Ontdek meer over deze reis

  • De reis in het kort
  • Dagprogramma
  • Sprekers & lezingen
  • Boekingsinformatie
  • Voorwaarden

Vragen over deze reis?

Kunstgeschiedenis in Oxford

  • Verblijf op de campus van New College
  • Inleidende collegereeks door kunsthistoricus Frederike Upmeijer en historicus Maarten Doude van Troostwijk
  • Unieke locatie in het hart van Oxford
v.a. €1485,- p.p.

De reis in het kort

Een buitenkans! Volg met ons een zesdaagse cursus kunstgeschiedenis in het uitzonderlijk charmante en historische Oxford en dompel uzelf onder in die unieke Engelse sfeer. Dat gaat vanzelf want u verblijft op de campus van het eeuwenoude New College. New College werd in 1379 opgericht door William of Wykeham, bisschop van Winchester. Het College  is omringd met prachtige tuinen maar  ligt toch op slechts een paar minuten lopen van het centrum van Oxford. De oude stadsmuur maakt voor een deel uit van het College. De prachtige Hall, de bijzondere kapel en de sfeervolle cloisters maken een verblijf hier zeer bijzonder.

U wordt meegenomen in de schilderkunst, architectuur en beeldhouwkunst van de Grieken tot de eenentwintigste eeuw. ’s Middags zijn er excursies naar keuze. En u heeft genoeg vrije tijd om eindeloos de vele bookshops te bezoeken en te genieten van een pint in de pub of een High Tea op een historische locatie aan de Theems. U waant zich in een andere (leef-)tijd ….

De universiteitsstad Oxford is één van de oudste en meest gerenommeerde van de wereld. Grote namen uit de geschiedenis van cultuur en wetenschap zijn verbonden met deze stad. Ook heeft de Universiteit van Oxford – waartoe New College behoort - ettelijke Britse premiers geleverd. Sinds de tijd van het Engelse Empire laat de universiteit zich ook ver buiten de landsgrenzen gelden. Menig politiek leider, prins of staatsman in de wereld heeft een opleiding genoten aan één van de 41 onafhankelijke onderwijsinstellingen die samen de universiteit vormen.

New College

U verblijft op de campus van het gerenommeerde en imposante New College. Hoewel Oxford van oudsher de universiteit is voor de Engelse elite, heeft het merendeel van de colleges, en zo ook New College, eenvoudige eenpersoonskamers met gedeelde faciliteiten. Tegen een toeslag zijn kamers met badkamers ensuite ter beschikking. Er zijn ook enkele tweepersoons kamers. Deze zijn op aanvraag. Geeft u de voorkeur aan meer comfort, dan kunt u tegen een meerprijs verblijven in een hotel in het centrum. De ervaring leert dat deelnemers achteraf gezien liever op de campus verbleven.

U volgt uw colleges in New College in Oxford. Kunsthistoricus Frederike Upmeijer verzorgt samen met historicus Maarten Doude van Troostwijk de inleidende reeks colleges.

Van Romeinen in Brittania, de middeleeuwen, de renaissance en de barok gaan we naar de 19e eeuw met William Turner en de prerafaëlieten. En we sluiten af met moderne kunst met Lucian Freud en David Hockney. Tijdens deze cursus wordt in grote lijnen een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de beeldhouwkunst, de architectuur en de schilderkunst door de eeuwen heen met speciale aandacht voor de Engelse kunstgeschiedenis. De belangrijkste aspecten van verschillende stromingen en stijlen en werken van magistrale kunstenaars worden belicht en in de context van hun tijd geplaatst. Daarnaast zijn er inleidingen over de geschiedenis van (de Universiteit van) Oxford.

Deze NRC kunstreis maakt deel uit van een vierluik over kunstgeschiedenis. Zo reizen wij ook naar Metz & Nancy, Düsseldorf en Thessaloniki, waarbij telkens naast een algemeen beeld van de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis, ingegaan wordt op de kunst en cultuur in een bepaald land.

