Oorlogswinst

Gert Jan van Setten
39,90
Op voorraad
SKU
9789024457403
Bindwijze: Paperback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving

De Duitsers voerden tijdens de bezetting een groot aantal verordeningen door. Een deel van deze bezettingsmaatregelen, zoals anti-Joodse verordeningen en de instelling van nationaalsocialistische organisaties als de Kultuurkamer, werd na de bevrijding zo snel mogelijk afgeschaft. Maar een ander, groter deel bleef voorlopig van kracht en een aantal kreeg later zelfs een vaste plaats in de Nederlandse wetgeving. Denk aan de radicale vernieuwing van het belastingstelsel, de verplichte ziektekostenverzekering en de huurbescherming. Deze maatregelen kwamen tot stand in een lastige wisselwerking tussen de Duitse overheersers en Nederlandse ambtenaren, en zijn na de oorlog in een langdurig en moeizaam proces ingelijfd.

In Oorlogswinst beschrijft Gert Jan van Setten dat proces. Voor het eerst brengt hij uitgebreid in kaart welke maatregelen die onder Duits gezag zijn getroffen, nog steeds onderdeel zijn van ons dagelijks leven.

 

Historicus Gert Jan van Setten (1947) was docent geschiedenis en staatsrecht en manager van een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, onder meer over de vervolging van de Sinti en Roma en over het dagelijks leven tijdens de bezetting. In 2023 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit.

Meer informatie
Auteur(s)Gert Jan van Setten
ISBN9789024457403
BindwijzePaperback
Aantal pagina's560
Publicatie datum20230901
Breedte150 mm
Hoogte231 mm
Dikte40 mm
Bestanden bij dit product
Inkijkexemplaar.pdf (160.62 kB)
Back to top