Nieuw-Zeeland Compleet
Alleen bij NRC: € 150,- korting per boeking
In samenwerking met Fox Reizen
Dit reisprogramma is gebaseerd op de standaardreis. Mogelijke wijzigingen en extra opties worden hier niet weergegeven.
Het getoonde reisschema kan in de praktijk (licht) afwijken van het daadwerkelijke reisschema
Aotearoa, lange witte wolk. Dit is de bijnaam van Nieuw-Zeeland, gebruikt door de Maori's die als eerste bewoners in de 14e eeuw neerstreken op het Noordereiland. Met een kleine vijf miljoen inwoners maar met een oppervlakte die ruim zes keer groter is dan die van Nederland, merk je meteen al dat het hier een stuk ruimtelijker aanvoelt dan thuis.
Bij aankomst staat een transfer je op te wachten om je naar je hotel te brengen. Je verblijft twee nachten in Auckland. Maak een wandeling in de stad, doe alvast de eerste indrukken op en kom een beetje in het ritme.
Midden in het centrum staat de Sky Tower, met zijn 328 meter het hoogste gebouw van het Zuidelijk halfrond. Hier kun je de lift pakken (tegen entreekosten) die je in een mum van tijd naar de top brengt voor een weids uitzicht over Auckland en zee.
De leuke wijk Parnell met zijn oude Victoriaanse huizen en kleine winkels is op loopafstand van het centrum. Tussen de gezellige restaurants en winkeltjes zijn oude huizen te vinden die doen denken aan vervlogen tijden.
In het nabijgelegen groene stadspark The Domain ligt het Auckland Museum met een grote collectie aan gebruiksvoorwerpen van Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, en van bewoners van eilanden uit de Stille Oceaan. Het is tevens het nationale oorlogsmonument.
Je brengt vandaag de laatste nacht door in Auckland voordat morgenochtend je self-drive door Nieuw-Zeeland start.
Onderweg kom je langs Whangarei, waar je een fotogenieke waterval kunt bezoeken. Een ideale stop om de reisdag naar het noorden even te onderbreken.
Later op de dag kom je aan in de Bay of Islands met zijn turquoise wateren, witte stranden en prachtig groene eilandjes. De rustige baaien zijn een paradijs voor zwemmen, duiken en zonnebaden. Je verblijft twee nachten in het plaatsje Paihia.
Ontdek Paihia en de omgeving. Breng een bezoek aan het interessante Waitangi Treaty Grounds waar in 1840 het verdrag tussen de Maori en de Engelsen is ondertekend waarmee Nieuw-Zeeland een zelfstandige Britse kolonie werd.
Je kunt ook de ferry nemen naar Russell, ooit de eerste hoofdstad van Nieuw Zeeland, waar nog veel overblijfselen van de eerste Europese bewoners te vinden zijn. De houten kerk in het dorp (1835) is de oudste van het land en ademt een sfeer van het verre verleden uit. Vanaf Flagstaff Hill zie je een groot aantal van de 144 eilanden die samen Bay of Islands vormen.
Maak een boottocht
Vanaf de haven van Paihia en Russell vertrekken tweemaal per dag boten richting een grote rots waar men met grote precisie doorheen manoeuvreert. Deze Hole in the Rock cruise is een van de meest populaire uitstapjes in de Bay of Islands. Met enig geluk kom je onderweg ook springende dolfijnen of zelfs orka’s tegen.
Een reisdag die in het teken staat van de nationale Kauri boom. Een korte wandeling in Waipoua Forest is genoeg om de Tane Mahuta te zien, de god van het bos. Bijzonder om je realiseren dat je naar een boom kijkt die meer dan tweeduizend jaar oud is!
Je rijdt verder met Waitomo als einddoel voor vandaag. De kalksteengrotten van Waitomo zijn de ideale broedplaats voor de gloeiworm. Donker en vochtig bieden ze de toeschouwer een onvergetelijke sterrenhemel van duizenden aan de wanden hangende gloeiwormen.
Meer dan driehonderd grotten in kaart gebracht. Tijdens een bezoek kun je enkele hiervan bezoeken. De meest bekende is de Glowworm Cave met zijn enorme grot, ook wel de 'Kathedraal' genoemd, waar je de mogelijkheid hebt een korte boottocht te maken.
Naast de actieve geisers en de kokende modder is Rotorua ook de plek om de traditionele levenswijze van de oorspronkelijke bewoners te ervaren. De Maori-cultuur vind je eigenlijk alleen op het Noordereiland.
's Middags kun je een bezoek brengen aan het Te Puia geiserpark. Terwijl je door het terrasvormige landschap wandelt, zie je overal rookpluimen vandaan komen en hoor je modderpoelen pruttelen. Het letterlijke hoogtepunt is de Pohutu geiser die maar liefst tientallen meters hoog de lucht in spuit. In het culturele centrum leer je meer over de rijke Maori-geschiedenis en ontmoet je Maori die op traditionele wijze beeldhouwen en kun je een dansvoorstelling bijwonen (optioneel).