Naast de cursus besteden we d.m.v. het aangeboden middagprogramma ook aandacht aan de cultuur en de geschiedenis van de stad en streek. Behalve een rijke architectonische geschiedenis kent Oxford van oudsher een divers cultureel en religieus leven. De oudste colleges doen herinneren aan de prereformatie en lijken meer op katholieke kloosters (Christ Church College, bijvoorbeeld) dan op onderwijsinstellingen. Verscheidene theologische stromingen vonden er nadien hun intellectuele oorsprong. Voor een kleine stad heeft Oxford een rijk muzikaal leven. In de Holywell Music Room uit 1748 hebben zowel Händel, Haydn als Mozart opgetreden. Deze concertzaal is nog steeds in gebruik. Ook in het door Sir Christopher (bekend van St Paul’s Cathedral in Londen) ontworpen Sheldonian Theatre vinden regelmatig concerten plaats. Beroemd zijn ook de jongenskoren van verschillende colleges die regelmatig de Evensong verzorgen die wij ook zullen trachten bij te wonen. Het Ashmolean Museum is het oudste in Groot-Brittannië, opgericht in 1683 en verhuisd naar een speciaal in 1845 ontworpen gebouw.

Zo’n 15 kilometer buiten Oxford ligt het paleis van Blenheim, de zetel van de Hertog van Marlborough, Het paleis is ook bekend als geboorteplaats van Winston Churchill en sommige van zijn schilderijen zijn in het huis te zien. Zowel de tuinen als het paleis kunnen bezichtigd worden.

En u heeft genoeg vrije tijd om eindeloos de vele bookshops te bezoeken en te genieten van een pint in de pub of een High Tea op een historische locatie aan de Theems. U waant zich in een andere (leef-)tijd ...

Dagprogramma

Dag 1
25 Augustus

U reist op eigen gelegenheid naar Oxford, waar we in de middag aankomen. In de middag een rondleiding door New College en een wandeling door het centrum van Oxford met een aantal van de belangrijkste historische monumenten zoals de Bodleian Library en Christ Church Cathedral. De geschiedenis van de stad en het universitaire systeem komen aan de orde. Het diner is op eigen gelegenheid, uiteraard met suggesties van de begeleiding.

Dag 2
26 Augustus

We beginnen met ochtendlezingen met als onderwerpen ‘Romeinen in Brittanica’. Als Keizer Claudius Britannia toevoegt aan het Romeinse Rijk, krijgt ook Engeland nieuwe wegen, utiliteitsbouw, militaire kampen en in de tijd van Keizer Hadrianus een muur om het Rijk aan de Noordkant tegen invallen van de Picten te beschermen.

Genoeg overblijfselen die wijzen op aanwezigheid van de Romeinen in Engeland, en zijn er steeds meer aanwijzingen dat ze ook in Ierland waren?

Het tweede college behandelt de middeleeuwen. Geïllustreerde evangeliën, die vanuit Ierland door monniken werden meegenomen naar Engeland en daar in scriptoria van nieuwe kloosters werden gekopieerd en gedecoreerd.  Een rijke bron aan nieuwe christelijke beeldtaal. Met Willem de Veroveraar komt ook de Romaanse kunst in Engeland, ze noemen het niet voor niets Norman Style.

 ’s Middags heeft u vrije tijd. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Christ Church Picture Gallery, met een kleine maar bijzondere collectie Europese kunst, variërend van de Italiaanse Renaissance, schilderijen en vooral prentkunst van Van Dijck en Frans Hals tot werken van Leonardo, Michelangelo en Dürer.

Dag 3
27 Augustus

Deze ochtend staan lezingen op het programma met als onderwerpen ‘Renaissance en Barok’. De Renaissance zet net zoals de Gotiek uiteindelijk ook voet aan wal op Britse bodem. Het Engelse Hof krijgt door invloed van buitenlandse kunstenaars als Holbein en Antoon van Dyck, eigen portrettisten en andere belangrijke hofkunstenaars. De Engelse barok speelt zich ook nog grotendeels aan het Hof af, waar de godsdienst strijd woedt die de Contrareformatie met zich meebrengt. Voor de architectuur geldt dat vooral voor de steeds machtiger en rijker geworden Engelse upperclass. Blenheim is een mooi voorbeeld van barok architectuur, terwijl de tuinen al de Engelse landschapstuin architectuur laten zien.

’s Middags bezoeken wij het Ashmolean Museum met een verrassend brede kunstcollectie. Aansluitend een stadswandeling uitlopend op een bezoek aan een Evensong in een van de colleges, waarschijnlijk Christ Church Cathedral.

