Olga

Bernhard Schlink
23,99
Op voorraad
SKU
9789059368019
Besproken in NRC
Bindwijze: Hardcover
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
Een dorpje rond 1900 in het oosten van het Duitse Rijk. Olga is een weeskind, Herbert de zoon van de plaatselijke landheer. Ze vallen voor elkaar, maar het eeuwenoude lied van het klassenverschil speelt hen parten, Olga is volgens Herberts ouders geen partij voor hun zoon. Maar de twee verliefden weten elkaar altijd weer te vinden, ook als Olga als onderwijzeres naar een klein stadje verhuist en Herbert zijn romantische ideeën over Rusland, Afrika en Amerika volgt en op reis gaat. Hij droomt van koloniale macht en wil net als Amundsen de poolgebieden veroveren. Maar Olga heeft haar twijfels, hij is geen doorzetter en geen gewiekste planner. De expeditie start veel te laat in het jaar en Olga hoort niets meer van haar lief. Omdat ze met hem verbonden wil blijven, schrijft ze hem 'Poste Restante, Tromsø, Noorwegen'. Iedere week een brief. In een beeldend tableau schetst de verteller in Olga het portret van een vrouw die moet meemaken hoe niet alleen haar geliefde, maar een heel volk zicht op de realiteit verliest. Doof geworden door het oorlogslawaai en gevlucht voor de Russen, begint Olga in een klein Duits stadje een nieuw leven. Uit de oude uniformen naait zij nieuwe kleren, en zo leert de jonge verteller Ferdinand haar kennen. Hij is gefascineerd door deze raadselachtige vrouw met haar rechtlijnige opvattingen. Wat zij te vertellen heeft, is anders dan alles wat hij tot nu toe over het leven meende te weten. Na Olga's overlijden gaat hij op zoek naar haar liefdesbrieven in Noorwegen, vindt ze bij een antiquaar en betaalt er veel te veel voor. Maar de inhoud van de brieven is nog fascinerender dan alles wat zij hem heeft verteld.
Meer informatie
Auteur(s)Bernhard Schlink
ISBN9789059368019
BindwijzeHardcover
Aantal pagina's320
Publicatie datum20180508
NRC Recensie3 ballen
Breedte135 mm
Hoogte208 mm
Dikte35 mm
NRC boeken recensie

Liegen en bedriegen – dat is een thema waarmee de Duitse schrijver en jurist Bernhard Schlink (1944) goed uit de voeten kan. Een leugentje om bestwil, een uitvlucht uit puur egoïsme, een excuus om de ander te sparen. Je vindt ze allemaal terug in zijn oeuvre. Soms gaat het geheugen, manipulatief en creatief, met ons op de loop. De grenzen tussen werkelijkheid en verbeelding, tussen echt gebeurd en echt gevoeld zijn vaak vloeibaar. ‘Als we liegen om het een ander makkelijker te maken’, zei Schlink ooit, ‘liegen we in wezen omdat we het onszélf makkelijker willen maken. Daar kan een levensleugen uit voortkomen.’

Dat laatste is het geval in Olga, een mooi portret van een sterke, realistisch ingestelde vrouw aan het begin van de 20ste eeuw. Na de vroege dood van haar ouders is haar Duitse grootmoeder vastbesloten de Slavische kant van haar zwijgzame kleindochter uit te vlakken en een echte Duitse van haar te maken. Tevergeefs. Olga zal haar leven lang rustig en vastbesloten haar eigen boontjes doppen. Vinden de leraar en de dominee het onnodig dat ze als meisje een vervolgopleiding doet? Dan maakt ze zich Linnaeus, Faust en Von Humboldt zelf wel eigen. Vinden de rijke ouders van haar grote liefde Herbert haar te min? Dan blijft die liefde zonder boterbriefje intact, een heel leven lang.

Herbert houdt ook van haar, maar hij houdt nog meer van zijn eigen dromen. Hij wil ‘meer dan de velden, het landgoed, het garderegiment, hij wil iets dat er bovenuit stijgt’. Zij wil graag ‘een nieuwe vulpen en een zomerjurk, geld voor een kamer’. En dus gaat hij vrijwillig in dienst om met ‘de koloniale troepen’ de Herero te onderwerpen in ‘Duits-Zuidwest-Afrika’ en reist hij daarna naar Argentinië, Siberië en Brazilië. Hij gaat naar de Noordpool met een expeditie waar hij nooit van zal terugkeren.

Olga wordt lerares in een dorp, onderwijst kinderen, stimuleert de besten door te leren. Van haar hoeft alles ‘niet zo groot’. Strijden tegen haar ondergeschikte positie als vrouw, klimmen op de maatschappelijke ladder – dat is haar genoeg. Haar geliefde schrijft ze brieven die nooit aan zullen komen. Het leven bestaat uit wachten.

Toch zullen Olga’s brieven gelezen worden. Door Ferdinand, de zoon uit een familie waar Olga lang in dienst is geweest. Hij is het die ons haar geschiedenis vertelt, hij ontdekt waar haar brieven – ongeopend – zijn beland. Ook hij vindt zichzelf ‘een doorsnee mens met een doorsnee leven’; chroniqueur zijn van Olga’s leven in de marge van de geschiedenis, is hem genoeg.

Maar wiens leven is hier onbeduidend, dat van Olga’s geliefde, de dromer van grote daden, die naamloos in de plooien van de geschiedenis verdween? Dat van de verteller die Olga’s verhaal voor vergetelheid behoedde? Dat van Olga zelf, die leefde in haar brieven en met haar leerlingen?

In Olga’s correspondentie ontdekt Ferdinand een vrouw die hij niet kende, een persoonlijkheid die ze aan niemand liet zien: haar geheim, de leugen waarmee ze leefde. Net als de hoofdpersoon lijkt ook de roman Olga in eerste instantie melancholiek en weinig avontuurlijk – maar o wee als je tussen de regels leest en achter de schermen kijkt.

Back to top