Natuurlijk kun je ook een wandeling maken bij het meer van Rotorua of een bezoek brengen aan de Redwoods Treewalk waarbij je over een lange loopbrug door een kunstzinnig verlicht bos kunt wandelen.
's Avonds raden we je absoluut aan in een marae (letterlijk: groot huis) even buiten de stad een traditionele hangi mee te maken, oftewel een traditioneel concert en maaltijd in het gemeenschapshuis van de Maori. Deze excursie kun je bij boeking al reserveren.
Meren en vulkanen
Maak onderweg een stop bij het thermische park Wai-O-Tapu met de indrukwekkende geiser Lady Knox: met een beetje hulp van buitenaf wordt zij actief. De nabijgelegen champagne pool is door de felle oranje kleur een van de meest fotogenieke plekken op het noordereiland.
Bij de mysterieuze Craters of the Moon kun je wandelen door geothermisch gebied langs grote kraters waar rondhangende nevel een mysterieus aanblik geeft. Als je verder rijdt doemt voor je het grootste meer van het land op, Lake Taupo, dat gevormd werd door een vulkanische explosie.
Inclusief in het programma vandaag is een boottocht over het meer. Je gaat aan boord in het haventje van Taupo voor een tocht van anderhalf uur over het gelijknamige meer naar Maori rotstekeningen.
Tongariro National Park
Wil je graag de omgeving verkennen? Het Tongariro National Park ligt op slechts vijf kwartier rijden. Parkeer je auto in Whakapapa Village en wandel de circa zes kilometer lange Taranaki Falls Track tussen de twee actieve vulkanen. Doe een drankje in het luxueuze chateau Tongariro. Deze omgeving is ook weer veel gebruikt als decor in de Lord of the Rings-films.
Voor de echte hikers is het mogelijk om vanuit Taupo één van de mooiste wandelingen van het land te maken, de ‘Tongariro Crossing’. Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd: de wandeling is ongeveer twintig kilometer, kent achthonderd hoogtemeters en neemt de hele dag in beslag. Je wordt beloond met schitterende vulkaanmeren, besneeuwde toppen, zwavelgeuren en waanzinnige uitzichten.
De mooie weg over de bergketen tussen Taupo en Napier brengt je in circa anderhalf uur naar zeeniveau en een aangenaam mediterraan klimaat. Napier is een art deco-stadje vol mooie gebouwen.
Het gebied rondom Napier (Hawkes Bay) staat ook bekend als één van de betere witte wijngebieden. Niet alleen van Nieuw-Zeeland, maar zelfs wereldwijd. Een bezoekje aan een wijngaard met proeverij is voor liefhebbers zeer de moeite waard!
Vandaag rijd je naar de cultuurrijke hoofdstad Wellington op het zuidelijkste puntje van het Noordereiland.
World's coolest little capital
De rit vandaag brengt je langs de kust helemaal naar het zuiden. Hier kom je later op de middag aan in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, mooi gelegen aan de Cook Strait en met een groot aanbod aan culturele bezienswaardigheden.
Wandel over de Queens Wharf en ontdek de levendigheid met winkels, restaurants en het komen en gaan van mensen. Als je lang genoeg doorloopt eindig je in Oriental Bay. Deze baai heeft het strand van de stad en op de zee is het altijd een drukte van belang met zeilers, ferry’s en surfers. De baai wordt omgeven door prachtige Victoriaanse huizen op de steile heuvels.
Je verblijft twee nachten in Wellington.
Een vrije dag in Wellington. Aan de Queens Wharf staat zonder twijfel het mooiste museum van het land: Te Papa Tongarewa. Schitterende (multimedia) presentaties over de Maori geschiedenis, de flora en fauna, de koloniale geschiedenis en zelfs de toekomst.
Het museum staat dan ook in de top tien van beste musea in de wereld. Een halve dag spendeer je hier zomaar. Het Harbourfront herbergt ook nog het Wellington Museum. Ook dit museum behoort tot de beteren van de wereld.
Mooie uitzichten zijn te vinden vanaf Mount Victoria. Vanaf hier heb je een 360 graden uitzicht over Wellington en de Cook Strait, vanwaar je de volgende dag met de ferry naar het Zuidereiland zult varen.
Ook Kelburn Hill is beroemd. Je kan hier naar toe met de Kelburn Cable Car. Dit iconisch rode treintje is een begrip in de stad. Het eindstation van dit treintje beloofd een mooi uitzicht. En het is een mooi begin van een wandeling door de Botanische tuinen. Een makkelijke wandeling, omdat je enkel naar beneden loopt, die eindigt in het centrum van de stad.