Dag 4
28 Augustus

Ochtendlezing met als onderwerpen ‘de 19e eeuw’. Twee opvallende specialismen hebben in de 19e-eeuwse Engelse schilderkunst een rol gespeeld: portretkunst en landschapskunst. Natuurlijk zijn de namen van John Constable en William Turner daarbij onontkoombaar.

Engeland is in de tweede helft van de negentiende eeuw ook de voedingsbodem voor Nieuwe stijlen (Art Nouveau) waarbij o.a. de prerafaëlieten een voortrekkersrol vervulden.

’s Middags brengen we een bezoek aan Blenheim Palace in Woodstock, even buiten Oxford gelegen. Het paleis is de zetel van de hertog van Marlborough, maar zowel het gebouw als de omliggende tuinen zijn open voor het publiek. Winston Churchill is hier geboren en ligt begraven in het nabijgelegen dorp Bladon.

Dag 5
29 Augustus

Deze ochtend er een laatste college met als onderwerp ‘Modern Art’. In de moderne kunst zijn een paar grote namen die de revue zullen passeren vanochtend. De Young British Artist waaronder Tracey Enmin en Damian Hirst. Maar ook de eenlingen Lucian Freud en David Hockney gaan uitgebreid besproken worden. Recente kunstenaars als Paula Rego, Grayson Perry en Banksy zullen ook niet ontbreken.

De middag is ter vrije besteding, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de botanische tuinen of omring uzelf met erfgoed en geschiedenis in The Randolph Hotel, een monument geïnspireerd op de prestigieuze universiteit van Oxford, voor een fabuleuze High Tea. Of breng bijvoorbeeld een bezoek aan één of meer typische pubs, zoals de Eagle & Child, waar schrijvers als Tolkien en C.S. Lewis elkaar ontmoeten voor gesprekken over literatuur onder het genot van warm bier. In de avond een gezamenlijk afsluitend diner in New College.

Dag 6
30 Augustus

Deze ochtend heeft u vrije tijd om nog wat door de stad te slenteren en te winkelen, bijvoorbeeld in de beroemde Blackwell’s boekwinkel aan de Broad Street. Indien u per vlucht reist is er rond het middaguur een transfer naar Londen Heathrow.

In totaal zal zo’n 15uur gedoceerd worden waarvan delen ook ’s middags / in de vroege avond gegeven zullen worden.

Het excursieprogramma vindt plaats in groepen van maximaal 25 personen, de colleges worden gegeven voor de gehele groep gegeven. Het kan voorkomen dat de excursies begeleid worden door een Engelssprekende specialist.

Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.

Sprekers op locatie

Frederike Upmeijer Kunsthistorica

studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en the School of Life en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een eerdere Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

Maarten Doude van TroostwijkDocent, Vertaler

Maarten Doude van Troostwijk studeerde geschiedenis en Oost-Europese talen aan de universiteiten van Amsterdam en Oxford. Tijdens zijn jaren in Oxford heeft hij gewerkt als docent, vertaler, en verkiezingswaarnemer in de landen van het voormalige Sovjet-imperium. Artikelen van zijn hand over de situatie in Oost-Europa zijn verschenen in de nationale media. Momenteel werkt hij als privé tutor. Hij verzorgt vanaf het begin de Oxford-reizen voor NRC Academie.

Boekingsinformatie

v.a. 1485,- p.p.

Reisdatum: 26 Augustus 2022
Reissom: € 1485,- p.p.
Inclusief: 5 overnachtingen in gastenverblijf van New College op basis van logies en ontbijt in een eenpersoonskamer met gedeelde faciliteiten* diner laatste avond (excl. drankjes) * excursieprogramma als omschreven inclusief entrees * cursus kunstgeschiedenis * begeleiding door Frederike Upmeijer en Maarten Doude van Troostwijk.* administratiekosten € 25,- per boeking * calamiteitenfonds € 2,50 per boeking * Bijdrage SGR € 5,- per persoon * CO2 compensatie

* Echtparen krijgen zo mogelijk kamers naast elkaar of kunnen een tweepersoonskamer aanvragen

Eenpersoonskamer met ensuite badkamer € 145,-
Toeslag 2- persoonskamer op aanvraag

Exclusief: Vervoer naar en vanuit Oxford * overige lunches en diners * avondprogramma * lesmateriaal * fooien * persoonlijke uitgaven * verzekeringen *

Vervoer:
Wij hebben bewust het vervoer niet inbegrepen zodat u zelf kunt kiezen op welke wijze u wenst te reizen. Dat kan zijn per auto, trein of per vliegtuig. U reist dan op eigen gelegenheid naar Oxford.

