.

Westerling werd berucht vanwege zijn standrechtelijke executies en het bij nacht en ontij omsingelen en afbranden van kampongs. Hij beschikte over een kleine, uitgesproken gewelddadige commando-eenheid. Ooggetuige Bax memoreert dat er ‘verdomd weinig verschil bestaat tussen de wandaden van de Wehrmacht in bezet gebied en die van het Nederlandse leger in Oost-Indië.’ Het staat er unverfroren.

Zoektocht

Gelijktijdig met Merdeka! verscheen van televisiemaker Maarten Hidskes (1967) een boek over de zoektocht naar de oorlogshandelingen van zijn vader, ook op Zuid-Celebes en ook onder ‘roverhoofdman’ Westerling, bijgenaamd ‘de Turk’ omdat hij in Istanbul was geboren. Het heet Thuis gelooft niemand mij. Als jongen hoorde Hidskes, vooral tijdens verjaardagsvisites, dat zijn vader op Zuid-Celebes zat tijdens de politionele acties. Zodra de codenamen ‘Zuid-Celebes’ of ‘Westerling’ vielen, deed zowel vader als moeder Hidskes wegwuivend en vroeg moeder: ‘Wie wil er nog koffie?’ Hidskes beschrijft een overbekend patroon bij Indië-veteranen: levenslang zwijgen.

Vader Piet Hidskes meldde zich als vrijwilliger bij de KNIL-gevechtseenheid van Westerling. Voor de zoon groeit zijn vaders aandeel in deze ‘geweldsgroep’ uit tot een obsessie. Sinds de dood van zijn vader in 1992 werkte Hidskes aan dit boek, hij sprak getuigen en oud-commando’s, raadpleegde honderden meters archiefmateriaal. Op bevel van generaal Spoor moest de Nederlandse legereenheid alle opstandige Republikeinen ‘elimineren’.

Ondanks alle onderzoek – of misschien wel: juist daardoor – krijgt Hidskes niet echt vat op het materiaal. De oud-commando’s weigeren mee te werken of geven tegenstrijdige informatie. Tegen beter weten in hoopt hij dat zijn vader nooit gemoord heeft. Maar hij kan zich aan de historische werkelijkheid niet onttrekken. Aan het slot geeft hij toe: ‘Na het lezen van de ooggetuigenverslagen weet ik niet hoe ik over mijn vader moet denken.’

In rapporten leest hij dat er nooit excessen plaatsvonden. Een ooggetuige, die Westerling in actie zag, meldt: ‘Ik heb Westerling op geheel Zuid-Celebes nimmer een moord zien plegen.’ Ondertussen zijn meer dan vierduizend onschuldige inwoners op Celebes zonder vorm van proces geëxecuteerd.

De precisie waarmee Hidskes het verleden van zijn vader reconstrueert, dwingt hem uiteindelijk te erkennen dat zijn vader meedeed aan een oorlog die aan beide kanten ‘vuil’ was. Het maakt hem wanhopig. Hij raakt verstrikt in waarheden en halve waarheden. Op elke bladzijde betuigt hij zijn spijt dat hij zijn vader nooit naar die cruciale periode heeft gevraagd. Dat maakt Thuis gelooft niemand mij een behoedzaam boek.

Hij zou de onschuld van zijn vader willen bewijzen. Maar het is vergeefs. De politionele acties waren extreem gewelddadig en de ten onrechte verzachtende term kan daaraan niets veranderen. Het was oorlog. Wat onverbloemd duidelijk wordt is dat de Nederlandse regering als eerste, meteen na de acties, een web van halve leugens en goedmakerij rondom de excessen heeft geweven. Dat is een aanklacht waard.

Geen compassie

In Merdeka! volgt geweld op geweld, moord op moord, wreedheid op wraak, als in een eindeloze cirkel. De kwalijke rollen van generaal Spoor en luitenant Westerling worden met inleving uitgebeeld en zonder enige compassie neergezet. Dienstplichtige Bax en het peloton zijn verwikkeld in een bloedige guerrilla en contra-guerrilla. Dat verdraagt geen verdoezeling, zoals tal van eerdere boeken bewijzen. In 1995 kreeg schrijver Graa Boomsma een proces omdat hij in De laatste typhoon de vergelijking trok tussen KNIL-militairen een SS’ers, iets wat Vis nu ook doet. Recent verscheen De tolk van Java van Alfred Birney, een openhartig boek over de oorlogsmisstanden.

Met Merdeka! toont Vis een nieuwe kant van de strijd tegen dekolonisatie: in ongegeneerde stijl, als een bruut jongensboek, noteert hij de wederwaardigheden van Westerlings elitekorps. Dat maakt indruk. Omdat hij de hitte van de strijd weergeeft en zelfs inzichtelijk maakt dat de soldaten, gevangen in de fuik van guerrilla, geen kant op konden. Op een bepaalde manier wekt het zelfs begrip. Vis lijkt, zonder het te zeggen, een polemiek aan te gaan met een nieuwe trend: de oorlogsveteranen aanklagen.

Back to top