De ferry overtocht is een belevenis op zichzelf: de omgeving lijkt op een kruising tussen Noorse fjorden en Griekse eilanden met schitterend blauw water. Als je geluk hebt spot je zelfs speelse dolfijnen.
Eenmaal aangekomen in Picton op het Zuidereiland, rijd je in ongeveer twee uur naar Nelson. Hier bewonder je met eigen ogen wat volgens velen één van de mooiste plekjes van de wereld is. Je bent in het hart van Nieuw-Zeeland en het plaatsje Nelson wordt ook wel de 'Sunshine Capital’ genoemd.
In de omgeving liggen mooie stranden en Abel Tasman National Park. Bezoek het park per boot en maak wandelingen langs verschillende uitzichtpunten.
Gouden stranden en opspringende dolfijnen
Tijdens een boottocht door dit nationale park zie je prachtige stranden, kristalhelder water waar je dolfijnen en zeehonden kunt tegenkomen en dichtbegroeide bossen. In het park kun je verschillende wandelingen maken voordat je per boot weer terugvaart naar het haventje.
Wist je dat de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman op zijn reis in 1642 niet alleen Nieuw-Zeeland ontdekte, maar ook het eiland Tasmanië voor de kust van buurland Australië?
Je rijdt vandaag via de wijnregio Blenheim naar het plaatsje Kaikoura aan de oostkust. Een sfeervol dorpje aan de grote oceaan die bekend staat als dé plek om walvissen te spotten.
Wijnregio Blenheim
Onderweg kun je een stop maken in dit stadje midden in het belangrijkste wijngebied, de Marlborough. Tussen de bergketens in zie je uitgestrekte velden vol wijngaarden van vele bekende wijnboerderijen.
Later op de middag kom je aan in Kaikoura waar je twee nachten verblijft.
Je rijdt vandaag via de wijnregio Blenheim naar het plaatsje Kaikoura aan de oostkust. Een sfeervol dorpje aan de grote oceaan die bekend staat als dé plek om walvissen te spotten.
Wijnregio Blenheim
Onderweg kun je een stop maken in dit stadje midden in het belangrijkste wijngebied, de Marlborough. Tussen de bergketens in zie je uitgestrekte velden vol wijngaarden van vele bekende wijnboerderijen.
Later op de middag kom je aan in Kaikoura waar je twee nachten verblijft.
Als het weer het toelaat, kun je de optionele walvisexcursie boeken waarbij je naar het gebied vaart waar enorme walvissen voedsel zoeken. Het is een van de meest populaire excursies van Nieuw-Zeeland.
Er zijn ook wandelingen vanuit het stadje te maken naar diverse uitzichtpunten. Of volg de kustlijn en wandel naar een zeehonden kolonie
Bij het plaatsje Reefton sla je links af en ga je richting je eerste kennismaking met de westkust in het stadje Greymouth. De groene kust hier dankt haar bestaan aan de hoeveelheid regen die hier valt. Voor de bewoners van dit deel van het land is het leven nog steeds iets waar men van geniet. Haast kent men er niet.
Later op de dag kom je aan in het plaatsje Hokitika dat zijn oorsprong dankt aan de goudkoorts van de 19e eeuw. Tegenwoordig staat Hokitika geheel in teken van de jade en zien we hier vele ateliers waar deze steen wordt verwerkt in sieraden.
Landschap van gletsjers en tropisch regenwoud
De zeer groene kust bij Hokitika dankt haar bestaan aan de hoeveelheid regen die hier kan vallen. Je passeert bosrijke gebieden en langs slaperige boerendorpjes die uiteindelijk plaatsmaken voor een glinsterend wit gletsjerlandschap.
Bij de Franz Josef gletsjer kun je een wandeling maken door de vallei en de gletsjerwand zien vanaf een uitzichtplatform.
Optioneel kun je per helikopter naar de top van deze ijsmassa gebracht worden. Het is geen voordelige excursie, maar uit ervaring weten wij dat deze zeer de moeite waard is. Het uitzicht van boven op de Franz en Josef en Fox gletsjers met een heuse snowlanding is werkelijk uniek!
Je overnacht in Fox Glacier.
Rit over de Haast Pass
Via het kleine plaatsje Haast verlaat je zowel de westkust als het groene landschap en rijd je door een berggebied. De weg brengt je over een pas die nog maar bestaat sinds 1965; daarvoor was men op paardenroutes aangewezen. Langs deze bergpas zie je schitterende watervallen, vele bergmeren en de helderblauwe Haast rivier slingert met je mee.
Je daalt af langs de flanken van Mt. Aspiring National Park naar het spectaculair gelegen meer Wanaka aan de voet van de Zuidelijke Alpen. De ideale plek om even de benen te strekken en te genieten van het uitzicht.
Dan kom je aan in het levendige stadje Queenstown met vele restaurants en barretjes. Je verblijft hier twee nachten.