Trein:
U kunt zelf uw treinreis boeken via NS International. Desgewenst kunnen wij de treinreis voor u regelen tegen een toeslag van € 32,50 per boeking. Bij de reis van vorig jaar bleek dat door de vele verschillende wensen voor vertrek en retourdatum het niet mogelijk was een groepsreservering aan te bieden. Houd u er rekening mee dat het programma op dag 1 om ca. 14.00 uur begint. Een extra overnachting voorafgaand aan de reis in New College is op aanvraag.

Vlucht:
Wij hebben de volgende vluchten vastgelegd:

25 augustus       KL1009                 Amsterdam – Londen Heathrow                10.15 uur – 10.45 uur
30 augustus       KL1022                Londen Heathrow – Amsterdam                 17.10 uur – 19.35 uur

Het tarief voor deze vlucht bedraagt € 197,50 per persoon exclusief ruimbagage en exclusief transfer. De prijs voor de transfer kunnen we bepalen zodra duidelijk is hoeveel deelnemers met de vlucht zullen reizen.

Bagage:
Inbegrepen bij deze reis is handbagage, mits wij beschikken over uw Flying Blue nummer. Heeft u geen Flying Blue nummer dan kunt u dit gratis aanvragen via www.klm.com.

Toegestane hoeveelheden voor handbagage:
1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)
Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden. Houdt u rekening met ca. € 30,- per enkele reis

1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm (62 inch) en max. 23 kg (50 lbs)

Economy class zonder frequent flyer: € 50,- per enkele reis
Economy class met frequent flyer status Ivory: € 30,- per enkele reis
Economy class: Flying Blue Silver, Gold en Platinum deelnemers, en andere SkyTeam Elite en Elite Plus deelnemers: gratis.
 

U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.

Indien u zelf een vlucht naar Londen Heathrow zou willen reserveren dan adviseren wij u ook de bovenstaande vluchten te boeken. Als u individueel boekt kunnen wij geen transfers voor u vastleggen. U kunt per Openbaar Vervoer of per taxi naar Oxford reizen.

NB; boekt u s.v.p. pas een individuele treinreis of vlucht nadat u van ons bericht heeft ontvangen dat de reis doorgang kan vinden.

Auto:
Indien u per auto reist dan kunt u niet op New College zelf parkeren maar wel in openbare parkeergelegenheid in de buurt. Houd u er rekening mee dat het programma op dag 1 om ca. 14.00 uur begint. Een extra overnachting voorafgaand aan de reis in New College is op aanvraag.

Voorwaarden

 

NRC / Pied à Terre Reizen en reisvoorwaarden
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Door te boeken gaat u akkoord met de algemene reisvoorwaarden. Algemene ANVR reisvoorwaarden Daarnaast gaat u akkoord met de Aanvullende Reisvoorwaarden zoals deze specifiek gelden voor deze NRC Academiereis. Aanvullende Reisvoorwaarden van Pied à Terre.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, meer informatie hierover vindt u onder deze link

U kunt deze voorwaarden natuurlijk opvragen: mailt u hiervoor naar nrc@piedaterrereizen.nl

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen, bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren. De aanbetaling voor deze reis bedraagt 15% van de reissom. De restbetaling dient uiterlijk 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25,- per wijziging.

 

Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:

 

Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

 

Praktische vragen romdom het COVID-19 Corona virus en deze reis vindt u onder deze link

 

CO2-compensatie

Bij het boeken van uw reis wordt de CO2-voetafdruk van de reis gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft het verblijf, het transport bij excursies en de maaltijden.

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Alle NRC reizen worden door NRC Webwinkel samengesteld. Voor de uitvoering van deze reis werkt NRC Webwinkel samen met Pied à Terre Reizen B.V. Deze samenwerking bestaat sinds 2016. Om de belangen van u als reiziger te beschermen is Pied à Terre Reizen aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

Boek deze reis

Wilt u deelnemen aan deze reis? Boek dan direct via onze website en u bent verzekerd van uw plek.

Persoonlijk reisvoorstel

Er wordt contact met u opgenomen zodat u uw vragen kunt stellen en wensen kunt aangeven.

Back to top