Online collegereeks Wijsheid uit het Oosten

Adviesprijs 185,00 Speciale prijs 160,00
14% Korting
Op voorraad
SKU
24AZ0067
 • Concrete en praktische filosofie voor het dagelijks leven
 • Vijf online colleges
Lees meer
Zoom-link 1 uur voor aanvang per e-mail Gratis thuisbezorgd
 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Veilige en makkelijke betaalopties
 • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
 • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving
 • 5-weekse collegereeks
 • Online te volgen
 • Start op 11 juni 2024

Meer relaxed omgaan met ‘de dingen’? Oeroude oosterse filosofie! In deze colleges maak je kennis met stromingen als het boeddhisme, confucianisme en taoïsme. Verbaas je over hoe praktisch toepasbaar deze denkstromingen zijn. Wat kunnen wij leren van de wijzen uit het oosten?

In onze huidige samenleving die snel veranderlijk en beangstigend kan zijn, biedt het gedachtegoed van denkers uit het Oosten je waardevolle inzichten. Opvattingen die direct toepasbaar zijn in jouw dagelijkse leven. De filosofie in India en China heeft namelijk altijd een praktisch doel gediend door zich te richten op het concrete, tastbare leven. Je niet verliezen in assertiviteitstrainingen of timemanagement, maar juist minder krampachtig omgaan met ‘de dingen’. Dat willen we toch allemaal? Filosofiedocent Edward van der Tuuk laat je in vijf colleges kennis maken met de grootste stromingen uit de oosterse filosofie, zoals het brahmanisme, hindoeïsme en confucianisme. 

Van Confucius tot Zen
Parallel aan de geboorte van de westerse wijsbegeerte tussen 700 en 200 voor Christus ontstonden ook in India, China en Japan revoluties in het denken die samen de oosterse filosofie worden genoemd. Het zal je verbazen hoe concreet en praktisch toepasbaar deze zogenaamd ‘zweverige’ denkstromingen zijn. Terwijl wij met man en macht onze prestaties proberen te vergroten en onze controle trachten te behouden, wijst de oosterse filosofie op een meer relaxte omgang met ‘de dingen'. 'Wu wei' (niet doen) adviseert de Chinese filosoof Lao Zi al in zesde eeuw voor Christus.

Werkelijkheid boven waarheid?
Niet alleen op het vlak van stressmanagement vooral ook op filosofisch gebied is het oosterse denken een bron van inspiratie. Je ontdekt hoe binnen de genoemde stromingen gedacht worden over ego, kennis en taal. Je hoort waarom processen belangrijker dan dingen, waarom het relatieve te verkiezen is boven het absolute en hoe de gegeven werkelijkheid meer waard kan zijn dan de waarheid. 

Locatie, data & tijden
Overige informatie

Bij deze reeks is geen lesmateriaal beschikbaar.

Sta je ingeschreven voor de online reeks?

 • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen
 • De eerstvolgende werkdag ontvang je een link waarmee je de registratie van de lezing nog 7 dagen kunt terugkijken
 • Het bijwonen van de lezing kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig

 

Voor de uitvoering van deze cursus werkt NRC Webwinkel samen met Vrije Academie. Deze samenwerking bestaat sinds 2011. Als onderwijsinstituut dat sinds 1990 bestaat biedt Vrije Academie NRC het netwerk en faciliteiten om cursussen van een hoog niveau mogelijk te maken.

Back to top