Maak bijvoorbeeld een ritje per Skyline Gondala naar Bob’s Peak waar je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad en Remarkables bergketen. Of geniet aan boord van een stoomschip van het Wakatipu meer.
Voor de waaghalzen is Jetboating op de Shotover rivier een echte thrillseeker experience.
Even buiten Queenstown ligt het stadje Arrowtown, geheel in Western-stijl, ontstaan door de goudkoorts in de jaren 1860. Het stadje is compleet anders dan Queenstown en ademt een authentieke sfeer met historische gebouwen.
Te Anau en Manapouri zijn mooi gelegen aan een meer waar we je aanraden om in Manapouri een boottocht te maken naar het ondergrondse elektriciteitsstation. Dit waterkrachtstation wekt stroom op voor een fabriek en de fjord waar je je bevindt bevat de meest prachtige mossoorten.
De bergen en rivieren in dit gebied zorgen voor ontelbare fotomomenten en tijdens een cruise krijg je uitgebreid uitleg over dit adembenemende gebied. Geniet van de prachtige omgeving met diverse watervallen die langs steile rotswanden naar beneden kletteren.
De Milford Sound is het drukst bezochte fjord, wij raden je aan deze vroeg op de dag of later op de middag te bezoeken. De Doubtful Sound is niet over de weg te bereiken, je kunt deze fjord alleen per cruise of boottocht bezoeken. Zowel in Te Anau als bij Lake Manapouri worden hiertoe mogelijkheden geboden (alles optioneel).
Dunedin & Otago
De historische banden met Edinburgh zien we terug in Schotse straatnamen en victoriaanse huizen. In Dunedin ligt ook ’s werelds steilste straat en een prachtig historisch treinstation dat één van de meest gefotografeerde gebouwen van het land is. Wanneer je een bezoek brengt aan het schiereiland Otago kun je twee zeldzame vogels spotten: de enorme albatros en de kleine pinguïns met de gele ogen.
Onderweg kun je ook het stadje Oamaru bezoeken met zijn prachtige historische gebouwen. Het stadhuis, de bank en het theater zijn koloniale parels.
Engelse stad Christchurch
Aan het einde van de dag kom je aan in Christchurch. Hier stroomt de Avon rivier door de stad en nemen punters je graag mee over deze met prachtige loofbomen omzoomde rivier. De fotogenieke trams geven de stad kleur en zijn geschikt om de stad te verkennen.
Kunstzinnig Christchurch
Door de zware aardbeving in 2010 is de stad nog druk bezig met de wederopbouw met als credo: geen hoogbouw, veel groen en ruimte voor de bewoners om te wandelen en fietsen.
Op diverse plekken in de stad wordt gebouwd en veel bouwterreinen hebben een (tijdelijke) kunstzinnige invulling gekregen. In het Aardbeving Centrum (Quake City) kun je een goede indruk krijgen van hoe de stad er over een aantal jaar uit zal gaan zien.
Je levert de auto in op de luchthaven en met overstap vlieg je terug naar Amsterdam.
- Inbegrepen in de reis
- vlucht Amsterdam - Auckland en Christchurch - Amsterdam met overstap incl. ruimbagage en gerelateerde belastingen & heffingen
- 22 dagen autohuur categorie Toyota CH-R (of vergelijkbaar). De diefstal- en schadeverzekering zijn inbegrepen (zie tab Autohuur)
- ferry overtocht per Interislander Wellington - Picton
- transfer van de luchthaven naar het hotel in Auckland
- 23 overnachtingen in comfortabele hotels en motels op basis van logies
- boottocht naar Maori-rotsgravures bij Taupo
- Nederlandstalige routebeschrijving met tips, kaarten en folders
- € 35,- reserveringskosten per boeking, € 5,- SGR bijdrage per persoon en € 2,50 Calamiteitenfonds per boeking
Niet inbegrepen:
- optionele excursies (vooraf bij te boeken)\
- fooien Nieuw-Zeeland circa € 2,- tot € 3,- per persoon per dag
- brandstofkosten huurauto en eventuele parkeerkosten en tolgelden tijdens de reis ( wij hebben geen inzicht in de hoogte van de bedragen)
- eventuele aanvullende autoverzekeringen
- eventuele leeftijdstoeslag (voor bestuurders van 21 tot 24 jaar à circa NZD 17,25 (circa € 10,50) per dag)
- NZeTA (verplichte elektronische reistoestemming) NZD 9 (circa € 5,50) tot 12 (circa € 7,50) per persoon en IVL (verplichte toeristenbelasting) NZD 35 (circa € 21,-) (vanaf 1 oktober 2024: NZD 100 / circa € 56,-) per persoon
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in comfortabele en zorgvuldig geselecteerde hotels. We hebben alvast nuttige informatie over jouw vakantieverblijven op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties zijn onder voorbehoud. Je overnacht mogelijk in een gelijkwaardig hotel. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve lijst.
