Spoorloos

Garry Disher
22,99
Op voorraad
SKU
9789026360855
Besproken in NRC
Bindwijze: Paperback
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis binnen 14 dagen te retourneren
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving

Spoorloos van Garry Disher is de gouden standaard voor het detectivegenre, van een van de grootste Australische crime-auteurs. Voor de lezers van Jane Harper.

Twintig jaar geleden verdween de moeder van Charlie Deravin – vermoedelijk is ze vermoord, maar haar lichaam werd nooit gevonden. Zijn vader was de voor de hand liggende verdachte, al was er geen bewijs. Het gezin, waarin toch al weinig gesproken werd, is uiteengevallen.

Nu is Charlie teruggekeerd naar hun oude strandhuis in het Zuid-Australische kustplaatsje waar zijn moeder verdween en waar iedereen elkaar kent; bij de zedenpolitie is hij tijdelijk geschorst, bij zijn echtgenote hoeft hij helemaal niet meer terug te komen. Twintig jaar lang heeft hij zelf onderzoek gedaan naar zijn moeders verdwijning maar inmiddels heeft hij geen aanknopingspunten meer. Dan worden er op een bouwterrein in de buurt twee skeletten gevonden en wordt Charlie meedogenloos geconfronteerd met het verleden.

Spoorloos van Garry Disher is een zinderende detective waar de Australische hitte van afspat en waarin de onderhuidse spanning even voelbaar is als in De droogte van Jane Harper. Geschreven door een van de wereldwijd meest geprezen en bekroonde meesters van het detectivegenre.

Garry Disher heeft meerdere Ned Kelly Awards op zijn naam. Ook internationaal grossiert hij in prijzen en nominaties, zo won hij onder meer de Britse CWA Dagger Award en de Duitse Krimipreis.

‘Disher is een van de grootste Australische schrijvers.’ – The Sunday Times

‘Disher is een meesterlijke chroniqueur van de politiecultuur.’ – The Times

‘Een complexe, urgente whodunit die stemt tot nadenken.’ – The Guardian

‘Disher is een grootheid die je gelezen móét hebben!’ – Ian Rankin

Meer informatie
Auteur(s)Garry Disher
ISBN9789026360855
BindwijzePaperback
Aantal pagina's392
Publicatie datum20220817
NRC Recensie4 ballen
Breedte139 mm
Hoogte216 mm
Dikte32 mm
NRC boeken recensie

Van wie is toch dat skelet dat gevonden is op het bouwterrein?

Thriller Spoorloos is een zinderende whodunnit over een zedenrechercheur, masculien gedrag binnen het politiecorps en, natuurlijk, een moord.

Hoe plat en geglobaliseerd de aarde ook is, soms kan het verbazend lang duren voordat de reputatie van een buitenlandse auteur Nederland bereikt. Garry Disher (73) is een Australische schrijver van meer dan vijftig boeken, waaronder twintig misdaadromans. Een gelauwerd auteur: volgens zijn Wikipedia-pagina kreeg hij vijftien literaire prijzen. En niet alleen in zijn thuisland, maar ook al drie keer de prestigieuze Deutscher Krimi Preis.

Maar in Nederland is Disher dus een grote onbekende. Een blik in het gezamenlijke krantenarchief van acht landelijke kranten leert dat hier nog nooit over hem is geschreven. Dat gaat veranderen nu Ambo Anthos zijn meest recente thriller heeft laten vertalen, de eerste Nederlandse uitgave van zijn werk.

Schurende gesprekken
Spoorloos is een zinderende whodunnit, een boek dat nieuwsgierig maakt naar Dishers eerder gepubliceerde romans. Hoofdpersoon is Charlie Deravin, een zedenrechercheur van middelbare leeftijd in een (fictief) Zuid-Australisch kustplaatsje. Hij is geschorst na het aanvallen van een meerdere (met goede reden, zoals langzaam duidelijk wordt) en moet zich verplicht melden bij een gedragstherapeut. Wat resulteert in schurende gesprekken die herinneringen oproepen aan de sessies van Tony Soprano met zijn therapeute.

Door zijn schorsing heeft Charlie Deravin alle tijd om naar het strand te gaan, een beetje te surfen, en onderzoek te doen naar zijn twintig jaar eerder verdwenen moeder. Zij is vermoedelijk vermoord, maar haar lichaam werd nooit gevonden. Als bij een opgraving op een bouwterrein het skelet van de vrouw gevonden wordt komt er schot in de zaak.

Behalve een whodunnit is Spoorloos vooral een familiedrama. Net als de lokale politie houdt Charlie’s broer Liam hun vader Rhys, een gepensioneerde politieagent, verantwoordelijk voor de verdwijning van hun moeder. De onzekerheid over haar lot zorgt voor spanningen binnen de familie.

Spoorloos is een thriller die je bij de strot grijpt. Door de aanhoudende spanning over de vraag wie de moeder van Charlie heeft vermoord, door de melancholie van de geschorste politieman, en door de knappe manier waarop Disher het masculiene gedrag binnen het politiecorps neerzet. Het is een complexe misdaadroman die geen moment verveelt of clichématig aanvoelt.

Garry Disher is een noeste werker. Zijn productie is zo groot, dat zijn nieuwe boeken zelfs in Australië niet altijd op media- en lezersaandacht kunnen rekenen. Daarover klaagde de schrijver in 2019 in The Sydney Morning Herald, de grootste krant van het land. Over zichzelf sprekend in de derde persoon zei hij: „Het probleem met Garry Disher is dat hij te betrouwbaar is. Elk jaar een nieuw boek. Ze weten wat ze van me kunnen verwachten. Als ik een 20-jarige transgender was met een debuutroman, dan zouden ze me vast beter kunnen verkopen.”

30-09-2022 Arjen Ribbens

Bestanden bij dit product
Back to top