333 Vogels - Peter Vos

Inleidende teksten van Jan Piet Filedt Kok, Ger Luijten en Siegfried Woldhek
44,95
Op voorraad
SKU
9789068688450
Bindwijze: Paperback
  • Prachtig kijkboek met vogeltekeningen van Peter Vos
Lees meer
Levertijd 1-2 werkdagen Verzendkosten € 2,95
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Veilige en makkelijke betaalopties
  • Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
  • Makkelijk bestellen ook zonder account
Afbeelding vergroten
Productomschrijving

Peter Vos was zijn hele leven gefascineerd door vogels. 333 Vogels is het resultaat van een opdracht aan zichzelf: vul een leeg boek met 333 zo mooi mogelijk getekende vogels. Het is een hoogtepunt in zijn oeuvre geworden.  Maar helaas voor ons, hij tekende dit boek uitsluitend voor zijn eigen plezier en kwam er nooit een publicatie. Na zijn dood is het origineel door zijn vrouw Saïda Vos-Lokhorst overgedaan aan de Fondation Custodia in Parijs.

Tegenwoordig is de kleurendruktechniek zo ontwikkeld dat er eer gedaan kan worden aan het ultieme tekentalent van Peter Vos. Door deze facsimile van dat ene, unieke handgetekende boek kunt ook u na veertig jaar zijn liefdesverklaring aan zijn gevleugelde metgezellen èn zijn ongekende tekentalent ook ondergaan.

De facsimile wordt vergezeld door een introductiedeel met essays van Ger Luijten en Siefried Woldhek. Waar zij ingaan op de plek die 333 Vogels inneemt in de traditie van 2000 jaar vogelportretten, en de plaats in het oeuvre van Peter Vos. Jan Piet Filedt Kok geeft aan de hand van dagboek- en brieffragmenten een reconstructie van de totstandkoming van het origineel.

“Peter Vos tekende onophoudelijk. Veel mensen gaan naar bed zonder dat ze die dag iets moois of interessants hebben gemaakt. Hij niet. […] Hij had altijd een schetsboekje en potlood bij de hand en produceerde elke dag tekeningen, maakte elke dag met aandacht iets moois. Maar een stapel mooie tekeningen vormt nog niet automatisch een boek. Het boek dat voor u ligt was een project, een opdracht aan zichzelf: vul een leeg boek met 333 zo mooi mogelijk getekende vogels. Verspreid over een periode van anderhalf jaar – de eerste tekening is van 8 juni 1980, de laatste van 28 december 1981 – heeft hij die opdracht uitgevoerd. Eerst ging hij naar dierentuinen om de vogels te schetsen. Dagen later werden de schetsen uitgewerkt in het boek.  Mislukte pagina's mochten niet verwijderd, fouten mochten niet worden gecorrigeerd. Hij probeert niet de soort te tekenen maar het individu. Scheef zittende veertjes worden niet recht getrokken, een vreemde houding niet gecorrigeerd en het blinde oog gewoon getekend. De tekeningen van Peter Vos zijn verslagen van zijn ontmoetingen met een indivduele vogel.” - Siegfried Woldhek

Over Peter Vos

"Peter Vos (1935-2010) was vooral bekend wegens zijn illustraties. Hij illustreerde zo’n zeventig boeken voor kinderen en volwassenen, van onder anderen Rudy Kousbroek, Simon Carmiggelt, Renate Rubinstein, Koos van Zomeren en Armando. Wie in de jaren zeventig of tachtig is opgegroeid, kent hoogstwaarschijnlijk zijn Beestenkwartet of zijn tekeningen in de Sprookjes van de Lage Landen van Eelke de Jong en Hans Sleutelaar. Oudere lezers kwamen zijn tekeningen tegen in Propria Cures of Vrij Nederland, waarvoor hij meer dan veertig jaar ‘leeuwtjes’ tekende bij de rubriek Terzijde."

uit NRC Handelsblad van 8 novenmber 2010. Lees het hele artikel hier.

Inkijkexemplaar
Meer informatie
Auteur(s)Inleidende teksten van Jan Piet Filedt Kok, Ger Luijten en Siegfried Woldhek
ISBN9789068688450
BindwijzePaperback
Aantal pagina'sFacsimile 288 pagina's / Introductie 96 pagina's
Publicatie datum19-11-2021
Breedte120 mm
Hoogte198 mm
Dikte34 mm
Back to top