Airedale Boutique Suites
Auckland
Copthorne Hotel and Resort Bay of Islands
Paihia
Abseil Inn BB
Waitomo
Sudima Lake Hotel
Rotorua
Beechtree Motel
Taupo
Scenic Hotel Te Pania
Napier
Beachfront Hotel Hokitika
Hokitika
Lake Matheson Motels
Fox Glacier
La Quinta Queenstown
Queenstown
Distinction Luxmore Hotel
Te Anau
Scenic Hotel
Dunedin
Dunedin Leisure Lodge
Dunedin
Distinction Christchurch City Hotel
Christchurch
Verblijf in regio Snæfellsnes/Borgarfjörður
Snæfellsnes
Verblijf in regio Flúdir
Flúdir
Hieronder vind je een overzicht van de inbegrepen en niet inbegrepen onderdelen bij het huren van een huurauto.
Inbegrepen
- ongelimiteerd aantal kilometers
- tweede bestuurder
- verzekering voor schade, diefstal en aansprakelijkheid evenals basis wegenwachtservice
- lokale belastingen
- Onewaykosten
- 24-uurs wegenwacht
Niet inbegrepen
- Borg à NZD 250 (circa € 150,-) (ter plaatse betalen met creditcard op naam van de hoofdbestuurder)
- PAI (Personal Accident Insurance) = inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden en PEC (Personal Effects Coverage) = bagageverzekering, check je reisverzekering met werelddekking of deze kosten gedekt worden
Van dag 5 t/m dag 26 heb je de beschikking over een huurauto waarmee je Nieuw-Zeeland gaat ontdekken.
Je haalt de huurauto op bij het stadskantoor in Auckland en je levert de auto in aan het einde van je reis op de luchthaven van Christchurch.
Standaard inbegrepen is een huurauto van EZI Car Rental, categorie Toyota CH-R (of gelijkwaardig).
Upgrade naar een andere categorie huurauto
Je kunt tijdens het boeken kiezen voor een andere categorie huurauto namelijk categorie Mitsubishi Eclipse 2WD (of gelijkwaardig).
• De minimale leeftijd voor het huren van een auto is 20 jaar. Er geldt een leeftijdstoeslag voor bestuurders van 21 tot 24 jaar à circa NZD 17,25 (circa € 10,50) per dag.
• Extra bestuurders dienen opgegeven te worden bij boeking
• Houd rekening met eventuele parkeerkosten en tolgelden tijdens de reis. ANWB heeft geen inzicht in de hoogte van de bedragen.
• Kinderzitjes zijn ter plaatse bij te boeken
• Het is niet toegestaan om in de huurauto te roken
• Handige info over het verkeer in Nieuw-Zeeland
Alle bovengenoemde kosten zijn exclusief de lokale belastingen en dienen ter plaatse betaald te worden. De genoemde kosten kunnen wijzigen en zijn derhalve niet te reclameren.
Autoverhuurbedrijven bieden - veelal tegen een meerprijs - ter plaatse de optie om een navigatiesysteem te huren. Is dit noodzakelijk?
Binnen en buiten de EU
Wanneer je op vakantie bent in een EU-land betaal je geen extra kosten voor dataroaming en kun je - uiteraard afhankelijk van je abonnement/bundel - tijdens je vakantie met je smartphone online navigeren. Diverse navigatie-apps zoals Maps.me, Google Maps, HERE WeGo en Sygic bieden de mogelijkheid om landen- en regio-kaarten te downloaden zodat je ook offline kunt navigeren. Een autolader/powerbank voor je telefoon is in dit geval geen overbodige luxe. We raden je aan om voor vertrek de kaarten te downloaden en de routemogelijkheden te bekijken. Kortom, ga goed voorbereid op reis.
Voor het gebruik van roaming buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen per provider en per land. Houd hier rekening mee wanneer je met je smartphone online navigeert. We zien dat nog veel reizigers voor de zekerheid ter plaatse GPS bij de autoverhuurder bijboeken. Graag wijzen we je erop dat ook hier een offline navigatie-app een prima (kostenbesparend) alternatief is.
Wifi inclusief bij autohuur
Tot slot, op een aantal bestemmingen zoals Costa Rica biedt het autoverhuurbedrijf gratis wifi waar je gemakkelijk je smartphone op aansluit. Zo kun je gemakkelijk via online maps navigeren.
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Glowworm Cave Tour
Inhoud
In de Maori-taal betekent Waitomo letterlijk: water dat door een hol stroomt. Waitomo staat bekend om het gigantisch grote grottenstelsel. Het gebied omvat meer dan 45 km aan grotten, waarvan slechts 2,5 km is opengesteld voor publiek. Geniet van de boottocht onder duizenden magische glimwormen en maak kennis met de meer dan 120 jaar oude culturele en natuurlijke historie.
Duur
circa 1,5 uur
Wanneer
in overleg met de reisleiding/lokale vertegenwoordiging
Prijs
€ 41,- p.p.
Inbegrepen
boottocht
Opmerkingen
Deze excursie kun je in de lokale valuta betalen. Betaling kan contant of met creditcard (bij betaling per creditcard is een toeslag van toepassing). Je boekt en betaalt ter plaatse bij de excursie, bij de reisleider of bij onze lokale vertegenwoordiging. De prijzen zijn indicatieprijzen per persoon. Deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen, gebaseerd op een minimum aantal deelnemers.
Fox Glacier helikoptervlucht
Inhoud
Misschien wel de meeste unieke manier om de Foxgletsjer te bekijken is vanuit een helikopter! Tijdens een spectaculaire vlucht krijg je een fantastisch uitzicht op de sneeuw- en ijsmassa van deze machtige gletsjer. Op een van de toppen maak je een echte sneeuwlanding en stap je op het ijs voor een wandeling over de gletsjer. Gewapend met goed schoeisel en wandelstokken, wat je aan het begin van de excursie ontvangt, wandel je over het ijs langs grotten en spelonken. Je komt op plekken die anders niet toegankelijk zijn. Het ijs is voortdurend in beweging, elke wandeling is daardoor anders.
Duur
Totale duur van de excursie is circa 4 uur
Prijs
€ 408,- p.p.
Inbegrepen
Goed schoeisel en wandelstokken
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over jouw vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet.
Nieuw-Zeeland kent een zeeklimaat met aangename temperaturen in de zomer en zachte lenteachtige winters. Er kan het hele jaar door iedere dag wel een bui vallen.
Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden, het Noorder- en Zuidereiland. Het Noordereiland is over het algemeen iets warmer. Vooral in de winter valt er op het Noordereiland wat meer neerslag. Voor het Zuidereiland geldt: de meeste regen valt aan de westkant van de bergrug die zich in noordzuidelijke richting over het eiland uitstrekt.
Kleding
Voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland is het verstandig om lichtgewicht, katoenen of linnen kleding mee te nemen. In de bergstreken en 's avonds kan het afkoelen, vergeet dus niet een (fleece)trui of vest in te pakken. Reis je in de maanden mei tot en met september dan heb je winterkleding nodig. Een regenjas is gedurende het hele jaar handig om bij je te hebben.
Neem voor bescherming tegen de felle zon zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee. Verder zijn een paar goede wandelschoenen, sandalen en/of slippers alles wat je voeten vereisen.
Kledingvoorschriften
Er zijn in Nieuw-Zeeland geen kledingvoorschriften vanuit religieus of cultureel oogpunt. Je kunt dragen waar je je prettig in voelt.
De Nieuw-Zeelandse keuken lijkt veel op die van de Engelse keuken. Dit zie je terug in het nationale gerecht fish and chips en ook de cheddar cheese. Met de komst van Aziaten en Polynesiërs naar Nieuw-Zeeland zijn sinds kort de Vietnamese-, Thaise en Polynesische keuken ook steeds populairder.
Specialiteiten uit de Nieuw-Zeelandse keuken zijn lamsvlees met mintsaus en verse groenten en ook de spareribs van lamsvlees. Er is een groot aanbod van zout- en zoetwatervis en schaaldieren, zoals regenboogforel en oesters. De beste oesters komen uit het plaatsje Bluff in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Het oesterseizoen is van maart tot en met augustus, met in mei het Bluff Oyster Festival. De Nieuw-Zeelanders houden van zoetigheid na. Je vindt op de menukaarten vaak walnotenworteltaart met een laag icing en de bekende Pavlova-schuimaart.
Een vrucht dat typisch is voor Nieuw-Zeeland, is de tamarillo ofwel boomtomaat. Het is een rode, harde, eivormige vrucht met een gladde schil. Je vindt deze terug in fruitsalades, marmelades, ijs, stoofpotten, taarten en chutneys. Ook de cherimoya, een hartvormige vrucht - lichtgroen van buiten en beige van binnen - dat naar custard smaakt. Tot slot de kumara, een zoete aardappel en natuurlijk de welbekende kiwi.
Een traditionele feestmaaltijd van de Maori is een hangi. Groenten, vlees en vis worden dan gaar gestoomd in warme stoomputten in de grond. In Rotorua op het Noordereiland kun je hier kennis mee maken.
Vega(n) eten
Het is makkelijk om in Nieuw-Zeeland vegetarisch of veganistisch te eten. Zo kan de Maorische hangi ook op vegetarische wijze. Ga je eten dan vind je op iedere menukaart wel een vegetarische of veganistische keuze.
Drinken en alcohol
De Nieuw-Zeelanders drinken graag een sterke kop thee met meestal wat melk. Koffiebars met een ruime keuze aan verschillende koffies zijn ook steeds meer in opkomst. Door de vele soorten vruchten die het land rijk is, kun je ook een verfrissende vruchtensap, frisdrank, smoothie, of milkshake bestellen. Bijvoorbeeld het drankje Lemon & Paeroa (L&P), een mineraalwater met citroensmaak uit Paeroa of het anti-katermiddel spirulina, een dikke groene shake met zeewier gemixt met appelsap en avocado.
Populaire Nieuw-Zeelandse bieren zijn de Lion Red, Steinlager en DB Draught die je in elke pub wel terugvindt. Je kunt in Nieuw-Zeeland als wijnliefhebber ook goed terecht. Het heeft een goede reputatie als wijnproducerend land. Het meest bekend zijn de witte wijnen, de sauvignon blanc en chardonnay, maar ook de rode wijn merlot en cabernet sauvignon zijn heerlijk. Houd je meer van een cocktail? Probeer dan de bombay blush - een vuurrode cocktail met daarin de in Nieuw-Zeeland geproduceerde gin Bombay Sapphire, tripple sec, ruby red juice en siroop.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 8,- tot € 15,-
Lunch: € 15,- tot € 20,-
Diner: € 30,- tot € 40,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 6600 00.
In Nieuw-Zeeland worden - net zoals bij ons - Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren en Kerstmis gevierd.
Een belangrijke dag in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland is 6 februari. Ieder jaar wordt er op die dag Waitangi Day gevierd. Deze nationale feestdag staat in het teken van het Verdrag van Waitangi in 1840. Nieuw-Zeeland is vanaf toen zelfstandig verklaard.
Een andere belangrijke nationale gelegenheid is ANZAC dag. Dit staat voor Australian and New Zealand Army Corps. Tijdens deze dag worden de militairen herdacht die in diverse oorlogen gevallen zijn.
Tijdens nationale feestdagen passen winkels, restaurants en bezienswaardigheden mogelijk hun openingstijden aan. Voor meer informatie over de feestdagen in Nieuw-Zeeland, klik hier.
De lokale munt van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Deze is ter plaatse vrijwel overal eenvoudig te pinnen.
Het wisselen van cash is mogelijk bij de bank, wisselkantoor of het hotel. Hotels hebben meestal een minder gunstige koers dan banken en wisselkantoren.. Je vindt voldoende geldautomaten in Nieuw-Zeeland. Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden geaccepteerd bij bank- en pinautomaten met hetzelfde logo dat op je pinpas staat. Je creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd.
Fooien
De service charge ofwel bedieningsgeld in restaurants is meestal bij de rekening inbegrepen. Je zou bijvoorbeeld als teken van waardering het bedrag kunnen afronden naar boven of het kleine wisselgeld laten liggen. Dit word niet van je verwacht, maar wel erg gewaardeerd. Voor de taxichauffeur kun je het bedrag naar boven afronden.
Borg bij check-in
In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard worden voldaan. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check-out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van jouw drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk.
Optionele excursies groepsreizen
Reis je met een groepsreis? Optionele excursies kan je gedurende de reis contant aan de reisleider betalen.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.
Visum
Een visum is niet vereist bij een verblijf in Nieuw-Zeeland van maximaal 3 maanden. Mits je geen strafblad hebt en nooit Nieuw-Zeeland bent uitgezet.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. Fox aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
NZeTA
Een New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) is wel vereist. Deze kun je online aanvragen op twee manieren. Via de gratis app kost dit circa 17 NZD, online bestellen kost circa 23 NZD. Dit document is 2 jaar geldig mits je paspoort ook geldig is. Het goedkeuren kan maximaal 72 uur duren, vraag het document dus tijdig aan.
Zie: https://nzeta.immigration.govt.nz/
Als je naar Nieuw-Zeeland reist moet je ook toeristenbelasting betalen in de vorm van een International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL). Je regelt dit tegelijk met de aanvraag van het NZeTA. Een IVL kost circa 35 NZD. Dit document is 2 jaar geldig mits je paspoort ook geldig is.
Visum aanvragen via CIBT Visumdienst (€)
Fox werkt voor de visumbemiddeling samen CIBT Visumdienst, een toonaangevende, wereldwijde leverancier voor reisdocumenten. Hulp nodig bij het aanvragen van je visum en meer weten over deze service? Lees dan hier verder.
Inreis via een ander land
Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Nieuw-Zeeland informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transit visum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt (voor niet-Nederlanders gelden mogelijk afwijkende regels).
Paspoort
Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn na vertrek uit Nieuw-Zeeland. Houd er rekening mee dat je paspoort minstens een lege pagina moet bevatten.
Wat neem je zoal verder mee:
• Fotokopie van jouw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van je bank/creditcard instelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te blokkeren
• Kopie van je polis van je reisverzekering
• Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van Fox
• Geld, bankpas en evt. creditcard (vergeet je pincodes niet)
Reizen met minderjarige kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
Heb je een toestemmingsformulier nodig? Raadpleeg de informatie van de Rijksoverheid om te kijken wat voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is.
Paspoort wel of niet afgeven
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kan je voor de registratie volstaan met het tonen/kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.
Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen, maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigt of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.
Laatste zondag oktober – laatste zondag maart: 12 uur later.
Laatste zondag maart – eerste zondag april: 11 uur later.
Eerste zondag april – laatste zondag september: 10 uur later.
Laatste zondag september – laatste zondag oktober: 11 uur later.
Deze reis is niet geschikt voor reizigers met een beperkte mobiliteit.
In afgelegen gebieden kan het bereik slechter zijn en is internet niet altijd aanwezig.
Roaming en lokale simkaart
Voor het gebruik van roaming buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen. Raadpleeg je provider voor de roamingkosten. Je kunt er eventueel voor kiezen om roaming uit te zetten en alleen gebruik te maken van (gratis) wifi (hotspots).
Ook is het mogelijk om ter plaatse een prepaid simkaart (met internet) te kopen. Een lokale simkaart is vrijwel altijd goedkoper dan het aanschaffen van een buitenland bundel bij je huidige abonnement. Vergeet niet je paspoort mee te nemen als je een simkaart aanschaft, je moet namelijk vaak de lokale simkaart op naam laten registreren. Bij een lokale simkaart krijg je ook een ander nummer. Op Whatsapp kun je aangeven dat je je huidige nummer wilt blijven gebruiken. Zo houd je nog makkelijk contact met het thuisfront en hoef je niet een nieuw nummer aan hen door te geven.
E-sim: een goed initiatief voor het aanschaffen van een lokale simkaart
Wat is een e-sim? E-sim is een digitale simkaart. Met een e-sim kun je van te voren data aanschaffen voor een bepaalde periode. Je hoeft dan geen aparte fysieke simkaart aan te schaffen op je plaats van bestemming én je voorkomt hoge roamingkosten. Dus in plaats van een plastic simkaart in je toestel te stoppen, maak je gebruik van e-sim.
Voorwaarde is dat je smartphone deze mogelijkheid ondersteunt. Is dit het geval? Download dan een e-sim app (bijvoorbeeld Global Yo of Airalo) en schaf vlak voor vertrek via de app je datategoed aan. Op de bestemming kun je dan vervolgens via je telefooninstellingen/SIM-beheer overschakelen op e-sim. Inkomende en uitgaande telefoongesprekken gaan via je eigen simkaart. Goed om te weten: als je ook lokale nummers wilt bellen tegen lokaal tarief, dan moet je een lokale simkaart kopen.
Installeer je e-sim voor vertrek (informeer bij je provider naar de mogelijkheden) of schaf deze aan bij een van de verkopers op de luchthaven.
Houd er rekening mee dat er links wordt gereden in Nieuw-Zeeland. De gemiddelde snelheid die je rijdt tijdens de rondreizen ligt ongeveer rond de 70 kilometer per uur. Er zijn weinig snelwegen in het land.
Wanneer je de InterIslander ferry pakt tussen de twee eilanden, houd dan rekening met een duur van voor de overtocht van circa 3 uur. De auto gaat mee aan boord.
Houd er rekening mee dat er links wordt gereden in Nieuw-Zeeland. De hoofdsteden van de verschillende staten worden met elkaar verbonden door uitstekende snelwegen. Zie de tab Autohuur/Goed om te weten voor alle belangrijke informatie bij het huren van een auto.
Voor Nieuw-Zeeland gelden er geen aanbevolen en persoonsgebonden vaccinaties.
Graag verwijzen we je naar de volgende instanties voor up-to-date informatie:
- Het GGD
- Het LCR Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering
Drinkwater
Het kraanwater in Nieuw-Zeeland is veilig om te drinken. Water uit rivieren of meren moet worden gefilterd of drie minuten worden gekookt.
Zon
In Nieuw-Zeeland is de ozonlaag dun en hierdoor is kans op huidkanker groot. Probeer de felle middagzon te vermijden en zorg voor beschermende kleding, een hoofddeksel en een goede zonnebrandcrème (minimaal factor 20).
Zandvliegjes
Het kan zijn dat er in de nattere gebieden zandvliegjes voorkomen. Dit zijn kleine insecten die kunnen steken. Gebruik – net als bij muggen – een insectenwerend middel en draag dikke sokken en schoenen.
Houd er rekening mee dat er links wordt gereden in Nieuw-Zeeland. De hoofdsteden van de verschillende staten worden met elkaar verbonden door uitstekende snelwegen. Zie de tab Autohuur/Goed om te weten voor alle belangrijke informatie bij het huren van een auto.
Voor het gebruik van de stopcontacten heb je een specifieke stekker nodig (soms adapter genoemd). Zo'n reisstekker of wereldstekker (voor alle landen geschikt) is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels of via anwb.nl/webwinkel.